Moritz von Auffenberg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Moritz von Auffenberg
Moritz Auffenberg von Komarow (1852-1928).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 22. svibnja 1852.
Mjesto rođenja Troppau, Austrijsko carstvo
Datum smrti 18. svibnja 1928.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Moritz Friedrich Josef Eugen
Freiherr Auffenberg von
Komarów
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1871.1915.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Komarowa
Bitka kod Rava-Ruske
Vojska Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 4. armija

Moritz Friedrich Josef Eugen Freiherr Auffenberg von Komarów (Troppau, 22. svibnja 1852. - Beč, 18. svibnja 1928.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 4. armijom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Moritz von Auffenberg rođen je 22. svibnja 1852. u Troppau u austrijskom dijelu Šleske. U vojsku je stupio sa 19. godina, te je pohađao Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu koju je završio 1877. godine. Nakon toga 1878. sudjeluje u okupaciji Bosne i Hercegovine, dok od 1880. sa činom satnika služi kao stožerni časnik u Glavnom stožeru. Godine 1900. zapovijeda sa 65. pješačkom pukovnijom, dok 1905. preuzima zapovjedništvo nad 36. pješačkom divizijom kada je unaprijeđen u čin general bojnika. Navedenom divizijom zapovijeda dvije godine do 1907. kada postaje glavnim inspektorom za obuku časnika, nakon čega 1909. dobiva zapovjedništvo nad XV. korpusom sa sjedištem u Sarajevu.

Godine 1910. Auffenberg je promaknut u generala pješaštva. Kao stručnjak za mađarsko i južnoslavensko pitanje u monarhiji, zadobiva povjerenje prijestolonasljednika nadvojvode Franje Ferdinanda na čiju inicijativu je 1911., uz ne preveliku podršku cara Franje Josipa, imenovan ministrom rata. Na dužnosti ministra rata povećao je vojni proračun, te je pokušao je reformirati vojsku nabavljajući nova oružja, posebice artiljeriju. Dužnost ministra rata Auffenberg je obavljao nešto više od godine dana kada ga je car Franjo Josip, nezadovoljan njegovim radom, smijenio, te zamijenio sa Alexanderom von Krobatinom. Car je Auffenberga želio i umiroviti, ali je na intervenciju Conrada, koji se vratio na mjesto načelnika Glavnog stožera, imenovan Glavnim inspektorom austrougarske vojske koju dužnost je obavljao do početka Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Auffenberg postaje zapovjednikom 4. armije koja se nalazila na Istočnom bojištu. Prema Conradovu planu 4. armija je zajedno sa 1. armijom pod zapovjedništvom Viktora Dankla trebala prijeći rijeku San, zauzeti Lubin i Brest, te zajedno sa njemačkim snagama okružiti rusku vojsku u čitavoj ruskoj Poljskoj. Auffenberg se napredujući sukobio sa ruskom 5. armijom pod zapovjedništvom Pavela Plehvea koju je porazio u Bitci kod Komarowa zarobivši pritom 20.000 ruskih vojnika.

Nakon toga Auffenberg je sa 4. armijom skrenuo prema jugu kako bi pomogao 3. armiji koja je u Bitci na Gnjiloj Lipi pretrpjela teške gubitke. Navedeno je međutim stvorilu prazninu između 4. i 1. armije što je brzo iskoristila ruska 3. armija. U Bitci kod Rava-Ruske Auffenberg je teško poražen. Jedva izbjegavši opkoljavanje prisiljen je na ponižavajuće povlačenje preko Karpata uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Auffenberg je okrivljen za poraz i smijenjen sa mjesta zapovjednika 4. armije, te do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Usprkos tome, 25. travnja 1915. od strane cara uzdignut je u baruna, te mu je dodijeljena titula "von Komarow". Ubrzo nakon dodjele titule, u svibnju 1915., Auffenberg je uhićen i optužen da je za vrijeme dok je bio ministar rata svojemu prijatelju Christianu Frechu odao povjerljivu informaciju da će vojska kupiti veliku količinu granata od tvornice Škoda, koju informaciju je Frech kapitalizirao na burzi. Auffenbergu je suđeno, ali je od optužbi oslobođen.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Auffenberg se posvetio znanstvenom radu. Objavio je dvije autobiografije, te više radova o austrougarskoj vojsci kao i onih političke tematike. Preminuo je 18. svibnja 1928. godine u 76. godini života u Beču.

Grob Moritza von Auffenberga na groblju u Beču

Literatura[uredi | uredi kôd]

Spencer C. Tucker, World War I: A Student Encyclopedia, ABC-CLIO ltd, 2006., str. 244-245

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Moritz von Auffenberg na stranici Firstworldwar.com
(eng.) Moritz von Auffenberg na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(rus.) Moritz von Auffenberg na stranici Hrono.ru
(njem.) Moritz von Auffenberg na stranici Deutsche-biographie.de