Razgovor:Dijalekt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Dijalekt.
Rad na člancima
Pismohrane:


Untitled[uredi kôd]

ovaj ko je ovo pisa nema pojma o dijalektologiji. kajkavsko narječje se ne dijeli u ovoliko skupina već u 6 skupina: zagorsko-međimurski, donjosutlanski, turopoljsko-posavski, križevačko-podravski, prigorski i goranski dijalekt. ima još dosta grešaka.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 83.131.157.245 (razgovordoprinosi)

Wikipedija je enciklopedija koja se uvijek može poboljšati, a svatko s dovoljno znanja i volje može sudjelovati, a neke je tvrdnje najbolje potkrijepiti vjerodostojnom literaturom ili izvorima. --Roberta F. 22:08, 28. lipanj 2008. (CEST)
Pozdrav Roberta, suradnik Kubura je odlučio ukloniti moje zadnje promjene na ovom članku. Pogrešno se iznosi da se dijalekti dijele prema ostvaraju upitne zamjenice (uopćeno, narječja se dijele prema ostvaraju upitne zamjenice, a dijelekti (hrvatskog jezika) se granaju po narječjima). U literaturi postoje nazivi "zapadnohercegovački" i "novoštokavski ikavski" kao i samo "zapadni" dijalekt kao nazivi za taj dijalekt. "Zapadnohercegovačko-bosansko-dalmatinski" je naziv kojeg je koristio samo prvi autor ovog članka, ne koristi ga nijedan hrvatski ni svjetski dijalektolog i kao takav je rezultat "vlastitog istraživanja" autora koji je započeo članak. (koora (razgovor) 08:34, 12. rujna 2013. (CEST))
Članak je korisnik Bonč vratio na staru verziju zbog "nedostatka izvora". Izvori su jednaki kao na stranici članka:
http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=7969
Opća i nacionalna enciklopedija, svezak 14, str. 192
Josip Lisac, "Hrvatska dijalektologija 1.", Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb, 2003., ISBN 953-212-168-4, str. 143
Tvrdnje koje su ranije stajale u članku su pseudoznanstvene, odnosno izmišljene i ne nalaze se ni u jednom od navedenih izvora. Prepravljena verzija ima potvrdu u navedenim izvorima.— Prethodni nepotpisani komentar napisao/napisala je Andrejezik (razgovordoprinosi)
@Kooro, tek sam sad vidio ovo. Nije ovo bilo nikakvo vlastito istraživanje, ni moje ni tuđe. Izvorno je kolegica stavila [1] "Bosansko-dalmatinski ili novoštokavski ikavski", odnosno poslije ja [2] " Zapadnohercegovačko-bosansko-dalmatinski", negdje (ne mogu se sjetiti) sam čak našao i dodatak lički i bunjevački odnosno bački. Ovdje nalazim [3] "zapadni ikavski".
"Zapadni ikavski (bosansko-dalmatinski) dijalekt se u Hrvatskoj govori sjeverno od Neretve i između obale i granice s BiH (dakle, u Dalmatinskoj zagori) na sjever sve do granice s Iherc. na Krki i Peruči. Odatle se uz obalu i u neposrednom zaleđu obale taj dijalekat, ispresijecan čak. džepo-vima, govori sve do područja malo južno od Novog Vinodolskog, gdje pro-dire i u ličko zaleđe, pomiješan s Iherc. Osim toga, zapadni ikavski se go-vori u preseljeničkim džepovima na južnim otocima (Šolta, Brač, Hvar, Korčula) i u jednom džepu u središnjoj Slavoniji, a izvan granicâ Hrvat-ske na matičnom području zapadne Hercegovine i središnje Bosne, te u SZBosni (Bihać i oko Une) i drugim džepovima u SZ i S Bosni (unutar Iherc. dijalekta), kao i u Bačkoj (tj. na SZ Vojvodine) uz granicu s Mađarskom (njime govore, npr. u Subotici, Bunjevci, odnosno bački Hrvati)."
Ovdje imaš [4] "Zapadni (hercegovačko-bosansko-dalmatinski ili novoštokavski ikavski)".
[5] "zapadni dijalekt (novoštokavski ikavski, bosansko-zapadnohercegovačko-dalmatinski)". Kubura (razgovor) 03:35, 9. siječnja 2020. (CET)
Lektire.hr nisu legitiman izvor za dijalektološku terminologiju. Štoviše, Lektire.hr su iskopirale cijeli sadržaj upravo ove stranice o kojoj razgovaramo čime dolazimo do kružne potvrde. Od Belića [6] do Lisca, još nitko nije koristio ovaj naziv za mlađi ikavski, odnosno zapadni dijalekt štokavskoga narječja. koora (razgovor) 08:32, 9. siječnja 2020. (CET)