Novak Đoković: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: si:Novak Djokovic
m r2.7.3) (robot Dodaje: bn:নোভাক জকোভিচ
Redak 733: Redak 733:
[[be-x-old:Новак Джокавіч]]
[[be-x-old:Новак Джокавіч]]
[[bg:Новак Джокович]]
[[bg:Новак Джокович]]
[[bn:নোভাক জকোভিচ]]
[[br:Novak Đoković]]
[[br:Novak Đoković]]
[[bs:Novak Đoković]]
[[bs:Novak Đoković]]

Inačica od 19. listopada 2012. u 20:47

Novak Đoković
Новак Ђоковић

Država Srbija
Prebivalište Monte Carlo, Monako
Rođenje 22. svibnja 1987.
Visina 188 cm
Težina 80 kg
Igra desnom rukom
(dvoručni backhand)
Karijera od 2003.
Zarađeni novac 36,206.641 USD
Pojedinačno
Omjer pobjeda i poraza 414/113 (78,56 %)
Osvojeni turniri 31
Najbolji plasman 1. (4. srpnja 2011.)
Grand Slam
Australian Open pobjednik (2008., 2011., 2012.)
Roland Garros polufinale (2007., 2008., 2011.)
Wimbledon pobjednik (2011.)
US Open pobjednik (2011.)
Parovi
Omjer pobjeda i poraza 31/44
Osvojeni turniri 1
Najbolji plasman 114. (30. studenoga 2009.)
Osvojene medalje
Tenis
Olimpijske igre
bronca Peking 2008. pojedinačno

Novak Đoković, sr. Новак Ђоковић (Beograd, 22. svibnja 1987.) srpski je tenisač, jedan od najboljih tenisača današnjice.

Najstariji je sin Srđana i Dijane. Otac mu je Crnogorac, a majka Hrvatica iz Vinkovaca.[1] Braća Đorđe i Marko, također se profesionalno bave tenisom.

Novak je počeo trenirati već u četvrtoj godini, a svoj premijerni nastup na ATP turnirima imao je u hrvatskom Umagu, 19. srpnja 2004. gdje je u prvom kolu izgubio od Talijana Filippa Volandrija. Svoju prvu pobjedu na ATP turniru ostvario je u Bukureštu iste godine, kada je bio bolji od Francuza Arnauda Clementa. Već sljedeće godine po prvi puta nastupa i na jednom Grand Slam turniru. Bilo je to na Australian Openu, gdje je glatko izgubio od tadašnjeg četvrtog igrača svijeta, Rusa Marata Safina sa 6:0, 6:2, 6:1.

Prvu pobjedu nad Top 10 igračem zabilježio je u studenom 2005. na turniru iz Masters serije u Parizu, kada je u meču drugog kola bio uspješniji od Argentinca Mariana Puerte (9).

Pregled karijere

2006.

Svoj prvi turnir Đoković je osvojio 23. srpnja 2006. u nizozemskom Amersfoortu i tako postao prvi tenisač koji je za Srbiju osvojio jedan ATP turnir u pojedinačnoj konkurenciji. Dobru igru pokazao je tijekom ostatka sezone, osvojivši još turnir u Metzu i plasiravši se u finale Umaga.

2007.

Novak Đoković u Australiji 2007. godine

I 2007. godinu Đoković je počeo dobro. Osvojio je turnir u Adelaideu, svladavši u finalu domaćeg tenisača Guccionea, a zatim igra finale prvog turnira iz Masters serije gdje u dva seta gubi od Rafaela Nadala. Tim rezultatom se po prvi put probija među najbolju desetoricu tenisača svijeta. Istodobno, na WTA ljestvici među 10 najboljih tenisačica svijeta nalazila se njegova sunarodnjakinja Jelena Janković, čime je, prvi put u povijesti, Srbija imala i tenisača i tenisačicu u top 10. Poslije ovog turnira stiglo mu je još jedno priznanje od ATP-a, nagrada za tenisača koji je najviše napredovao u 2006. godini.

