Razgovor:Marš na Drinu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marš na Drinu.
Rad na člancima


Tekst[uredi]

Verovali ili ne vas tekst je pravilniji nego na srpskoj vikipediji.Војвода (разговор)

srbijanska[uredi]

Bez ulazenja u neke velike polemike, ali interesujeme koja je razlika izmedju srbijanska pesma i srpska pesma.

Mislim, jel to izraz koji uglavnom nalazi primenu u Hrvatskoj, izraz koji u novije vreme nalazi primenu u Hrvatskoj ili neka vrsta drugacijeg znachenja. --Djstevan (razgovor) 14:33, 18. svibanj 2008. (CEST)

Tekst[uredi]

Nije ni ovde tačan tekst. Nije se krv lila Drinom jer nisu ni bili na Drini već na Ceru i okolini ali su samo terali Austrougare do Drine stoga i naziv "Marš na Drinu!" (Bežite na Drinu...).
Poslednja strofa bi trebalo da bude:

Poj, poj, Drino, pričaj rodu mi
Kako smo se hrabro borili.
Pevao je troj, vojev'o se boj кraj hladne vode.
Krv je tekla, кrv se lila,
Drino, zbog slobode.

U poslednje dve strofe on govori Drini.
Takođe "Pevao je troj" a ne "stroj". U prethodnij strofi se pominje stroj kao hrabar.
Troj (trio) je troglasje koje čini jedan pun akord (dur ili mol).

Revision[uredi]

Almost nothing is written about the song itself - the topic of the article is not the concert in the UN, but the song, so it would be advisable to add a short history of the song so that your article does not appear (entirely) biased. Suggestion to at least translate text from the English Wikipedia entry on the song, and to erase clearly false statements, such as that this song was the anthem of Serbia, which it never was.

Fasisticki[uredi]

Da li autor clanka moze da navede izvor zbog cega je ovaj mars okarakterisan kao fasisticki? --boriskovin 16:09, 18. siječnja 2013. (CET)

Abuse report[uredi]

Je l moze neko da mi kaze kako se prijavljuju lose napisani clanci Wikipediji? Vidim, ovaj je zakljucan za menjanje, a clanak je puka propaganda. Nije naslov clanka "Kontroverzan nastup u UN" vec kompozicija "Mars na Drini" o kojoj maltene nista ne pise. Pa na engleskoj vikipediji ima vise informacija, poput one da je pesma nastala u cast prve srpske i saveznicke pobede nad brojno nadmocnom austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu, i samim tim, u cast borbe za slobodu. Takodje, sam tekst pesme napisan je mnogo kasnije.

Da ne pricam da Vuk Jeremic NIJE trenutni Ministar vanjskih poslova kao sto ste naveli.

Ma naravno, sve što nije po ukusu srpskoj nejači je propaganda.--Starčevićanac (razgovor) 08:06, 19. siječnja 2013. (CET)

>Wikipedija NIJE mesto za za tendenciozne izmene tekstova niti za jednostrane poglede na stvari - za to imate blogove, forume, pa i veliki broj medija. Kao sto znate, i kako joj ime kaze, Wikipedia je besplatna enciklopedija. Postoje jasna uputstva i protokoli za nacin upotrebe iste, a zloupotreba, u koju spadaju stvari navedene u prvoj recenici, se sankcionise. Shodno tome, bice upucena zalba u pogledu nacina na koji je ova strana napisana i editovana, a posebno cinjenica da je zakljucana za izmene iako su joj izmene preko neophodne zbog nedostatka podataka o samoj temi članka kao i nedostatku izvora.

Himna[uredi]

Stavio sam nedostaje izvor pošto je nema na popisu himni na ovim stranicama.[1] Čini mi se bila je samo u izboru za srpsku himnu?--Rovoobo Razgovor 09:02, 19. siječnja 2013. (CET)

---> Nije nikada bila himna jer to je Marš na kraju krajeva. A ako nemate izvor, bilo bi logicno da izbrisete recenice umesto da nagađate.

