Habsburg

Izvor: Wikipedija
Dinastija
Habsburg
Najstariji poznati grb Habsburške kuće
Najstariji poznati grb Habsburške kuće
Država Sveto Rimsko Carstvo
Austrijsko Carstvo
Ugarska
Češka
Hrvatska
Veliko Vojvodstvo Toskana
Etničko podrijetlo Švicarci
Mlađe linije Habsburg-Lothringen
Naslovi njemačko-rimski car
austrijski car
ugarski kralj
češki kralj
hrvatsko-slavonsko-dalmatinski kralj
meksički car
španjolski kralj
Osnutak 11. stoljeće
Osnivač Radbot od Habsburga
Svrgnuće 29. studenog 1780.
Zadnji vladar Karlo VI.

Habsburg (množina: Habsburzi; pridjev: Habsburški; za pripadnike te loze koristi se izraz "Habsburgovac") bila je jedna od vladarskih kuća (dinastija) Europe: Habsburgovci su vladali Austrijom (kao vojvode 1282.1453., nadvojvode 1453.1804. i carevi 1804.1918.), bili su kraljevi Španjolske (1516.1700.) i carevi Svetog Rimskog Carstva više stoljeća do 1806.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Njihovo ime potječe od švicarskog dvorca Habichtsburg ("Jastrebov dvorac"), sjedišta porodice u 12. i 13. stoljeću u mjestu Habsburg. Krenuvši iz jugoistočne Njemačke, obitelj je proširila svoj utjecaj i posjede na istočne krajeve Svetog Rimskog Carstva, koji otprilike odgovaraju današnjoj Austriji (1278.1382.). Nakon samo dvije-tri generacije, Habsburzi su uspjeli dosegnuti carsko prijestolje, koje će uz kraće prekide držati stoljećima (1273.1291., 1298.1308., 1438.1740., i 1745.1806.).

Grb Habsburške Monarhije iz 1815.; u središnjem dijelu se nalazi Grb vladajuće kuće Habsburg-Lothringen

Nakon ženidbe Maksimilijana I. s Marijom, prijestolnasljednicom Burgundije (Nizozemske) i ženidbe njegova sina Filipa Lijepog s Ivanom, prijestolnasljednicom Španjolske i njezina tek stečenog carstva, Karlo V. je naslijedio "carstvo gdje sunce nikada ne zalazi".

Nakon abdikacije cara Karla V., koji je ujedno bio i kralj Karlo I. Španjolski (1516.1556.), dinastija se podijelila na austrijske i španjolske Habsburgovce.

Španjolski su Habsburgovci izumrli 1700. godine, što je izazvalo Rat za španjolsko nasljedstvo, dok su austrijski Habsburgovci izumrli u muškoj liniji 1740. godine, što je izazvalo Rat za austrijsko nasljedstvo. Jedan od razloga njihova nestanka vjerojatno je bio velik broj brakova unutar obitelji (vidi: incest). Ipak, nasljednica zadnjeg austrijskog Habsburgovca, Marija Terezija, udala se za Franju Stjepana, lotarinškog vojvodu, pa su njihovi nasljednici nastavili habsburšku tradiciju u Beču pod dinastičkim imenom Habsburg-Lothringen.

Sveto Rimsko Carstvo je nestalo 1806. godine, kad je francuski car Napoleon I. Bonaparte preustrojio vlast u Njemačkoj. Znajući da će izgubiti naslov cara, Franjo II. se proglasio nasljednim carem Austrije i tako postao Franjo I.

Car Franjo I. Austrijski službeno je nosio ovaj glomazni naslov: "Mi, Franjo Prvi, milošću Božjom car Austrije; kralj Jeruzalema, Mađarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Galicije i Lodomerije; nadvojvoda Austrije; vojvoda Lorraine, Salzburga, Würzburga, Franačke, Štajerske, Koruške i Kranjske; veliki vojvoda Krakova; knez Transilvanije; markgrof Moravske; vojvoda Sandomierza, Masovije, Lublina, Gornje i Donje Šleske, Oswiecima i Zatora, Tesina i Furlanije; knez Berchtesgadena i Mergentheima; kneževski grof Habsburga, Gorice, Gradišča i Tirola; markgrof Gornjih i Donjih Lužica i Istre".