Sljedeći turnir koji je igrao bio je još jedan iz Masters serije. Bio je to turnir u Miamiju gdje je, nanizavši 6 pobjeda, osvojio svoj prvi veliki turnir, i to bez izgubljenog seta. Na putu do finala glatko je svladao drugog igrača svijeta - Rafaela Nadala, uzvrativši mu time na najbolji način za poraz u finalu prethodnog turnira. Možda najbolji meč na tom turniru odigrao je protiv još jedne nadolazeće teniske zvijezde, Škota Andyja Murrayja, kada mu je prepustio samo jedan gem. U finalu je glatko svladao Argentinca Cañasa, senzacionalnog povratnika u tenis, koji je u samo deset dana dva puta uspio pobjediti najboljeg tenisača svijeta Rogera Federera. Osvajanjem ovog turnira Nole se popeo na 7. mjesto ATP ljestvice, što mu je bio najbolji plasman karijere. Na drugoj ljestvici, koja se boduje za završni masters turnir, popeo se na odlično 2. mjesto, samo 4 boda iza Federera.

Poslije ovog turnira predstavljao je Srbiju u Davisovom kupu u prvoj grupi euro-afričke zone, gdje je pobjednik stjecao pravo borbe za ulazak u prvu svjetsku skupinu. Dao je svoj doprinos za uvjerljivu pobjedu Srbije nad Gruzijom od 5:0.

Na turniru u portugalskom Estorilu, iako nije briljirao u pojedinim nastupima, stigao je do svoga petog turnirskog naslova i do svog najboljeg plasmana u karijeri na entry listi (5. mjesto). Ovim naslovom priključio se Nadalu i Federeru u utrci za prvo mjesto na ATP race listi.

Odličnu igru prikazao je i u Roland Garrosu. Stigao je do polufinala, gdje je ispao od kasnijeg pobjednika, Rafaela Nadala. Tim je rezultatom osigurao do tada najbolji plasman u karijeri, 4. mjesto.

Wimbledonski turnir 2007. godine je dočekao na trećem mjestu, a na turniru je došao do polufinala. Zbog povrjede noge i velikih napora tijekom igranja mečeva na turniru (izazvanih mnogim odlaganjima zbog vremenskih neprilika u Londonu), polufinalni meč je predao Rafaelu Nadalu u trećem setu.

Sljedeći Đokovićev uspjeh je osvajanje neslužbenog prvenstva Kanade, ATP turnira u Montrealu. Napravio je nešto što nikome poslije Borisa Beckera od turnira u Stockholmu iz 1994. nije uspjelo, naime, na putu do naslova pobijedio je prvu trojicu igrača svijeta: Amerikanca Andyja Roddicka (3) u četvrtzavršnici, Španjolca Rafaela Nadala (2) u poluzavršnici i neprikosnovenog broja jedan na svijetu, Švicarca Rogera Federera (1) u finalu. To je bio prvi trijumf Đokovića nad Federerom.

Odlične partije Đoković je pružio na US Openu, gdje je došao do finala. Drugi je najmlađi igrač u povijesti kojemu je to uspjelo (mlađi je bio jedino Pete Sampras). Tamo ga je čekao svjetski broj jedan. Federer mu se osvetio za poraz u finalu Montreala i glatko je slavio u tri seta (7:6 7:6 6:4) iako je Đoković i u prvom i u drugom setu servirao za set. Đokoviću je ovo inače bio treći grand slam turnir zaredom gdje je igrao najmanje polufinale.


2008.

Nole s peharom pobjednika Otvorenog prvenstva Australije na dočeku u Beogradu

2008. godinu počeo je igrajući na Hopmanovom kupu. Partnerica mu je bila Jelena Janković. Osvajanjem prvog mjesta u grupi, ispred predstavnika Francuske, Argentine i Kineskog Tajpeha, osigurali su prolaz u finale gdje su ih čekali Amerikanci Mardy Fish i Venus Williams. Jelena je zbog ozljede nožnog zgloba predala svoj meč, kao što je to učinila i protiv Argentine i Kineskog Tajpeha, kako bi, nakon eventualne Novakove pobjede, sačuvala snagu za meč parova. Novak je izjednačio pobjedom od 2:1, ali je u odlučujućem susretu kvaliteta bila na strani Amerikanaca.

