Razgovor:Partizanski filmovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Partizanski filmovi.
Rad na člancima


POV[uredi]

Svi ratni filmovi su propagandni filmovi. Nema veze da li mi govorimo o partizanski filmovima u Jugoslaviji, Sovjetskim ili Američkim ratnim filmovima (na primjer Top Gun se nekad naziva najboljim propagandnim filmovima u koristi američke ratne avijacije). Cilj svih takvih filmova je indoktrinacije gledalaca političkim vrednostima pokazanim u filmovi.

Nazivati partizanske filmove propagandnim filmovima, a ne reći da su i drugi slični filmovi propagandni je pristrano gledište koje stvara neistinit prikaz tematike--Rjecina2 (razgovor) 08:25, 11. prosinca 2009. (CET)

Ovo je sada ispravljeno do neke mjere Vodomar (razgovor) 09:31, 11. prosinca 2009. (CET)
P.S Nisu svi ratni filmovi propagandne trube država, takva generalizacija . Pearl Harbour je više ljubavna priča nego propagandni film , In Love and war..., Vodomar (razgovor) 09:42, 11. prosinca 2009. (CET)
Uvijek postoje časni izuzeci, ali nemojmo zaboraviti američko broj 1 pravilo pri snimanju ratnih filmova.
Ako snimaš film koji prikazuje ispravne vrijednosti Pentagon će ti posuditi opremu (tenkove, avione,...), a nekad čak i koju tisuću vojnika. Ako snimaš film koji prikazuje "pogrešene" vrijednosti možeš se slikati, to jest sam se moraš snalaziti i dolaziš na crnu listu tvoraca filmova (na crnoj listi su: Oliver Stone (zbog Platoon), John Woo (zbog Windtalkers) itd)--Rjecina2 (razgovor) 12:51, 11. prosinca 2009. (CET)
To je pravilo u svim zemljama i u businessu, zašto bi nekome davao pomoć i novac ako se to koristi protiv tebe Vodomar (razgovor) 13:34, 11. prosinca 2009. (CET)

Promjene[uredi]

Maknuo sam da su filmovi rađeni u svrhu Titovog kulta ličnosti jer izvor koji ne zadovoljava niti wiki kriterije spominje samo film Sutjeska koji je stvarno bio glup filma Titovog kulta ličnosti. Onaj dio da je pojam Hrvat u filmovima zamjenjen Dalmatincom sam maknuo jer predstavlja mišljenje pisca teksta kao i ono za što nije bilo izvora (rasplakana djeca ??).

Ja sam dovoljno star pa sam bio na jednoj od tih "školskih predstava" pa mogu reći da se nisu tako gledali samo partizanski filmovi nego i ostali (na primjer Glembajevi)--Rjecina2 (razgovor) 13:09, 11. prosinca 2009. (CET)

Promjene su dobre Vodomar (razgovor) 13:32, 11. prosinca 2009. (CET)

Neki filmovi jesu bili u službi Titovog kulta ličnosti, ali ne i svi. Neki su se bavili i drugim stvarima i jednostavni nisu doticali temu Josipa Broza Tita.
Tema nenaglašavanja i neisticanja da je netko Hrvat, nego Dalmatinac, dok su na drugim mjestima u istom filmu Srbi bili Srbi je zanimljiva tema i nije bez veze. Ima tu velike istine što se napisalo. Ipak, zgodno bi bilo navesti koju poveznicu. Temu nespominjanja da su Hrvati iz Dalmacije Hrvati nego "Dalmatinci" je obrađivalo nekoliko znanstvenika. Iskopat ću na internetu. Znan da su naši proljećari spominjali da je Hrvatska jedina zemlja koja nema jug. Kubura (razgovor) 04:49, 20. prosinca 2009. (CET)

Taj dio da o "Dalmatinskom" narodu ćeš veoma lako naći u velikosrpskoj propagandi, ali ovdje govorimo o filmovima--Rjecina2 (razgovor) 14:44, 20. prosinca 2009. (CET)

