Radost (časopis)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radost
Radost naslovnica.jpg
Naslovnica Radosti.
Slogan ilustrirani književni list za učenike osnovnih škola
Glavni urednik Melita Redžić Savičić
Izlazi mjesečno, osim u srpnju i kolovozu
Izdavač Večernji list
Sjedište Zagreb
Prvi broj 1951.
Web stranica www.radost.hr
ISSN 0351-3688

Radost je hrvatski dječji književni list.

Povijest[uredi VE | uredi]

Počeo ga je kao list učenika osnovnih škola objavljivati godine 1951. Savjet Saveza pionira NR Hrvatske. Od godine 1952. objavljuje ga nakladnička kuća Naša djeca.

U Radosti su svoje radove objavljivali poznati književnici i ilustratori za djecu poput poput Zvonimira Baloga, Dobriše Cesarića, Gustava Krkleca, Nade Iveljić ili Sanje Pilić. Najuspješnije razdoblje časopisa bile su osamdesete godine 20. stoljeća kada je Radost bila tiskana u nakladi od oko 150.000 primjeraka.

Od 2013. godine nakladnik Radosti je Večernji list, koji je pokrenuo i istoimeni mrežni portal.

Urednici lista bili su Viktor Cvitan, Anđelka Martić, Vilko Gliha Selan, Joža Skok, Drago Kozina i Melita Redžić Savičić.

Sadržaj[uredi VE | uredi]

List Radost namijenjen je djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Izlazi deset puta godišnje, svakog mjeseca u školskoj godini, osim u srpnju i kolovozu. Sadrži kratke priče prilagođene djeci, članke o ljudskom tijelu, prirodi i ekologiji te gradovima i prirodnim ljepotama Republike Hrvatske. Donosi također viceve i zezalice te rubriku "Jeste li znali", kao i jednostavne lekcije iz engleskog, talijanskog i njemačkog jezika, te poduku iz crtanja.

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Mrežna mjesta