Purkin kuk

Izvor: Wikipedija
Purkin kuk
Pogled s brda Glavica na Stari Grad i brdo Purkin kuk

Purkin kuk je naziv za brdo i veliku ilirsku gradinu na otoku Hvaru.

Smještaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se jugoistočno od Starog Grada, a zapadno iznad sela Dol, na nadmorskoj visini od 276 m. Od Starog Grada je udaljena samo 1 km zračne linije. S gradine se pruža pogled na cijelu okolicu.

Opis[uredi | uredi kôd]

Na gradini se nalazi najveći grobni humak (tumul, kamena gomila) na otoku. Na ovom lokalitetu je krajem 19. st. iskopavao Šime Ljubić, a 1978. i 1979. prof. Marin Zaninović (rođeni Hvaranin, iz Velog Grablja) s Odjela za arheologiju Filozofskog Fakultuta u Zagrebu. Na zapadu gradine se nalaze megalitske zidine čija funkcija nije utvrđena. Ove su zidine mlađe od kamenih gomila. Kamena gomila je možda imala nekakvo ritualno značenje za vrijeme Ilira. Možda su Grci kasnije sagradili manji hram na zapadnoj strani humka čije bi ostatke predstavljali zidovi građeni u tehnici suhozida (bez žbuke). Ustanovljeno je da ti zidovi tvore četverokutnu građevinu s ulazom na jugu.

Istraživanja na ovoj gradini nisu nastavljena, pa njezina prava funkcija nije ustanovljena. Možda se radi o grčkoj utvrdi nastaloj na temeljima starije ilirske.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Na sjevernim padinama Purkina kuka nalazi se povijesna znamenitost Likorova kuća. Purkin kuk i Likorova kuća danas su omiljeni među turistima kao vidikovac, te je Turistička zajednica Staroga Grada osmislila i uredila putokaze do njih.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (): Likorova kuća i Purkin kuk Grad Stari Grad. 20. veljače 2008. Pristupljeno 19. kolovoza 2020.