David Walliams: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 47: Redak 47:
#Najgora djeca na svijetu 3 ([[2018.]])
#Najgora djeca na svijetu 3 ([[2018.]])
#Najgori učitelji na svijetu ([[2019.]])
#Najgori učitelji na svijetu ([[2019.]])
==Prijepori==
===Dječak u haljini===
Knjiga "Dječak u haljini" prijeporna je zbog Rajevih podcjenjivačkih komentara o vjerskim vođama.
===Banditska bakica===
Knjiga "Banditska bakica" prijeporna je zbog korištenja psovki, veličanja hinduističke i antikršćanske [[joga|joge]], prikazivanja pljačke kao normalne te završne scene u kojoj britanska kraljica Elizabeta II. doslovno skida haljinu na televiziji i pokazuje gaćice s britanskom zastavom.
===Gospodin Gnjus===
Knjiga "Gospodin Gnjus" prijeporna je zbog toga što se Chloeina majka, inače [[konzervativci|konzervativka]] koja u vožnji sluša [[domoljublje|domoljubne]] pjesme, prikazuje kao bezosjećajna, okrutna i arogantna.
===Loš tata===
Ipak, najkontroverznija Walliamsova knjiga svakako je "Loš tata" iz [[2017.]] koja prikazuje dosad najagresivniji udar na [[kršćanstvo|kršćanstvo]], [[Katolička Crkva|Katoličku Crkvu]], domoljubne i [[tradicija|tradicionalne]] vrijednosti, istovremeno šireći propagandu koja veliča [[LGBT]] "osobe" i kršenje [[celibat]]a. Na samom početku knjige otac glavnog junaka Franka ne želi pustiti svećenicu u kuću, boji se odlaska u Crkvu i komentira njezine pokušaje [[evangelizacija|evangelizacije]] kao patetične. Kršćane se prikazuje kao nepopularne i čudne, Crkvu kao praznu i dosadnu, a rijetki vjernici su stare pobožne udovice. Na kraju knjige Frankova teta udaje se za svećenicu, čime se veličaju LGBT brakovi i širi agresivna [[agitprop]]ovska [[agenda]]. Celibat se prikazuje kao tužan i nepotreban, a istospolni brak kao sasvim prirodna stvar, ne kao nakaradna izopačenost. Na pitanje novinara Walliams je nazvao svoje protivnike "zaostacima s predrasudama" i izrazio nadu da ćemo "ići naprijed, prema ljubavi i prihvaćanju".<ref>[https://faithinkids.org/blog/app/archive/2018-02/title/review-bad-dad-by-david-walliams-book Review: "Bad Dad" by David Walliams (book)], www.faithinkids.org, objavljeno 27. veljače 2018.</ref>

[[Kategorija:Engleski književnici]]
[[Kategorija:Engleski književnici]]
[[Kategorija:Britanski komičari]]
[[Kategorija:Britanski komičari]]

Inačica od 17. lipnja 2020. u 13:59

David Walliams

David Walliams na premijeri "Psa Pudseyja" (2012.)
Puno ime David Edward Williams
Pseudonim David Walliams
Rođenje 20. kolovoza 1971.
London, Engleska
Zanimanje Književnik
Glumac
Komičar
Nacionalnost Nepoznata kratica »E« Englez
Period pisanja 1999. - danas
Supruga(e) Lara Stone
Djeca Alfred Williams
Važnija djela

Službena stranica

Portal o životopisima

David Edward Williams (20. kolovoza 1971., London), poznatiji kao David Walliams, engleski književnik, glumac i komičar, poznat po nizu dječjih romana koji su postigli velik uspjeh diljem svijeta.

Životopis

David Walliams rođen je 20. kolovoza 1971. u bolnici sv. Tereze u Wimbledonu, dijelu londonske četvrti London Borough of Merton. Sin je Petra, prometnog inženjera, i Kathleen, laboratorijske tehničarke. Odrastao je u Surreyju s roditeljima i sestrom Julie. Pohađao je sveučilište u Bristolu, nakon čega se zaposlio na televiziji. Oženjen je glumicom Larom Stone s kojom je u prosincu 2012. dobio sina Alfreda.

Djela

Romani

  1. Dječak u haljini (2008.)
  2. Gospodin Gnjus (2009.)
  3. Mali milijarder (2010.)
  4. Banditska bakica (2011.)
  5. Bljakburger (2012.)
  6. Zla zubarica (2013.)
  7. Tetka probisvjetka (2014.)
  8. Djedov veliki bijeg (2015.)
  9. Ponoćni pustolovi (2016.)
  10. Loš tata (2017.)
  11. Ledeno čudovište (2018.)

Slikovnice

  1. Zmija u mojoj školi (2016.)
  2. Geronimo (2018.)

Zbirke kratkih priča

  1. Najgora djeca na svijetu (2016.)
  2. Najgora djeca na svijetu 2 (2017.)
  3. Najgora djeca na svijetu 3 (2018.)
  4. Najgori učitelji na svijetu (2019.)

Prijepori

Dječak u haljini

Knjiga "Dječak u haljini" prijeporna je zbog Rajevih podcjenjivačkih komentara o vjerskim vođama.

Banditska bakica

Knjiga "Banditska bakica" prijeporna je zbog korištenja psovki, veličanja hinduističke i antikršćanske joge, prikazivanja pljačke kao normalne te završne scene u kojoj britanska kraljica Elizabeta II. doslovno skida haljinu na televiziji i pokazuje gaćice s britanskom zastavom.

Gospodin Gnjus

Knjiga "Gospodin Gnjus" prijeporna je zbog toga što se Chloeina majka, inače konzervativka koja u vožnji sluša domoljubne pjesme, prikazuje kao bezosjećajna, okrutna i arogantna.

Loš tata

Ipak, najkontroverznija Walliamsova knjiga svakako je "Loš tata" iz 2017. koja prikazuje dosad najagresivniji udar na kršćanstvo, Katoličku Crkvu, domoljubne i tradicionalne vrijednosti, istovremeno šireći propagandu koja veliča LGBT "osobe" i kršenje celibata. Na samom početku knjige otac glavnog junaka Franka ne želi pustiti svećenicu u kuću, boji se odlaska u Crkvu i komentira njezine pokušaje evangelizacije kao patetične. Kršćane se prikazuje kao nepopularne i čudne, Crkvu kao praznu i dosadnu, a rijetki vjernici su stare pobožne udovice. Na kraju knjige Frankova teta udaje se za svećenicu, čime se veličaju LGBT brakovi i širi agresivna agitpropovska agenda. Celibat se prikazuje kao tužan i nepotreban, a istospolni brak kao sasvim prirodna stvar, ne kao nakaradna izopačenost. Na pitanje novinara Walliams je nazvao svoje protivnike "zaostacima s predrasudama" i izrazio nadu da ćemo "ići naprijed, prema ljubavi i prihvaćanju".[1]

  1. Review: "Bad Dad" by David Walliams (book), www.faithinkids.org, objavljeno 27. veljače 2018.