Znam, slažem se. Govorim o rafiniranom dijeljenju hrvatskog naroda. I prenaglašavanju dalmatinstva, a ne spominjanju hrvatstva. I onda dolazimo do partizanskih filmova.
Pitanje je koliko se naglašavalo/sakrivalo da su dalmatinski Hrvati Hrvati, nego se govorilo "Dalmatinci".
Valjda vam je poznato da se zbog "malo previše ti naglašavaš da su to Hrvati" "malo puno ti naglašavaš hrvatstvo" u onoj državi moglo dobit poziv na prijateljski razgovor kod policije i malo po bubrizima.
Jer da smo mi ovo isto što ovdi pišemo na ovoj stranici napisali pismo u novine "Zašto se sakriva da su dalmatinski Hrvati u partizanskim filmovima Hrvati, nego samo "Dalmatinci"? Zar su Hrvati Hrvati samo kad ustaški likovi govore o nečemu u filmu?" Kubura (razgovor) 03:09, 21. prosinca 2009. (CET)

Podjela Hrvatskog nacionalnog korpusa na razne nazive (na temelju povijesnih zemalja i to jos po ilirskim plemenima iz pred-hrvatkog vremena) s jedne strane a s druge strane to se kod drugih naroda ex-YU nije cinilo indicira da se je radilo o sustavnim pokusaju razhrvacenja. Velikosrpska propaganda i YU propaganda dobrim djelom se preklapaju. Mislim da bi bilo vazno da nakon tih filmova na HTV prikazuju diskusije u kojima strucnjaci raspravljaju i o tim aspektima. Mladi ljudi koji nisu dozivili jugokomunizam inace ne mogu znati o cemu se radi. Rjecina2, mislim da je opce poznato da su Dvornika nazivali dalmatincem a ne Hrvatom, a Srbina Srbinom (a ne primjerice Sumadincem). Pa ti sad lijepo izvoli objasni to ili vrati na prijasnju verziju.Pratim clanak i cekam odgovor. --Croq (razgovor) 15:27, 21. prosinca 2009. (CET)
Taj žanr je veličao prije svega KaPeJe i njezinu socijalističku revoluciju u nastajanju, kao i veličao prevagu Kompartije u NOP i NOB. A dobro se je znalo tko je glavni šef, J. B. Tito. Nisu bili potrebni uvijek likovi kojima se interpretirao Josip Broz, već je bilo dovoljno spominjanje Vrhovnog štaba, prikazivanje portreta Josipa Broza, prikazivanje njegovih naređenja s potpisom i slično.
Svakako je opravdano napisati kako su filmovi koji su prikazivali partizane bili vrlo (ako ne i potpuno) ideološki obojeni, da nije bilo prikazivanja pobjednika u lošemu svjetlu (a ako i je u kojem slučaju nešto lošega prikazano, to bi odmah Partija po kratkom postupku riješila, ili bi se negativac sam prijavio, ili na neki drugi način zaštitila Partija i njezin neprikosnoveni vođa).
Sramotna je najavna špica emisije "Posebni prilozi" na HTV gdje se prikazuje bez ikakvoga kritičkog odmaka Boris Dvornik kao partizan, a da se ne progovori o činjenici kako se isti nije smio javno nazivati Hrvatom u jugokomunističkim jednostranačkim partijskim medijima.
Bugoslav (razgovor) 00:54, 23. prosinca 2009. (CET)
Bugoslav želiš li ti reći da američki ratni filmovi ne glorificiraju SAD, sovjetski SSSR, francuski Francusku i tako dalje ?? Kada čitamo ovaj tekst i wiki tekst Ratni film dođemo do zaključka da su samo antiratni i partizanski filmovi ideološki nastrojeni dok su svi ostali pošteni. Takvu situaciju uopće nema smisla komentirati ??
Po pitanju Šumadijac, Dalmatinac moram reći da se Dalmatinac mnogo, mnogo češće koristio namjesto Hrvat, nego Šumadijac namjesto Srbin i da su Hrvati to jest Ustaše bili mnogo češće zli dečki nego Srbi. Jedina moguća obrana za to je da su Ustaše počinile veći broj zločina (ubili više ljudi) nego Četnici i realni broj, to jest stvarna imena hrvatskih brigada u partizanima. Većina tih brigada u prvoj fazi rata 1941 - 1944 su bile Dalmatinske brigade i to je povjesna činjenica. Prije nego što netko počne bez argumenata vikati kako je to bio još jedan KPJ primjer negiranja hrvatstva definitivno ću morati reći da je većina brigada imala regionalna imena s područja gdje su mobilizirane tako da na primjer imamo šumadijske i druge regionalne brigade i na drugim područjima jugoslavije.
