Razgovor:Marija (majka Isusova)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Razgovor:Sveta Marija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Marija (majka Isusova).
Rad na člancima


Proglašeno NPOV[uredi]

Proglasio sam ovo NPOV jer:

Usporedbom sa stranicom Isus Krist u kojoj piše:

  • "Prema kršćanskom vjerovanju utjelovljeni Sin Božji"
  • "Prema Novom zavjetu Isus se rodio u Betlehemu u Palestini za vladavine rimskog cara Augusta"
  • "O njegovu životu do njegove tridesete godine ne zna se ništa"

i slične ograde, u članku "Sveta Marija" piše doslovno:

"Doista, onaj kojeg je Marija po Duhu Svetom začela kao čovjeka i koji je uistinu postao njezin Sin po tijelu, jest vječni Očev Sin, druga Osoba presvetog Trojstva"

što je bez ikakve ograde da je tako po Novom zavjetu ili da je to kršćansko vjerovanje.

Osim toga:

"Iz Evina potomstva Bog je izabrao Djevicu Mariju da bude Majka njegovog Sina"

što je direktno kršćanska dogma o Mariji a to nikako ne može biti nepristrano (npr. možda židovi imaju drugačije gledište)

--dnik 10:59, 28. lipnja 2006. (CEST)

Komentari[uredi]

U pravu si. Detaljnije na tvojoj stranici za razgovor. --Tycho Brahe 13:09, 28. lipnja 2006. (CEST)

Korištenje naziva: Blažena, Bogorodica, Majka Božja itd., bez ograde da su to kršćanski vjerski termini je nedopustiva u jednoj svjetovnoj enciklopediji. Također direktno navođenje određenih dogmi bez ukazivanja da se radi o takvima, nije enciklopedijski ( bar što se tiče svjetovne enciklopedije)! --84.138.85.132 17:56, 25. listopada 2006. (CEST)

Hm. Članak, kakav je sada, već ima te ograde. Već su prve riječi „prema Novom zavjetu“, a u drugoj rečenici imamo „tradicionalni naslovi koje koriste katolici, pravoslavci i ostali da opišu Mariju“. Što bi još trebalo o naslovima? Što se tiče dogmi, dodat ću, kad uspijem naći vremena, gdje su i kad i od koga izglasane i prihvaćene. Inače, u člancima, recimo, o junacima crtanih filmova ne navodimo u svakoj rečenici da je to samo autorova fikcija, pa ne vidim zašto bismo drugačije morali postupati i u slučaju kršćanskih svetaca.--Donat 18:38, 25. listopada 2006. (CEST)

Članak je ispod svake razine, nema nikakve veze sa znanošću i treba ga cijelog odbaciti i napisati novi. Zed Pi (razgovor) 22:38, 8. siječnja 2015. (CET) Recimo, veli se bez imalo krzmanja da se zna kako su se njezini roditelji zvali Joakim i Ana. To je "podatak" iz spisa nastalih barem dvjesto godina nakon (eventualno povijesne) Marije i nikako se ne može uzeti u obzir kao povijesna činjenica. Niti su novozavjetni zapisi povijest, otkuda vam takva ideja? Kao da čitam vjeronaučni udžbenik. Zed Pi (razgovor) 22:41, 8. siječnja 2015. (CET)

Naslov[uredi]

"Sveta Marija" u hrvatskoj literaturi nije uobičajen i ja ga nigdje (to uglavnom uključuje literaturu o ikonografiji) nisam sreo. Ukoliko netko ne predloži bolji naslov, članak ću preimenovati u "Marija (majka Isusova)" (ne uskoro, ali prije nego postane izabran). Iako bih radije da se članak zove "Djevica Marija", ne zato jer je to dogma, nego zato jer je u hrvatskoj literaturi najuobičajeniji (ako griješim, molim ispravak). ♫ Rosierrazgovor 00:14, 15. svibnja 2010. (CEST)