Razgovor:Stjepan Mesić

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Stjepan Mesić.
Rad na člancima
Pismohrane:
No, u objelodanjenoj verziji sudskoga procesa, Mesić je osuđen zbog privrednoga kriminala, što nije imalo veze s politikom.

Bilo bi dobro naći neke konkretne reference za ovo, kako bi se moglo potvrđeno prenijeti i u englesku verziju. Za ono sa Deklaracijom sam nasao u Vjesniku[1]. --Joy 01:13, 18 Dec 2004 (CET)

Na netu se mogu naći odluke Vrhovnog suda od 1993. do danas (Vrhovni sud), uz napomenu da su tekstovi anonimizirani, tako da bi se došlo do podataka o 1975-oj godini trebalo bi se prošetati do pismohrane suda... SpeedyGonsales 17:57, 18 Dec 2004 (CET)
Dok se tako nešto ne potvrdi, odvojio sam tu rečenicu i naznačio da je "navodno". --Joy 12:58, 17 Jan 2005 (CET)
Hehheh...najbolji su mi ovi emocionalci. O chimpu s Chimpovshchaka mislim najgore (sigurno gore od svih sudionika)-no, wiki nije sredstvo za pražnjenje emocija ni psihoterapiju. Mir Harven 15:50, 5 Jan 2005 (CET)
Mesić nije nikada otkrio financijske izvore svoje kampanje, iako je često obećavao da će to učiniti

Treba nam malo više preciznijih informacija o ovome (što se konkretno tiče izbora 2000.-e), jer će ista stvar biti aktualna i u izborima 2005.-e. Ako se dobro sjećam, bile su razne press konferencije u kojima su iznošene razne informacije o financiranju, a neki od političkih tjednika je sam iskopao razne informacije. Ova rečenica gore zvuči previše crno-bijelo, i odrezana. --Joy 12:58, 17 Jan 2005 (CET) +++++++++

Ova stranica je malo suhoparna. Treba istaknuti chimpove pluseve i minuse. Mir Harven 21:32, 17 Jan 2005 (CET)

Došla gica na kolica[uredi kôd]

Evo, u tijeku je proces skidanja "vela tajne" (OK-skinuto je, a već dulje vremena nije bila baš ni tajna) s Mesićeva svjedočenja protiv Hrvatske u Haagu. Budući da je wiki i, koliko možemo, enciklopedija koja prati tekuće događaje, nekako je bilo i očekivati da se nešto promijeni i na ovoj stranici. Npr., kao kad je Gotovina bio uhićen.

No-ništa. A zašto ?

Zato što nam je trenutni predsjednik takva nula da ni oni koji ga ne šljive jednostavno ne haju ni da pljucnu na njega. To je stvarnost. Oko Tuđmana se, naravno, sjatila razna vandalska fukara. Oko ovoga primata-nitko ni mukajet. Razumljivo. Mir Harven 10:51, 25. siječnja 2006. (CET)[odgovori]

Evo i poveznica o nekim detaljčićima iz prošlosti našega prezidentea, koji mu sad vjerojatno nisu previše po volji:

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000928/novosti.htm

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000929/novosti.htm#dva Mir Harven 15:09, 26. siječnja 2006. (CET)[odgovori]

Gdje mu je fotka ?[uredi kôd]

Ili ga moj prijebirnik ne učitava, ili slika nije adekvatno postavljena. Mir Harven 21:10, 4. ožujka 2006. (CET)[odgovori]

Hehheh..[uredi kôd]

Nevjerojatno. Mesić, takav kakav već jest, za srpsku je ekipu uvijek nekakav hrvatsko-separatističko-ustaški horor. Evo, na en wiki, jedini njegov citat: I think I have fulfilled my task. Yugoslavia is no more. Što da čovjek kaže. Zavrijedio je fotku. Mir Harven 18:52, 9. ožujka 2006. (CET)[odgovori]

Evo i viška: http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/avgust/01/ST-03-01082006.shtml

NE OKREĆI SE, STIPE!

U "lijepoj njihovoj" na DVD izašao film "Ne okreći se, sine", u kome manju rolu, i to ustaše, tumači hrvatski predsednik! .............. Pa, ako ste toliko znatiželjni da vidite čoveka koji se zarekao da će biti poslednji predsednik Jugoslavije kao ustaškog oficira i time upotpunite sliku o njemu, eto prave prilike! Mir Harven 16:18, 2. kolovoza 2006. (CEST)[odgovori]

Ocjene i kritike[uredi kôd]

U dijelu "Ocjene i kritike" stoji slijedeća rečenica: "Desno orijentirani dio hrvatske političke javnosti je zamjerio predsjedniku Mesiću iznošenje mnogih tvrdnji, koje su označene neistinitima, a njegovi motivi dvojbenima...". Nisu mu samo desno orijentirani građani to zamjerili, nego i drugi. To nema veze sa lijevo i desno, iznošenje neistine osuđuju mnogi građani. To bi izmjenio, jer ovako djeluje da mu u biti samo "ustašoidi" to zamjeraju.

aktualna Slika[uredi kôd]

stavite onu koja je na engleskoj stranici "2838 071121 1923 a stipe.jpg"

Mesić je pohađao gimnaziju u Požegi.(Roško)

Evo ako netko moze dodati i ovo o Mesicu:

http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2007,6,9,stjepan_mesic,77903.jl

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u mladosti je, osim političkih, imao i druge angažmane, pa je tako uz sportske i glumačke epizode, u rodnoj Orahovici i Zagrebu, bio i matičar, pri čemu je ozakonio više od 140 brakova. Prvo vjenčanje predsjednik Mesić obavio je 14. rujna 1968. godina kada je ozakonio brak Ivana i Ivane Lisjak, a potom je u rodnom mjestu sklopio još 74 braka. Tijekom angažmana u Gradskoj skupštini u Zagrebu na poziciji gradskog vijećnika, tada bivši hrvatski premijer i predsjednik predsjedništva SFRJ, subotom je radio i kao matičar u Gradskoj vijećnici. U Zagrebu je sudjelovao u sklapanju 71 braka.

