Razgovor:Članak 141. Ustava Republike Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Članak 141. Ustava Republike Hrvatske.
Rad na člancima


Izigravanja[uredi]

Ja bih zamolio admina da pogleda zadnji odlomak ("Izigravanja") koji nema veze sa enciklopedijom, nego više izgleda da djelo paranoidnog komentatora portala. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 88.207.126.11 (razgovordoprinosi) 16:26, 27. svibnja 2013.‎

Admin je pogledao i prve tri točke su uvjetno točne koliko me sjećanje služi čitanja novina i razumijevanja teksta. Treba staviti izvore sukladno smjernici Wikipedija:Navođenje izvora.
  • Formalno mislim da je samo prva točka djelomično točna, jer iako se tu radi o integraciji, ne radi se o balkanskoj nego angloameričkoj integraciji. Da je trebalo provesti referendum pisali su mnogi, nije mi poznato da je itko uputio tužbu Ustavnome sudu, valjalo bi provjeriti.
  • Druga i treća točka također nisu potpuno točne, jer ne radi se o izigravanju Ustava nego o promjenama Ustava. Ne postoji članak Ustava koji može spriječiti buduće promjene Ustava. Jedino što je potrebno jest da Ustav bude koherentan, sustavan, dosljedan, da pojedini članci ne proturječe drugim člancima. No uz bolju formulaciju i prikladne izvore tekst može stajati u članku.
  • Ostale točke su upitne, jer tu se više radi o ekonomskim vezama nego o političkim. Veze su veze, ako ima izvora za ostale točke treba ih navesti, ako ih nema kroz određeno vrijeme sve točke za koje izvora nema valja pobrisati. SpeedyGonsales 17:59, 27. svibnja 2013. (CEST)

Čl. 141. ili 142.?[uredi]

Ovdje i ovdje piše:

"Članak 141.

Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.

2. UDRUŽIVANJE I RAZDRUŽIVANJE

Članak 142.

Pravo da pokrenu postupak udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama ima najmanje jedna trećina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske. Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku. O udruživanju Republike Hrvatske prethodno odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika. Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova birača koji su pristupili referendumu. Referendum se mora održati u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Hrvatskoga sabora. Odredbe ovoga članka o udruživanju odnose se i na uvjete i postupak razdruživanja Republike Hrvatske."--Rovoobo Razgovor 13:14, 13. veljače 2015. (CET)