Planinarski put Žumberkom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Planinarski put Žumberkom
Lokacija Žumberačko gorje
Krajnje točke Slavetić, Sošice
Najviša točka Sveta Gera
Najniža točka Kanjon Slapnice
Trajanje puta 20 sati
Godišnje doba Proljeće, ljeto, jesen, zima
Oznake „M“
Planinarski objekti PD Vodice, PD Boris Farkaš
Prirodne znamenitosti Slap Zeleni vir, slap Brisalo, kanjon Slapnice, Sveta Gera
Kulturne znamenitosti Stari grad Žumberački, sela Tihočaj i Rude Pribićke, crkve sv. Ilije i sv. Jere
Opasnosti Krpelji, zmije
Portal o zemljopisu

Planinarski put Žumberkom je planinarska obilaznica koja se proteže od Slavetića (Jastrebarsko), preko najvišeg vrha Žumberka, Svete Gere, do Sošica. Obilaznica prolazi kroz predivan kanjon Slapnice, gdje se nalaze dva od četiri velika slapa Žumberka, stara sela od povijesnog značaja te kroz predivne krajolike Žumberačke gore. S trase puta se pružaju predivni vidici na doline rijeke Kupe, Jastrebarsko, Karlovac i slovenska sela, a za lijepih dana vidik se proteže do Velebita, te se naročito lijepo vidi Klek. Obilaznica vodi kroz 12 kontrolnih točaka, među kojima su planinski vrhovi, domovi, slapovi… Obilaznica je linijska, ali se točke mogu po želji obići bilo kojim redom. Za dobivanje priznanja potrebno je obići sve kontrolne točke, što se dokazuje utiskivanjem žigova u dnevnik obilaznice. Ukoliko žiga nema, posjet se dokazuje fotografijom ili ovjerom od matičnog društva u slučaju organiziranog obilaska. Ukoliko se obilaznica prolazi odjednom, za njen obilazak je potrebno dva do tri dana, a prenoćiti se može u planinarskim domovima „Vodice“ i „Boris Farkaš“, uz prethodnu najavu. Trasa puta označena je slovom „M“. Za uspješno prijeđenu obilaznicu se dobiva lijepa spomen značka i priznanje.

Planinarski put Žumberkom je obilaznica kroz Žumberačko gorje osnovana od strane planinarskog društva „Monter“ (danas „Trešnjevka-Monter“) 1990. godine. To je druga obilaznica na Žumberku nakon Karlovačke obilaznice, a duga je 75 kilometara. Obilaznik koji se odluči za ovu obilaznicu će proći kroz poznate, ali i malo popularne dijelove Žumberka, te se upoznati s raznovrsnom florom, prekrasnim vidicima, gorskim sedlima, napuštenim selima, ali i kulturno-povijesnim dijelovima Žumberka i njegovom slavnom uskočkom poviješću. Na umu treba imati da je za vrijeme jakih kiša moguće je teže kretanje kroz kanjon Slapnice zbog povećanja vodostaja, te prilaz slapu Zeleni vir.

Kao i kod svake obilaznice, obavezno se mora ponijeti dnevnik, jastučić sa tintom, dovoljno tekućine i prvu pomoć (zavoj, flasteri, repelent, krema za ugrize kukaca…), kvalitetne cipele za gorja (natikače i slične gluposti ostavite za plažu!), a po potrebi i dodatnu opremu, ovisno o vremenu koje mislite provesti u obilasku pojedine točke ili same obilaznice.

Kontrolne točke Planinarskog puta Žumberkom[uredi VE | uredi]

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Dnevnik Planinarskog puta Žumberkom
  • Razgovori s gđom Ljerkom Farkaš
  • Osobna iskustva