Prijeđi na sadržaj

Hrvatska udruga za odnose s javnošću: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Oznake: uklonjeno uređivanje VisualEditor
Redak 1: Redak 1:
{{izvor}}
Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) strukovna je udruga koja okuplja stručnjake u odnosima s javnošću i druge komunikacijske stručnjake s ciljem izobrazbe, stručnoga usavršavanja i informiranja svojih članova te s ciljem unapređenja standarda struke odnosa s javnošću i njezina ugleda među općom javnosti te među ključnim javnostima. Trenutni predsjednik udruge je Mario Aunedi Medek.
Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) strukovna je udruga koja okuplja stručnjake u odnosima s javnošću i druge komunikacijske stručnjake s ciljem izobrazbe, stručnoga usavršavanja i informiranja svojih članova te s ciljem unapređenja standarda struke odnosa s javnošću i njezina ugleda među općom javnosti te među ključnim javnostima. Trenutni predsjednik udruge je Mario Aunedi Medek.


== O HUOJ-u ==
== O HUOJ-u ==
Iako postoji od 1994. godine, udruga se 1998. godine formalno registrira po novom Zakonu o udrugama. Prvi predsjednik udruge bio je [[Eduard Osredečki]]. Od svog postanka HUOJ na različite načine radi na unapređenju standarda struke, informiranju i podizanju ugleda struke u javnosti te stručnom usavršavanju i obrazovanju članova.
Iako postoji od 1994. godine, udruga se 1998. godine formalno registrira po novom Zakonu o udrugama. Prvi predsjednik udruge bio je [[Eduard Osredečki]]. Od svog postanka HUOJ na različite načine radi na unapređenju standarda struke, informiranju i podizanju ugleda struke u javnosti te stručnom usavršavanju i obrazovanju članova. Godišnja konferencija najstarija je aktivnost udruge i izuzetna prilika za informiranje o novim trendovima u struci te za bolje upoznavanje i razmjenu iskustava članova. Uz godišnju konferenciju, svake godine provodi se i nagradni natječaj Grand PRix - natječaj za najbolja ostvarenja u struci ostvarena tijekom protekle godine. Grand PRix promiče izvrsnost u komunikaciji i odnosima s javnošću te potiče kolege na kreativnost u osmišljavanju i provedbi raznih projekata vezanih uz strateške komunikacije i odnose s javnošću. Nagrada Mlada nada namijenjena je učenicima i studentima koji su pisali radove na području odnosa s javnošću. Također, tokom cijele godine udruga organizira razne radionice, seminare, okrugle stolove te Carpe Diem – događaj koji se organizira u suradnji s različitim tvrtkama, agencijama i institucijama kako bi članovi HUOJ-a dobili priliku, kroz predavanja i diskusije, naučiti nešto više njima, njihovim projektima, načinima interne i eksterne komunikacije te uspostavi i održavanju odnosa s medijma. HUOJ organizira i Cheese & Wine Club, druženje članova i stručnjaka iz različitih područja, koji uz degustaciju vrhunskih [[vino|vina]] i [[sir]]eva dijele svoja poslovna i komunikacijska iskustva s prisutnima i odgovaraju na pitanja. Kao krovna organizacija u području odnosa s javnošću u Hrvatskoj, udruga nudi i mogućnost certifikacije svima koji rade i koji se školuju u već spomenutom području.

== Projekti ==
'''KOMferencija'''

Najvažnije strukovno događanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću koje ima tradiciju dužu od 20 godina je KOMferencija koja predstavlja idealu priliku za informiranje o novim trendovima u struci te za bolje upoznavanje i razmjenu iskustava članova. KOMferencija je dvodnevni događaj u kojemu sudjeluje preko 500 stručnjaka u odnosima s javnošću i komunikacijama, marketinga te razgovaraju o važnim temama, a ujedno otvaraju nova pitanja i diskusije značajne za uspješnu komunikaciju između organizacija i njezinih javnosti. Na panelima, osim eminentnih hrvatskih stručnjaka sudjeluju i vodeći svjetski stručnjaci kao što su Dr. Matt Carter i Samantha Custer.