Habsburgovci i Hrvati[uredi | uredi kôd]

Nakratko je član kuće Habsburg došao na Ugarsko i Hrvatsko prijestolje krajem 1437. godine: nakon smrti ugarskog kralja (i istodobno cara Svetog Rimskog Carstva) Žigmunda Luksemburškog koji je umro bez muških nasljednika, plemićki Ugarsko-Hrvatski Sabor je za kraljicu i kralja izabrao njegovu kćerku Elizabetu i zeta (iure uxoris, tj. po ženidbi) Alberta Habsburškog. On je umro već 1439., godine, a njegova supruga Elizabeta Luksemburška nastavila je poslije njegove smrti kratko kraljevati Ugarskom, Hrvatskom i Češkom sama (u to se doba vladavina žene nije smatrala legitimnom); 1440. godine je Hrvatsko i Ugarsko plemstvo za novog kralja izabralo Vladislava I. iz dinastije Jagelovića, koji je bio spreman napraviti sve ustupke koje je visoko plemstvo tražilo nauštrb kraljevske vlasti.

Car Svetog Rimskog Carstva Maksimilijan I. Habsburški je odlučno položio pravo na krunu sv. Stjepana koju je – prema njegovoj ocjeni – ugarsko i hrvatsko plemstvo nelegitimno zanijekalo, te je u tu svrhu otvorio 1490. god. i oružani sukob. Mirom u Požunu 1491. god. je kralj (Poljske i Ugarske) Vladislav I. Jagelović priznao njegovo pravo, te je Maksimilijan Habsburški zakraljevao Ugarskom i Hrvatskom. 1492. godine je Hrvatski Sabor zasebnom poveljom obećao da će hrvatsko plemstvo biti vjerno kući Habsburg na način kako je to zajednički Ugarsko-Hrvatski sabor u Požunu obećao prethodne godine. Maksimilijan je zauzvrat obećao svojom vojskom pomoći u slučaju turskih napada na hrvatska područja – koje obećanje nije obdržano već kod prvih provala 1492. god., naznačujući mučno moljakanje kojim se – često neuspješno – moralo pridobivati u sukobima s Turcima narednih desetljeća i osobito tijekom stogodišnjeg Tursko hrvatskog rata u kojemu je Hrvatska – kao objektivna tampon-zona između Svetog Rimskog Carstva i Osmanskog Carstva – pretrpjela izrazito teške ljudske i teritorijalne gubitke.[1]

U 17. stoljeću su Habsburgovci nastojali – prema tadašnjoj europskoj tzv. prosvjetiteljskoj modi – također i u Hrvatskoj i Ugarskoj zavesti apsolutističku vladavinu. Ugarsko i hrvatsko plemstvo je reagiralo Zrinsko-frankopanskom urotom (1664.-1671.), u kojoj su postradale obje najveće hrvatske plemićke obitelji, uslijed čega je Hrvatska pretrpjela još jednu veliku i dugoročnu štetu.

Za vrijeme dominacije Napoleonovog Prvog Francuskog Carstva su se Habsburgovci odrekli prava na krunu Svetog Rimskog Carstva, te je car Franjo I. prema odredbama Požunskog mira 1805. postao prvi car novog Austrijskog Carstva, a Napoleon je bivše Mletačke posjede na hrvatskoj obali Jadrana, te daljnje dijelove Slovenije i Hrvatske pripojio Francuskom Carstvu (kao dio napoleonskog Kraljevstva Italije). Nakon propasti Prvog Francuskog Carstva je to područje pripojeno Austrijskom Carstvu, ali se bivšim mletačkim posjedima vladalo izravno iz Beča – makar je Hrvatska nominalno nosila naslov Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Odnos gdje su interesi Monarhije, pa i interesi vladajućih krugova iz Beča i Budimpešte uvijek bili važniji od zasebnih hrvatskih nacionalnih interesima nastavio se do kraja habsburške monarhije, kako se zorno vidi na važnom primjeru "riječke krpice" – gdje je habsburški dvor 1868. god. pribjegao prostačkoj prijevari (zalijepivši falsificirani tekst na dio već potpisane nagodbe) kako bi izmijenio Hrvatsko-ugarsku nagodbu na štetu Hrvatske i osigura Mađarskoj luku na Jadranu.

