Promiscuous

Izvor: Wikipedija
»Promiscuous«
Nelly Furtado feat. Timbaland
Singl s albuma Loose
Format digitalni download, CD singl
Objavljeno travanj 2006.
Snimanje Miami, Florida; 2005.
Žanr pop rap, dance-pop, pop
Trajanje 4:02 (album version)
3:41 (radio edit)
Izdavač Geffen Records
Tekstopisac Nelly Furtado, Timothy Clayton, Nate Hills, Tim Mosley
Producent(i) Timbaland, Danja
Kronologija singlova – Nelly Furtado
"The Grass Is Green"
(2005.)
"Promiscuous"
(2006.)
"No Hay Igual"
(2006.)
Kronologija singlova – Timbaland
"Are You Feelin' Me?"
(2002.)
"Promiscuous"
(2006.)
"SexyBack"
(2006.)
Videospot
"Promiscuous" na YouTube-u

"Promiscuous" (poznata i kao "Promiscuous Girl") je pjesma kanadske pjevačice Nelly Furtado s njenog trećeg studijskog albuma Loose. U pjesmi gostuje američki producent i reper Timbaland. Napisali su je Nelly Furtado, Timothy "Attitude" Clayton, Timbaland i Danja, a producirali su je Timbaland i Danja.

"Promiscuous" je objavljena kao prvi singl albuma u Sjevernoj Americi početkom 2006. godine te kao drugi singl u ostatku svijeta sredinom iste godine, osim u Latinskoj Americi gdje je singl objavljen kao treći singl krajem godine. Pjesma je primila pozitivne odgovore javnosti te je postala Nellyin prvi singl broj jedan u SAD-u. Osvojila je nagradu Billboard Music Awards u kategoriji "najbolje pop pjesme"; nominirana je za nagradu Grammy za "najbolju pop suradnju s vokalima" te je osvojila nagradu Juno Awards kao singl godine. "Promiscuous" je zauzela treće mjesto na Billboardovoj godišnjoj ljestvici Hot 100 singlova 2006. godine. Ujedno to je zadnja pjesma do sada koja je odjednom bila na vrhu ljestvica Billboard Hot 100 i Billboard Dance Club Play.

Pozadina i pisanje pjesme[uredi | uredi kôd]

Riječi pjesme "Promiscuous" opisuju dvije strane veze protagonista kroz koje oni prolaze. To je jedna od prvih pjesama koju je Nelly napisala s kolegom iz producentske kuće Timothyjem Claytonom, poznatijim pod pseudonimom Attitude. Njihovu suradnju Nelly je opisala kao "nešto što nikad do tad nije napravila" jer je proces pisanja vidjela kao "izrazito oslobađajuće" zbog njihovog različitog pristupa i stila. Attitude je pomogao Nelly interpretirajući karakter "promiskuitetne djevojke" te dvije strane veze u kojoj se nalazi. Nelly je također rekla da je u procesu pisanja riječi "bilo stvarnog flerta zbog čega je i pjesma toliko zabavna". Iz tog razloga ona i Attitude pjesmi su dali nadimak "The BlackBerry Song" jer sve što se pjeva u pjesmi može se napisati u SMS poruci.[1]

Zbog pretežnog glazbenog utjecaja izvođača kao što su Talking Heads, Blondie, Madonna, The Police i Eurythmics, koje su producenti Timbaland i Danja slušali tijekom pisanja albuma, "Promiscuous" uzima inspiraciju pop glazbe iz 1980-ih godina.[2] Seksualnost je temeljena na "odlučnoj ženi koja zna što hoće" iz 1990-ih, kao Queen Latifah, MC Lyte, Yo-Yo, Salt-N-Pepa i TLC.[3]

Spominjanje košarkaša Stevea Nasha u pjesmi dovodi do nagađanja da su on i Nelly bili u nekakvoj vezi, ali oboje negiraju povezanost. Nash je izjavio: "Polaskan sam što me se spominje u pjesmi, ali ja sam posve zaljubljen u svoju ženu i dvoje male djece".[4] Nelly ga je odlučila spomenuti u pjesmi iz razloga što su oboje iz Victorie, Britanska Kolumbija, te zato što se košarkaši često navode u pjesmama, pa mu je ona odlučila "dati oslonac".[3]

