Razgovor:Jugoslavenski dinar

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Jugoslavenski dinar.
Rad na člancima
Pismohrane:

== Lice novčanice od 5000 dinara iz 1955-1963 i lice novčanice od 50 dinara od 1965-1981 imaju reljef Ivana Meštrovića pod nazivom Kosovka devojka (reč devojka je bez j iz razloga što je delo rađeno za Vidovdanski hram) Na ovom sajtu može se videti ceo reljef http://www.arte.rs/en/umetnici/ivan_mestrovic-3996/opus/kosovka_devojka-3659/

200 dinara iz 1999.?[uredi kôd]

"...a apoen od 200 novih dinara je pušten u opticaj 1999. godine." - Koliko je meni poznato takva novčanica ne postoji. Da li možda imate neku sliku (na tabeli je niste stavili). Možda neki podatak ko se nalazio na slici...da li je uopšte bila u opticaju i koliko dugo? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 213.198.210.118 (razgovordoprinosi) 16:24, 30. svibnja 2015.

Slike su ovdje: lice [1] i naličje [2]
Na slici je bio Stevan Mokranjac. Novčanica nije puštena u optjecaj jer su već bile u pripremi novčanice puštene u optjecaj sljedeće godine.
Izbrisano. Nije bila u optjecaju. F karlo (razgovor) 20:17, 30. svibnja 2015. (CEST)[odgovori]
Eh da, novčanica postoji. Može se kupiti po oglasima i sajmovima gdje se prodaje numizmatika i notafilija. F karlo (razgovor) 20:19, 30. svibnja 2015. (CEST)[odgovori]

Hvala na brzom, potpunom i konkretnom odgovoru :)

Zbrajanje krušaka i jabuka[uredi kôd]

Države i njihove državne banke emitiraju neki novac, pa je razlika između tog novca očita. Potpisuje ih različita institucija. Ako i ima isto ime institucije, to opet nije ista država da bi postojao jedan članak na temu svih jugoslavenskih dinara. Tko se sjetio da bi se isključivo kôdom definiralo što je to valuta? Kôdovi nisu nikako neki pokazatelj istosti, već i sam kôd .cs to pokazuje, nisu ga koristili, ali jesu ga dobili. To je bio kôd za dvije različite države. Hoće li se zato spajati članci o tom različitim državama. Neće. Kôdovi mogu olakšati, ali nisu jedini i definitivni izvor koji će "odlučiti" o tome treba li nekoliko članaka ili jedan. Razdvojiti u nekoliko članaka koji bi imali naziv ili kraticu države u zagradama.-- Nesmir Kudilovič (razgovor) 10:51, 22. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Kruške i jabuke se ne bi trebale zbrajati.
Ali ako se jedna jabuka zove jabuka, a druga jabuka se isto zove jabuka, dvije jabuke se mogu zbrojiti kao dvije jabuke.
Svi su se jugoslavenski novci od 1920. do 1941. i od 1944. do 2002. nazivali jugoslavenski dinar i trebaju biti u jednom članku.
Jugoslavenska valuta koja se nije zvala jugoslavenski dinar već ima poseban članak: jugoslavenska kruna.
Uostalom, srpski dinar je imala Srpska despotovina 1214. - 1459., Knjaževina i Kraljevina Srbija 1868. - 1918., Kraljevstvo SHS 1918. - 1920., Nedićeva Srbija 1941. - 1944., Srbija i Crna Gora 2003. - 2006. i Republika Srbija 2006. do danas. Sve su to različite države i različite valute, ali imaju isti članak: srpski dinar. Ista stvar je i na srpskoj wikipediji, i tamo su svi srpski dinari u jednom članku. Na svim wikipedijama su (valjda) svi srpski dinari u jednom članku i svi jugoslavenski dinari u jednom članku.
Isto tako, mađarska forinta iz vremena Austro-Ugarske nije ista mađarska forinta koju Mađari koriste danas, ali je svejedno mađarska forinta. Isto vrijedi za francuski franak iz 1360. i onaj iz 2001., i tako dalje i tako dalje.
Kodovi tu nemaju neku ulogu. Npr. valuta s oznakom YUG se koristila od 1. siječnja 1994. do 24. siječnja 1994. To je posebna valuta, ali nema smisla stvarati novi članak za valutu koja je postojala samo 24 dana i ustvari je samo nastavak prethodne serije, ali s manje nula.
F karlo (razgovor) 21:26, 22. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Razdvojiti na tri članka[uredi kôd]

Poznato mi je kako funkcionira Wikipedija, koja nije ograničena brojem stranica, ni brojem redaka koji bi se o nekoj temi mogli napisati.

Nikakav uzor nisu i ne mogu biti engleska wikipedija u kojoj se inzistira da svi članci o nastupima pjevača na Euroviziji, ako su nastupali pod imenom Jugoslavija moraju biti u istom članku. SRJ i SFRJ se ne mogu miješati i to su te kruške i jabuke o kojima sam nešto uvodno napisao.

Jedno su vrijeme na engleskoj wikipediji inzistirali da u športskim člancima koji se tiču Olimpijskih igara moraju biti zbrojena i u istom članku prikazana sva dostignuća ako su bila pod istim kôdom. Ne zastavom, već zamisli – kôdom. Nije velik problem ako je neka država zapravo sljednica bivše Kraljevine Jugoslavije (kad se gledaju međunarodni odnosi), ali kad se SRJ gura u isti članak sa SFRJ, to nikako ne može proći.