Posljednji Ugarsko-Hrvatski kralj iz loze Habsburg bio je Karlo I. Austrijski, koji je na prijestolje došao 1916. god., u jeku I. svjetskog rata. Makar čovjek izrazito visokog moralnog integriteta, nije uspio spasiti svoju mnogonacionalnu državu od raspada po kraju rata. Proglasio ga je blaženim Papa sv. Ivan Pavao II. 3. listopada 2004., uvažavajući okolnost da je na kraju rata kojega Karlo nije započeto, ali kojega je pokušao okončati mirovnim pregovorima, osigurao tranziciju na vlasti novih republika, bez građanskog rata između naroda Austro-Ugarskog Carstva, koje se raspalo voljom pobjedničkih sila Antante.[2] [3]

Austrijski vojvode iz dinastije Habsburg[uredi | uredi kôd]

Carevi Svetog Rimskog Carstva[uredi | uredi kôd]

Kuća Habsburg[uredi | uredi kôd]

Napomena: Marija Terezija Austrijska, habsburška nasljednica i žena cara Franje I. Stjepana, vladala je kao nadvojvotkinja Austrije i kraljica Hrvatske, Ugarske i Češke od 1740. do 1780. godine.

Kuća Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Grb dinastije Habsburg-Lothringen

Austrijski carevi iz kuće Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Kraljevi Hrvatske i Ugarske iz kuće Habsburg, koji nisu bili carevi[uredi | uredi kôd]

Kraljevi Španjolske iz kuće Habsburg[uredi | uredi kôd]

Grb Karla I. od Španjolske

Kraljevi Portugala iz kuće Habsburg[uredi | uredi kôd]

Veliki vojvode Toskane iz kuće Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Vojvode Modene iz kuće Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Vojvotkinja Parme iz kuće Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Vladar Meksika iz kuće Habsburg-Lothringen[uredi | uredi kôd]

Obiteljsko stablo dinastije Habsburg[uredi | uredi kôd]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Landolt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Werner
 
Radbot
Counts of Habsburg Arms.svg
Radbot of Habsburg.jpg
 
Rudolf I.
 
Landolt II.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oton
 
Albert I.
 
Werner II.
Counts of Habsburg Arms.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert II.
 
Oton II.
Counts of Habsburg Arms.svg
Otto, count of Habsburg.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf
 
Werner III.
Counts of Habsburg Arms.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert III.
Counts of Habsburg Arms.svg
 
Oton III.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf II.
Counts of Habsburg Arms.svg
Rudolf the Kind, Count of Habsburg.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Werner IV.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert IV.
Counts of Habsburg Arms.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf III./I.
Counts of Habsburg Arms.svg
Wappen Laufenburg AG.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf IV./I.
Counts of Habsburg Arms.svg Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Rudolf of Hapsburg Speyer.jpg
 
Albert V.
 
Wernher
 
Gotfrid I.
Wappen Laufenburg AG.svg
 
Rudolf II.
 
Oton
 
Eberhard I.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Albrecht Erste Habsburg.jpg
 
Rudolf II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg Arms of Swabia.svg
 
 
 
 
 
Rudolf III.
Wappen Laufenburg AG.svg
 
Gotfrid II.
 
 
 
 
 
Hartman I.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg Blason Boheme.svg
Rudolph III Habsburg.jpg
 
Fridrik III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Friedrich der Schöne.jpg
 
Leopold I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Leopold1mini.jpg
 
Albert II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Albrechtii.jpg
 
Oton IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Ota synci.jpg
 
 
 
 
 
Ivan I.
Wappen Laufenburg AG.svg
 
 
 
 
 
Hartman II.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
Eberhard II.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Rudolf IV.jpg
 
Albert III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Albrecht Dritte Habsburg1.jpg
 
 
 
 
 
Leopold III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Leopold III of Austria.jpg
 
 
 
 
 
Ivan II.
 
