Razgovor:Progon muslimana iz Srbije u Tursku

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Progon muslimana iz Srbije u Tursku.
Rad na člancima
Pismohrane:

Kakve veze ima ova tablica sa temom članka? Članak je o iseljavanju iz Srbije a ne Jugoslavije. --93.86.232.183 16:01, 17. listopada 2010. (CEST)[odgovori]

Vecina iseljenika je otislo u Bosnu a ne u Tursku.

Kneževina[uredi kôd]

Ako nekom nisu baš poznate činjenice onda ne treba da piše tekstove koji imaju ozbiljnu tematiku. Ni jednom rečju nije spomenuta "Međunarodna konferencija u Kanlidži na Bosporu, 22. studenog 1862. godine". Iznete su tvrdnje da su muslimani proterivani u Tursku a pritom se misli na teritorije koje su tada bile u sastavu Osmanskog carstva a u stvari su okupirane teritorije Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Naslov članka je vezan za Srbiju a sadržaj ta Jugoslaviju.

Naslov[uredi kôd]

Naslov nije baš prikladan, ili ako već stoji ovaj naslov onda ne treba koristiti brojeve koji se odnose i na one koji nisu proterani nego se iselili. Kao što je poznato Srbija je potpunu nezavisnot stekla tek 1878. godine i do tada je u mnogome zavisila od Turske. Zakoni su se pravili pod turskim uticajem, mnogi članovi zakona su se posebno odnosili na Srbe a posebno za Turke (pri tom i na islamizirane Srbe), postojale su i turske sudije. Gore je već pomenut sporazum, a nije bio jedini. Ako ste čitali "Na Drini ćuprija" mogli ste da pročitate opis jednog Muslimana koji se selio iz raznih gradova koji su prvo bili u sastavu Osmanskog carstva pa su postepeno oslobađani (iako ga niko nije proterivao) - to naravno nije istorijski dokument, ali opisuje duh tog vremena.

Wikipedija:Provjerljivost i Wikipedija:Navođenje izvora. SpeedyGonsales 20:52, 6. siječnja 2013. (CET)[odgovori]

Korekcija[uredi kôd]

"Kao posljedica prisilnog iseljavanja muslimanskog stanovništva uža Srbija, koja je bila naseljena znatnim postotkom osoba islamske religije, je danas naseljena gotovo isključivo srpskim stanovništvom." - Kako su pomenuti iseljenici takođe bili Srbi (islamske vere) onda bi logičnije bilo da stoji "isključivo pravoslavnim stanovništvom". Da ne ispadne kao na bosnskim forumima da su ti islamizirani Srbi u stvari Bošnjaci (a Bosne do tog preseljenja nisu ni videli). A i naslov glasi da su proterani u Tursku a većina je otišla u Bosnu (tada pod Turskom) i Sandžak (naravno u sastavu Turske). Srbija je platila odštetu za pokretnu i nepokretnu imovinu a iseljavanje je vršeno po sporazumu i uz pristanak (formalni) Otomanskog carstva. Ako već pišete članak, red bi bio da bude koliko-toliko precizan. Na tabeli stoje podaci koji se odnose na Jugoslaviju (u čijem sastavu je i Bosna i Makedonija) a ne na Srbiju. Takođe ni jedna reč nije napisana u ubistvu kod Čukur česme i granatiranju Beograda od strane Turske vojske koja je bila u beogradskoj tvrđavi - što je bio neposredan povod za pomenuti sporazum o iseljavanju. Nije pomenuto stanje u Srbiji uoči tog sporazuma (uostalom ni sporazum niko nije našao za shodno da pomene)... Pa po ovom tekstu ispade da je nekome tamo palo na pamet da protera mirne i poštene Turke i islamizirane Srbe... a niste pomenuli ni 4 mogućnosti koju je svaki musliman imao pre krajnje opcije da se iseli (da se izjasni kao Srbin-musliman, da se vrati "prededovskoj veri", da se izjasni kao Ciganin pa tek onda ako ništa od toga neće da se iseli)... Da ne dužim, znam da ćete ovaj moj komentar obrisati i ostaviti nepotpun i pristrasan tekst, ali ako i jedan član pre toga uspe da ga pročita ja sam postigao svoj cilj. Hvala na razumevanju.

Hvala na Vašoj poruci, ali bilo bi nam još draže da ste se potrudili napisati na hrvatskom jeziku. Dobro bi došlo da ste naveli provjerljive izvore. Kubura (razgovor) 06:16, 24. siječnja 2013. (CET)[odgovori]