Koprivnički Bregi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
m Uklonjena promjena suradnika 213.147.97.107, vraćeno na zadnju inačicu suradnika 78.1.3.231
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sh:Koprivnički Bregi
Redak 72: Redak 72:
[[Kategorija:Općine u Koprivničko-križevačkoj županiji]]
[[Kategorija:Općine u Koprivničko-križevačkoj županiji]]


[[en: Koprivnički Bregi]]
[[en:Koprivnički Bregi]]
[[sh:Koprivnički Bregi]]

Inačica od 1. siječnja 2008. u 19:31

Predložak:Općina Koprivnički Bregi su općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Grb

Grb prikazuje žutu školjku Petrovo uho - simbol zaštitnika mjesta, sv. Roka. Školjka stoji iznad trobrijega koji simbolizira ime Bregi.

Na zastavi općine grb se nalazi na žutoj podlozi.

Zemljopis

Odmah uz Koprivnicu u smjeru prema Virovitici. Selo je iznimno dobro povezano. Do njega se može doći s Podravske magistrale i iz smjera Koprivnice.

Naziv mjesta je Koprivnički Bregi. U deklinaciji se prema pravilima hrvatskoga jezika poštuje lokalni izgovor tj. pravila, stoga je u genitivu - Koprivničkih Bregi, ne Brega!, u dativu - Koprivničkim Bregima, ne Koprivničkim Bregovima! itd. Stanovnici Bregi su "Bregovci" i "Bregovke".

Stanovništvo

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Koprivnički Bregi imala je 2.549 stanovnika, raspoređenih u 3 naselja:

Uprava

Zgrada općine nalazi se u središtu Koprivničkih Bregi.

Povijest

Sjeverozapadno od današnjih Kop. Bregi postojalo je naselje već oko 2500-te godine prije naše ere. Današnje je područje najvjerojatnije prvi puta naseljeno nakon propasti Kamengrada: "Pod Rimljani bijaše Koprivnica pola sat dalje pod briegovi južnimi nego li je sada. Nu navališe Tatari i porušiše ju, a stanovnici preseliše stranama na ovo mjesto gdje je i sada,a stranom malo podalje za šumu u berege da se lakše ozmognu braniti" (Mijat Sabljar). Mjesto Bregi prvi se put spominje u XII. stoljeću. Ime Bregi zapravo nema puno povezanosti s bregovima (bregovi više karakteriziraju susjedno selo Glogovac). Nekadašnji naziv mjesta bio je Bereki, što znači močvara i obilježavalo je ovo nekad močvarno područje. S vremenom se pri izgovoru naziv Bereki postupno mijenjao i nastali su Bregi. Općina Koprivnički Bregi ustanovljena je brzo nakon reforme 1993. od dijelova općine Novigrad Podravski i grada Koprivnice.

Gospodarstvo

Poljoprivreda ima veliku zastupljenost, a poznato je bregovsko zelje. Veliki broj privatnih poduzetnika (stolari, parketari...). Ipak, najveći broj stanovnika putuje na posao u Koprivnicu.

Slavni ljudi

Podravski pjesnik Vlado Dolenec.

Spomenici i znamenitosti

Spomenici; "borcima NOB-a" u centru mjesta, "poginulima za domovinu Hrvatsku 1941.-1945." na mjesnom groblju Bregi, "vitezovima poginulima u Domovinskom ratu" na groblju u Glogovcu.

Crkva sv. Roka u Bregima ,Kapelica sv. Ivana Krstitelja u Jeduševcu.


"Bregovska pita" - kolač (kao što samo ime govori) nastao u Kop. Bregima.

Obrazovanje

Osnovna škola Koprivnički Bregi s Područnom školom u Glogovcu. Prva četiri razreda u OŠ Kop. Bregi pohađaju djeca iz Koprivničkih Bregi i Jeduševca, a razrede 5. - 8. pohađaju i djeca iz Glogovca.

Kultura

Klub prijatelja kulture "Vlado Dolenec", "Društvo žena" Kop. Bregi, KUD "Rudar" Glogovac. Svake godine u Kop. Bregima tradicionalno se održavaju "Dani Zelja" .

Sport

Nogometni klub "Mladost" iz Kop. Bregi u prvoj je županijskoj ligi, dok je NK "Rudar" iz Glogovca u drugoj ligi.

Ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava Koprivnički Bregi i Glogovac, nastupaju na vatrogasnim natjecanjima na međuopćinskoj i županijskoj razini.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Koprivnički Bregi koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.