U jednom od stihova Timbaland se predstavlja kao Thomas Crown, što je i ime njegovog privatnog studija (Thomas Crown Studio). Ujedno to je ime glavnog glumca u filmu Afera Thomasa Crowna, bogatom poslovnom čovjeku koji se igra mačke i miša (koketira) s istražiteljicom osiguravajućeg društva.

Prihvaćenost pjesme[uredi | uredi kôd]

"Promiscuous" je dosta dobro prihvaćena od kritike. Rob Sheffield iz Rolling Stonea pjesmu smatra vrhuncem albuma Loose. Timbalandovo pojavljivanje u pjesmi dobilo je posebne pohvale koji je, prema Sheffieldu, dodao Nellyine "high-school vokale" u svojih osamdeset taktova.[5] Allmusic navodi pjesmu "Promiscuous" kao vrhunac Nellyinog novog izgleda, no ističe da nema veze koliko Nelly pjeva o seksu, ona ne zvuči toliko sexy i "ne izaziva toliko pohotnog uzbuđenja".[6]

U IGN-u opisuju pjesmu kao "istodobno dosadnu i lako hvatljivu iznad uvjerenja" te su je uvrstili na najskidanije pjesme s albuma Loose.[7] Pitchfork Media pjesmu je opisao kao "jednu od najboljih vokalnih izvedbi u Timbalandovoj karijeri" dok je Billboard suradnju Nelly i Timbalanda nazvao "iznenađujuće dobrim spojem".[8]

Pjesma je također uvrštena u tri popisa najboljih pjesama u 2006. godini: u časopisu Blenderu treće mjesto,[1] u The Village Voice šesto mjesto[9] i u Rolling Stoneu 56. mjesto.[10]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Internacionalni CD singl
  1. "Promiscuous" (Radio Edit)
  2. "Crazy" (Gnarls Barkley cover / Radio 1 Live Lounge session)
  3. "Promiscuous" (The JoSH Desi Remix)
  4. "Promiscuous" (Video)
Australski CD singl
  1. "Promiscuous" (Radio Edit)
  2. "Undercover"
  3. "Promiscuous" (The JoSH Desi Remix)
  4. "Promiscuous" (CD-ROM Enhanced CD Video)
Njemački CDsingl
  1. "Promiscuous" (Radio Edit)
  2. "What I Wanted"
"Promiscuous" (Remixes) - EP (iTunes digitalni download)
  1. "Promiscuous" (Crossroads Mix) feat. Mr. Vegas
  2. "Promiscuous" (The Josh Desi Remix)
  3. "Promiscuous" (Crossroads Instrumental Mix)
  4. "Promiscuous" (The Josh Desi Instrumental Remix)
  5. "Promiscuous" (Album Version)
  6. "Crazy" (Gnarls Barkley cover / Radio 1 Live Lounge session)

Remixevi[uredi | uredi kôd]

"Promiscuous"

Problemi sa slušanjem datoteke? Pogledajte pomoć.

  • "Promiscuous" (Ralphi Rasario's Radio Mix)
  • "Promiscuous" (Ralphi Rasario's Promiscuous Dub)
  • "Promiscuous" (Ralphi Rasario's Revisited Dub)
  • "Promiscuous" (Ralphi Rasario's Dirty Vocal)
  • "Promiscuous" (Morels Pink Noise Radio Mix)
  • "Promiscuous" (Morels Pink Noise Dub)
  • "Promiscuous" (Morels Pink Noise Vocal Mix)
  • "Promiscuous" (Official Remix) feat. Rick Ross & Timbaland

Glazbeni video[uredi | uredi kôd]

