Počasno-zaštitna bojna

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Počasno-zaštitna bojna
Oznaka Počasno-zaštitne bojne
Amblem Počasno-zaštitne bojne
Osnovana 2000.
Država Hrvatska
Grana pristožerna postrojba GS OS RH
Uloga izvršavanje ceremonijalnih zadaća i poslova osiguranja
Veličina 300 pripadnika
Sjedište Vojarna Tuškanac Zagreb
Zaštitnik Sv. Bartolomej
Dan postrojbe 1. rujna
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Slobodan Kratohvil
Istaknuti
zapovjednici
brigadir Dragan Basić
Znakovlje
Zastava Zastava Pocasno zastitne bojne 28052011 2.jpg
Beretka crvena

Počasno-zaštitna bojna je pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH, zadužena za izvršavanje protokolarnih (ceremonijalnih) zadaće za potrebe državnog i vojnog vrha (Predsjednik Republike, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane) te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika OSRH. Postrojba broji 300-tinjak pripadnika. Obavlja ceremonijalne i druge zadaće ne samo za predsjednika Republike, nego i za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane te kao pristožerna postrojba odgovara Načelniku Glavnog stožera.

Zapovjednika počasno-zaštitne bojne, na prijedlog načelnika Glavnog stožera imenuje vrhovni zapovjednik. Trenutačno je na dužnosti zapovjednika bojne brigadir Slobodan Kratohvil.[1] Zapovjednik je odgovoran načelniku Glavnog stožera OS RH, ministru obrane te vrhovnom zapovjedniku.[2]

Dan Počasno zaštitne bojne obilježava se 1. rujna.[3] Postrojba je smještena u Vojarni "Tuškanac" u Zagrebu.

Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora.

Ustroj i zadaće bojne[uredi VE | uredi]

  • Zapovjednikova skupina - zamjenik zapovjednika i prvi dočasnik
  • Počasna satnija - bavi se protokolarno–ceremonijalnim radnjama, dočekuje i ispraća Predsjednika RH, strane predsjednike država, premijere i ministare obrane, daje počasni pozdrav te sudjeluje u polaganju vijenaca u posebnim prilikama.
  • Zaštitna satnija – pruža vanjsko osiguranje Predsjedničkih dvora i Vila Prekrižje te osigurava vojarnu Tuškanac.
  • Satnija za osiguranje – obavlja unutarnje osiguranje Predsjedničkih dvora, protu-diverzijsku zaštitu na ulazima u objekte, sanitetsko-toksikološko osiguranje te prijevoz osoba.
  • Opslužna satnija - osigurava sve djelatnosti opskrbe.
  • Mornaričko počasno-zaštitna satnija - bavi se poslovima osiguranja i zaštite štićenih osoba za vrijeme boravka u rezidencijama na otoku, te protokolarno-ceremonijalnim radnjama.[4]

Počasno ceremonijalni program[uredi VE | uredi]

Pripadnici Počasno zaštitne bojne izvode počasno ceremonijalni program

Od 2011. godine pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvode počasno ceremonijalni program, prvi put javno izveden 27. svibnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka OS RH. Program je kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka, a izvodi ga 20 pripadnika Bojne. Počasna ceremonija na dinamičan i atraktivan način prikazuje vojničke radnje i postupke te psihofizičku spremnost, sklad, primjeren izgled i ujednačenost postupaka pripadnika OS RH. Sastoji se od 11 međusobno povezanih cjelina, a koreografiju su osmislili djelatnici – provoditelji ceremonije.[5] Zapovjednik skupine izdaje zapovjedi glasom i dogovorenim signalima sabljom. Postupci se pak provode na dva načina:istovremeno i ujednačeno ili periodičnim slijedom što podsjeća na rušenje domino kocki.

Postupci se provode poluautomatskom puškom M 59/66 (PAP 7,62 mm). Inače, većina stranih počasnih postrojbi koristi lažne, gumene i puno lakše puške koje im olakšavaju počasne postupke, a i rizik od ozljeđivanja je puno manji. Pratitelji zastave na prsima nose jurišne puške VHS.

Prigodom izvođenja programa pripadnici PZB nose granske počasne odore HKoV-a, HRM-a i HRZ-a. Također nose počasne čizme, rukavice i tropletu vrpcu zlatne boje odnosno posebne detalje koji ukrašavaju počasnu odoru te je razlikuju od službene odore.

Pripadnici Počasne satnije koji provode ovu ceremoniju izuzetno dobro su psihofizički pripremljeni. Krase ih visok stupanj koordinacije pokreta, brzina, snaga i iznad svega osjećaj za ritam, a zadovoljavaju i visoke antropometrijske kriterije. Visoki su od 183 do 186 cm i uzornog su vojničkog izgleda i držanja.[6]

Vojna odora[uredi VE | uredi]

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Mesić vrši pregled Počasno-zaštitne bojne
Pripadnici PZB u počasnim ceremonijalnim vojnim odorama

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne za vrijeme obnašanja počasnih zadaća nose službene vojne odore sve tri grane Oružanih snaga uz modifikacije odora potrebnih za obavljanje počasnih zadaća.

U prigodi odavanja vojnih počasti kao dopunske dijelove službenih vojnih odora pripadnici nose i dugi kaput, posebne čizme, posebne sužene hlače, posebni remen s uprtačem te bijele rukavice, odnosno posebne detalje koji ukrašavaju počasnu odoru, pa se njihova odora ipak razlikuju od službene odore.[7] Za vrijeme obnašanja počasnih zadaća na službenoj vojnoj odori nose tropletu vrpcu zlatne ili srebrne boje na desnom ramenu. Kada ne obavljaju počasne zadaća pripadnici nose crvene beretke, s grbom postrojbe na desnoj strani beretke.

Počasnu ceremonijalnu vojnu odoru nose pripadnici Počasno-zaštitne bojne pri obavljanju počasno-ceremonijalnih radnji sukladno posebnoj zapovijedi. Počasna ceremonijalna vojna odora vojnika i dočasnika je u crveno-crnoj, a časnika u bijelo-crnoj kombinaciji. Radi se o odori pripadnika 1. gardijske počasno bojne, koja je ponovno uvedena u uporabu 2011. godine.

Osnovni dijelovi počasne ceremonijalne vojne odore su crvena ili bijela kapa, crveni ili bijeli kratki kaput-ogrtač (menten), crveni ili bijeli dugi kaput (surka), pletena vrpca-kopča, bijela košulja ili majica, crne hlače, bijele rukavice, crna marama-kravata okovratnik sa zlatnim grbom Republike Hrvatske i zlatnim resama, crne čizme ili cipele, remen, opasač, spremnik za streljivo, vojne oznake. Počasna ceremonijalna vojna odora ukrašena je posebnim ukrasima u zlatnom vezu, a na kapi se nosi posebni zlatni znak koji čine grb Republike Hrvatske i zlatno pero koje iz njega izvire.

Časnici nose svečanu sablju, a ostali pripadnici dok su u stroju nose pušku.[8]

Naoružanje[uredi VE | uredi]

Vojnik s puškom PAP 7,62 mm s bodom na pušci

Za iskazivanje počasti (počasni pozdrav) pripadnici postrojbe rabe poluautomatsku pušku PAP 7,62 mm s bodom na pušci. Drveni dijelovi su dodatno lakirani, a na kundaku su sa svake strane ugrađeni grbovi RH zlatne boje. U posebnim svečanim prilikama moguće je vidjeti pripadnike kako nose jurišnu pušku VHS, ali i AK-47 (pratitelji zastave).

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Počasno-zaštitna bojna