Borg: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Preuređivanje članka
m Sadržaj, reference
Redak 21: Redak 21:
The empire of mind: digital piracy and the anti-capitalist movement |last=Strangelove |first=Michael |year= 2005 |isbn=0-8020-3818-2|url=http://books.google.com/?id=lbheLBLhOPAC&pg=PA137&dq=%22Resistance+is+futile%22+popular+culture&cd=7#v=onepage&q=%22Resistance%20is%20futile%22%20popular%20culture&f=false |accessdate=Jan 3, 2009 | publisher=University of Toronto Press}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.playboy.com/articles/video-games-about-depression|title=Resistance Is Futile: The New Wave of Video Games About Depression|work=Playboy}}</ref>
The empire of mind: digital piracy and the anti-capitalist movement |last=Strangelove |first=Michael |year= 2005 |isbn=0-8020-3818-2|url=http://books.google.com/?id=lbheLBLhOPAC&pg=PA137&dq=%22Resistance+is+futile%22+popular+culture&cd=7#v=onepage&q=%22Resistance%20is%20futile%22%20popular%20culture&f=false |accessdate=Jan 3, 2009 | publisher=University of Toronto Press}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.playboy.com/articles/video-games-about-depression|title=Resistance Is Futile: The New Wave of Video Games About Depression|work=Playboy}}</ref>


Borg govori svoj frazem u nekoliko epizoda ''Zvjezdanih staza'' , kao i u filmu ''Star Trek: First Contact'' (koji kroisti frazu kao slogan filma iz 1996.)


Osim velike sličnosti Borga i Lord Dredda i bio-dredda, iz stripa ''Captain Power and the Soldiers of the Future'', sličan frazem "otpor je bio uzaludan" se koristi kao referenca na Lymana Taggerta, čovjeka koji je postao Lord Dredd.<ref name=":0">Out of the Ashes, documentary, Captain Power and the Soldiers of the Future DVD set</ref> Strip prethodi pojavi Borga u ''Novoj Generaciji''.


==Podrijetlo==
Podrijetlo Borga nikad nije razjašnjeno, iako je jasno da postoje stotinama tisuća godina (potvrdili Guinan i Borgovska matica). U filmu ''Zvjezdane staze: First Contact'', Borgovska matica iznosi jedino kako je Borg jednom davno bio poput čovječanstva, "manjkav i slab", ali su se postepeno razvili u djelomično sintetičku vrstu u neprekidnom cilju da evoluiraju i dostignu savršenstvo.


U epizodi ''Nove Generacije'': "Koji Q?", Guinan spominje kako je Borg "sačinjen od organskog i umjetnog života [...] koji se razvijao [...] tisućama stoljeća." U kasnijoj epizodi ''[[Star Trek: Voyager]]a, Zmajski zubi'', Vaadwaurac Gedrin tvrdi kako je prije 892 godina, Borg asimilirao samo par kolonija u Delta Kvadrantu i samtrali su ih samo manjom prijetnjom. Budan, u 24. stoljeću, Gedrin je začuđen saznanjem da Borg posjeduje ogroman dio Delta Kvadranta. [[Sedma od Devet]] komentira kako su Borgova kolektivna sjećanja iz tog vremenskog perioda samo djelomična, no nikad nije objašnjeno zašto je tomu tako.
<!--Neuređeno-->
Borg se prikazuje kao spoj [[kibernetika|kibernetički]] poboljšanih radilica humanoida različitih vrsta, organiziranih u međusobno povezani kolektiv sa zajedničkim umom i sviješću, koji nastanjuje ogromne predjele [[svemir]]a i posjeduje mnoge [[planeti|planete]], brodove i naprednu tehnologiju. Djeluju u jedinstvenoj svrsi: u potrazi za savršenstvom, dodaju biološke i tehnološke raznolikosti drugih vrsta u svoje vlastito biće. To postižu prisilnom asimilacijom, što je proces u kojemu se pojedinci zajedno sa svojom tehnologijom i sviješću priključuju Borgu, koji ih pritom poboljšava dodavanjem kibernetičkih komponenti.