Prvi turnir u 2008. godini koji je odigrao bio je prvi Grand Slam turnir sezone - Australian Open. Fantastičnim igrama bez izgubljenog seta plasirao se u finale, pobijedivši pritom i Rogera Federera u polufinalu s 3:0, te tako prekinuo njegov niz od 10 uzastopnih finala na Grand Slam turnirima. Federer je u tom meču imao 5:3 u prvom setu. Nije ga osvojio. Osvojio je još samo jedan gem u sljedećih 10. Novak je pokazao da se može stati dominaciji Federera u tenisu. Prije je bila čista senzacija da se Federer ne plasira u finale, a od dolaska Novaka na veliku scenu, to je postala samo obična vijest. U finalu je Novak svladao nepostavljenog francuskog tenisača Jo-Wilfrieda Tsongu s 3:1. To mu je prva Grand Slam titula, i postao je prvi Srbin u povijesti kojem je to uspjelo u pojedinačnoj konkurenciji. Na Roland Garrosu je bio treći nositelj. Sreća ga nije mazila, pa je smješten u Nadalov dio ždrijeba s kojim se susreo u polufinalu. Trostruki pobjednik ovog turnira i branitelj naslova, Nadal, je nakon nepuna tri sata slavio s 3:0.

Osvojio je treće mjesto na Olimpijskim igrama, iza Španjolca Nadala i Čileanca Gonzáleza.

2009.

Đoković je novu sezonu počeo na turniru u Brisbanu, ali ga je već u prvom kolu neplanirano izbacio Ernests Gulbis 6:4, 6:4, pa je bio prinuđen da igra još jedan turnir pred Australian Open. Na turniru u Sydneyu u polufinalu ga je izbacio Jarkko Nieminen 6:4, 7:6(3).

Đoković je branio osvojenu titulu na Australian Openu, ali je u četvrtfinalu predao meč Andyu Roddicku zbog iscrpljenosti i grčeva pri Roddickovom vodstvu 6:7(3), 6:4, 6:2, 2:1. Zatim je na turniru u Marseilleu stigao do polufinala gdje ga četvrti put zaredom pobeđuje Jo-Wilfried Tsonga sa 6:4, 7:6(1). Naredne nedjelje, kao prvi nositelj, osvaja turnir u Dubai pobjedivši Davida Ferrera u finalu.

U španjolskom gradu Benidormu igrao se Davisov kup meč između reprezentacija Srbije i Španjolske. Novak je u oba svoja meča poražen rezultatom 3:0. Izgubio je od Davida Ferrera i od tada prvog tenisača svijeta, Rafaela Nadala.

Usljedili su turniri Masters 1000 serijeIndian Wells i Miami. U prvom od njih, na kome je branio titulu, stiže do četvrtfinala i tu ubjedljivo gubi od domaćeg tenisača Andya Roddicka. U Miamiu stiže do finala. Na putu do polufinala, konačno prekida seriju Francuza Tsonge od četiri uzastopne pobjede u njihovim međusobnim susretima, pobjedivši ga 6:3, 6:4. U polufinalu pobjeđuje i Rogera Federera s 3:6, 6:2, 6:3 nakon velikog preokreta, ali u finalu biva poražen od strane Andya Murraya. Ovo finale je bilo prvo od četiri, koliko će ih Đoković odigrati u nizu.

Đoković na Roland Garrosu 2009. godine
Đoković na Otvorenom prvenstvu SAD 2009. godine

Zatim se prešlo na europski kontinent i na zemljanu podlogu. Na još jednom turniru serije 1000 u Monte Carlu, ponovo gubi u finalu, ovaj put od "Kralja zemlje", Rafaela Nadala. Iako naizgled lagana pobjeda Španjolca, činilo se da je Novak imao dobre šanse za prvu pobjedu protiv Nadala na zemljanoj podlozi. Na sljedećem turniru Masters 1000 serije u Rimu brani titulu. U polufinalu dobija Švicarca Federerau u meču nalik onom iz Miamia mjesec dana unazad. U još jednom finalu masters turnira, ponovo gubi od Nadala. Taj poraz je prouzrokovao da Đoković padne na četvrto mjesto, nakon 81 uzastopne nedjelje provedene na mjestu broj tri.