==== Grand PRix ====
Uz godišnju konferenciju, svake godine HUOJ organizira i natječaj za najbolja ostvarenja u struci ostvarena tijekom protekle godine pod nazivom Grand PRix. Grand PRix promiče izvrsnost u komunikaciji i odnosima s javnošću te potiče kolege na kreativnost u osmišljavanju i provedbi raznih projekata vezanih uz strateške komunikacije i odnose s javnošću.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama za koje organizacije prijavljuju komunikacijske projekte:

* Grand PRix za odnose s javnošću državnih i javnih tijela RH, regionalne i lokalne samouprave i nacionalnih, regionalnih i lokalnih javnih ustanova
* Grand PRix za odnose s javnošću udruga i nevladinih organizacija
* Grand PRix za odnose s javnošću velikih trgovačkih društva
* Grand Prix za odnose s javnošću malih i srednjih trgovačkih društava
* Grand PRix za društveno odgovorno poslovanje
* Grand PRix za unutrašnju komunikaciju
* Grand PRix za političku komunikaciju
* Grand PRix za organizaciju i komunikaciju događanja
* Grand PRix za digitalnu komunikaciju i komunikaciju na društvenim mrežama, za komunikaciju uz pomoć AI alata
* Grand PRix za integriranu kampanju

i u tri posebne kategorije:

* Grand Prix za razvoj struke koji se dodjeljuje stručnjaku za odnose s javnošću
* Komunikator godine kojim se proglašava osoba koja se istakla u javnoj komunikaciji, a nije stručnjak za odnose s javnošću
* Antikomunikacija godine kojom se ukazuje na neprofesionalnu i neprihvatljivu komunikaciju u javnosti.

==== Carpe Diem ====
Unatrag nekoliko godina, HUOJ je započeo s provedbom projekta Carpe Diem koji se organizira u suradnji s različitim tvrtkama, agencijama i institucijama kako bi članovi HUOJ-a dobili priliku, kroz predavanja i diskusije, proširiti svoje znanje i upoznati se s međusobnim radom različitih komunikacijskih odjela, njihovim projektima i aktivnostima, internoj i eksternoj komunikaciji.

==== the! award ====
HUOJ u sklopu svog djelovanja od 2021. godine dodjeljuje međunarodnu nagradu the! award koja predstavlja svojevrsno priznanje strukovnog udruženja izvrsnih projekata u odnosima s javnošću u jugoističnoj Europi. Po prvi puta, 2021. godine, u natjecanju su sudjelovali projekti iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.Nagrada je namijenjena stručnjacima za odnose s javnošću zaposlenih kod pravnih osoba, jednako kao i neovisnim stručnjacima. Nagrade su 2021. godine dodijeljene u šest kategorija, dok se od 2022. godine dodjeljuje u devet kategorija.

the! award se dodjeljuje u devet kategorija:

* Za odnose s javnošću u institucijama, udrugama i nevladinim organizacijamaž
* Za odnose s javnošću za velika poduzeća
* Za odnose s javnošću za mala i srednje velika poduzeća
* Društveno odgovorno poslovanje
* Interno komuniciranje
* Krizno komuniciranje
* Političku komunikaciju
* Organizaciju događaja
* Digitalno komuniciranje.

==== Unaprjeđenje kulture provjere činjenica ====
"Unaprjeđenje kulture provjere činjenica" je projekt Hrvatske udruge za odnose s javnošću koji ima za cilj unaprijediti mehanizme i procese provjere informacija u medijskim redakcijama te osmisliti različite medijske i edukativne sadržaje za bržu i jednostavniju identifikaciju dezinformacija te borbu protiv istih. HUOJ projekt provodi u suradnji s medijskim profesionalcima iz Lider Medije i stručnjaka iz akademske zajednice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a financiran je od strane Europske unije. Projekt obuhvaća provjeru informacija, izjava te tvrdnji iz domene ekonomije i gospodarstva izrečene tijekom trajanja izbornih kampanja kroz četiri izborna ciklusa - izbore za Hrvatski sabor, Europski parlament, predsjedničke i lokalne izbore.

