Primorske novine

Izvor: Wikipedija


Primorske novine
Tip dnevne novine
Utemeljen 1916.
Prestao izlaziti 1922.
Sjedište Rijeka

Primorske novine[1] (1916. – 1922.) povijesne su riječke novine. Počele su izlaziti 1916. godine u jeku Prvog svjetskog rata u vlastitoj tiskari u Sušaku. Iz te je tiskare nakon zabrane „Riečkog novog lista“ dio tiskarskih strojeva prenesen u Sušak, pa je sušačka tiskara u Strossmayerovoj ulici postala sposobna za proizvodnju svih vrsta novina.

Izlazile su svaki dan osim ponedjeljkom. Donosile su, uz političke tuzemne i inozemne vijesti, zasebno i gospodarske. Objavljivale su puno vrijednih kulturnih priloga, posebice u božićnim i uskršnjim brojevima. Urednici su bili (uz ostale) P. Ljubić, Fr. Kučinić i M. Banić, a neki od suradnika Matija Mažić, Nikola Polić, dr. Antun Barac, dr. Mato Dvorničić, Viktor Car Emin i dr. Andrija Rački.

Kao nestranačko glasilo (željele su biti "izvan svakog strančarstva") preživjele su i slom Austro-Ugarske Monarhije i privremenu talijansku okupaciju Sušaka poslije Prvoga svjetskog rata te izlazile do 1922. godine.

U Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci čuvaju se i ove povijesne riječke novine, a iako fond nije potpun, u cijelosti je digitaliziran.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Despot, Miroslava. 1953. Pokušaj bibliografije primorskih novina i časopisa 1843.-1945. Rijeka/Zbornik. Matica hrvatska. Zagreb. str. 611–638

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]