Pulsar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sastavljena optička/rendgenska slika Rakove Maglice, koja pokazuje emisiju sinkrotrona u okolnu maglicu pulsarskih vjetrova, koju pokreće ubrizgavanje magnetskih polja i čestica iz središnjeg pulsara.
Pulsirajuće gama zrake koje dolaze s pulsara Vela.

Pulsari su vrsta neutronskih zvijezda, promjera oko 10 km, koje se vrlo brzo rotiraju. Najbržim pulsarima za jedan je okret potrebno tek oko 3 ms, a milisekundnim pulsarima se nazivaju oni koji se rotiraju brže od 100 puta u sekundi. Pulsar PSR J1740-5340 okrene se u sekundi čak 274 puta. Pulsari u smjeru osi rotacije ispuštaju jako elektromagnetsko zračenje, uglavnom u obliku radio-valova. Nama pulsar, usljed rotacije pulsara i uskog snopa radio-valova, izgleda kao svemirski svjetionik, kao da pulsira. Astronomi koji su otkrili prvi pulsar mislili su da su detektirali prvi signal izvanzemaljske civilizacije.

Nastanak pulsara[uredi VE | uredi]

Prema današnjim teorijama o nastanku pulsara, oni nastaju iz sustava neutronske zvijezde i crvenog diva.

Zvijezde ulaze u fazu crvenog diva pri kraju svog života (Sunce za 5 milijardi godina), kada potroše zalihe vodika i pređu na sagorijevanje helija. Posljedica toga je širenje zvijezde na mnogostruko veći promjer (Sunce će se tada raširiti do Zemljine putanje). Kada se crveni div dovoljno raširi, neutronska zvijezda počne "krasti" njegovu atmosferu, a plin koji pada na budući pulsar ubrzava njegovu rotaciju. Nakon što crveni div izgubi svoje vanjske slojeve, preostali dijelovi zvijezde postaju bijeli patuljak, faza u evoluciji zvijezde koja i inače slijedi, no nešto sporije bez pulsara u blizini.

Ako od neutronske zvijezde nastane pulsar, nastat će po slijedećem procesu: Neutronska zvijezda se pri svom poćetku brzo rotira, no usporavaju s vremenom, no ta tijela koja se brzo rotiraju mogu emitirati radijaciju – što mi sa Zemlje vidimo kao pulsirajuće svjetlo kako se zvijezda vrti – poput svjetla na svjetioniku koji se rotira. Zbog toga se ovakve zvijezde nazivaju još i pulsarima.

Nakon nekoliko milijuna godina rotacije, pulsari iscrpljuju evoju energiju i postaju normalne neutronske zvijezde. Tek nekoliko poznatih neutronskih zvijezda su pulsari. Znanstvenicima je poznato oko 1.000 pulsara, no vjerojatno se njihov broj u našoj galaksiji penje i do nekoliko stotina milijuna.[1]

Planeti oko pulsara[uredi VE | uredi]

Neki pulsari mogu posjedovati planete. Prvi takav otkriven pulsar s planetima je PSR B1957+20. Zanimljiv je pulsar PSR 1257+12, oko kojeg orbitiraju 3 planeta.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. R, F. (22. lipnja 2013.). Što su to neutronske zvijezde?. Znanost pristupljeno 16. studenoga 2019.


Sirius A and B Hubble photo.jpg Nedovršeni članak Pulsar koji govori o zvijezdama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.