==== Komunikacijska podrška društveno korisnim programima ====
"Komunikacijska podrška društveno korisnim programima" je projekt kojeg provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske od 2015. godine u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću. Cilj projekta je pružanje financijske pomoći te stručne komunikacijske podrške u obliku savjetnika mentora za odnose s javnošću. Projekt omogućuje udrugama pro bono podršku agencija za odnose s javnošću u cilju povećanja vidljivosti djelovanja udruga, a ujedno i promicanju društveno korisnih programa.

Tijekom godina u projektu su sudjelovale mnoge agencije: Dialog komunikacije, Narativ komunikacije, Mind Communications (2023.), Vrh komunikacije, Komunikativna i Kind PR (2022.), Aplauz komunikacije, Manjgura (2021.), Light komunikacije, Abeceda komunikacije (2020.), CTA komunikacije, Equestris (2019.), Abeceda komunikacije, Mediahint (2018.), Dialog komunikacije d.o.o, Prorsus komunikacije (2017.), Komunikacijski laboratorij, Media val (2016.).

==== Neki novi klinci ====
U sklopu HUOJ-a djeluje studentska sekcija koja od 2014. organizira godišnju studentsku konferenciju pod nazivom Neki novi klinci. Glavni cilj konferencije je omogućiti stjecanje novog znanja kroz interakciju i panel rasprave s renomiranim stručnjacima iz svijeta odnosa s javnošću i komunikacija te unaprijediti postojeće vještine i kompetencije kroz razne radionice.

==== Mlada nada ====
U sklopu studentske konferencije dodjeljuje se studentska nagrada Mlada nada u četiri kategorije: seminarski rad, diplomski rad, komunikacijski plan i završni rad. Cilj nagrade je promicanje izvrsnosti među studentima te motiviranje za stjecanje novih znanja i vještina u području odnosa s javnošću.


== Ustroj ==
== Ustroj ==

Udrugu vodi [[Upravni odbor]] od pet članova. Na čelu udruge je predsjednik HUOJ-a. Ostala tijelu su Nadzorni odbor i Sud časti.
Udrugu vodi [[Upravni odbor]] od pet članova. Na čelu udruge je predsjednik HUOJ-a. Ostala tijelu su Nadzorni odbor i Sud časti.

<br />
Rad udruge organiziran je prema tematskim sekcijama i podružnicama:
Rad udruge organiziran je prema tematskim sekcijama i podružnicama:

* Korporacijska sekcija
* Korporacijska sekcija
* Sekcija za javni sektor
* Sekcija za javni sektor
* Studentska sekcija
* Studentska sekcija
* Sekcija za društveno odgovorno poslovanje
* Sekcija za društveno odgovorno poslovanje

*
<br/>
Članovi HUOJ-a organizirani su po podružnicama:
Članovi HUOJ-a organizirani su po podružnicama:
* Primorsko-istarska podružnica ([[Primorsko-goranska županija]], [[Ličko-senjska županija]] i [[Istarska županija]]). Predsjednica Primorsko-istarske podružnice je Ermina Duraj, a tajnica podružnice je Danijela Bradamante.
* Dalmatinska podružnica ([[Splitsko-dalmatinska županija]], Šibensko-kninska županija, Zadarska županija i Dubrovačko-neretvanska županija). Predsjednica Dalmatinske podružnice je Vlatka Vučić Marasović, a tajnica podružnice je Senka Bilać.