Nisam mogao tek tako izbrisati nečiju rečenicu.--Rovoobo Razgovor 13:00, 22. siječnja 2013. (CET)

Hvala[uredi]

Hvala na izmenama i otkljucavanju stranice. Centarpsr

Nepotrebna politizacija[uredi]

Ovakva vrsta pobliciteta ne ide na čast bosanskoj strani ali i umanjuje ugled grupe Viva Vox i bespotrebno omalovažava Ban Ki Muna. Takođe ovolika pažnja koju hrvatska javnost posvećuje tom veštačkom "incidentu" (između ostalih i ova stranica) nije primerena važnosti događaja. Na mnogim svečanostima se intonira himna "Bože pravde" a ta pesma je puštana i za vreme rata u toku borbi i da li je to razlog da se na isti ovakav način reaguje? U Jasenovcu je svako jutro puštana himna "Lijepa naša", i da li sada to znači da Srbi uvek treba da protestuju kada se ta himna emituje na međunarodnim skupovima? Čemu sve ovo? Izgleda da je nekome stalo da po svaku cenu objasni kako je bio žrtva ne birajući sredstva, ni vreme ni bilo kakve obzire. Potpuno je besmisleno uopšte i pominjati taj "incident" u članku o pesmi uz koju može da se veže još 1000 događaja.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.30.159.66 (razgovordoprinosi) 16:46, 23. siječnja 2013.‎

Ništa smješnije nego kada naši prekodunavski susjedi glume nepristrane. A da je Hrvatska kojim slučajem izgubila zadnji rat, na sav glas bi se hvalili kako su "opet pobedili ustaše".--Starčevićanac (razgovor) 16:56, 23. siječnja 2013. (CET)
Ovo nije nacionalistički forum! Pošto imaš organsku potrebu da objašnjavaš kako su Srbi loši a Hvati dobri to možeš do mile volje da radiš na forumima tog tipa, ovde je reč o pesmi, a komentar se odnosio na tobožnji incident i nikakve veze nema sa ovim o čemu ti pišeš i čudi me da administratori nisu obrisali to do sada. Za tvoju informaciju rat se završio 1995.godine (pre 18. godina) tako da za ovim nema potrebe.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.243.22.4 (razgovordoprinosi) 03:29, 24. siječnja 2013.
Nitko sretniji od nas Hrvata da je rat zbilja završio 1995. godine. Naš je nažalost završio tek lani polovicom studenoga. A opet, zašto ne pišeš na hrvatskom? Kubura (razgovor) 05:38, 24. siječnja 2013. (CET)
Sve i da rat i dalje traje u svom najkrvavijem obliku, članak se zove "Marš na Drninu" a ne "diskusija oko toga ko je kriv za rat". Očekivao sam da kao urednik opomeneš drugog učesnika u (bespotrebnoj) raspravi da ne skreće sa teme, a ne da dolivaš ulje na vatru.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.30.159.66 (razgovordoprinosi) 19:07, 25. siječnja 2013.
Ne skrećemo s teme, samo se postranice komentira. Opet nam nisi rekao zašto ne pišeš na hrvatskom. Kubura (razgovor) 06:14, 26. siječnja 2013. (CET)

Nije mi uopšte jasno šta si ovim sad imao nameru da kažeš ili postigneš? Moj komentar se odnosio na članak, na pesmu i na bespotrebnu politizaciju situacije. Nisam ni hteo da budem nepristrasan nego da ukažem na to da je sve vezano za taj događaj besmisleno i veštački izazvano. Kako si se ti pronašao u ovome ne znam, a ako tebe takve stvari zasmejavaju (ako ti je to smešno) onda mislim da ova stranica nije mesto da to saopštavaš. (E da :) nisam prekodunavski - živim u Zemunu, završio sam zemunsku gimnaziju kao i svi članovi Viva Voxa od kojih neke poznajem iako su dosta mlađi i siguran sam da im ni na kraj pameti nije bilo da ikoga uvrede ili provociraju izvedbom ove pesme).— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.30.159.66 (razgovordoprinosi) 17:46, 23. siječnja 2013.

