Radni logor Valpovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radni logor Valpovo na karti Hrvatska
Radni logor Valpovo
Radni logor Valpovo
Radni logor Valpovo (Hrvatska)

Radni logor Valpovo (njemački: Arbeitslager Walpau) je bio logor osnovan od strane komunističkog režima u Jugoslaviji za Nijemce i Austrijanace u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Logor je fukcionirao od 1945. do 1946. godine. Radni logor Valpovo osnovan je na prostoru između stare valpovačke ciglane i sajmišta gdje su otprije bile barake njemačke Radne službe “Arbeitsdienst” i bio je ograđen visokom bodljikavom žicom i stražarskim kulama.

Nijemcima i Austrijancima sa područja Hrvatske kolektivno je pripisana krivnja za nacističke zločine.[1] S padom Nezavisne Države Hrvatska u svibnju 1945. godine, kampovi za hrvatske Nijemce su formirani u Valpovu, Josipovcu i Krndiji. [1] Tri tisuće ljudi sprovedeno je kroz logor.[2] Od svibnja 1945. do travnja 1946. godine, kroz logor je prošlo oko 3.000 žena, djece i staraca njemačke nacionalne manjine, službeno je evidentirano 1,076 žrtava toga logora, ali se procjenjuje da ih je bilo još nekoliko stotina.[3] Zatvorenici su umirali od gladi i tifusa, među ostalim čimbenicima u otežanim uvjetima života.[4]

Godine 2003. podignut je spomenik žrtvama logora.[2] Otkrivanju su prisustvovali predstavnici njemačke manjine u Hrvatskoj, gradonačelnik Valpova i đakovački biskup Marin Srakić [2].

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]