Portal:Biografije/Izabrana biografija/01, 2011.

Izvor: Wikipedija
Oton Kučera
Oton Kučera

Oton Kučera (Petrinja, 1. siječnja 1857.Zagreb, 29. prosinca 1931.), profesor, prirodoslovac, astronom, najveći hrvatski popularizator tehnike i prirodoslovlja, književnik, predsjednik Matice hrvatske te autor nekoliko udžbenika iz fizike za srednje škole, te niza znanstveno-popularnih djela iz fizike, astronomije i elektrotehnike.

Kučera je proveo svoje djetinjstvo i završio pet razreda osnovne škole u Otočcu, a zatim je nastavio gimnaziju u Senju. Iz Senja je u Otočac i obratno putovao preko Velebita, te je na tim prjelascima zavolio Velebit, planine i zvjezdani svod, što ga je pratilo tijekom cijeloga života. Školovanje je nastavio u Vinkovcima gdje je maturirao 1873. godine.

Kao odličnom i talentiranom učeniku dodijeljena mu je krajiška stipendija te je otišao u Beč na studij, a usavršavao se u astronomiji na Bečkoj zvjezdarnici. Nakon studija Kučera je postao profesorom u Vinkovcima, Požegi i naposljetku u Zagrebu kada počinje njegovo najplodnije razdoblje.

Jedan je od glavnih utemeljitelja Hrvatskoga prirodoslovnoga društva. Bio je i predsjednikom društva hrvatskih srednjoškolskih profesora, predsjednikom Hrvatskoga planinarskoga društva, te članom mnogih drugih društava.

Zbog njegovoga iznimnoga prinosa znanstvenomu i tehnološkomu preporodu Hrvatske, te odgoja mnogih ljubitelja astronomije, prvi numerirani asteroid Zvjezdarnice u Višnjanu, otkriven 22. svibnja 1996. godine, imenovan je njemu u čast, (7364) Otonkucera.


Više… -- Arhiv -- Prjedložite i Vi izabrane životopise.