Da želim mogao bi u ovom tekstu glofirificirati popularnost partizanskih filmova u hrvatskoj jer oni prikazani na HTV su pobjedili sve druge programe uključujući i ligu prvaka. Zanimljivo je kako to nitko ovdje nije spomenuo ??--Rjecina2 (razgovor) 20:52, 23. prosinca 2009. (CET)
Bez obzira što je svaka od slobodnih wikipedija i drugih wikimedijskih projekata upravo to što im naziv sugerira slobodna — ipak je pišemo hrvatskim jezikom i određenim iskustvom (svaki svojim). Drugo je glorificiranje Sjedinjenih Država i "truloga" Zapada, Francuske i Velike Britanije, koje države uza sve svoje nedostatke ipak nisu većinom totalitarizmi. Povijesna znanost je donijela svoje zaključke glede SSSR i eSeFeRJe, većina (debela dama je otpjevala) je rekla svoje. Ovdje se ne govori o cjelokupnosti bivše savezne kinematografije (iako bi se i o tomu moglo puno reći, uključivo krađa hrvatskoga kinematografskog blaga [bez obzira što je u tom blagu sadržajno]).
Nitko se ne zalaže za totalnu defamaciju i ne sagledavanje trenutka u komu se partizanski špageti-vestern film snimao.
Ali ovaj članak treba objasniti koja je bila svrha veličanja NOB, a to nije bila svrha veličanja "anti nacional-socijalizma/antifašizma" — već veličanje Partije, jer nitko nemože biti značajniji od Partije i crvene zvijezde, ne u partizanskim špageti-vesternima.
Sadašnje stanje svijesti gledatelja HRT nije niti može biti predmetom enciklopedijske rasprave, jer onda bi se praksa trebala produžiti na najmanje deset godina kako bi statistički podatci bili vjerodostojni. Vremenske serije nisu vjerodostojne bez najmanje deset kontinuiranih godina podataka.
Lijepo bih te molio da ne pretvaraš ovu temu u vječnu dilemu (o zločinima). Postojale su Crnogorske brigade pod nazivom Crnogorskoga naroda, to je bila potpuno normalna stvar za izgovarati, ali s druge strane dobro poznato preoblačenje 1944. nije dovoljno rasvjetljeno. Tito je 1950. navodno izrazio svoju želju da se narodi pretope u jedan "jugoslovenski" narod, a tamo negdje 71. ili je to bilo 79. rekao svojim najbližim suradnicima da Jugoslavije više nema. Jugoslavenstvo je bila teška pogrješka.
Bugoslav (razgovor) 22:39, 23. prosinca 2009. (CET)
Pošto je ovo o filmovima ostalo neću komentirati....
Kada se govori o filmu Avatar ili Titanic ili nekom trećem kaže se da je on bio najgledaniji u kinima tada i tada. Kada se govori o gledanosti serije kaže se ona je najgledanija na televiziji 2009 godine (primjer). Sada kome smetalo ili ne činjenica je da su partizanski filmovi kada su bili prikazani na HRT ovu jesen imali veću gledanost (Neretva, Sutjeska) nego bilo koji drugi program koji se pokazivao u isto vrijeme. Što se može Hrvati vole gledati partizanske filmove...........--Rjecina2 (razgovor) 00:31, 24. prosinca 2009. (CET)
Slobodno komentiraj što želiš, ili nemoj komentirati. Najveće dostignuće NOV i POH bilo je imenovati koju brigadu po Gupcu ili ne daj Bože (čit. Kompartijo mirisavo cvijeće) po braći Radić. Crnogorci su bili na liniji, zar ne? Ili su bili lokalizam? (!). Posjećenost kinematografa mjerljiva prodajom ulaznica je nešto sasvim drugo, za razliku od samonapuhivanja HRT-a kao najgledanije Europske televizije (ispiranje mozga). Danas se nažalost u školama ne uči što se događalo kod nas do pada Rankovića i poslije Karađorđeva 1971. Ispire se mozak mladoj generaciji sa Savkom i Račan/Fumićem (raspisivanje izbora). Špageti-vesterni su to, i to lokalnoga značaja, i možda u Kini. Uostalom to su rekli u "Posebnim doda(t)cima". -- Bugoslav (razgovor) 00:50, 24. prosinca 2009. (CET)
Samo da podsjetim što ne spada u Wikipediju: Originalne ideje, osobni eseji i forumske rasprave. ♫ Rosierrazgovor 03:11, 18. svibnja 2010. (CEST)