Rudolf IV.
Wappen Laufenburg AG.svg
 
Gotfrid II.
 
Eberhard III.
 
Egon I.
 
Hartman III.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Albrecht IV.jpg
 
Vilim
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Wilhelm Austria.jpg
 
Leopold IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Leopold IV.jpg
 
Ernst
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Duke Ernest the Iron.jpg
 
Fridrik IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Anonym Herzog Friedrich IV. von Tirol.jpg
 
Ivan IV.
Wappen Laufenburg AG.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rudolf II.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert V./II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Albrecht II. von Habsburg.jpg
 
 
 
 
 
Fridrik V.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg
 
Albert VI.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Universitaetsgruender Erzherzog Albrecht VI.JPG
 
Siegmund
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Sigismund of Austria.jpg
 
Uršula
Wappen Laufenburg AG.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
Egon II.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
Berhold I.
Wappen Vogtei Thurgau.svg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ladislav V.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Ladislas the Posthumous 001.jpg
 
 
 
 
 
Maksimilijan I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Albrecht Dürer - Portrait of Maximilian I - Google Art Project.jpg
 
Ferdinand II.
Royal arms of Aragon (Crowned).svg Arms of the Aragonese Kings of Sicily(Crowned).svg
Michel Sittow 004.jpg
 
 
 
 
 
Izabela I.
Coat of Arms of Castile and Leon.svg
IsabellaofCastile03.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filip I.
Coat of Arms of Castile and Leon.svg
Juan de Flandes (^), , Kunsthistorisches Museum Wien, Gemäldegalerie - Philipp der Schöne (1478-1506) - GG 3872 - Kunsthistorisches Museum.jpg
 
 
 
 
 
Ivana I.
Coat of Arms of Castile and Leon.svg
Johanna I van Castilië.JPG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Hans Bocksberger der Aeltere 001.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karlo V./I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Titian - Portrait of Charles V Seated - WGA22964.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karlo II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Anonym Erzherzog Karl II.jpg
 
Maksimilijan II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Nicolas Neufchâtel 002.jpg
 
Ferdinand II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Archduke Ferdinand II of Further Austria.jpg
 
 
 
 
 
Filip II.
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svgRoyal Arms of Portugal.svg
Philip II portrait by Titian.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Georg Pachmann 001.jpg
 
Leopold V.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Joseph Heintz d. Ä. 007.jpg
 
Rudolf II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Hans von Aachen - Portrait of Emperor Rudolf II.jpg
 
Matija II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Lucas van Valckenborch - Emperor Matthias as Archduke, with baton.jpg
 
Albert VII.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Albert de Habsbourg.jpg
 
Filip III.
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svgRoyal Arms of Portugal.svg
Felipe III de España.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Frans Luycx 002 - Emperor Ferdinand III.jpg
 
Ferdinand
Karlo

Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Frans Luycx - Ferdinand Charles, Archduke of Further Austria.jpg
 
Sigismund
Franjo

Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Giovanni Maria Morandi 002.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Filip IV.
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svgRoyal Arms of Portugal.svg
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leopold I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Benjamin von Block 001.jpg
 
Ferdinand IV.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Frans Luyckx - Ferdinand IV, King of the Romans.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karlo II.
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svg
Charles II (1670-80).jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Josip I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Joseph I Holy Roman Emperor.png
 
 
 
 
 
Karlo VI./III.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Martin van Meytens (attrib.) - Porträt Kaiser Karl VI.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marija
Terezija

Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg
 
 
 
 
 
Franjo I.
BlasonLorraine.svg Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Martin van Meytens 006.jpg
 
 
 
 
 
Ercole III.
Arms of the house of Este (1).svg
Ritratto di Ercole III d'Este.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Josip II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Georg Decker Joseph II.jpg
 
Leopold II.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Emperor Leopold II.jpg
 
Ferdinand
Karlo

Archduke Ferdinand Karl of Austria-Este.jpg
 
 
 
 
 