Na premijernom Srbija Openu, turniru u svom rodnom gradu Beogradu, osvaja svoju drugu ovogodišnju titulu kao prvi nositelj, usput pobjedivši sunarodnjake Tipsarevića i Troickog, a u finalu senzaciju turnira, anonimnog poljskog igrača Lukaša Kubota s 6:3, 7:6(0).

Sljedeći turnir u Novakovom rasporedu bio je posljednji turnir serije 1000 za ovu godinu igran na zemlji. Na madridskom mastersu lakim i brzim pobjedama i bez izgubljenog seta stiže do polufinala. Tad još jednom dolazi do okršaja između, kako su ih tada nazivali, "dvojicom najboljih zemljaša", Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. To je bio njihov treći meč u posljednjih pet tjedana i očekivalo se da će biti neizvjestan poput prethodnih. Uprkos činjenici da je imao tri meč lopte, Đoković gubi meč rezultatom 6:3, 6:7(5), 6:7(9). Taj meč je trajao puna 4 sata i 2 minuta, i vremenski je najduži meč u pojedinačnoj konkurenciji u Open Eri.

Sljedeći turnir na kojem je sudjelovao bio je drugi Grand slam godine, Roland Garros. Iznenađujuće je poražen od Nijemca Philippa Kohlschreibera u trećem kolu turnira, rezultatom 6:4, 6:4, 6:4.

Svoju sezonu na travnatoj podlozi započinje turnirom u njemačkom gradu Halleu, gdle je, nakon povlačenja Federera, bio postavljen za prvog nositelja. U finalu, njegovom šestom ove godine, doživljava poraz od domaćeg tenisača, Tomya Haasa, 6:3, 6:7(4), 6:1.

Kao potencijalni "favorit iz sjene", došao je na neslužbeno prvenstvo svijeta Wimbledon. U prvih nekoliko kola igrao je sigurno i brzo je stizao do pobjeda. Mnogi su već očekivali polufinale između Novaka i Federera. U četvrtfinalu je, još jednom, naišao na Haasa]. U meču u kojem je igrao izuzetno loše izgubio je rezultatom 7:5, 7:6(6), 4:6, 6:3.

"US Open seriju" započeo je masters turnirom u Montrealu, u Kanadi. Nakon pobjede protiv Mihaila Južnog plasirao se u četvrtfinale u kome su se, prvi put u povijesti tenisa, našla osmorica najbolje rangiranih tenisača ATP liste u tom trenutku. U četvrtfinalu ga pobjeđuje Amerikanac Roddick rezultatom 6:4, 7:6(4).

Na sljedećem turniru, u Cincinnatiu, stigao je do finala, usput savladavši povratnika na teren nakon više od dva mjeseca, španjolca Rafaela Nadala rezultatom 6:1, 6:4. U finalu gubi od vjerojatno najboljeg tenisača svih vremena Federera rezultatom 1:6, 5:7.

Đoković je osvojio turnir u Pekingu pobjedivši u finalu Hrvata Marina Čilića 6:2, 7:6 (7:4). Stigao do polufinala mastersa u Šangaju u kome je izgubio od Davidenka (koji je na kraju i osvojio turnir), 6:4, 4:6, 6:7 (1:7). Đoković je od 19.10. ponovo 3. igrač na ATP listi najboljih tenisača na svijetu.

Osvojio je turnir ATP 500 serije u Baselu, pobjedivši u finalu trostrukog branitelja titule, Federera 6:4, 4:6, 6:2[2]. Nakon četiri poraza u finalu ATP masters 1000 turnira ove godine, osvojio je tutulu na mastersu u Parizu. U polufinalu je savladao Rafaela Nadala 6:2, 6:3[3], a u finalu ljubimca publike, Francuza Gaela Monfilsa 6:2, 5:7, 7:6(3)[4].

Na Tenis masters kupu je u grupnoj fazi savladao Nikolaja Davidenka, produživši tako svoj niz pobleda na 11[5]. Ovaj niz je okončao Robin Söderling, koji ga je pobledio prvi put u šest mečeva. Iako je u trećem meču u grupnoj fazi savladao Rafaela Nadala, nije se plasirao u polufinale, zbog lošijeg odnosa osvojenih i izgubljenih setova od drugoplasiranog Davidenka.

