Razgovor:Eduard Slavoljub Penkala

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Eduard Slavoljub Penkala.
Rad na člancima
Pismohrane:

koliko sam čuo, ako je istina, ime rodbine u Opatiji. --Zeljko 23:24, 2. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Navod kako S. Penkala "patentira prvu mehaničku olovku na svijetu" ne čini se točnim. Engleski članak o mehaničkoj olovci navodi patente još u 19. stoljeću? Lijepo je biti domoljub, ali ne treba lagati... ili, ako je engleski tekst netočan, treba ga s argumentima promijeniti.

Ma nemoj. Meni se čini da ti lažeš --Zeljko (razgovor) 15:41, 27. kolovoz 2008. (CEST)
Ima još... Engineer Slavoljub Penkala; Mary Bellis,Slavoljub Eduard Penkala 1871 - 1922. Sad ti potvrdi svoje --Zeljko (razgovor) 15:46, 27. kolovoz 2008. (CEST)
Suradnik 213.191.152.233 je blokiran zbog provociranja. Ako netko sumnja u tocnost clanka, to moze izraziti i bez cinizma i vrijedjanja. --Pancho W. Villa (razgovor) 16:11, 27. kolovoz 2008. (CEST)

Iilija64 Zanima me zašto nije navedena rotirajuća četkica za zube koja se smatra njegovim prvim velikim izumom?

Nisi dobro slušao TV kalendar! Ne radi se o prvom velikom izumu, nego o "vjerovali i ne" i to je njegov izum ... dodaj ti ako znaš detalje... --Jure Grm (razgovor) 11:55, 26. listopad 2008. (CET)


Zašto engleska wikipedija ne spominje tog čovjeka - MOLIM VAS, da netko od vas tamo napravi ispravke! Jer to je sramota! Uopšte njegovo ime nije prisutno na stranici PEN.


http://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_pen na ovoj stranici postoji podatak o Slavoljubu... kod Engleza se razlikuje naziv nalivprero i penkalo...dok je kod nas, kako u Srbiji tako i kod vas u Hrvatskoj, to jedno te isto.

Slavoljub Penkala je inovator penkale[uredi kôd]

Kako Slavoljub Penkala može biti izumitelj prve mehaničke olovke ako na engleskoj stranici o mehaničkoj olovci piše sljedeće: "The first patent for a refillable pencil with lead-propelling mechanism was issued to Sampson Mordan and John Isaac Hawkins in Britain in 1822." Također na stranici od Sampsona piše ovo: "Sampson Mordan (1790 - 9 Apr 1843) was a British silversmith and a co-inventor of the first patented mechanical pencil." Qatayam (razgovor) 18:32, 15. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Pitaj Google, oni to bolje znaju nego englezi--141.136.131.124 19:39, 15. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Kao da je prvi put da malim narodima umanjuju ili poriču njihove znanstveno-kulturne zasluge i dosege, a svoje dižu u nebesa. Kubura (razgovor) 03:38, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Nema greške ni razloga za svađu osim nepoznavanja, što je kemijska olovka ili penkala, a što nalivpero koje moraš puniti tintom.

  • 1 Sampson je izumio nalivpero fountain pen (mehaničku), a ne kemijsku olovku kako vole reći danas ili penkalu (u ovom slučaju (automatic pencil), to su dva izuma od kojih je penkala zbog svoje praktičnosti gotovo potpuno istisnula nalivpero.

Jedna je stvar dobra kod nalivpera kao i kod guščjeg pera, mogučnost pisanja krasopisom. Penkala piše uvijek istom debljinom. No danas više niko ni ne služi olovkama, penkalama a još manje nalivperima, tek djeca u školi. --Zeljko (razgovor) 05:15, 17. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]


Penkala nije kemijska olovka, nego se kemijska olovka naknadno počela zvati Penkala. Penkala je "izum" Slavoljuba penkale i to je mehanička olovka ili "puntarica" u što se možeš uvjeriti na stranici TOZ-a (Tvornica Olovaka Zagreb). Ovo je citat s te stranice: "Slavoljuba Penkale, jednog od vodećih svjetskih izumitelja 20. stoljeća, koji je 1906. godine patentirao i počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a 1907. godine i prvo nalivpero."

Kao što vidiš tu se spominje mehanička olovka, što nije kemijska, nego ono što se u narodu zove "puntarica". Također obje izjave su laž jer nije izumio niti prvu mehaničku olovku niti prvo naliv pero.

Kompletan članak je jedna velika laž i dio hrvatske propagande te bi ga trebalo izbrisati. Qatayam (razgovor) 20:10, 21. kolovoza 2012. (CEST)[odgovori]

Nisam vas dobro razumeo, treba li brisati samo ovaj clanak ili sugerisete da se brise sve sto je hrvatsko? Tatham