Maria
Beatrice

Marie-Béatrice d'Este.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand III.
Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Joseph Dorffmeister 002.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Franjo II./I.
Coat of arms of the archduchy of Austria.svgBlason Boheme.svg Coa Hungary Country History (14th century).svg
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg
Francis II, Holy Roman Emperor by Friedrich von Amerling 003.jpg
 
 
 
 
 
Franjo IV.
Arms of the house of Este (1).svg
Francesco IV Malatesta.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leopold II.
Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Ritratto di Leopoldo II di Toscana.jpg
 
 
 
 
 
Franjo
Karlo

Erzherzog Franz Karl.JPG
 
Ferdinand I./V.
Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg
Ferdinand I of Austria large.jpg
 
 
 
 
 
Franjo V.
Arms of the house of Este (1).svg
Francesco V d'austria este Duca Modena young.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand IV.
Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Ferdinando IV di Toscana.png
 
 
 
 
 
Karlo
Ludovik

Archduke Karl Ludwig of Austria.JPG
 
Franjo Josip I.
Lesser Coat of arms of Austria-Hungary.svg
Franz Joseph 1898.jpg
 
Maksimilijan I.
Coat of arms of Mexico (1864–1867).svg
Franz Xaver Winterhalter - Portrait of Archduke Maximilian in uniform (Royal Collection of Belgium).png
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oton
Franjo

Archduke otto franz austria 1899.png
 
Franjo Ferdinand
Ferdinand Schmutzer - Franz Ferdinand von Österreich-Este, um 1914.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karlo I./IV.
Lesser Coat of arms of Austria-Hungary.svg
Emperor karl of austria-hungary 1917.pngZnačenje grbova
Slika Značenje Slika Značenje Slika Značenje Slika Značenje
Counts of Habsburg Arms.svg
grofovija Habsburg
Coat of arms of the archduchy of Austria.svg
Austrija
Royal arms of Aragon (Crowned).svg
Aragon
Holy Roman Empire Arms-double head.svg
Sveto Rimsko Carstvo
Wappen Laufenburg AG.svg
grofovija Habsburg-Laufenburg
Arms of Swabia.svg
Švapska
Arms of the Aragonese Kings of Sicily(Crowned).svg
Aragonska Sicilija
Imperial Coat of Arms of the Empire of Austria (1815).svg
Austrijsko Carstvo
Wappen Vogtei Thurgau.svg
grofovija Habsburg-Kyburg
Blason Boheme.svg
Češka
Coat of Arms of Castile and Leon.svg
Kastilja i Leon
Lesser Coat of arms of Austria-Hungary.svg
Austro-Ugarska Monarhija
BlasonLorraine.svg
Lorane
Coa Hungary Country History (14th century).svg
Ugarska i Hrvatska
Royal Arms of Portugal.svg
Portugal
Coat of arms of Mexico (1864–1867).svg
Drugo Meksičko Carstvo
Arms of the house of Este (1).svg
Vojvodina Moderna i Reggio
Coat of Arms of the Grand duchy of Tuscany.svg
Toskana
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svg
Španjolska

(Aragon i Kastilja)


Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

"Zalaganjem našega uglednoga publicista, glavnoga tajnika Hrvatske enciklopedije Darka Stuparića, Kolo je prvo u prigodi prezentirati jedinstven kulturni sadržaj, tematsku cjelinu o Habsburzima i Hrvatima, koju je uz pomoć Željka Krušelja i Marija Streche, priredio i napisao Neven Budak. Profesor Budak u pristupnoj bilješci upućuje kako »rijetko je koji rod u hrvatskoj povijesti odigrao tako dugotrajnu i važnu ulogu, kao što ju je imala dinastija Habsburga."


  1. "Habsburzi i Hrvati", Neven Budak, "Kolo" 3/2020, Matica hrvatsa
  2. "BLAŽENI KARLO HABSBURŠKI – POSLJEDNJI HRVATSKI KRALJ", Križevačka eparhija, 13. listopada 2022.
  3. "Blaženi Karlo Austrijski – primjer kršćanina, muža, oca i vođe", "Hrvatska katolička mreža", 21. listopada 2019.