* Primorsko-istarska podružnica ([[Primorsko-goranska županija]], [[Ličko-senjska županija]] i [[Istarska županija]]). Voditeljica Primorsko-istarske podružnice je Ermina Duraj.
* Dalmatinska podružnica ([[Splitsko-dalmatinska županija]], Šibensko-kninska županija, Zadarska županija i Dubrovačko-neretvanska županija). Voditeljica Dalmatinske podružnice je Vlatka Vučić Marasović)
* Kontinentalna podružnica (Koprivničko – križevačka županija, Bjelovarsko – bilogorska županija, Brodsko – posavska županija, Požeško – slavonska županija, Virovitičko – podravska županija, Osječko – baranjska županija i Vukovarsko - srijemska županija). Voditeljica Kontinentalne podružnice je Ivana Gusak Galić, a zamjenica Voditeljice podružnice je Dijana Marković.


== Biblioteka PRint ==
== Upravni odbor ==
Udrugu vodi Upravni odbor kojega čini sedam članova: predsjednik Mario Aunedi Medek, zamjenica predsjednika Željka Martinović te članovi Upravnog odbora Andrea Čović Vidović, Maja Gradišar Perotić i Kristijan Sedak.


== Nadzorni odbor ==
Udruga izdaje i autorska djela stručnjaka za odnose s javnošću te prijevode strane literature u sklopu stručne biblioteke „PRint“ (PR international).
Nadzorni odbor kordinira financijsko i materijalno poslovanje udruge, a čini ga pet članova: predsjednica Martina Pintarić, zamjenica predsjednice Melita Pavlek te Anamarija Hrvoić Đurić, Vladimir Preselj i Dubravka Štefanac Vinovrški.

== Sud časti ==
Sud časti je neovisno tijelo HUOJ-a čije područje djelovanje čine pitanja povrede Hrvatskog etičkog kodeksa odnosa s javnošću te odluke o odgovornosti stručnjaka za odnose s javnošću. Sud časti konstituiran je od pet članova: predsjednik Zdeslav Milas, zamjenica predsjednika Alemka Lisinski te Ljudmila Bratko Gašpić, Sanda Kuhtić Nalis i Katarina Leko.

== Biblioteka PRint ==
Udruga izdaje i autorska djela stručnjaka za odnose s javnošću te prijevode strane literature u sklopu stručne biblioteke „PRint“ (PR international).


# „Odnosi s javnošću: Planiranje i upravljanje kampanjama za odnose s javnošću“ (2006.), Anne Gregory
# „Odnosi s javnošću: Planiranje i upravljanje kampanjama za odnose s javnošću“ (2006.), Anne Gregory
# „Odnosi s medijima za predstavnike lokalne uprave: komuniciranjem do rezultata“ (2007.), Lydia Bjronlund
# „Odnosi s medijima za predstavnike lokalne uprave: komuniciranjem do rezultata“ (2007.), Lydia Bjronlund
# „Kreativnost u odnosima s javnošću“ (2007.), Andy Green
# „Kreativnost u odnosima s javnošću“ (2007.), Andy Green
# „PR priručnik“ (2007.), Alison Theaker
# „PRiručnik za odnose s javnošću“ (2007.), Alison Theaker
# „Komunikacijski plan - srž strateških komunikacija“ (2009.), Lester Potter
# „Komunikacijski plan - srž strateških komunikacija“ (2009.), Lester Potter
# „Korporativni razgovori - vodič za provedbu učinkovite interne komunikacije“ (2009.), Shel Holtz
# „Korporativni razgovori - vodič za provedbu učinkovite interne komunikacije“ (2009.), Shel Holtz
# „Priručnik za političke kampanje – lekcije s bojišnice“ (2007.), Lionel Zetter
# „Priručnik za političke kampanje – lekcije s bojišnice“ (2007.), Lionel Zetter
# „Mogu li vas citirati? - priručnik za odnose s medijima za menadžere“ (2006.), - William Essex
# „Mogu li vas citirati? - priručnik za odnose s medijima za menadžere“ (2006.), William Essex
# „Odnosi s javnošću za organizacije civilnoga društva“ (2009.), - grupa hrvatskih autora
# „Odnosi s javnošću za organizacije civilnoga društva“ (2009.), - grupa hrvatskih autora
# „Otkrivanje odnosa s javnošću“ (2009.), ur. Ralph Tench i Liz Yeomans
# „Otkrivanje odnosa s javnošću“ (2009.), ur. Ralph Tench i Liz Yeomans
# „Mjerenje i evaluacija odnosa s javnošću“ (2010.), ur. Betteke van Ruller, Ana Tkalac Verčič i Dejan Verčič
# „Mjerenje i evaluacija odnosa s javnošću“ (2010.), ur. Betteke van Ruller, Ana Tkalac Verčič i Dejan Verčič
# „Odnosi s javnošću“ (2015.), Ana Tkalac Verčič
# „Odnosi s javnošću“ (2015.), Ana Tkalac Verčič
# „Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“ (2018.), Ermina Duraj
# „Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“ (2018.), Ermina Duraj
# „Odnosi s javnošću u neprofitnim organizacijama“ (2018.) [[Miro Radalj]]
# „Odnosi s javnošću u neprofitnim organizacijama“ (2018.), [[Miro Radalj]]
# "Komunikacija od A do Uprava" priručnik za komuniciranje u ravnom i neprofitnom sektoru" (2019.),
# "Komunikacija od A do Uprava" priručnik za komuniciranje u ravnom i neprofitnom sektoru" (2019.),
# "Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave" (2023.), Drago Martinović

