Reese Witherspoon

Izvor: Wikipedija
Reese Witherspoon
Reese Witherspoon
Reese Witherspoon 2011.
Rodno ime Laura Jeanne Reese Witherspoon
Rođenje 22. ožujka 1976., New Orleans, Louisiana, Sjedinjene Države
Godine rada 1990.
Suprug Ryan Phillippe (1999.–2007.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Reese Witherspoon (punim imenom Laura Jeanne Reese Witherspoon, New Orleans, Louisiana, Sjedinjene Države, 22. ožujka 1976.), američka je filmska glumica i producentica.

Ranu mladost provodi u Wiesbadenu u Njemačkoj gdje je njen otac radio kao liječnik u vojnoj bazi. Po povratku u Sjedinjene Države nastanjuje se u Los Angelesu. U dobi od 7 godina model je u TV reklami, što ju potiče da se bavi glumom. Na filmu debitira 1991. u romantičnoj drami The Man in the Moon. 1998. nastupila je tri važnija filma: Overnight Delivery, Pleasantville i Twilight. Iduće je godine glumila u hvaljenoj komediji Election, koja joj je donijela nominaciju za Zlatni globus. 2001. ostvaruje veći proboj u karijeri ulogom Elle Woods u uspješnoj komediji Plavuša s Harvarda, te 2002. u Sweet Home Alabama, njenom do sada najvećem komercijalnom uspjehu. 2005., postiže svjetski uspjeh ulogom June Carter Cash u glazbenom filmu Hod po rubu, kojom je osvojila Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA na najbolju glavnu glumicu.

1999. godine udala se za glumca Ryana Phillippea, s kojim ima dvoje djece. Razveli su se 2007. Reese Witherspoon posjeduje vlastitu produkcijsku kompaniju, Type A Films, te je aktivno uključena u udruženja za promicanje dječjih i ženskih prava.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Reese Witherspoon