Đoković je treći put za redom godinu završio na trećem mlestu. Igrao je 97 mečeva, više od bilo kojeg drugog tenisača, sa odnosom pobjeda i poraza 78–19. Dospio je doći do deset finala, od kojih je osvojio pet.

2010.

Novak Đoković i Roger Federrer u Torontu

Sezonu 2010. Đoković je započeo na egzibicionom turniru u Kooyongu, . Poražen je u polufinalu od španjolca Fernanda Verdasca. Prvi ATP turnir koji je Novak odigrao bio je prvi grand slam sezone, Otvoreno prvenstvo Australije. U četvrtfinalu ga je porazio francuski tenisač Tsonga nakon pet setova, 6:7 (8:10), 7:6 (7:5), 6:1, 3:6, 1:6. Kao razloge poraza Novak je naveo trbušne probleme, koje je imao i prije meča i koji su bili evidentni na početku četvrtog seta. Uprkos tome, Đoković je 1. veljače dostigao svoj najbolji plasman u karijeri, drugu pozicija na ATP listi.

Zatim je osvojio turnir u Dubaiju i tako prvi put u karijeri obranio titulu na nekom turniru. Nakon toga je sudjelovao u Davisovom kupu u susretu protiv SAD i je pobjedio u oba susreta koja je igrao.

Na mastersu u Indian Wellsu, Đoković je izgubio u osmini finala od Ivana Ljubičića (5:7, 3:6). Poslle toga je sudjelovao na mastersu u Miamiju, ali je izgubio u drugom kolu od Belgijanca Olivijea Rochusa (2-6, 7-6(7), 4-6).

Poslje je igrao polufinale turnira u Monte Carlu pobijedivši kao prvi nositelj u drugom kolu Florana Serru 6:2 6:3, zatim Stanislasa Wavrinku 6:4 6:4 i Davida Nalbandiana 6:2 6:3 prije poraza od šoanjolskog tenisača Fernanda Verdasca 2:6 2:6. Novak je igrao u rodnom gradu Beogradu ali je predao četvrtfinalni meč sunarodnjaku Filipu Krajinoviću pri rezultatu 4:6 zbog alergije. Sljedeće nedjelje nije sudjelovao na turniru u Madridu zbog istog razloga.

Sledeći Novakov turnir je Roland Garros. Turnir je počeo pobjedom nad Rusom Evgenijem Koroljevim koji predstavlja Kazahstan 6:1 3:6 6:1 6:3. U drugom kolu je savladao Japanskog tenisača Kei Nishikoria, 6:1 6:4 6:4,u trećem je porazio Rumunja Viktora Haneskua 6:3 3:6 6:3 6:2, u četvrtom kolu mini iznenađenje turnira Robbya Ginepria 6:4 2:6 6:1 6:2. Ipak u četvrtfinalu je poražen od strane Austrijskog tenisača Jürgena Melzear i 22. nositelja u pet setova. Novak je ipak vodio sa 2:0 u setovima i imao break u 3 setu. Meč je završen rezultatom 6:3 6:2 2:6 6:7 4:6. Onda je počela sezona na travi. U Quins Clubu ju je započeo kao 2. nositelj i u drugom kolu je porazio talijanskog tenisača Paola Lorencija 6:3 6:3. Usljedio je četvrtfinalni duel sa Xavierom Malissom, Belgijanskim tenisačem, koji je izgubio 3:6 6:4 2:6. Na istom turniru je osvojio prvu titulu paru.