Prvi ih je sreo '''kapetan Picard''' na nagovor Q-a, i tada je malo bilo poznato o Borgu, njegovom podrijetlu i namjerama. Pri nailasku na druge vrste ne pokazuju želju za pregovorima, nego samo za [[asimilacija|asimiliranjem]]. Također pokazuju naglu prilagodljivost svakoj situaciji ili prijetnji, pri čemu se obračuni s drugim vrstama karakteriziraju imperativima koji odražavaju geslo "otpor je uzaludan". Vremenom Borg postaje jedna od najvećih prijetnji Zvjezdanoj floti i [[Ujedinjena Federacija Planeta|Federaciji]]. Isprva prikazivani kao homogena i anonimna cjelina, kasnije je ubačen koncept Kraljice i središnje kontrole, a ponekad koriste i glasnogovornike koji u ime Borga djeluju kao pregovarači u složenijim razvojima fabule.

U serijalu Zvjezdane staze, pokušaji odupiranja Borgu postali su jednom od glavnih tema, s mnogim primjerima uspješnog otpora kolektivu, bilo od postojećih ili bivših radilica, meta prisilne asimilacije pri čemu je barem jedna vrsta pokazivala superiornost u odnosu na Borg. U seriji se također pokazalo da je moguće preživjeti asimilaciju (Picard), kao i da radilice mogu pobjeći kolektivu ([[Sedma od Devet]]) i ponovo postati pojedincima, ili djelovati u društvu bez prisilnog asimiliranja drugih pojedinaca.





Inačica od 8. svibnja 2016. u 19:09

Borgova kocka

Borg je izmišljena vanzemaljska vrsta, često se pojavljuju kao antagonisti u Zvjezdanim stazama. Borg je skupina rasa pretvorenih u kibernetičke organizme, koji funkcioniraju kao radilice unutar grupne svijesti nazvane "Kolektiv" ili "Košnica". Borg koriste postupak asimilacije kako bi prisilno pridružile druge pojedince Kolektivu. Tijekom asimilacije, u pojedinca se ubrizgavaju nanoboti, koji tijelo pojedinca nadograđuju mehaničkim komponentama i uvode pojedinca u kolektivnu svijest. Borga vodi potreba za 'savršenošću', koju navodno postižu asimilacijom drugih vrsta, i dodavanjem njihovih tehnologija i znanja Kolektivu. Osim ponovljenih pojavljivanja u TV seriji Zvjezdane staze: Nova generacija, prikazani su kao glavna prijetnja u filmu Star Trek: First Contact. Također su imali veliku ulogu tijekom Star Trek: Voyagera, a njihova tehnologija pruža USS Voyageru put do Alfa kvadranta.

Borg je postao kulturni simbol za nepobijedivu silu protiv koje je "otpor uzaludan". TV Guide je proglasio Borg #4 u popisu 60 najgorih zlikovaca svih vremena iz 2013. [1]

Koncept

Borg lutka u postavi The Hollywood Entertainment Museum-a

U tekstualnim komentarima 'Izdanja za sakupljače' filma Zvjezdane staze: First Contact, Michael Okuda je otkrio kako su autori Nove Generacije počeli raditi na ideji Borga još tijekom prve sezone serije (Nova Generacija: Zavjera), koja je uvela prinudnu, simbiotsku vrstu koja je preuzimala uloge važnih Federacijskih časnika. Enterprise-D je sve spriječio, a bića se više nisu pojavila. Planovi tima za reintegraciju Borga u seriju započeli su suptilno, misterijem nedostajućih kolonija s obje strane Neutralne zone (Nova Generacija: Neutralna zona), kulminirajući u susretu Borga i posade Enterprise-a (Nova Generacija: Koji Q?).

Borg je nastao zbog potrebe za novim, trajnim neprijateljem u prvoj sezoni Nove Generacije. Klingonsko Carstvo se sprijateljilo s Federacijom, a Romulanci se nisu često pojavljivali. Ferengiji su bili namjenjeni kao novi neprijatelji Federacije, ali zbog komičnog izgleda i predanosti kapitalizmu, nisu se uspjeli iskazati kao vrijedni neprijatelji. Naknadno su ponovno ubačeni u seriju zbog komičnosti. Borg, sa zastrašujućim izgledom, ogromnom moći, i, najvažnije, zlobnim motivom, je postao glavni neprijatelj tijekom Nove Generacije i Voyagera. U epizodi Voyagera: Q2, čak i Q kaže svom sinu da "ne provocira Borga."

"Otpor je uzaludan"

Asimilirane Borg jedinke rijetko govore. Umjesto toga, one najčešće izgovaraju jasnu poruku: "otpor je uzaludan" (resistance is futile), nakon čega slijedi izjava da će rasa u pitanju biti asimilirana i njihova "biološka i tehnološka posebnost" biti će dodana Borgovoj. Točna izjava se razlikuje i razvija tijekom serija i filmova. Citat iz Nove Generacije glasi:

" Mi smo Borg. Vaša biološka i tehnološka posebnost bit će pridodana našoj. Otpor je uzaludan."

Potpuna fraza iz fima Zvjezdane staze: First Contact, koju govori Jeff Coopwood[2] glasi:

"Mi smo Borg. Spustite štitove i predajte brodove. Dodat ćemo vašu biološku i tehnološku raznolikost našoj. Vaša kultura će se prilagoditi kako bi služila nama. Otpor je uzaludan."[3]

Frazem "otpor je uzaludan" uklopio se u popularnu kulturu zbog čestog korištenja u Novoj Generaciji.[4][5][6][7]

Borg govori svoj frazem u nekoliko epizoda Zvjezdanih staza , kao i u filmu Star Trek: First Contact (koji kroisti frazu kao slogan filma iz 1996.)

Osim velike sličnosti Borga i Lord Dredda i bio-dredda, iz stripa Captain Power and the Soldiers of the Future, sličan frazem "otpor je bio uzaludan" se koristi kao referenca na Lymana Taggerta, čovjeka koji je postao Lord Dredd.[8] Strip prethodi pojavi Borga u Novoj Generaciji.

Podrijetlo

Podrijetlo Borga nikad nije razjašnjeno, iako je jasno da postoje stotinama tisuća godina (potvrdili Guinan i Borgovska matica). U filmu Zvjezdane staze: First Contact, Borgovska matica iznosi jedino kako je Borg jednom davno bio poput čovječanstva, "manjkav i slab", ali su se postepeno razvili u djelomično sintetičku vrstu u neprekidnom cilju da evoluiraju i dostignu savršenstvo.

U epizodi Nove Generacije: "Koji Q?", Guinan spominje kako je Borg "sačinjen od organskog i umjetnog života [...] koji se razvijao [...] tisućama stoljeća." U kasnijoj epizodi Star Trek: Voyagera, Zmajski zubi, Vaadwaurac Gedrin tvrdi kako je prije 892 godina, Borg asimilirao samo par kolonija u Delta Kvadrantu i samtrali su ih samo manjom prijetnjom. Budan, u 24. stoljeću, Gedrin je začuđen saznanjem da Borg posjeduje ogroman dio Delta Kvadranta. Sedma od Devet komentira kako su Borgova kolektivna sjećanja iz tog vremenskog perioda samo djelomična, no nikad nije objašnjeno zašto je tomu tako.


Nedovršeni članak Borg koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


  1. Bretts, Bruce; Roush, Matt; (March 25, 2013). "Baddies to the Bone: The 60 nastiest villains of all time". TV Guide. pp. 14 - 15.
  2. Movie Quotes for Movie Quotes Said By Jeff Coopwood MovieQuoter. 2013. Retrieved September 26, 2013
  3. Star Trek - First Contact (1996) Moviesoundclips.net. Rikeromega3 Productions 1999-2013. Retrieved September 26, 2013.
  4. Hayot, Eric; Haun Saussy; Steven G. Yao. 2008. Sinographies: writing China. U of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-4724-8
  5. Nardi, Eric Bonnie; Vicki O'Day. 2000. Information ecologies: using technology with heart. MIT Press. ISBN 0-262-14066-7. Pristupljeno 3. siječnja 2009.
  6. Strangelove, Michael. 2005. The empire of mind: digital piracy and the anti-capitalist movement. University of Toronto Press. ISBN 0-8020-3818-2. Pristupljeno 3. siječnja 2009.
  7. Resistance Is Futile: The New Wave of Video Games About Depression. Playboy
  8. Out of the Ashes, documentary, Captain Power and the Soldiers of the Future DVD set