Pubertet: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
vračeno na inačicu od 22:08, 5. prosinca 2016. koju je unio suradnik Fraxinus
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Hormons feedback - Sprzężenie zwrotne hormonow.svg|thumb|250px|Regulacija [[ženski spolni hormoni|ženskih]] i [[muški spolni hormoni|muških]] spolnih hormona]]
Pubertet je vrijeme sazrijevanja. To je prijelazno razdobljd uzrokovano dijelovanjem vise razlicitih hormona. Hormoni su slozene kemijske tvari,a u krvotom ih izlucuju posebne žlijezde. Prvi znaci početka puberteta javljaju se postubno-u djevojčica od 11. do 13.,a u djecaka od 13. do 15. godine. Pubertet traje nekoliko godina i postupno prelazi u mladenaštvo. U pubertetu se djevojčice i dječaci mijenjaju. Sazrijevaju spolno, fizicki i psihicki.
'''Pubertet''' ([[latinski|lat]]. ''pubertas'', ''pubes'': zrelost, stidne dlake ) je vremensko razdoblje (proces) u [[čovjek|čovjekovu]] životu, u kojem do tada [[spol]]no nedozreli dječaci i djevojčice prolaze kroz promjene čiji je rezultat tijelo spolno sposobno za [[reprodukcija|reprodukciju]], te fizičko sazrijevanje.

-Fizičko (tjelesno) sazrijevanje
Naflim rastom tijela upravlja hormon rasta. Posebno se povećavaju kosti i mišići, ali neki organi kao sto su srce,pluca i jetra. Zato je vazno jesti raznovrsnu hranu,baviti se tjelesnim aktivnostima i boraviti na svježem zraku. Dovoljno zravoga sna,uz što manje vremena provedenoga ispred ekrana računala ili televizora omogućit će tvome mladom organizmu skladan tjelesni razvoj.

Dječaci i djevojčice budu nervozni. Muškii organi sadrze sjemenike to su parne muske zlijezde. Jos im se preko noci ponavljuje poluci to je spontano izbacivanje sperme to je najčesće u snu. Ženski spolni organ je jajnik. To su prane ženske spolne žlijezde. Djevojcice dobivaju mjesecnicu koja traje najćešće od 7 do 10 dana. Djevojčice dobivaju mjesečnicu svakih 29-32 dana.

Napisala Paulina Juric učenica 5.D razreda Osnovne škole Hugo Badalić Slavonski Brod!


== Tjelesne promjene ==
== Tjelesne promjene ==

Inačica od 2. veljače 2017. u 16:14

Regulacija ženskih i muških spolnih hormona

Pubertet (lat. pubertas, pubes: zrelost, stidne dlake ) je vremensko razdoblje (proces) u čovjekovu životu, u kojem do tada spolno nedozreli dječaci i djevojčice prolaze kroz promjene čiji je rezultat tijelo spolno sposobno za reprodukciju, te fizičko sazrijevanje.

Tjelesne promjene

Kod ženskog spola dolazi do prvih menstruacija i ovulacija, tjelesne promjene su zaobljivanje bokova, rast grudi, rast cijelog tijela, rast dlačica, produbljenje glasa (mutacija) i dr.

Kod muških, penis postaje sposoban za erekciju i ejakulaciju, a pojavljuju se i polucije. Tjelesne promjene su širenje ramena, rast cijelog tijela, rast dlačica itd.

Psihičke promjene

Osim tjelesnih promjena, dolazi i do psihičkog sazrijevanja - taj proces je adolescencija, koja se ne događa potpuno istovremeno s tjelesnim sazrijevanjem, nego obično pubertet završi prije 20. godine, a psihičko sazrijevanje rijetko završi prije 20. godine.

Vidi