Rakitovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rakitovec
Rakitovec na karti Hrvatska
Rakitovec
Rakitovec
Rakitovec na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Velika Gorica
Najbliži (veći) grad Velika Gorica
Površina 10,37 km²
Nadmorska visina 101 m
Zemljopisne koordinate 45°39′32″N 16°08′28″E / 45.659°N 16.141°E / 45.659; 16.141
Stanovništvo (2001.)
 - Broj domaćinstava 194
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 570
 - Gustoća 55 st./km²
Pošta 10410 Velika Gorica
Pozivni broj +385 (0)1
Autooznaka ZG

Rakitovec je naselje Republici Hrvatskoj u neposrednoj blizini grada Velike Gorice, a nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Smjestio se tik uz državnu cestu, željezničku prugu Zagreb - Sisak i Zagrebačku zračnu luku te je tako vrlo dobro povezan s ostatkom države.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime sela izvedeno je od rakita, kojom se riječi označava stanovita vrsta vrbe (Bachweide). Dakle, znači mjesto gdje ima mnogo rakite (ili je barem nekada bilo). Najstarija vijest o Rakitovcu dolazi iz prve polovice 14. stoljeća.

Rakitovec danas[uredi | uredi kôd]

Rakitovec je danas mjesto gdje se sve više napušta poljoprivredni, tj. seoski i okreće se urbanom načinu života. Najveći uzrok tome je najvjerojatnije blizina (10 kilometara) danas sedmog po broju stanovnika grada u Hrvatskoj Velike Gorice, koja ima 63,517 stanovnika.

Prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine selo je imalo 570 stanovnika. Zaštitnici Rakitovca su Sveti Petar i Pavao, te se 29. lipnja svake godine uz svečanu svetu misu ispred kapelice održava proslava. Sama kapela podignuta 1913. godine čemu svjedoči zapis vlč. župnika Adama Podolšaka: >>Žitelji sela Rakitovec željeli su da imadu kapelu, gdje bi mogli svojoj pobožnosti zadovoljiti, ali niesu nikakvih vrela imali, odkud bi namakli za gradnju. Ali sa ustrajnom marljivošću sabrali su doma do 500 forinti, 1550 for. poslali su iz Amerike ter su tom svotom podigli liepu kapelicu na čast sv. Petru Ap. na zemljištu darovanom bezplatno. Uz to kapela je obskrbljena sa svim crkvenim potrebštinama pristojno. Dne 29. lipnja 1913. svanuo je i za to zabito šumsko selo svečan dan, kad je uz liepi broj nroda ne samo domaćega nego i iz okolice, ta nova kapela blagoslovljena i u njoj služena prvi puta sv. misa na veliku radost stanovnika Rakitovca, da su doživjeli dan, da se u njihovom selu prvi put prikazuje žrtva svete mise. Blagoslov ove kapele obavio sam dozvolom duh Oblasti kao i prvu propovijed rekao i prvu sv. misu služio ja domaći župnik Adam Podolšak. Večernicu popodne istog dana u toj kapeli obavio je domaći kapelan Karlo Vidmar. Bio na sv. Petar zaštitnik najvećeg dara božjeg - prave žive vjere!<<

U školskom dvorištu područne škole u Rakitovcu se nalazi soliterno stablo hrasta lužnjaka koji je 2001. godine zaštićen kao Spomenik prirode - rijedak primjerak drveća.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Od nekoliko područja gospodarske namjene na području Velike Gorice najistaknutija zona je poduzetnička zona Rakitovec. Površine 54 ha smještena je 12 km od Velike Gorice, tik uz državnu cestu Zagrebni – Velika Gorica – Sisak. Udaljena je od čvorišta buduće autoceste A11 (u izgradnji) 7 km, a od pristupa na prsten zagrebačke obilaznice i autoceste Bregana – Zagreb – Lipovac E-70 ( hrvatska oznaka pravca A3) i autoceste E65, E71 (hrvatska oznaka pravca A1) 16 km.

Zona je od međunarodne željezničke pruge M104, smjer Zagreb – Sisak – Novska, udaljena manje od kilometra. Od Zagreba je udaljena 10 kilometara, od zračne luke Zagreb 15 kilometara te od luke Rijeka oko 150 km.

Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svgNedovršeni članak Rakitovec koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije. [uredi | uredi kôd]

0