Razgovor:Medicinska sestra

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Medicinska sestra.
Rad na člancima
Pismohrane:


Medicinska sestra - tehničar[uredi kôd]

Naslov bi valjalo prilagoditi u sveobuhvatniju inačicu: 'Medicinska sestra - tehničar', što je i u skladu sa nazivom stečenim po završetku srednjoškolskog obrazovanja.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Akzvu (razgovordoprinosi) 00:02:43, 27. srpnja 2020. (CEST)[odgovori]

Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje tražio bi oblik: medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege, u smislu kose crte i bjeline prije i poslije kose crte. U ovom slučaju »Medicinska sestra / medicinski tehničar«. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01,13; 27. srpnja 2020. (SEV)
Poštovani, shvaćam, međutim ne mogu se složiti kako bi u ovom slučaju pravopis trebao biti relevantan izbor, obzirom da članak obuhvaća i prvostupnike sestrinstva te magistre i specijaliste. Time cjeloviti naziv 'opće njege' gubi smisao u kontekstu članka. Cilj inicijalnog prijedloga jest obuhvatiti osobe oba spola. Akzvu (razgovor) 23:56, 27. srpnja 2020. (CEST)[odgovori]
Naslov ne mora nužno obuhvatiti oba spola, vidjeti wikipedija: imena članaka, no u ovom partikularnom slučaju i u drugim vrlo sličnim slučajevima postoji mogućnost da se prijedlogu izađe u susret. Literatura potvrđuje da u hrvatskome jeziku muški rod ima općenitiju namjenu (Stjepan Babić, »Hrvatski jezik, zakonodavstvo i ravnopravnost spolova«, Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika, God. 53., Br. 3., Hrvatsko filološko društvo, Zagreb, mjeseca lipnja 2006., ISSN 1849-174X (Online), str. 81. – 87.), te se iz tog razloga može govoriti o potrebi da naslov uključuje i taj gramatički rod. Cjelovit naziv iz hrvatskoga prava naveden je zbog zornosti i nije predložen kao glavni naslov članka o općenitom zanimanju. Možda bi bilo dobro pogledati članke strojarski tehničar, brodostrojar, inženjer strojarstva, diplomirani inženjer strojarstva, magistar strojarstva, doktor strojarstva. Iako se meni ne mora sviđati trenutačno stanje sadržaja tih članaka, barem se ne ostvaruje WP:CFORK, iako još nije riješen problem sistematske pristranosti. O boljem naslovu treba se izjasniti još suradnica i suradnika. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 00,17; 28. srpnja 2020. (SEV)

Fotografija[uredi kôd]

Poštovani, možete li molim Vas elaborirati promjenu naslovne fotografije, obzirom da iz aspekta zdravstvenih stručnjaka koji se svakodnevno nalaze u zdravstvenom sustavu smatramo kako je prethodna fotografija recentnija kao i činjenično, kulturološki te kontekstualno vjerodostojnija našim prostorima od fotografije medicinske sestre u Ruskoj Federaciji iz lipnja 2019. Hvala Akzvu (razgovor) 23:59, 27. srpnja 2020. (CEST)[odgovori]

Wikipedija nije dokumentacijski projekt kulture, tako da pozivanje na kulturološku vjerodostojnost ne pomaže. Wikipedija nije enciklopedija neke pojedine struke, da bi njezin utjecaj i mišljenje pripadnika te struke bilo stavljeno u povlašteni položaj. Izlišno bi bilo komentirati upotrebu univerzalnih kvantifikatora. Osobito ne u slučaju da se u kontekst općega članka o temi koja se ne dotiče nekog posebnog pravnog poretka inzistira na nekoj posebnosti vlastitoga odabira, naspram odabira drugih. Nipošto nije relevantnija slika u kojoj se ne vidi općenitiji prikaz onoga što članak predstavlja, niti je u tom smislu bitan datum ni mjesto. Bitno je da slika prikazuje ono što profesija uobičajeno obavlja, a ne neki vrlo mali postotak te profesije. Nabrajanje epiteta u prilog vlastitom odabiru uopće ne pomaže, a ni navod da je činjenično išta nevjerodostojno. Dapače, nevjerodostojno bi bilo inzistirati da je slika na kakvom čamcu bolja. Kad bi se baš išlo tražiti dlaku u jajetu onda bi se s jedne strane moglo govoriti da se, kulturološki, slikovni prikaz medicinske sestre iz područja slavenskih naroda može smatrati prihvatljivijim odabirom. No, to je mač s dvije oštrice, s obzirom na to da se wikipedija trudi biti bez sistematske pristranosti. Po istom principu sistematski pristrano bilo bi navoditi o dominantnoj ulozi pojedinih svjetskih jezika i na njima zasnovanih kultura, koje također pokazuju sistematsku pristranost, koja se također može uvoziti iz pojedinih struka.
Slika oklopljene medicinske sestre uopće ne prenosi poruku o onom što će većina čitatelja prepoznati kao medicinsku sestru, a kamoli da prenosi poruku o onom što većina medicinskih sestara radi (primjerice: zdravstvena njega), ali i o prenošenju određenoga umjetničkoga (neodređeni oblik pridjeva) dojma suosjećajnosti i sl. Slika koju je postavila moja malenkost šalje, po mom skromnom mišljenju, višestruko kontekstualiziranu informaciju bez šumova u komunikacijskom kanalu.
Pregledao sam dobar dio kategorije na Zajedničkome poslužitelju: kategorija: medicinske sestre / medicinski tehničari.
U uži su mi odabir ušle: slika iz Port Moresbyja, slika iz Istočne Nove Britanije, slika iz Makedonije (po mom sudu dobar izbor za postavljanje u kakav udžbenik), odabir suradnika wikipedije na slovenskome jeziku, slika iz Pinar del Rija, na Kubi, te još neke, ali koje previše unose ličnost u fotografiju. Mislim da sam pokrio sve epitete. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01,24; 28. srpnja 2020. (SEV)