Razgovor:Purgeri

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Purgeri.
Rad na člancima
Pismohrane:

Riječ purger ne označava isključivo stanovnike grada Zagreba, već se njome nazivalo sve građane gradova, poput npr. križevačkih purgera (poznata je pomirba polovinom XIII st. križevačkih purgera i kalničkih plemenitaša ("šljivara"), u čiju se čast već godinama priređuje "Veliko spravišće" u Križevcima). --Roberta F. 21:26, 11. ožujak 2007. (CET)

Pa to je i spomenuto u članku. Mislim da bi se ova opaska mogla ukloniti Pp


Jedno pitanje. Kaj ne bi trebalo spomenuti i da su purgeri ne samo stanovnici grada nego oni koji su tu starosjedioci- znači 2-3 generacije? Ostali su dotepenci.


Purger je starosjedioc bilo kojeg grada,koji ima najmanje tri(3) generacije koje su rođene u tom gradu.Što znači da oba roditelja (tata i mama),njihovi roditelji (djed i baka) i njihovi roditelji (pradjed i prabaka) moraju biti rođeni u tom gradu.Ukoliko samo jedan od navedenih nije rođen u gradu kao,njihov sin/kćer,unuk/unuka,praunuk/praunuka neće biti Purger/ica nego samo stanovnik grada.(npr.Zagrebčanin,Spličanin,Varaždinac,Riječanin...) --MP 18:02, 21. travanj 2008. (CEST)

Purger[uredi kôd]

Koliko je meni poznato Purger je starosjedioc grada Zagreba. Postoji i njihova udruga u koju se moze uclaniti gradanin Zagreba koji je roden u Zagrebu, a ciji je jedan od roditelja isto roden u Zagrebu. Kinfa

jel sad uredu?[uredi kôd]

Mislim da bi se sad mogle ukloniti oznake o netočnosti. Mogli bi se složiti da riječ purger u Hrvatskoj ponajprije ima oznaku za građane Zagreba, a podredno može značiti i za stanovnike drugih hr gradova koji imaju podrijetlo nekoliko generacija u tom gradu. Sad sve spomenuto u članku. Pp

Nije u redu... Spličani i Riječani nisu bili nikad purgeri, a neće ni biti, reci to Armadi i Torcidi ... Purgeri su Zagrebčani... a što se tiće Križevaca, možeš spomenut križevačke purgeri, ani oni nemaju veze sa ovom temom. --Zeljko (razgovor) 13:43, 6. svibanj 2008. (CEST)

hihi ja se potpuno slažem reci to Roberti... Pp