Alexander von Krobatin

Izvor: Wikipedija
Alexander von Krobatin
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. rujna 1849.
Mjesto rođenja Olmütz, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 28. rujna 1933.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Alexander Freiherr von
Krobatin
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1869.1918.
Čin Feldmaršal
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Kobarida
Bitka na Piavi
Bitka kod Vittoria Veneta
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 10. armija

Alexander Freiherr von Krobatin (Olmütz, 12. rujna 1849.Beč, 28. rujna 1933.) je bio austrougarski feldmaršal i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata obnašao je dužnost austrougarskog ministra rata, te je zapovijedao 10. armijom na Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Alexander von Krobatin je rođen 12. rujna 1849. u Olmützu. Od 1865. pohađa Topničku akademiju u Mährisch-Weisskirchenu, te nakon završetka iste 1869. s činom poručnika služi u 3. topničkoj bojnoj. Krobatin je nastavio školovanje specijalizirajući se u području topništva, te je od 1877. predavao na Tehničkoj vojnoj akademiji u Beču. Čin bojnika dostigao je u svibnju 1889. nakon čega je 1890. postao ravnateljem Topničke kadetske škole. Navedenu dužnost obnaša do 1895. kada s činom pukovnika postaje zapovjednikom 1. topničke pukovnije koju dužnost obavlja do 1896. kada prelazi u ministarstvo rata na dužnost voditelja 7. odjela. U studenom 1900. unaprijeđen je u general bojnika, čin podmaršala dostigao je u svibnju 1905., dok je u studenom 1910. promaknut u generala topništva. U prosincu 1912. postaje ministrom rata na kojoj dužnosti dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Krobatin je kao ministar rata nastojao modernizirati austrougarsku vojsku. U tome je djelomično i uspio, te je za njegova mandata austrougarska vojska opskrbljena novim oružjima (primjerice, bacačima plamena), te je znatno povećan broj strojnica kod pješaštva. Također, znatno je povećan broj topova na razini divizija. U veljači 1916. unaprijeđen je u general pukovnika čime je postao jedan od prvih časnika s tim novostvorenim činom u austrougarskoj vojsci.

Odlaskom Conrada s mjesta načelnika Glavnog stožera u ožujku 1917., Krobatin je ostao bez utjecajnog zaštitnika. Zatražio je od cara zapovjedništvo na bojištu u čemu mu je i udovoljeno. U travnju 1917. imenovan je tako zapovjednikom 10. armije na Talijanskom bojištu zamijenivši na tom mjestu Karla Scottija. Kao zapovjednik 10. armije sudjeluje u velikoj austro-njemačkoj pobjedi u Bitci kod Kobarida u kojoj je njegova armija uništila dvije talijanske divizije. Za navedeni uspjeh promaknut je 5. studenog 1917. u čin feldmaršala.

U lipnju 1918. Krobatin s 10. armijom sudjeluje u Bitci na Piavi u kojoj doživljava poraz. Pred sam kraj rata u listopadu 1918. postaje zapovjednikom grupe armija koja je dobila njegovo ime kojom zapovijeda u konačnom autrougarskom porazu u Bitci kod Vittoria Veneta.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Odmah nakon završetka rata Krobatin je umirovljen. Postao je počasnim doktorom Bečkog tehničkog instituta, te počasnim predsjednikom Dobrotvornog fonda cara Karla. Preminuo je 28. rujna 1933. godine u 84. godini života u Beču.

Car Karlo s Alexanderom von Krobatinom snimljen u lipnju 1917. na Talijanskom bojištu

Literatura[uredi | uredi kôd]

Spencer C. Tucker, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO Inc, 2005., str. 654

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Alexander von Krobatin na stranici Firstworldwar.com
(eng.) Alexander von Krobatin na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Alexander von Krobatin na stranici Oocities.org
(rus.) Alexander von Krobatin na stranici Hrono.ru
(njem.) Alexander von Krobatin na stranici Weltkriege.at