Ples malog pingvina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ples malog pingvina
Naslov izvornika
Happy Feet
RedateljGeorge Miller
Producent
GlazbaJohn Powell
Jezikengleski
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Ples malog pingvina je filmski animirani film o glazbeno-komediji iz 2006. godine koji je režirao, producirao i koautor George Miller. U njemu sudjeluju glasovi Elijaha Wooda, Robina Williamsa, Brittany Murphy, Hugha Jackmana, Nicole Kidman, Huga Weavinga i E.G. Daily. Film je nastao u međunarodnoj koprodukciji Sjedinjenih Država i Australije, a nastao je u studiju za vizualne efekte i animaciju temeljen na sidnejskom studiju Animal Logic for Warner Bros., Village Roadshow Pictures i Kingdom Feature Productions, a objavljen je u kinima Sjeverne Amerike u studenom 17, 2006. To je prvi animirani film koji su snimili Kennedy Miller i Animal Logic.

Iako prvenstveno animirani film, film uključuje snimanje pokreta živih akcijskih ljudi u određenim scenama. Film je istodobno pušten i u konvencionalna kazališta i u IMAX 2D formatu. Studio je nagovijestio da je buduće IMAX-ovo 3D izdanje moguće. Međutim, Warner Bros., producentska kuća filma, imala je preveliki proračun da bi mogla pustiti Ples malog pingvina u IMAX digitalnom 3D-u.

Ples malog pingvina dobio je općenito pozitivne kritike kritičara, postajući dobitnik uvodne nagrade BAFTA za najbolji animirani film i četvrti ne-Disney ili Pixar koji su osvojili nagradu Akademija za najbolji animirani film. Nominirana je za nagradu Annie za najbolji animirani film i nagradu Saturn za najbolji animirani film. Nastavak, Ples malog pingvina 2, objavljen je 18. studenog 2011.


Svaki [carski pingvin] pjeva jedinstvenu pjesmu nazvanu "heartong" kako bi privukao partnera. Ako se muško srce pingvina podudara s pjesmom ženke, dva pingvina se spajaju. Norma Jean, ženska pingvina, pada za Memphisa, muškog pingvina, i oni postaju prijatelji. Oni polažu jaje, koje je ostalo u brizi za Memphis, dok Norma Jean odlazi s ostalim ženkama u ribu. Dok se mužjaci bore kroz oštru zimu mećava, Memphis nakratko baci jaje. Kao rezultat toga, njihov sin Mumble ne može pjevati, ali umjesto toga može tapkati ples. Ipak, zaljubljen je u Gloriju, ženskog pingvina, kojeg smatraju najtalentiranijim svojim godinama. Jednog dana Mumble nailazi na grupu neprijateljskih galeba, s vođom koji je označen s žuta traka, za koju kaže da je iz otmice izvanzemaljaca. Mumble usko bježi od gladnih ptica upadajući u pukotinu.

Sada mladu odraslu osobu, Mumble starci često ismijavaju. Nakon bijega od napada [morskog leoparda], Mumble se sprijatelji s grupom Adelie pingvina nazvanom "Amigos", koji prigrli Mumbleove plesne pokrete i asimilira ga u svoju skupinu. Nakon što su u lavini vidjeli skrivenog ljudskog [bagera], odlučili su pitati Lovelacea, pingvina rockhopera, o njegovom podrijetlu. Lovelace ima plastični prstenovi od šest paketa zapletenih oko vrata, za koje tvrdi da su mu ga poklonila mistična bića.

Za carske pingvine je sezona parenja, a Gloria je u središtu pozornosti. Ramon, jedan od Amigosa, pokušava pomoći Mumbleu da zadobije njezinu naklonost pjevajući španjolsku verziju " My Way)", uz Mumble sync sync ing, ali plan propada, a Gloria to smatra neugodnim. Mumble u očaju počinje plesati tapkajući sinkronizirano s njenom pjesmom. Ona pada na njega i mladi se pingvini pridružuju kako bi pjevali i plesali u "Boogie Wonderland". Starci su zgroženi Mumbleovim ponašanjem, što vide kao razlog svoje vitke ribolovne sezone. Memphis moli Mumblea da prestane plesati, radi sebe, ali kad ga Mumble odbije, on je progonjen, što ga je nagnalo da proklinje osvetu starješinama zbog njihovog slijepog uvjerenja.

Mumble i Amigos vraćaju se u Lovelace, samo da ga vide kako ga guše plastični prstenovi. Lovelace priznaje da su ga napali dok su plivali uz zabranjene obale, izvan zemlje morski slonovi. Nedugo zatim putuje, Gloria, koja se želi pridružiti Mumbleu kao svojoj prijateljici. U strahu za njenu sigurnost ismijava Gloriju, odvodeći je.

Na zabranjenoj obali skupina pronalazi ribarski brod. Mumble ga provodi solo do ruba iscrpljenosti. Na kraju je opran na obali Australije, gdje je spašen i zadržan u morskom svijetu s Magelanskim pingvinima. Nakon dugog i osamljenog zatvora, osim što je besplodno pokušavao komunicirati s ljudima, umalo je podlegao ludilo. Kada djevojka pokuša komunicirati s Mumbleom kuckanjem čaše, on počinje plesati, što privlači veliku gužvu. Pušten je natrag u divljinu, a na leđima je pričvršćen [GPS uređaj za praćenje divljih životinja | Vraća se u svoju koloniju i dovodi u pitanje volju staraca. Memphis se pomiri s njim, baš kao što stiže istraživački tim, dokazujejući da su tvrdnje o postojanju „vanzemaljaca“ istinite. Čitava se kolonija, čak i Noah, vođa staraca, bavi plesom.

Istraživački tim vraća snimke svoje ekspedicije, što je potaknulo svjetsku raspravu. Vlade shvaćaju da prekomjerno lovi, što dovodi do zabrane cjelokupnog antarktičkog ribolova. Na to slave carski pingvini i Amigos.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Ime Engleska inačica Hrvatska inačica
Mumble Elijah Wood Toni Gojanović
Memphis Hugh Jackman Ljubomir Kerekeš
Norma Jean Nicole Kidman Jasna Palić-Picukarić
Gloria Brittany Murphy Nina Benović
Ramon Robin Williams Filip Juričić
Lovelace Robin Williams David Vurdelja
Pripovjedač Robin Williams Robert Ugrina
Barry Richard Carter Žarko Savić
Starješina Noa Hugo Weaving Zvonimir Zoričić
Gospođa Astrakhan Miriam Margolyes Branka Cvitković
Šef galeb Anthony LaPaglia Mladen Vulić
Lombardo Johnny Sanchez Ozren Grabarić
Nestor Carlos Alazraqui Luka Peroš
Raul Lombardo Boyar Siniša Ružić
Rinaldo Jeffrey Garcia Dražen Bratulić


Ostali glasovi: