Razlika između inačica stranice »Borg«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 352 bajta ,  prije 4 godine
m
Sadržaj, reference
m (Preuređivanje članka)
m (Sadržaj, reference)
The empire of mind: digital piracy and the anti-capitalist movement |last=Strangelove |first=Michael |year= 2005 |isbn=0-8020-3818-2|url=http://books.google.com/?id=lbheLBLhOPAC&pg=PA137&dq=%22Resistance+is+futile%22+popular+culture&cd=7#v=onepage&q=%22Resistance%20is%20futile%22%20popular%20culture&f=false |accessdate=Jan 3, 2009 | publisher=University of Toronto Press}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.playboy.com/articles/video-games-about-depression|title=Resistance Is Futile: The New Wave of Video Games About Depression|work=Playboy}}</ref>
 
Borg govori svoj frazem u nekoliko epizoda ''Zvjezdanih staza'' , kao i u filmu ''Star Trek: First Contact'' (koji kroisti frazu kao slogan filma iz 1996.)
 
Osim velike sličnosti Borga i Lord Dredda i bio-dredda, iz stripa ''Captain Power and the Soldiers of the Future'', sličan frazem "otpor je bio uzaludan" se koristi kao referenca na Lymana Taggerta, čovjeka koji je postao Lord Dredd.<ref name=":0">Out of the Ashes, documentary, Captain Power and the Soldiers of the Future DVD set</ref> Strip prethodi pojavi Borga u ''Novoj Generaciji''.
 
==Podrijetlo==
Podrijetlo Borga nikad nije razjašnjeno, iako je jasno da postoje stotinama tisuća godina (potvrdili Guinan i Borgovska matica). U filmu ''Zvjezdane staze: First Contact'', Borgovska matica iznosi jedino kako je Borg jednom davno bio poput čovječanstva, "manjkav i slab", ali su se postepeno razvili u djelomično sintetičku vrstu u neprekidnom cilju da evoluiraju i dostignu savršenstvo.
 
U epizodi ''Nove Generacije'': "Koji Q?", Guinan spominje kako je Borg "sačinjen od organskog i umjetnog života [...] koji se razvijao [...] tisućama stoljeća." U kasnijoj epizodi ''[[Star Trek: Voyager]]a, Zmajski zubi'', Vaadwaurac Gedrin tvrdi kako je prije 892 godina, Borg asimilirao samo par kolonija u Delta Kvadrantu i samtrali su ih samo manjom prijetnjom. Budan, u 24. stoljeću, Gedrin je začuđen saznanjem da Borg posjeduje ogroman dio Delta Kvadranta. [[Sedma od Devet]] komentira kako su Borgova kolektivna sjećanja iz tog vremenskog perioda samo djelomična, no nikad nije objašnjeno zašto je tomu tako.
<!--Neuređeno-->
Borg se prikazuje kao spoj [[kibernetika|kibernetički]] poboljšanih radilica humanoida različitih vrsta, organiziranih u međusobno povezani kolektiv sa zajedničkim umom i sviješću, koji nastanjuje ogromne predjele [[svemir]]a i posjeduje mnoge [[planeti|planete]], brodove i naprednu tehnologiju. Djeluju u jedinstvenoj svrsi: u potrazi za savršenstvom, dodaju biološke i tehnološke raznolikosti drugih vrsta u svoje vlastito biće. To postižu prisilnom asimilacijom, što je proces u kojemu se pojedinci zajedno sa svojom tehnologijom i sviješću priključuju Borgu, koji ih pritom poboljšava dodavanjem kibernetičkih komponenti.
 
Prvi ih je sreo '''kapetan Picard''' na nagovor Q-a, i tada je malo bilo poznato o Borgu, njegovom podrijetlu i namjerama. Pri nailasku na druge vrste ne pokazuju želju za pregovorima, nego samo za [[asimilacija|asimiliranjem]]. Također pokazuju naglu prilagodljivost svakoj situaciji ili prijetnji, pri čemu se obračuni s drugim vrstama karakteriziraju imperativima koji odražavaju geslo "otpor je uzaludan". Vremenom Borg postaje jedna od najvećih prijetnji Zvjezdanoj floti i [[Ujedinjena Federacija Planeta|Federaciji]]. Isprva prikazivani kao homogena i anonimna cjelina, kasnije je ubačen koncept Kraljice i središnje kontrole, a ponekad koriste i glasnogovornike koji u ime Borga djeluju kao pregovarači u složenijim razvojima fabule.
 
U serijalu Zvjezdane staze, pokušaji odupiranja Borgu postali su jednom od glavnih tema, s mnogim primjerima uspješnog otpora kolektivu, bilo od postojećih ili bivših radilica, meta prisilne asimilacije pri čemu je barem jedna vrsta pokazivala superiornost u odnosu na Borg. U seriji se također pokazalo da je moguće preživjeti asimilaciju (Picard), kao i da radilice mogu pobjeći kolektivu ([[Sedma od Devet]]) i ponovo postati pojedincima, ili djelovati u društvu bez prisilnog asimiliranja drugih pojedinaca.
 
 

Navigacijski izbornik