Portal:Likovna umjetnost/Izabrana biografija/17, 2007.

Izvor: Wikipedija

Amedeo Modigliani (12. srpnja 1884., Livorno, Italija - 24. siječnja 1920., Pariz), talijanski slikar židovskog podrijekla.

Modigliani je rođen kao četvrto i najmlađe dijete u siromašnoj obitelji. Zbog toga je njegova majka prevodila poeziju i davala privatne poduke. 1898. se je Modigliani razbolio od tifusa. Nakon oporavka bilo mu je omogućeno napustiti školu i pohađati satove crtanja i slikanja u umjetničkoj Akademiji u Livornu.

Krajem 1900. njegovo se zdravstveno stanje pogoršalo, obolio je od tuberkuloze te je proveo zimu u Napulju, na Capriju i u Rimu. 1906. je Modigliani išao u Pariz gdje uvježbava crtanje osoba u Académie Colarossi. Upoznaje njemačkog umjetnika Meidnera koji opisuje Modiglianija kao posljednji pravi boem. 1907. je Modigliani našao svog prvog mecenu- Paul Alexandre. Preko njega je on upoznao i Brancusija, jednog od najvećih kipara XX. st. U tom razdoblju pa sve do I. svj. rata Modigliani izrađuje uglavnom kamene skulpture inspirirane afričkom umjetnošću. 1910. upoznaje Annu Achmatovu s kojom će imati žestoku aferu...


Više ...