Drugo je matičar a drugo je osoba koja nazoči u ime općine, čije se ime pojavljuje u kućici Ime i prezime službenika vjerske zajednice odnosno službene osobe pred kojom je brak sklopljen, to je sadašnji naziv iz sadašnjih izvadaka iz matica vjenčanih. -- Bugoslav (razgovor) 02:23, 27. svibanj 2009. (CEST)

mandatorno tj. obvezno učlanjenje u kompartiju[uredi kôd]

Toj rečenici koja se nalazi u članku ne mogu pokloniti bezrezervno povjerenje, stoga tražim navođenje izvora. Smatram da nitko nije mogao nikoga tjerati u SK, bilo je i sudaca koji nisu bili članovi.

Nije postojala pravna norma koja bi obvezivala na učlanjenje u SK, pogotovo ne direktorčića u manjim sredinama.

Bugoslav (razgovor) 02:11, 27. svibanj 2009. (CEST)

Ne, nije postojala norma koja bi obavezivala na učlanjenje u SK. Bilo je direktora koji nisu bili članovi SK. Postojao je, međutim, "običaj", zapravo politički pritisak, da se za direktore imenuju članovi Saveza komunista, Naprosto, Savezu komunista bila je određena vodeća uloga u društvu (i to je bilo ustavno regulirano), što se u praksi pretakalo u pravo rukovodstava Saveza komunista da odlučuju i o direktorima poduzeća na razini za koju su bili nadležni (npr. općinski komitet o poduzećima kojima je općina bila osnivač, a Centralni komitet za velike sisteme kao što su bili INA, Radiotelevizija Zagreb. Vjesnik, Đuro Đaković itd.). Posve formalno, radnički savjet je (kao titular društvenog vlasništva) mogao izabrati za direktora koga je htio, ako je ispunjavao natječajne uvjete, ali u praksi su članovi Saveza komunista disciplinirano slušali odluke višeg rukovodstva, uz pojedinačne otpore. Potkraj Jugoslavije situacija se donekle promijenila: politička nomenklatura gubila je snagu, a poduzeća su je dobivala. Nije više Centralni komitet slao koga je htio u velike sisteme, nego su najjači među njima slali svoje čelnike u Centralni komitet, pa je potkraj osamdesetih u Hrvatskoj frakciona bitka bila između velikih sistema kao što su bili INA ("Fleković i sinovi", tj. Petar Flelović kojemu su pomoćnici bili sinovi Mike Špiljka odnosno Josipa Broza), Đuro Đaković (Ante Milović, kasnije premijer), Narodna banka (Tomislav Badovinac) itd. Zbog toga bi tu rečenicu trebalo izbaciti jer je netočna, a pitanje eventualne obaveze članstva riješiti u članku o Savezu komunista. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Inoslav Bešker (razgovordoprinosi) 10. srpnja 2009., 17:16:00 (CEST)

Nema datuma rođenja[uredi kôd]

Treba dodati datum rođenja. I, generalno, urediti tekst kao biografiju a ne kao politički esej.

Inoslav (razgovor) 17:23, 10. srpnja 2009. (CEST)[odgovori]

Stipe Mesić agnostik?[uredi kôd]

Stipe Mesić agnostik? Odakle suradniku Wustefuchsu taj podatak? Kubura (razgovor) 03:52, 11. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]

Enciklopedijski članak ili politički esej[uredi kôd]

Ovaj je članak potrebno prepraviti i oblikovati kao životopis a ne kao politički esej. Wikipedija nikako nije internetska inačica žutih listova! Suradnici moraju dobro pripaziti kada pišu članak o biografijama živućih osoba i/ili kad uključuju bilo kakav materijal koji je povezan sa živim osobama. To zahtijeva visok stupanj obazrivosti prema dotičnim osobama, a pritom se podrazumijeva da se nijedna smjernica ili pravilo Wikipedije ne smije prekršiti. Biografije živih osoba moraju biti pisane na konzervativan, odgovoran, neutralan, enciklopedijski način. Loše napisane biografije koje ne koriste Wikipediji kao spremištu općekorisnih podataka trebaju biti brisane.

Članak treba dobro dokumentirati ono što je neka osoba napisala o osobi o kojoj se piše u Wikipediji, i to u nekom izvoru, bilo da je napisan od strane neke sasvim za članak nepoznate osobe ili pak od same osobe, što nije rijetkost, jer danas svaka imalo poznatija osoba ima vlastitu stranicu na Internetu. Stil pisanja treba biti neutralan, potkrijepljen činjenicama, te mora zaobilaziti novinarski pristup. Više o smjernicama: Wikipedija:Što Wikipedija nije i Wikipedija:Biografije živih osoba. --Roberta F. 16:47, 4. srpnja 2010. (CEST)[odgovori]