Radio Student

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radio Student
Infookvir radijska postaja
Razina lokalna (Grad Zagreb)
Frekvencija 100,5 MHz
Snaga 300W
Jezik hrvatski
Početak emitiranja 31. listopada 1996.
Sjedište Zagreb, Hrvatska
Adresa Lepušićeva 6
10000 Zagreb
Slogan Radio koji nije za svakoga!
Streaming Slušaj uživo
Službena stranica www.radiostudent.hr

Radio Student je prva studentska radio postaja u Hrvatskoj, koja odašilje od 31. listopada 1996. godine.[1]. Radio nije tržišno, ni dobitno usmjeren, već je prije svega okrenut civilnomu društvu i studentskoj populaciji. Smješten je na Fakultetu političkih znanosti i odašilje na području Zagreba na frekvenciji 100,5 MHz. Radio je dobio sva potrebna dopuštenja 24. rujna 1996., koje je dalo tadašnje Ministarstvo pomorstva, prometa i veza Republike Hrvatske.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Radio je počeo s radom 31. listopada 1996. pod nazivom Vaš radio. Opremu je donirao USAID. U početku je odašiljanje bilo dobroga dometa, s 10-metarskoga stupa i snage 350 W. Tada je prema koncesijskom ugovoru snaga smanjena na 50 W. Početkom 1997. na mjesto glavne urednice došla je Marina Mučalo, a postaja je promijenila ime u Radio Student.[2] Godine 1998. odobreno je pojačanje snage odašiljača na 300 W, iako je stup ostao visine 6 metara do 2009. godine.

Program[uredi VE | uredi]

Program je usmjeren prema sveučilištarcima, ali i svim mladim ljudima koji cijene naobrazbu svake vrste. Dnevni program prati studentska događanja i vijesti, probleme mladih, zabavu i slično, a uključuje emisije o obrazovanju, kulturi, umjetnosti, znanosti, ekologiji, društvu, politici, itd. Vijesti uređuju sami studenti novinarstva. Glazba je vrlo raznovrsna i pokriva razne vrste, stilove i ukuse, s posebnim i svojevrstnim "one-man" emisijama u popodnevnim i večernjim satima.

Poznate emisije:[1] Krtica (dnevna informativna emisija), Pressing (tjedni pregled aktualnih tuzemnih političkih zbivanja), Čačkalica (kulturna menza), Darkwood (kultura stripa), Crna rupa (o znanosti), Net FM (o računalnoj današnjici), Omnibus (film), Muskulfiber (šport), X-games (ekstremni šport), Meeting point (središnji dnevni studentski program).

Danas Radio Student proizvodi 18 govornih emisija: A gdje su kitovi?, Frlji, Generalna proba, Homo Politicus, Inbox, Jutarnji program, Kulturizacija, Ludwine kronike, Muskulfiber, Oni nisu zvijezde, Pozitiva, Putokaz, Radio Gong, Retrovizor, Šamar, Studomat, Vijesti, Zdravo, te 14 glazbenih emisija: 3600 sekundi, Fade Out, Groove Site, Komodore64, Lap Steel in the Hour of Chaos, Mixtape Sessions, MXR, Šizoskop, Sound site, Supersonična emisija, Wave FM, Zion Radio, Zvučni zid, Zvuk sobice i Zvjezdoznanci[3].

Od 18. studenoga 2009. signal Radio Studenta moguće ja uhvatiti i u najudaljenijim dijelovima Zagreba. Antena koja je od 1996. stajala na šest metara visokom krovu zgrade Fakulteta političkih znanosti premještena je na krov tzv. Zagrebtowera čija je visina 80 metara.

Odašiljanje putem interneta[uredi VE | uredi]

S obzirom na skromnu pokrivenost, Radio Student od samih početaka odašilje i putem interneta. Postoje video i audio prijenosi u Flash tehnologiji integriranoj u samoj web stranici radija. Već od 2005. nudi se i prijenos u suvremenim AAC i aacPlus formatima koji se izvode u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom - CARNet.

Odašiljanje putem pokretnih (GSM) mreža[uredi VE | uredi]

Radio Student je početkom 2007. godine bila jedina radio postaja u Hrvatskoj čiji se program mogao slušati i putem prijenosnih telefona te drugih uređaja.[4][nedostaje izvor]

Vidi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Bazina, Andrija. Radio koji nije za svakoga : Radio student-povijest i sadašnjost // Studentska misao : časopis za studente i mladež, Udruga studenata Hrvatske – »Kralj Tomislav«, br. 1, svibanj 2000., str. 5.
  2. Mučalo, Marina. Ulazak u povijest ili kako je sve počelo : Radio Student // Godine : časopis za kulturu, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, br. 17./18., god. X., ožujak 2000., str. 32.-35.
  3. Zvjezdoznanci
  4. http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=72913

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]