Prijeđi na sadržaj

Putovnica Izraela

Izvor: Wikipedija
Putovnica Izraela

Putovnica Izraela putna je isprava koja se državljanima Izralea izdaje za putovanje i boravak u inozemstvu, kao i za povratak u zemlju.

Za vrijeme boravka u inozemstvu, putna isprava služi za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu.

Putovnica Izraela se izdaje za neograničen broj putovanja.

Jezici[uredi | uredi kôd]

Putovnica je ispisana hebrejskim i engleskim jezikom.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Izraelske putovnice su tamnoplave, s izraelskim amblemom u sredini prednje korice, ispod riječi "מדינת ישראל" i "STATE OF ISRAEL" na hebrejskom, odnosno engleskom. Ispod amblema ispisane su riječi "דרכון" i "PASSPORT". Unutarnje stranice ukrašene su izraelskim amblemom maslinovih grančica i menorom sa sedam krakova. Obična putovnica sadrži 32 stranice. [1]

Od 2020. valjanost izraelske putovnice ovisi o trajanju državljanstva i boravka u Izraelu. U pravilu se prva izraelska putovnica izdaje na 1 godinu, sljedeća na 5 godina, a zatim je možete dobiti na 10 godina. Valjanost izraelske putovnice ograničena je na 10 godina.

Budući da se hebrejski piše s desna na lijevo, putovnice se otvaraju s desnog kraja, a stranice se slažu s desna na lijevo. Arapski se ne koristi u izraelskim putovnicama, iako se koristi u internim osobnim iskaznicama.

Stranica s identifikacijskim podacima[uredi | uredi kôd]

Vizni zahtjevi i ograničenja[uredi | uredi kôd]

Zahtjevi za vizu[uredi | uredi kôd]

Prema Henley Passport Indexu za 2022., građani Izraela imaju pristup bez viza ili vizu po dolasku u 159 zemalja i teritorija, što izraelsku putovnicu svrstava na 24. mjesto u svijetu po slobodi putovanja (povezano s meksičkom putovnicom).

Ograničenja putovnice[uredi | uredi kôd]

Prema zakonima Države Izrael 8 država — Iran, Pakistan, Irak, Livija, Livan, Saudovska Aravija, Sirija i Jemen «vraškim državama» i građanima Izraela nisu dopušteni da ih posećuju bez posebne dozvole izdane od strane MVD Izraela. Značajan popis «varaždebnih zemalja» potvrđen je 1954. godine i obnovljen tek jednom, 25. srpnja 2007. godine, kada je uključen Iran. Dvije zemlje (Egipet i Jordanija), unesene u ovaj popis, bile su isključene nakon sklapanja mirovnih sporazuma s Izraelom.

Zemlje koje ne priznaju izraelsku putovnicu[uredi | uredi kôd]

Izraelske putovnice ne priznaje 14 zemalja:

 1. Alžir
 2. Bangladeš
 3. Brunej
 4. Iran
 5. Irak
 6. Jemen
 7. Kuvajt
 8. Libanon
 9. Libija
 10. Malezija
 11. Oman
 12. Pakistan
 13. Saudijska Arabija

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Isprava: ISR-AO-03001. Pristupljeno 11. siječnja 2023.