# "Izvrsnost komunikacije" (2023.), Ralph Tench, Dejan Verčić, Ansgar Zerfass, Angeles Moreno, Piet Verhoeven

# "Uspjeh je izbor - jednostavni savjeti za učinkovitu komunikaciju" (2023.), Melita Pavlek<br />

== Vodstvo udruge ==
Udrugu vodi Upravni odbor kojega čini sedam članova: predsjednik Mario Aunedi Medek, zamjenica predsjednika Marina Bolanča te članovi Upravnog odbora Željka Martinović, Kristina Mamić i Melita Pavlek.<ref>https://www.huoj.hr/o-nama/upravni-odbor/</ref>


== Poveznice ==
== Poveznice ==
Redak 55: Redak 121:


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [https://www.huoj.hr http://www.huoj.hr]
* Službena web stranica HUOJ: <nowiki>http://www.huoj.hr</nowiki>
* Službena Facebook stranica HUOJ''':''' <nowiki>https://www.facebook.com/HUOJhr/?locale=hr_HR</nowiki>
* Službena Instagram stranica HUOJ:<nowiki>https://www.instagram.com/_huoj/</nowiki>
* Službena Linkedin stranica HUOJ: <nowiki>https://hr.linkedin.com/company/croatian-public-relations-association</nowiki>
* Službena web stranica KOMferecije: <nowiki>https://www.komferencija.hr/</nowiki>
* Službena Facebook stranica studentske sekcije HUOJ: <nowiki>https://www.facebook.com/huojss/?locale=hr_HR</nowiki>
* Službena Instagram stranica studentske sekcije HUOJ: <nowiki>https://www.instagram.com/huojss/</nowiki>


[[Kategorija:Hrvatske udruge]]
[[Kategorija:Hrvatske udruge]]

Inačica od 7. svibnja 2024. u 13:33

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) strukovna je udruga koja okuplja stručnjake u odnosima s javnošću i druge komunikacijske stručnjake s ciljem izobrazbe, stručnoga usavršavanja i informiranja svojih članova te s ciljem unapređenja standarda struke odnosa s javnošću i njezina ugleda među općom javnosti te među ključnim javnostima. Trenutni predsjednik udruge je Mario Aunedi Medek.

O HUOJ-u

Iako postoji od 1994. godine, udruga se 1998. godine formalno registrira po novom Zakonu o udrugama. Prvi predsjednik udruge bio je Eduard Osredečki. Od svog postanka HUOJ na različite načine radi na unapređenju standarda struke, informiranju i podizanju ugleda struke u javnosti te stručnom usavršavanju i obrazovanju članova.

