Razgovor:Benkovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Benkovac.
Rad na člancima

Mislim da je u dijelu članka "Slavni Ljudi" nepotrebno navoditi nacionalnost tih osoba. Oni su tu navedeni jer imaju veze s Benkovcem, bez obzira da li su Srbi ili Hrvati. Ako se već nacionalnost navodi, to ne treba raditi netočno ili tendenciozno ( npr. pisalo je da je Šime Džodan srpskog podrijetla iako je riječ o Hrvatu iz čisto hrvatskog sela ).

Nepotrebno je navoditi za pravoslavnu crkvu da je srušena nakon "Oluje", jer je prije "Oluje" srušeno preko 20 katoličkih crkvi u benkovačkom kraju, pa to ipak nije posebno naglašeno. I još nešto - ta crkva Svete Nedjelje se nalazila u Gornjem Karinu koji je u sastavu Grada Obrovca, a ne Benkovca. Na području Grada Benkovca niti jedna pravoslavna crkva nije porušena. Max 17:25, 14. siječnja 2006. (CET)

Stanovništvo - Promijenjeni podatak o etničkom sastavu stanovništva iz 1991. je netočan. Na području Grada Benkovca ipak su većina bili Srbi, zato što su hrvatska sela Lišane Ostrovičke,Polača i Stankovci izdvojeni u posebne općine, a Benkovcu su priključena velika srpska sela oko Smilčića ( Biljane i Islam Grčki ). Zbrojite naselja koja su navedena pod "Uprava" i vidjećete da je bilo 63 % Srba i 35 % Hrvata. Pošto je , ja mislim, stanje danas trajno promijenjeno, može se izbrisati podatke o 1991. jer su očito sporni. - Max 23:09, 14. siječnja 2006. (CET)

Zaista ne znam zasto onda stoji da je benkovacka katolicka crkva srusena, a ista ta opaska ne stoji za crkvu u Karinu. Ok, ako Karin admistrativno spada pod Obrovac, zasto se opste i pominju crkve i samostan u Karinu

Zato jer crkva i samostan u Donjem Karinu pripadaju Benkovcu, a crkva u Gornjem Karinu ne pripada. Tako je bilo prije rata, tako je i danas. - Max 12:24, 20. siječnja 2006. (CET)


Ipak moram ispraviti Maxa. 1991. i Lisane Ostrovicke i Stankovci i Polaca su bili u sastavu opcine Benkovac. 1991. su Pridraga i Paljuv, dva mjesta sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom prikljucena opcini Zadar, Medvidja sa vecinom Hrvatima je prikljucena Obrovcu, Kasic stankovacki je prikljucen opcini Sibenik, takodjer vecinski hrvatsko mjesto, a iz opcine Sibenik je u opcinu Benkovac prikljucena Morpolaca sa vecinski srpskim stanovnistvo. I uz sva ta prebacivanja omjer je bio 50,5% u korist Srba i 49,5% u korist Hrvata.


Ja sam za usporedbu 1991.-2001. uzeo područje današnjeg Grada Benkovca (dakle bez Lišana, Polače i Stankovaca), a ne staru općinu sa svim selima. Inače je ovo što ti pišeš o granicama sve točno. Jedino je Srba bilo nešto više (mislim 56 % Srbi i 42 % Hrvati), što im je i omogućilo da dobiju svu vlast 1990. i priključe Benkovac "Krajini" skoro bez ikakve borbe (osim ovih par sela, ali to vjerojatno znaš). Bilo bi i meni draže da je omjer bio 50:50, jer bi onda to sve malo teže uspjelo. Ali, eto - i to je povijest. --Max 02:41, 25. svibnja 2006. (CEST)

Pogledao sam popis stanovništva 1991. Omjer je bio 54% Srbi, 46% Hrvati. Ipak, nije mi jasno zašto u tome popisu nema Medviđe i Kašića Stankovačkog? Sa tim, hrvatskim mjestima, odnos bi bio 53-47.

Do 1991. Medviđa je bila u općini Obrovac, a Kašić Banjevački u općini Šibenik. Takve granice su skrojene još 1960-ih upravo zato da se i dobije srpska većina. ---Max 01:41, 2. lipnja 2006. (CEST)

Slavni ljudi[uredi]

Netko je pobrisao Ernesta Rađena, provjerila sam o kome se radi i zaista mu nije mjesto među slavnim ljudima, već među neslavnim. Ovdje možete pročitati zašto. --Roberta F. 17:42, 11. srpnja 2006. (CEST)

Mislim da bi trebalo provjeriti sve navedene osobe koliko su slavne i da li zaista imaju veze s Benkovcem. Molim nekog suradnika koji je iz tog kraja ili ga poznaje da provjeri, inače ću uskoro sve osobe koje ne pronađem na Googleu pobrisati. --Roberta F. 17:50, 11. srpnja 2006. (CEST)