Koprivnički Ivanec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Koprivnički Ivanec
Koprivnički Ivanec (grb).gif
Koprivnički Ivanec na karti Hrvatska
Koprivnički Ivanec
Koprivnički Ivanec
Koprivnički Ivanec na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Koprivničko-križevačka
Načelnik općine Zoran Vrabelj (HSS)[1]
Naselja u sastavu općine Botinovec, Goričko, Koprivnički Ivanec, Kunovec, Pustakovec
Površina 32,96 km2
Stanovništvo (2001.) 2.361
Broj stanovnika
Koprivnički Ivanec, Koprivničko-križevačka [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Botinovec 192 176 163
Goričko 143 141 126
Koprivnički Ivanec 1286 1193 1001
Kunovec 595 488 403
Pustakovec 145 123 116

Ukupno [uredi] 2361 2121

Poštanski broj 48314 Koprivnički Ivanec

Koprivnički Ivanec je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, općina Koprivnički Ivanec imala je 1.809 stanovnika, raspoređenih u 5 naselja:

Uprava[uredi | uredi kôd]

Općinski načelnik je od 2005. do smrti 2008. godine bio Andrija Čevis (HSS). Sadašnji je Zoran Vrabelj, također član HSS-a.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Koprivnički Ivanec je ime dobio po crkvi Sv. Ivana. Ranije se selo zvalo Cerovica. Spominje se kao središte župe Sv. Ivana u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine – „ecclesia b. Johannis de Cerouicha". No posjed se nazivao Sv. Ivan, od čega će kasnije nastati Ivanec. Godine 1352. spominje se Benedikt zvan Bela, sin Benedikta. U popisu vlastelinstva Đurđevac iz 1439. godine spominje se vesnikat Sv. Ivana, na kojem su bila naselja Sv. Ivan (Zenth Iwan), Botinovec (Botinowcz), Cerovice (Cherewcze), Pustakovec (Postakowcz) i Vratna (Vrathna), a 1477. im je pridodano naselje Vojnica (Woynycza). Godine 1501. spominje se cerovički župnik Dmitar (Demetrije) i župa Sv. Ivana - "sancti Johanis in Cherenycza".

Izgleda da su kmetovi iz Ivanca, koji su ranije bili u Đurđevečkom vlastelinstvu, u drugoj polovici 16. stoljeća prešli u sastav vlastelinstva Koprivnica. S vremenom su koprivnički kapetani preuzeli upravu Koprivničkog vlastelinstvo, odnosno njegove ostatke, pretvorili u vlastite feudalne posjede od kojih su imali nemale koristi. Oni su ostatkom koprivničkog vlastelinstva, odnosno tzv. «kuhinjskim selima», kako su ih izvori nazivali u 18. stoljeću, upravljali kao feudalni gospodari, a dohodak ovih sela je 1648. godine iznosio preko 1000 rajnskih forinti. Koprivničko vlastelinstvo je bilo patron župi u Koprivničkom Ivancu. Iz 1644. je sačuvana molba vezana uz župu Ivanec i pomoć za župnika Martina Faggnohta. Zanimljivo je da su se zavisni seljaci iz Ivanca i Kunovca potpisali kao kmetovi vojvodine Štajerska, odnosno Koprivničke kapetanije. Kralj Ferdinand III. je 7. lipnja 1647. četiri od sedam sela vlastelinstva darovao podbanu i kraljevom personalu Tomi Mikuliću. To su bila sela Kunovec, Pustakovec, Ivanec i Peteranec. Tome se usprotivio koprivnički kapetan jer bi mu tim gubitkom bili izravno ugroženi nemali prihodi.

Ovim selima je 1659. ponovno upravljao koprivnički kapetan. O stanovnicima župe Ivanec koja je osim sela Ivanec, Kunovec i Pustakovec obuhvaćala Botinovec, Goričko i Cenkovec u zapisniku kanonskog pohoda od 1. travnja 1659. ukratko je opisan mentalitet stanovništva ivanečke župe, odnosno većine «kuhinjskih sela»: «Narod je u toj župi surov, nemaran i nepobožan. Ne brine se za propovijed i za svetu misu, a nepokoran je župniku i drugim crkvenim ljudima. Silom želi oteti crkvena dobra. Prije nekoliko godina nije se nekoliko njih žacalo, da vlastitoga svoga župnika istjeraju, udarivši ga pet puta batinom. Pa i sada upravo se javno bune protiv koprivničkog kapetana, koji je njihov vlastelin.» Goričko i Cenkovec su mlađa naselja, koja su nastala u 17. stoljeću.

Kada je 1770. povučena crta razgraničenja između civilnog i vojnovojnog područja, došlo je do razmjene nekih sela. Kunovec, Pustakovec i Ivanec izdvojeni su iz vojnokrajiškog područja tj. ostali su dio Provincijala.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

  • Dječji Vrtić
  • Osnovna škola Koprivnički Ivanec

Kultura[uredi | uredi kôd]

Šport[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Općina Koprivnički Ivanec. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Koprivnički Ivanec koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.