Projekti

KOMferencija

Najvažnije strukovno događanje Hrvatske udruge za odnose s javnošću koje ima tradiciju dužu od 20 godina je KOMferencija koja predstavlja idealu priliku za informiranje o novim trendovima u struci te za bolje upoznavanje i razmjenu iskustava članova. KOMferencija je dvodnevni događaj u kojemu sudjeluje preko 500 stručnjaka u odnosima s javnošću i komunikacijama, marketinga te razgovaraju o važnim temama, a ujedno otvaraju nova pitanja i diskusije značajne za uspješnu komunikaciju između organizacija i njezinih javnosti. Na panelima, osim eminentnih hrvatskih stručnjaka sudjeluju i vodeći svjetski stručnjaci kao što su Dr. Matt Carter i Samantha Custer.

Grand PRix

Uz godišnju konferenciju, svake godine HUOJ organizira i natječaj za najbolja ostvarenja u struci ostvarena tijekom protekle godine pod nazivom Grand PRix. Grand PRix promiče izvrsnost u komunikaciji i odnosima s javnošću te potiče kolege na kreativnost u osmišljavanju i provedbi raznih projekata vezanih uz strateške komunikacije i odnose s javnošću.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama za koje organizacije prijavljuju komunikacijske projekte:

  • Grand PRix za odnose s javnošću državnih i javnih tijela RH, regionalne i lokalne samouprave i nacionalnih, regionalnih i lokalnih javnih ustanova
  • Grand PRix za odnose s javnošću udruga i nevladinih organizacija
  • Grand PRix za odnose s javnošću velikih trgovačkih društva
  • Grand Prix za odnose s javnošću malih i srednjih trgovačkih društava
  • Grand PRix za društveno odgovorno poslovanje
  • Grand PRix za unutrašnju komunikaciju
  • Grand PRix za političku komunikaciju
  • Grand PRix za organizaciju i komunikaciju događanja
  • Grand PRix za digitalnu komunikaciju i komunikaciju na društvenim mrežama, za komunikaciju uz pomoć AI alata
  • Grand PRix za integriranu kampanju

i u tri posebne kategorije:

  • Grand Prix za razvoj struke koji se dodjeljuje stručnjaku za odnose s javnošću
  • Komunikator godine kojim se proglašava osoba koja se istakla u javnoj komunikaciji, a nije stručnjak za odnose s javnošću
  • Antikomunikacija godine kojom se ukazuje na neprofesionalnu i neprihvatljivu komunikaciju u javnosti.

Carpe Diem

Unatrag nekoliko godina, HUOJ je započeo s provedbom projekta Carpe Diem koji se organizira u suradnji s različitim tvrtkama, agencijama i institucijama kako bi članovi HUOJ-a dobili priliku, kroz predavanja i diskusije, proširiti svoje znanje i upoznati se s međusobnim radom različitih komunikacijskih odjela, njihovim projektima i aktivnostima, internoj i eksternoj komunikaciji.

the! award

HUOJ u sklopu svog djelovanja od 2021. godine dodjeljuje međunarodnu nagradu the! award koja predstavlja svojevrsno priznanje strukovnog udruženja izvrsnih projekata u odnosima s javnošću u jugoističnoj Europi. Po prvi puta, 2021. godine, u natjecanju su sudjelovali projekti iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.Nagrada je namijenjena stručnjacima za odnose s javnošću zaposlenih kod pravnih osoba, jednako kao i neovisnim stručnjacima. Nagrade su 2021. godine dodijeljene u šest kategorija, dok se od 2022. godine dodjeljuje u devet kategorija.

the! award se dodjeljuje u devet kategorija:

  • Za odnose s javnošću u institucijama, udrugama i nevladinim organizacijamaž
  • Za odnose s javnošću za velika poduzeća
  • Za odnose s javnošću za mala i srednje velika poduzeća
  • Društveno odgovorno poslovanje
  • Interno komuniciranje
  • Krizno komuniciranje
  • Političku komunikaciju
  • Organizaciju događaja
  • Digitalno komuniciranje.