Nećeš se izvući: ako gledaš iz Beograda, onda si opet prekodunavski. :) Drugo, zašto se nisi potrudio pisati hrvatskim? Kubura (razgovor) 05:38, 24. siječnja 2013. (CET)
Ja sam mislio da malo bolje poznaješ geografiju! Ako ja živim sa iste strane Dunava kao i vi (a ceo Zemun je u Sremu) kako možeš da mi kažeš "nije ako gledaš iz Beograda"? Ja ne gledam iz Beograda.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.30.159.66 (razgovordoprinosi) 19:07, 25. siječnja 2013.
Ne poznajem nikakvu geografiju. U hrvatskom postoji samo zemljopis. Mi ti nemamo Srem, ali imamo Srijem. Kad gledaš s Krnjače i Koteža, Zemun jest preko Dunava :) Ono, govorimo kome je Zemun preko Dunava. Kubura (razgovor) 06:14, 26. siječnja 2013. (CET)
Gospodine iz Zemuna, nije mi ni na kraj pameti generalizacija, dapače, znam nekoliko Srba koji su borili u Hrvatskoj vojsci i branili svoju domovinu Hrvatsku, i takvima skidam kapu. Ali vi koji živite u Srbiji morate već jednom shvatiti da rat nije počeo Olujom nego velikosrpskom pobunom u Hrvatskoj, i da je sve vezano za tu pobunu i kasniju agresiju u očima hrvatske i bosansko-hercegovačke javnosti istoznačnica velikosrpskom fašizmu, uključujući i "Marš na Drinu".--Starčevićanac (razgovor) 08:28, 24. siječnja 2013. (CET)
Pošto smo za tebe mi koji živimo u Srbiji isto (ne praviš razliku između onih koji su podržavali Miloševića sve vreme, onih koji su ga podržavali do 92. onih koji ga nikad nisu podržavali, onih koji su se borili protiv njega svim silama, onih koji su učetsvovali na demonstracijama od 1991.- 2000.. onih koju su hapšeni, ubijani, koji su emigrirali u inostranstvo, onih koji su polu-pismeni i i dan danas misle da su Srbi iz Krajine "Hrvati" i pojma nemaju ni šta je geografija a kamo li da se u bilo šta razumeju (a imaju pravo glasa), onih koju su apolotični, onih koji su časni, onih koji su hohštapleri, lopovi, silovatelji). Sa takvima više ne želim da polemišem. Da sam hteo da učestvujem na nacionalističkim forumima tamo bih i otišao, očekivao sam da ćemo se ovde baviti konkretnom temom.
A što se tiče same pesme, moj pradeda je učestvovao u Cerskoj bitci i ja se te pesme nikad neću odreći (pa u ratu u Bosni je korišćena i pesma "Tamo daleko" koja je takođe otpevana na tom koncertu, pa delegaciji iz BiH nije smetala ni jedna ni druga dok se neki lobisti nisu setili da im je to zgodna prilika da malo opletu po Srbima). Isto tako smatram da Hrvati nemaju potrebe da se odriču himne "Lijepa naša" iako su desetine hiljada ljudi, žena, dece i staraca mučki ubijani u Jasenovcu uz emitovanje te himne i u ime Hrvata i Hrvatsva. Ja se zaista neću više uključivati u ove rasprave jer ste vi očigledno (vas dvojica) dobili ili sebi postavili zadatak da "nastavite rat neoružanim sredsvima" i da mešate teme koje nemaju nikakve veze. Ako vi imate viška vremena i energije ja nemam. Pozdrav.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 78.30.159.66 (razgovordoprinosi) 19:07, 25. siječnja 2013.
Mnogi su kritizirali Slobodana Miloševića, a isto su mislili o Hrvatima, hrvatskoj samostalnosti, razdruženju RH od SFRJ, baštini bivše SFRJ ("imovina nama, a dugove ćemo dijeliti, po mogućnosti nama manji postotak duga nego što nas zapada"), hrvatskom jeziku, hrvatskoj kulturnoj baštini, hrvatskom pravu na isticanje hrvatskosti... Ista priča, bilo da se radilo o ekstremistima, bilo da se radilo "građanskim uljuđenim urbanim" ljudima.
Takvi i dalje imaju selektivno pamćenje i selektivnu percepciju podataka. Zaboravljaju da je Srbija napala Hrvatsku, da je diplomatskim i nediplomatskim kanalima podmetala Hrvatskoj i klevetala i ocrnjivala Hrvatsku na njenom putu osamostaljenja (i prije i nakon!) i borbe za opstanak u cjelovitim granicama.
I sad dolazimo do Marša na Drinu. Kubura (razgovor) 06:14, 26. siječnja 2013. (CET)

