Stanična jezgra: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: su:Nukleus sél
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{Organeli|Jezgra}}
{{Organeli|Jezgra}}


'''Stanična jezgra''' nosi staničnu [[gen]]etsku uputu koja određuje razvoj organizma. Okružena je s dvije membrane ([[jezgrina ovojnica|jezgrinom ovojnicom]]), sastavljena od [[bjelančevina]] i dva sloja [[lipid]]a. Ona sadrži brojne rupice ([[jezgrine pore]]), koje propuštaju određene tvari iz jezgre i u jezgru. Jezgra sadrži [[jezgrica|jezgricu]], koja proizvodi [[ribosom]]e.
'''Stanična jezgra''' nosi staničnu [[gen]]etsku uputu koja određuje razvoj organizma. Okružena je s dvije membrane ([[jezgrina ovojnica|jezgrinom ovojnicom]]), sastavljena od [[bjelančevina]] i dva sloja [[lipid]]a. Ona sadrži brojne rupice ([[jezgrine pore]]), koje propuštaju određene tvari iz jezgre i u jezgru. Jezgra sadrži [[jezgrica|jezgricu]] u kojoj se formiraju dijelovi ribosoma koji odvojeno izlaze u citoplazmu gdje se spajaju u [[ribosom]].


{{Mrva-biol}}
{{Mrva-biol}}

Inačica od 26. lipnja 2011. u 22:31

Stanične strukture
Stanična jezgra
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

Stanična jezgra nosi staničnu genetsku uputu koja određuje razvoj organizma. Okružena je s dvije membrane (jezgrinom ovojnicom), sastavljena od bjelančevina i dva sloja lipida. Ona sadrži brojne rupice (jezgrine pore), koje propuštaju određene tvari iz jezgre i u jezgru. Jezgra sadrži jezgricu u kojoj se formiraju dijelovi ribosoma koji odvojeno izlaze u citoplazmu gdje se spajaju u ribosom.

Nedovršeni članak Stanična jezgra koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Predložak:Link FA Predložak:Link FA