Unaprjeđenje kulture provjere činjenica

"Unaprjeđenje kulture provjere činjenica" je projekt Hrvatske udruge za odnose s javnošću koji ima za cilj unaprijediti mehanizme i procese provjere informacija u medijskim redakcijama te osmisliti različite medijske i edukativne sadržaje za bržu i jednostavniju identifikaciju dezinformacija te borbu protiv istih. HUOJ projekt provodi u suradnji s medijskim profesionalcima iz Lider Medije i stručnjaka iz akademske zajednice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a financiran je od strane Europske unije. Projekt obuhvaća provjeru informacija, izjava te tvrdnji iz domene ekonomije i gospodarstva izrečene tijekom trajanja izbornih kampanja kroz četiri izborna ciklusa - izbore za Hrvatski sabor, Europski parlament, predsjedničke i lokalne izbore.

Komunikacijska podrška društveno korisnim programima

"Komunikacijska podrška društveno korisnim programima" je projekt kojeg provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske od 2015. godine u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću. Cilj projekta je pružanje financijske pomoći te stručne komunikacijske podrške u obliku savjetnika mentora za odnose s javnošću. Projekt omogućuje udrugama pro bono podršku agencija za odnose s javnošću u cilju povećanja vidljivosti djelovanja udruga, a ujedno i promicanju društveno korisnih programa.

Tijekom godina u projektu su sudjelovale mnoge agencije: Dialog komunikacije, Narativ komunikacije, Mind Communications (2023.), Vrh komunikacije, Komunikativna i Kind PR (2022.), Aplauz komunikacije, Manjgura (2021.), Light komunikacije, Abeceda komunikacije (2020.), CTA komunikacije, Equestris (2019.), Abeceda komunikacije, Mediahint (2018.), Dialog komunikacije d.o.o, Prorsus komunikacije (2017.), Komunikacijski laboratorij, Media val (2016.).

Neki novi klinci

U sklopu HUOJ-a djeluje studentska sekcija koja od 2014. organizira godišnju studentsku konferenciju pod nazivom Neki novi klinci. Glavni cilj konferencije je omogućiti stjecanje novog znanja kroz interakciju i panel rasprave s renomiranim stručnjacima iz svijeta odnosa s javnošću i komunikacija te unaprijediti postojeće vještine i kompetencije kroz razne radionice.

Mlada nada

U sklopu studentske konferencije dodjeljuje se studentska nagrada Mlada nada u četiri kategorije: seminarski rad, diplomski rad, komunikacijski plan i završni rad. Cilj nagrade je promicanje izvrsnosti među studentima te motiviranje za stjecanje novih znanja i vještina u području odnosa s javnošću.

Ustroj

Udrugu vodi Upravni odbor od pet članova. Na čelu udruge je predsjednik HUOJ-a. Ostala tijelu su Nadzorni odbor i Sud časti.

Rad udruge organiziran je prema tematskim sekcijama i podružnicama:

  • Korporacijska sekcija
  • Sekcija za javni sektor
  • Studentska sekcija
  • Sekcija za društveno odgovorno poslovanje

Članovi HUOJ-a organizirani su po podružnicama:

  • Primorsko-istarska podružnica (Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija i Istarska županija). Voditeljica Primorsko-istarske podružnice je Ermina Duraj.
  • Dalmatinska podružnica (Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Zadarska županija i Dubrovačko-neretvanska županija). Voditeljica Dalmatinske podružnice je Vlatka Vučić Marasović)
  • Kontinentalna podružnica (Koprivničko – križevačka županija, Bjelovarsko – bilogorska županija, Brodsko – posavska županija, Požeško – slavonska županija, Virovitičko – podravska županija, Osječko – baranjska županija i Vukovarsko - srijemska županija). Voditeljica Kontinentalne podružnice je Ivana Gusak Galić, a zamjenica Voditeljice podružnice je Dijana Marković.