Na njemačkoj wikipediji su vrlo neenciklopedični, pa svima koji su djelovali u doba bilo koje Jugoslavije pišu kako su jugoslavenski. Na njemačkoj wikipediji su zbrojili sve medalje koje su osvojene pod ovim državnim tvorbama {{ZD|S|SFRJ}} ({{ZD|S|SR BIH}}, {{ZD|S|SR CG}}, {{ZD|S|SR HRV}}, {{ZD|S|SR MAK}}, {{ZD|S|SR SLO}}, {{ZD|S|SR SRB}}), {{ZD|S|SRJ}}, {{ZD|S|SCG}} u jedan redak sa {{ZD|S|SRB}}.

Taj neenciklopedijski pristup valja suzbiti na Wikipediji na hrvatskome jeziku, a osobito netočne navode o od 1944. do 2002.

Potpuno je bespredmetno govoriti o tome kako je Državna zajednica Srbija i Crna Gora imala navodno srpski dinar, kad je očito da je Crna Gora imala njemačku marku od 1999., a od 2002. euro.

Za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca može se spomenuti kako su u optjecaju bili austrijska kruna, mađarska kruna, bugarski lev, njemačka marka, srpski dinar, crnogorski perper, te kako se prešlo se na jedinstvenu novčanu jedinicu dinar Kraljevine SHS (dinar Kraljevine SHS iz 1920., koji je tiskan u American Banknote Co.). Zakon o Privilegiranoj Narodnoj banci Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donesen je 26. siječnja 1920.

Ukratko, čim se pojavi dovoljno sadržaja za neki novi članak, tada treba otvoriti novi članak za novu temu (novi dinar (SRJ) i sl.). Ali još uvijek nema dovoljno sadržaja za potpuno razdvajanje i nijansiranje svih detalja. Nego se treba podijeliti na najmanje tri razdoblja, Kraljevina, socijalizam, SRJ. Srpski dinar može ostati tako kako je, zbog više-manje preklapanja teritorija i kratkoće članka. Tim više što se neki likovi na novčanicama javljaju po prvi puta. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01:21, 23. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Kod Kraljevine SHS, mješavina svih mogućih valuta koristila se samo u početnom, prijelaznom razdoblju. Kasnije, do 1920. (odnosno do 1922.) korišteni su srpski dinar i jugoslavenska kruna (nostrificirane austro-ugarske krune su se zvale jugoslavenska kruna iako se država nije zvala Jugoslavija!). Jedna država - dvije valute.
Ista stvar je sa Srbijom i Crnom Gorom kad su Crnogorci uveli njemačku marku. Srbi su i dalje koristili jugoslavenski dinar, kojeg su kasnije preimenovali u srpski dinar. Opet ista stvar, jedna država - dvije valute. Prvo jugoslavenski dinar i njemačka marka, kasnije srpski dinar i euro. Ne može se poreći da je srpski dinar bio jedna od valuta državne zajednice Srbije i Crne Gore.
SFRJ i SRJ su potpuno različite države i imaju različite članke. Ali jugoslavenski dinari bi trebali ostati u istom članku, jedino bi trebalo unutar samog članka jasno razdijeliti tri razdoblja: Kraljevina, socijalizam, SRJ
F karlo (razgovor) 11:52, 23. listopada 2013. (CEST)[odgovori]
@ F karlo: nije baš tako kako jer je Državna zajednica bila dovoljno labava za dva valutna područja. Također, Republika Crna Gora je bila definirana kao država, a i Republika Srbija. Tako da nema potrebe za člankom srpski dinar (SCG) ili srpski dinar (CSD). Treba razdvojiti ovaj članak na najmanje dva dijela, jugoslavenski dinar za monarhiju i do raspada SFRJ, te jugoslavenski dinar (SRJ) za razdoblje SRJ (SRJ duže postojala od SiCG).
Tko poriče da u državi može biti više valutnih područja i više samoupravnih izdanja, čemu se to uopće spominje. Bitno je da ovdje nije riječ o istoj valuti i čak nije riječ o istim kôdovima (neutralni kao Švicarska). Istina je da bi se za svaki kôd i svaku promjenu naziva valute moglo pisati novi članak, ukoliko za to ima dovoljno materijala (da ne stvaramo mrve od članaka).
Isto tako ne trebaju nam ni mega-članci koje rijetko tko čita od početka do kraja, osobito ako je u ovom slučaju neistinito prikazano da nešto postoji od 1944. do 2002. i slične teze. Postojao je dinar SHS, dinar DFJ, te tzv. novčanice DFJ. Sve se to može strpati u isti članak, ali će onda u tom članku biti napisano i sve o "konverzijama" uz 20 % oduzimanja vrijednosti, pa i o oduzimanju vrijednosti 1945., 1946., 1947., pa do konačnog povlačenja novčanica DFJ (potkraj 1959.). Bit priče nije u srpskom dinaru koji je vrijedio na području Republike Srbije u sastavu SRJ i SiCG, nego u činjenici da za članak o toj valuti nema potrebe (barem trenutačno) i to sve može biti u članku srpski dinar, bit je u činjenici da se na ovoj stranici govori o razdvajanju različitih valuta koje su nosile slične nazive dinar, čak ni jugoslavenski dinar nije zapravo naziv te valute, već samo dinar (ponekad uz koji dodatak nazivu). -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 13:22, 23. listopada 2013. (CEST)[odgovori]

Slike[uredi kôd]

Na srpskoj Wikipediji se nalaze puno bolje slike novčanica. Bilo bi dobro da ih netko doda i za našu Wikipediju.

Ja bi radi nali ne znam dovoljno o slikama na Wikipediji. TheFlag (razgovor) 19:39, 3. kolovoza 2022. (CEST)[odgovori]