Onda je 21. lipnja započeo turnir u Wimbledonu kao 3. nositelj. U prvom kolu preživjeo je maraton sa Belgijancem Oliverom Rochusom. Pobjedio je sa 4:6 6:2 3:6 6:4 6:2. Poslije je pobjedio kvalifikanta Taylor Denta sa 7:6(5) 6:1 6:4. U trećem kolu je porazio 28. nositelja Alberta Montanesa 6:1 6:4 6:4. Onda je pobijedio Lleytona Hewitta sa 7:5 6:4 3:6 6:4. U 1/4 očekivao je Roddika ipak nije bio on, već iznenađenje turnira Jen-Hsun Lu iz Tajvana, kojeg je savladao vrlo lako sa 6:3 6:2 6:2. U polufinalu je izgubio od Čeha Tomaša Berdiha sa 6-3, 7–6, 6–3. Poslje, Wimbledona, došao je Davisov Kup. Srbija igra protiv Hrvatske u Splitu, u dvorani Spaladium. Novak je dobio svoje mečeve Ivana Ljubičića i Marina Čilića, a srpska reprezentacija je osigurala plasman u polufinale.

Osvojeni turniri

Pojedinačna konkurencija

Br. Nadnevak Turnir Suparnik u finalu Rezultat
1. 23. srpnja 2006. Nepoznata kratica »N« Amersfoort Nepoznata kratica »Č« Nicolás Massú 7:6(5), 6:4
2. 8. listopada 2006. Nepoznata kratica »F« Metz Nepoznata kratica »A« Jürgen Melzer 4:6 6:3 6:2
3. 7. siječnja 2007. Nepoznata kratica »A« Adelaide Nepoznata kratica »A« Chris Guccione 6:3, 6:7(6), 6:4
4. 1. travnja 2007. Nepoznata kratica »S« Miami Nepoznata kratica »A« Guillermo Cañas 6:3 6:2 6:4
5. 6. svibnja 2007. Nepoznata kratica »P« Estoril Nepoznata kratica »F« Richard Gasquet 7:6 0:6 6:1
6. 12. kolovoza 2007. Nepoznata kratica »K« Montreal Nepoznata kratica »Š« Roger Federer 7:6(2) 2:6 7:6(2)
7. 14. listopada 2007. Nepoznata kratica »A« Beč Nepoznata kratica »Š« Stanislas Wawrinka 6:4 6:0
8. 27. siječnja 2008. Nepoznata kratica »A« Australian Open Nepoznata kratica »F« Jo-Wilfried Tsonga 4:6 6:4 6:3 7:6(2)
9. 23. ožujka 2008. Nepoznata kratica »S« Indian Wells Nepoznata kratica »S« Mardy Fish 6:2 5:7 6:3
10. 27. siječnja 2008. Nepoznata kratica »I« Rim Nepoznata kratica »Š« Stanislas Wawrinka 4:6 6:3 6:3
11. 16. studenog 2008. Nepoznata kratica »K« Šangaj Nepoznata kratica »R« Nikolaj Davidenko 6:1 7:5
12. - 16. 2009. godina Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz David Ferrer, Łukasz Kubot, Marin Čilić, Roger Federer, Gaël Monfils 7–5, 6–3; 6–3, 7–6(7–0); 6–2, 7–6(7–4); 6–4, 4–6, 6–2; 6–2, 5–7, 7–6(7–3)
17. - 18. 2010. godina Dubai, Peking
19. - 28. 2011. godina
29. - 31. 2012. godina Melbourne, Miami, Toronto Rafael Nadal, Andy Murray, Richard Gasquet

Odigrana finala

Pojedinačna konkurencija (5)

Br. Nadnevak Turnir Suparnik u finalu Rezultat
1. 30. srpnja 2006. Nepoznata kratica »H« Umag Nepoznata kratica »Š« Stanislas Wawrinka 6-6(1) predaja
2. 18. ožujka 2007. Nepoznata kratica »S« Indian Wells Nepoznata kratica »Š« Rafael Nadal 2-6, 5-7
3. 9. rujna 2007. Nepoznata kratica »S« New York Nepoznata kratica »Š« Roger Federer 6-7, 6-7, 4-6
4. 15. lipnja 2008. Nepoznata kratica »U« London Nepoznata kratica »Š« Rafael Nadal 6-7, 5-7
5. 3. kolovoza 2008. Nepoznata kratica »S« Cincinnati Nepoznata kratica »U« Andy Murray 6-7, 6-7

Parovi (1)

