Razgovor:Ikavski govor

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ikavski govor.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ikavski govore i Srbi[uredi kôd]

Ikavski štokavskog narječja govore Srbi (ugl. seosko stanovništvo) u selima južno od Kupresa, preko Duvna sve do Imotske Krajine, kao i malobrojno srpsko stanovništvo u zapadnoj Hercegovini. To treba da se navede u tekstu. Da ne kažem da i moji baba i did ikavski govore.

--Boris Godunov (razgovor) 04:48, 24. lipanj 2008. (CEST)

To nije problem stavit, ali triba poveznica na ozbiljni i provirljivi izvor.
Osobno znan za jedne Srbe šta govoridu ikavicon, samo je pitanje je li to:
- poslidica šta su radili u hrvatskom gradu pa su počeli govorit ka okolni Hrvati
- tako im se govori u selu, što je poslidica upijanja naričja okolnih Hrvata (jer je taj zaselak ka mrvica kruha na velikon stolu)
- ili su ti pravoslavci - Hrvati. Naime, fra Šimun Milinović je zabiližia da su ti ljudi u 19. st. govorili za sebe da su Hrvati, ali ono stidljivo, "nemoj da to tko čuje". To imaš u R. Petrović: "Nacionalno pitanje u Dalmaciji u XIX. stoljeću" i u Milinovićevoj "Hrvatske uspomene iz Dalmacije".
Za Srbe iz Imotske Krajine je pitanje jesu li ikavci izvorno i je li uopće govoridu ikavicon. Pri će bit da su ikavicu upili od okolnih Hrvata. Oni "Srbi" su došli iz istočne Hercegovine, zna se točni nadnevak kad su došli i di su i kako dobili crkvu.
Za Srbe u z. Hercegovini može važit isto. Jesu li izvorno imali drugi jat ili čak drugo naričje, a onda uslid drugo izloženosti upili zap.št.ikavicu.
Tribaš uzet u obzir i je li dolazilo do popravoslavljivanja domorodačkih Hrvata. Bilo je i tega. Kubura (razgovor) 03:21, 13. rujna 2009. (CEST)[odgovori]

Bosnjaci u Turskoj[uredi kôd]

Po selima, jos uveliko govore ikavicom. I to uz ogroman % arhaizama.

http://www.youtube.com/watch?v=dNPA_7KqOew http://video.google.com/videoplay?docid=-7053885592326011141&ei=dhhSSbvZD5qu2gLC7fn0Cg&q=bosnjaci — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 24.52.213.58 (razgovordoprinosi) 22:17, 30. siječnja 2012.‎

Točnost[uredi kôd]

[1] I ovaj članak sadrži Yoshamine/Lovrićeve/Metapedijske falsfikate. --Croxyz (razgovor) 21:36, 24. ožujka 2020. (CET)[odgovori]