Kako neka pesma, pogotovo koja je nastala pre 100 godina, može biti fašistička? Ne razumem potrebu da se nešto "fašizira", a tome nema nikakvih dokaza o toj tvrdnji. Molio bih vas da mi navedete referencu da je pesma fašistička, ili vas molim da uklonite spornu reč. --boriskovin 17:45, 19. travnja 2013. (CEST)

Bilo bi nam još draže da pišeš hrvatskim kad si već došao na hr.wiki. A kao drugo, drago mi je da si primijetio kako se određene stvari atribuira fašističkim, iako su nastale prije fašizma.
Sad zamisli kako je Hrvatima kad su neki bezveznjaci zadnjih 70 godina brojne hrvatske povijesne osobe, događaje, oznake, pokliče, pjesme, ikonografiju i t.d. etiketirali ustaškim, iako je sve to navedeno postojalo davno prije ustaša. Kubura (razgovor) 06:47, 20. travnja 2013. (CEST)

To me vec iskreno ne zanima, nismo na forumu, nego na wiki, koja je enciklopedija, po mogucstvu sto vise nepristrasna. Sto se tice pesme, sporna rec je uklonjena, i zahvaljujem se autoru clanka na izmeni. Svako dobro --boriskovin 09:22, 22. svibnja 2013. (CEST)

Ti i dalje ne pišeš hrvatskim, iako si došao na hr.wiki. Ovo ti je wikipedija na hrvatskom jeziku i poštuj to. Pa nije ti valjda hrvatski toliko različit od srpskog da ti ga je teško naučit? Kubura (razgovor) 08:40, 23. svibnja 2013. (CEST)

Jeremić[uredi]

Tvrditi za živu osobu da zanemaruje ratne zločine je sporna tvrdnja koja se prema WP:ŽŽO mora potkrijepiti citatom u tekstu, a njega sada nema, tako da sam je uklonio. GregorB (razgovor) 13:42, 15. studenog 2014. (CET)

Ponovno citiram WP:ŽŽO:
Članci ili podatci u člancima koji sadrže kontroverzne pojedinosti, bilo u negativnom ili pozitivnom svjetlu, a nemaju popisane vjerodostojne izvore, trenutačno trebaju biti obrisani iz članaka, stranica za razgovor i suradničkih stranica, jednostavno rečeno, Wikipedijine baze podataka.
Nadam se da je dovoljno jasno... GregorB (razgovor) 18:15, 17. studenog 2014. (CET)
Dragi Gregore, sve je doista dovoljno jasno: no prije nego što izbrišem bilo čiji doprinos Wikipediji, ja uvijek potražim – koliko je to moguće – relevantne izvore za bilo čije doprinose.--Maestro Ivanković 19:27, 17. studenog 2014. (CET)
Iako mi se čini da je dotičan odlomak jednostrano intoniran (nečije mišljenje se uzima kao gotova istina), barem postoje izvori.
Za ilustraciju, bilo bi neumjesno da odem na članak Hrvatska kuna, raspišem se o o kontroverzi oko imenovanja, pa dodam da je "Franjo Tuđman zanemario ustaške zločine, Jasenovac, bla bla bla" - čak i kad bih za to imao dobre izvore. Mišljenja se trebaju predstaviti kao mišljenja, ne kao činjenice. To je mana u ogromnom broju članaka na hr wiki. GregorB (razgovor) 19:42, 17. studenog 2014. (CET)
Vjerujem da nitko od nas nije ovdje da bi iznosio svoja mišljenja ili "davio" sve ostale svojim osobnim stavovima. Isto tako vjerujem da se barem većina suradnika, kao i kolege administratori, također pridržavaju osnovnih pravila prilikom bilo kakvih uređivanja i/ili intervencija. Slažem se da su izvori ovdje doista bili potrebni i to je sada riješeno. Sve ostalo je u mašti čitatelja... --Maestro Ivanković 19:50, 17. studenog 2014. (CET)


Mala izmena[uredi]

Obrisao sam rec fašističku, jer pesma svakako ne može imati fašističku konotaciju, ako neko ima izvor i referencu neka vrati. Srdačan pozdrav. --boriskovin 14:08, 3. ožujka 2015. (CET)