Upravni odbor

Udrugu vodi Upravni odbor kojega čini sedam članova: predsjednik Mario Aunedi Medek, zamjenica predsjednika Željka Martinović te članovi Upravnog odbora Andrea Čović Vidović, Maja Gradišar Perotić i Kristijan Sedak.

Nadzorni odbor

Nadzorni odbor kordinira financijsko i materijalno poslovanje udruge, a čini ga pet članova: predsjednica Martina Pintarić, zamjenica predsjednice Melita Pavlek te Anamarija Hrvoić Đurić, Vladimir Preselj i Dubravka Štefanac Vinovrški.

Sud časti

Sud časti je neovisno tijelo HUOJ-a čije područje djelovanje čine pitanja povrede Hrvatskog etičkog kodeksa odnosa s javnošću te odluke o odgovornosti stručnjaka za odnose s javnošću. Sud časti konstituiran je od pet članova: predsjednik Zdeslav Milas, zamjenica predsjednika Alemka Lisinski te Ljudmila Bratko Gašpić, Sanda Kuhtić Nalis i Katarina Leko.

Biblioteka PRint

Udruga izdaje i autorska djela stručnjaka za odnose s javnošću te prijevode strane literature u sklopu stručne biblioteke „PRint“ (PR international).

  1. „Odnosi s javnošću: Planiranje i upravljanje kampanjama za odnose s javnošću“ (2006.), Anne Gregory
  2. „Odnosi s medijima za predstavnike lokalne uprave: komuniciranjem do rezultata“ (2007.), Lydia Bjronlund
  3. „Kreativnost u odnosima s javnošću“ (2007.), Andy Green
  4. „PRiručnik za odnose s javnošću“ (2007.), Alison Theaker
  5. „Komunikacijski plan - srž strateških komunikacija“ (2009.), Lester Potter
  6. „Korporativni razgovori - vodič za provedbu učinkovite interne komunikacije“ (2009.), Shel Holtz
  7. „Priručnik za političke kampanje – lekcije s bojišnice“ (2007.), Lionel Zetter
  8. „Mogu li vas citirati? - priručnik za odnose s medijima za menadžere“ (2006.), William Essex
  9. „Odnosi s javnošću za organizacije civilnoga društva“ (2009.), - grupa hrvatskih autora
  10. „Otkrivanje odnosa s javnošću“ (2009.), ur. Ralph Tench i Liz Yeomans
  11. „Mjerenje i evaluacija odnosa s javnošću“ (2010.), ur. Betteke van Ruller, Ana Tkalac Verčič i Dejan Verčič
  12. „Odnosi s javnošću“ (2015.), Ana Tkalac Verčič
  13. „Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“ (2018.), Ermina Duraj
  14. „Odnosi s javnošću u neprofitnim organizacijama“ (2018.), Miro Radalj
  15. "Komunikacija od A do Uprava" priručnik za komuniciranje u ravnom i neprofitnom sektoru" (2019.),
  16. "Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave" (2023.), Drago Martinović
  17. "Izvrsnost komunikacije" (2023.), Ralph Tench, Dejan Verčić, Ansgar Zerfass, Angeles Moreno, Piet Verhoeven
  18. "Uspjeh je izbor - jednostavni savjeti za učinkovitu komunikaciju" (2023.), Melita Pavlek

Poveznice

Bilješke

Vanjske poveznice

  • Službena web stranica HUOJ: http://www.huoj.hr
  • Službena Facebook stranica HUOJ: https://www.facebook.com/HUOJhr/?locale=hr_HR
  • Službena Instagram stranica HUOJ:https://www.instagram.com/_huoj/
  • Službena Linkedin stranica HUOJ: https://hr.linkedin.com/company/croatian-public-relations-association
  • Službena web stranica KOMferecije: https://www.komferencija.hr/
  • Službena Facebook stranica studentske sekcije HUOJ: https://www.facebook.com/huojss/?locale=hr_HR
  • Službena Instagram stranica studentske sekcije HUOJ: https://www.instagram.com/huojss/