Br. Nadnevak Turnir Partner Protivnici u finalu Rezultat
1. 7. siječnja 2007. Nepoznata kratica »A« Adelaide Nepoznata kratica »Č« Radek Štěpánek Nepoznata kratica »J« Wesley Moodie i
Nepoznata kratica »A« Todd Perry
4-6, 6-3, 13-15

Nastupi na Grand Slamovima

Grand Slam 2009. 2008. 2007. 2006. 2005. Naslova
Australian Open 1/4F 1. 4k 1k 1k 1
Roland Garros 3k 1/2F 1/2F 1/4F 2k 0
Wimbledon 1/4F 2k 1/2F 4k 3k 0
US Open - 1/2F F 3k 3k 0

Ranking na kraju godine

Pregled karijere (pojedinačno)

Važni pojmovi
OT omjer nastupa i pobjeda na turniru Pb-Pr Omjer pobjeda (Pb) i poraza (Pr)
Uspjeh
NO turnir nije održan te godine (uglavnom OI) S nije sudjelovao na turniru
PK poraz u kvalifikacijama #R izgubio u prvoj fazi natjecanja
¼F ispao u četvrtfinalu ½F ispao u polufinalu
F drugoplasirani P pobjednik
Turnir 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. OT u karijeri Pb-Pr u karijeri
Grand Slamovi
Australian Open S 1K 1K 4K P 1 / 4 10–3
Roland Garros S 2K ¼F ½F ½F 0 / 4 15–4
Wimbledon S 3K 4K ½F 2K 0 / 4 11–4
US Open A 3K 3K F ½F 0 / 4 15–4
OT na Grand Slamovima 0 / 0 0 / 4 0 / 4 0 / 4 1 / 2 1 / 14 N/A
Pb-Pr na Grand Slamovima 0-0 5-4 9-4 19-4 12-1 N/A 45-13
Masters turnir
Teniski Masters kup S S S #R P 1 / 2 4–4
ATP Masters serija
Indian Wells S S 1K F P 1 / 3 11–2
Miami S S 2K P 2K 1 / 3 7–2
Monte Carlo S S 1K 3K ½F 0 / 3 4–3
Rim S S PK ¼F P 1 / 2 7–1
Hamburg S S 2R ¼F ½F 0 / 3 6–3
Montreal/Toronto S PK S P ¼F 1 / 2 7–1
Cincinnati S 1K 2K 2K F 0 / 4 6–4
Madrid S PK ¼F ½F 0 / 2 5–2
Pariz S 3K 2K 2K 0 / 3 2–3
OT na Mastersima 0 / 0 0 / 2 0 / 7 2 / 9 2 / 7 4 / 25 N/A
Pb-Pr na Mastersima 0-0 2-2 5-7 24-7 19-4 N/A 50-20
Olimpijske igre
Ljetne OI S NO NO NO 3. 0 / 1 5–1
Statistika karijere
Godina 2004. 2005. 2006. 2007. 2008. N/A Karijera
odigrani turniri 3 11 20 24 12 N/A 70
Naslovi 0 0 2 5 3 N/A 10
Druga mjesta 0 0 1 2 1 N/A 4
Pb-Pr na tvrdoj podlozi 0–1 2–3 17-9 43-11 19–5 N/A 81-29
Pb-Pr na travi 0–0 2–1 4–2 6–2 5-2 N/A 17–7
Pb-Pr na tepihu 1–0 3–2 5–2 1–1 0-0 N/A 10–5
Pb-Pr na zemlji 1–2 4–5 14–5 18–5 16–3 N/A 53–20
Pb-Pr ukupno 2–3 11–11 40–18 68–19 40–10 N/A 161–61
Postotak pobjeda 40% 50% 69% 78% 80% N/A 73%
Pozicija na kraju sezone 186. 78. 16. 3. 3. N/A N/A

Aktivnosti izvan tenisa

Đoković je nosio srpsku zastavu na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Politički stavovi

Novak Đoković je u više navrata spominjao kako se protivi neovisnosti Kosova [6]te kako će "Kosovo uvijek biti dio Srbije". Sudjelovao je na mitingu Kosovo je Srbija.[7]

Izvor

Vanjske poveznice


Predložak:Link FA Predložak:Link FA Predložak:Link GA Predložak:Link GA