Timbaland, Nelly Furtado i Justin Timberlake u videospotu

Glazbeni video za pjesmu "Promiscuous" režirao je Little X. U njemu se kao cameo uloge pojavljuju Keri Hilson, Bria Myles i Justin Timberlake. Video ne prati radnju nego se po Nellynoj želji fokusira na scene plesanja i flerta jer je htjela iskoristiti priliku za snimiti video u noćnom klubu po prvi put. Nelly je za video rekla: "Sve se vrti oko plesa. To je ta tajanstvenost, zabava, nestašna seksualnost, verbalna igra ping-pong".[11] Nelly i Timbaland ne mogu odlučiti hoće li početi hodati ili se samo nabacivati ostalima na plesnom podiju. Njihova izvedba je isprekidana s nekoliko scena gužve ljudi koji plešu dok se osvjetljenje mijenja od plave, zelene i crvene do žute boje.

Glazbeni video premjerno je prikazan 3. svibnja 2006. godine na MTV-u gdje je dospio na broj jedan ljestvice.[12] Nakon debitiranja na MuchMusic-u dospio je na prvo mjesto 28. srpnja. Na dodjeli MTV Video Music Awards video je nominiran u kategorijama za "najbolji plesni video", "najbolji ženski video" i "najbolji pop video".[13]

Top liste[uredi | uredi kôd]

Top liste (2006.)[14] Najviša
pozicija
Australija 2
Austrija 12
Belgija (Flandrija) 6
Belgija (Valonija) 8
Danska 4
Europa[15] 5
Finska 4
Francuska 15
Italija 8
Kanada 1
Nizozemska 13
Njemačka[16] 6
Norveška 3
Novi Zeland 1
Švedska 16
Švicarska 6
Ujedinjeno Kraljevstvo[17] 3
SAD Billboard Hot 100[18] 1
SAD Billboard Hot Dance Club Play[19] 1

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 100 Greatest Songs of 2006: 25-1. Blender. Pristupljeno 14. svibnja 2007.
  2. "Nelly Furtado - Loose"Arhivirana inačica izvorne stranice od 13. listopada 2007. (Wayback Machine). The Story. An album overview. Retrieved October 29, 2006.
  3. a b How Nelly Furtado Got Her Ghetto Pass. MTV.com. Pristupljeno 13. svibnja 2007.
  4. "Songbird sexy and soaring "Arhivirana inačica izvorne stranice od 22. srpnja 2008. (Wayback Machine). The Sunday Herald Sun. July 23, 2006. Retrieved September 18, 2006.
  5. Nelly Furtado: Loose. Rolling Stone. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. siječnja 2007. Pristupljeno 14. svibnja 2007.
  6. Loose Review. Allmusic. Pristupljeno 16. kolovoza 2006. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  7. Loose Review. IGN. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2006. Pristupljeno 14. svibnja 2007.
  8. "Single Reviews". Billboard. 24. svibnja 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2007. Pristupljeno 15. svibnja 2007.
  9. Pazz & Jop 2006: Singles Winners. The Village Voice. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2007. Pristupljeno 7. listopada 2007.
  10. The 100 Best Songs of the Year: 50-60. Rolling Stone. 8. prosinca 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. prosinca 2006. Pristupljeno 7. listopada 2007.
  11. "Nelly Furtado Says She Can Be Brainy, Funny and 'Promiscuous'". MTV.com. May 15, 2006. Retrieved October 29, 2006.
  12. Total Request Live, June 2006. The TRL Archive. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. ožujka 2007. Pristupljeno 5. lipnja 2007.
  13. Shakira, Red Hot Chili Peppers Dominate 2006 VMA Nominee List. Rolling Stone. 31. srpnja 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. srpnja 2008. Pristupljeno 5. lipnja 2007.
  14. http://hitparade.ch/showitem.asp?interpret=Nelly+Furtado+feat.+Timbaland&titel=Promiscuous&cat=s
  15. Nelly Furtado on European 100
  16. Musicline.de[neaktivna poveznica]
  17. Chartstats.com
  18. Nelly Furtado on Hot 100
  19. Nelly Furtado on Dance/Club play