Razgovor:Sto najznamenitijih Srba (knjiga)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sto najznamenitijih Srba (knjiga).
Rad na člancima
Pismohrane:

ivan gundulić srbin? kakav je to "stručni odbor" koji ga je proglasio srbinom? --zhile 23:22, 1. ožujak 2009. (CET)


Stručni odbor Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU). Smiješno i žalosno. I nije on jedini: Andrić, Selimović, Bošković... Srbe se na satovima povijesti i književnosti u školama uči da su sporne osobe Srbi. Zato nas ne treba čuditi kad od nekog Srbina čujemo ili negdje pročitamo da je ovaj ili onaj Srbin (Srpkinja) i ostanemo u šoku. Baš kao što si i ti sad. Zato mislim da je ovaj popis vrlo važno imati. I to takav kakav je, ne djelomičan. Da svi budemo upoznati s time. Da ne kažemo: &@!#$, jesi ti normalan, otkud ti ta ideja da je on Srbin! Vidimo odakle, i tu nema pomoći. Ali možemo biti informirani!  Sauly  03:08, 2. ožujak 2009. (CET)

i što, zato bismo i mi trebali potvrđivati i širiti ove gluposti? ovo je čista srpska propaganda, što me i ne čudi s obzirom u koje je vrijeme pisana. za brisati --zhile 16:14, 2. ožujak 2009. (CET)

Hoćemo obrisati Načertanije i članak Velika Srbija?  Sauly  16:50, 2. ožujak 2009. (CET)

Sauly, pa je li ti vidiš koja su imena koja su sastavila ovaj "popis"?
Pavle Ivić, jezikoslovac, koji je svoj rad kasnije okrenio protiv samosvojnosti hrvatskog jezika [1] Sumrak srp. lingvistike i Hrvatske (interview za beogradski tjednik "Intervju", u broju od 3.kolovoza 1991., a naslov isteg je "Hrvatska će izgubiti rat").
Vasilije Krestić. Krivotvoritelj hrvatske povijesti [2]. Jedan od ideologa velikosrpske agresije na Hrvatsku [3]. Onaj koji je poznat po izjavi o "Hrvatima kao genocidnom narodu" [4] .Jedan od onih koji su napisali Memorandum SANU. Znaš li ti koliko su njegove pisanije teška velikosrpšćina? Njegovih svinjarija imaš po velikosrpskim stranicama?
Vidiš li da su ubacili Ivana Gundulića u "Srbe". Znaš li tko je Josip Pančić? Ivo Andrić?
Sauly, uozbilji se.
Ako nisi znao, sad znaš. Ne kopiraj i ne privodi sa sr. na hr.wiki ove velikosrpske podvale. Ubacivanje ovakvih stvari se smatra inflamatornim. I to nije da provocira jednu osobu, nego cilu zajednicu. Što je vrlo destruktivno uređivanje. A za to se blokira na malo dulje vrime. Kubura (razgovor) 00:55, 4. ožujak 2009. (CET)

Nitko izgleda ne vidi šta mi je bila namjera. Blokirajte me na neograničeno, ali ja ću svejedno rećí: Ova knjiga sa 100 biografija je izdata i ja se ne mogu praviti da tamo postoje 94. Niti ja se ne slažem s popisom, ali ga nisam mogao ignorirati kad sam ga vidio. Po mojoj logici, a izgleda da ona nije zdrava, bolje se boriti protiv velikosrpstva argumentima nego cenzuriranjem. Zar nije bolje da te informacije koje znate o nekim velikosrpskim akademicima upišete u tekst prije popisa. Onda bi on dao pravu sliku i nitko se ne bi čudio popisu jer bi se čitatelja navelo da takvo što očekuje. Al dobro, kako hoćete! Nekako sve više stječem dojam da je ovo "Hrvatska uikipedija", a ne uikipedija na hrvatskom jeziku. NHF.  Sauly  07:34, 4. ožujak 2009. (CET)

Moje skromno mišljenje....[uredi kôd]

A, muko moja, šta je ovo!!!

Da li ovo treba ostati kao članak o toj knjizi, je pitanje... Što se mene tiče, drago mi je da sam ovo vidio (a da nije ovdje ne bi ni vidio), tek toliko da znam šta su sve spremni izmisliti! Ako članak ostane, onda svakako treba o tome napisati uvod s objektivne strane, navesti u članku sve ovo što je Kubura rekao, istaknuti da se radi o propagandi i svakako maknuti sa Dodataka i Popisa, dakle naslov treba biti "100 najznamenitiji Srba (knjiga)", kako se ona u originalu zove. Također treba maknuti slike, jer se ne radi o članku o tim osobama, već o članku o knjizi!

Moram ovdje citirati Čikija iz Ničije zemlje:

Wikicitati »Da, a vi Srbi ste pacifisti, Srbija do Pacifika!«

i onu:

Wikicitati »Ko je počeo rat!? Ko je počeo rat ?!«
-- Jure Grm, 4. dana mjeseca ožujka, godine Gospodnje dvijetisućedevete u 13:57 sati. (CET)

I jel se ko slaže s Georgeom Bushem? Ja sam:

  1. ZA ZA --  Sauly  14:07, 4. ožujak 2009. (CET)

- ne volim se miješati previše ali ovo je stvarno smiješan članak. Kao što je Jure rekao ili prepraviti da bude samo članak o toj knjizi ili sve obrisati. Ja sam za ovo drugo. --Mile grobar (razgovor) 14:17, 4. ožujak 2009. (CET)

Članak neka stoji, odličan je. Dokaz je nečemu. Ponestalo im ljudstva, pa malo iz tuđe vreće povadili, malo ih je veliki. :) --Domjanovich (razgovor) 12:38, 27. srpnja 2011. (CEST)[odgovori]

Hrvati[uredi kôd]

Ivan Gundulić, Ruđer Bošković i Ivo Andrić po svoj prilici jesu bili Hrvati, do duše Andrić je pisao srpskom ekavicom, na ćirilici i živeo u Beogradu i pripadao jugoslovenskoj književnosti, ali po nacionalnosti se ne može smatrati Srbinom. Što se tiče ostalih za koje ste ovde naveli da nikako ne pripadaju srpskom nasleđu Tesele, Njegoša i Meše Selimovića tu već treba da se zapitate zašto ste to napisali, da li iz neobaveštenosti ili sa ciljem da se što više ospori knjiga i uveća netrpeljivost prema autorima. O Mehmedu ste u svojoj Wikipediji napisali njegov citat "Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem", Nikola Tesla nije imao mnogo veze sa državom Srbijom, ali ne znam otkud uopšte ideja da se ospori da je bio Srbin po nacionalnosti odnosno etnicitetu. Što se Njegoša tiče dovoljno je da pročitate bilo šta što je u životu napisao i ne treba vam ništa drugo, a to što je iz Crne Gore to ne znači da ne može da bude Srbin, uostalom vi nikada za Miloševića, Karadžića, Arkana i ostale niste rekli da su crnogorski političari ili ratni zločinci. I na kraju, kad bi se DNK ili nekom drugom analizom utvrđivalo ko je šta po "nacionalnosti" čisto sumnjam da bi iko od vas posle te analize pisao ovakve tekstove i komentare i zaklinjao se u "svoj rod", sve je to na kraju stvar opredeljenja.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 79.101.58.197 (razgovordoprinosi) 08:54, 27. srpnja 2011.