Razgovor:Purgeri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Purgeri.
Rad na člancima


Riječ purger ne označava isključivo stanovnike grada Zagreba, već se njome nazivalo sve građane gradova, poput npr. križevačkih purgera (poznata je pomirba polovinom XIII st. križevačkih purgera i kalničkih plemenitaša ("šljivara"), u čiju se čast već godinama priređuje "Veliko spravišće" u Križevcima). --Roberta F. 21:26, 11. ožujak 2007. (CET)

Pa to je i spomenuto u članku. Mislim da bi se ova opaska mogla ukloniti Pp


Jedno pitanje. Kaj ne bi trebalo spomenuti i da su purgeri ne samo stanovnici grada nego oni koji su tu starosjedioci- znači 2-3 generacije? Ostali su dotepenci.


Purger je starosjedioc bilo kojeg grada,koji ima najmanje tri(3) generacije koje su rođene u tom gradu.Što znači da oba roditelja (tata i mama),njihovi roditelji (djed i baka) i njihovi roditelji (pradjed i prabaka) moraju biti rođeni u tom gradu.Ukoliko samo jedan od navedenih nije rođen u gradu kao,njihov sin/kćer,unuk/unuka,praunuk/praunuka neće biti Purger/ica nego samo stanovnik grada.(npr.Zagrebčanin,Spličanin,Varaždinac,Riječanin...) --MP 18:02, 21. travanj 2008. (CEST)

Purger[uredi]

Koliko je meni poznato Purger je starosjedioc grada Zagreba. Postoji i njihova udruga u koju se moze uclaniti gradanin Zagreba koji je roden u Zagrebu, a ciji je jedan od roditelja isto roden u Zagrebu. Kinfa

jel sad uredu?[uredi]

Mislim da bi se sad mogle ukloniti oznake o netočnosti. Mogli bi se složiti da riječ purger u Hrvatskoj ponajprije ima oznaku za građane Zagreba, a podredno može značiti i za stanovnike drugih hr gradova koji imaju podrijetlo nekoliko generacija u tom gradu. Sad sve spomenuto u članku. Pp

Nije u redu... Spličani i Riječani nisu bili nikad purgeri, a neće ni biti, reci to Armadi i Torcidi ... Purgeri su Zagrebčani... a što se tiće Križevaca, možeš spomenut križevačke purgeri, ani oni nemaju veze sa ovom temom. --Zeljko (razgovor) 13:43, 6. svibanj 2008. (CEST)

hihi ja se potpuno slažem reci to Roberti... Pp