Razgovor:Republika Bosna i Hercegovina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Republika Bosna i Hercegovina.
Rad na člancima
Pismohrane:

Republika Bosna i Hercegovina nije isto što i današnja Bosna i Hercegovina! --Mostarac (razgovor) 16:38, 23. studenog 2011. (CET)

Wikipedija na engleskom jeziku nije mjerilo wikipedije na hrvatskom jeziku. Pa tamo za čin satnik imaju četiri različita članka, a možda i više. Jedno vrijeme su čak imali i dva članka o RH, jedan o "današnjoj", i jedan o "onoj iz 1990", misleći da su to različite stvari. Kako to ipak nisu različite stvari, današnja Bosna i Hercegovina je ista ona Republika Bosna i Hercegovina koja je 1992. proglasila neovisnost od SFRJ. Točka.--Starčevićanac (razgovor) 17:03, 23. studenog 2011. (CET)

Budući da je RBIH različito od BiH, valjalo bi da ima vlastiti članak. Kao što ga imaju i SR Hrvatska kojoj je RH pravna sljednica, Kraljevina Jugoslavija kojoj je FNRJ pravna sljednica itd. itd. RBIH bila je ratna država s muslimanskom hegemonijom i zavrjeđuje razlikovanje od današnje BIH. ChvrkaWikiquote-logo.pngrazgovor 15:53, 2. listopada 2012. (CEST)

Kao što nećemo imati članak o Republici Crnoj Gori i Crnoj Gori, te Republici Mađarskoj i Mađarskoj, tako nema smisla imati članak o Bosni i Hercegovini i Republici Bosni i Hercegovini (iako ovi prethodni primjeri nisu baš primjenjivi na primjer BiH). Također ovdje ne treba miješati SR BiH. Radi se o državi koja je neovisna od 1992. godine. Postoji članak Povijest Bosne i Hercegovine, koji je podjeljen na podčlanke. Stvarno nema smisla pisati još i o RBiH. O engleskoj wikipediji nemam preveliko mišljenja kada se radi o povijesti država nastalih raspadom SFRJ. Neki članci su po mom mišljenju content forking --Ex13 (razgovor) 20:23, 2. listopada 2012. (CEST)


Pitanje Zar nemamo članke: Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine? I dobro je da to imamo. Jer ako se čita članak Bošnjačko-hrvatski sukob, pa i članak Rat u Bosni i Hercegovini dolazimo do čudnih zaključaka.

Neke činjenice:

  • Hrvatska Republika Herceg-Bosna, u kojoj se tijekom njezina postojanja pisalo iznad njezina naziva riječi Bosna i Hercegovina.
  • Vlasti Republike Bosna i Hercegovina, kao jedine-koje su imale (ali i uzurpirale) pravo govoriti u ime Bosne i Hercegovine. Jasno je kao dan da su govorile samo u ime bošnjačkoga političkoga naroda (Bošnjaka i svih ostalih koji su mislili kao i bošnjačko rukovodstvo, dobro poznata Islamska deklaracija itd.)
  • Tzv. "međunarodna zajednica" (čit. tzv. Zapad), koji se upleo u hrvatsko-bošnjačke odnose u Bosni i Hercegovini, vidi Ujedinjena Kraljevina tijekom raspada SFRJ. Općepoznato je da su SDA zainteresirane ratnom ekonomijom održavati svoj deficit, svoju prezaduženost, svoje vojne baze itd. Zapadu (bolje rečeno SDA) je očigledno potrebno vječito održavati određena žarišta kako bi mogli vojno intervenirati i trošiti svoje vojne zalihe, i ne samo to, već i sprečavati suradnju EURU.

U takvim okolnostima, kao i kad u članku Rat u Bosni i Hercegovini piše ovakva rečenica:

 Komentar: Potreban je članak koji će to objasniti pod naslovom Republika Bosna i Hercegovina.

U tom članku treba objasniti da je Alija Izetbegović izabran na dužnost predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine pod čudnim okolnostima, barem kad je riječ o njegovom prvom poslijeratnom izboru. U kakvim je okolnostima djelovalo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine (nakon odlaska dva člana Predsjedništva iz reda srpskoga naroda, te pod kojim su uvjetima ta dva člana otišla iz Predsjedništva). O dekretima koje je izdavao Predsjednik Predsjedništva. O sastavu Ustavnoga suda RBiH, o njegovim dvojbenim odlukama, o činjenicama da je do trenutka proglašenja neovisnosti Republike BiH bio na snazi i Ustav SFRJ - Ustav koji je dopuštao udruživanje općina u regionalnim zajednicama općina, itd., itd. Dekreti koje je donosio Predsjednik Predsjedništva su itekako dvojbeni, ali Ustavni sud RBiH to nije ocjenjivao.

 Komentar: Članak Povijest Bosne i Hercegovine je sintetski članak u kome već postoji preko 79 kB (78.990 bajtova), te je nepotrebno u isti gurati detalje iz posebnih članaka. Republika Bosna i Hercegovina je tema koja zaslužuje posebni članak, jer bi se u istom trebalo objediniti puno podataka, koji po svome općem značaju izlaze iz okvira opće povijesti u posebne povjesnice (pravnu, institucionalnu, ekonomsku povijest, vojnu povijest i sl.). -- — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 95.178.140.86 (razgovordoprinosi) 21:12, 2. listopada 2012. (CEST)

U članku Rat u Bosni i Hercegovini, bit će podnaslov Republika Bosna i Hercegovina, na samom početku, tako da će ova poveznica preusmjeravati tamo. Na početku će biti podnaslovi o stvaranju hrvatskih zajednica, Srpske Republike BiH i Republici Bosni i Hercegovini. Dana 4. travnja 1992. godine, krnje Predsjedništvo SR BiH (bez Srba) u Sarajevu proglasilo je izmjenu naziva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine u Republika Bosna i Hercegovina. Zaboravio si spomenuti Izetbegović namjerni propust, kada nije prepustio mjesto presjedavajućeg Stjepanu Kljuiću. Koliko ja znam, ustav RBiH je donešen tek tamo u veljači 1993., kad su se uvelike puškarali sa HVO-om. Činjenica jest da je Republika Bosna i Hercegovina, međunarodno priznata država, prethodnik današnje postdaytonske BiH. Ja sam već napisao o događajima od 1990. do 1992. u članku SRBiH, SR BiH#Izbori i referendum Ovdje dolje napiši o RBiH. --Mostarac (razgovor) 11:03, 3. listopada 2012. (CEST)

ZA ZA Ako nas je većina za novi članak, nek se on napravi! Ali neka bude kvalitetan članak, a ne mrva! --Mostarac (razgovor) 11:39, 12. listopada 2012. (CEST)