Razgovor:Zagreb

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Zagreb.
Rad na člancima
Pismohrane:


Stanovništvo šireg gradskog područja[uredi kôd]

Mene zanima zašto je, unatoč tome što je u str. za uređivanje taj podatak unesen, na samoj stranici taj podatak "nevidljiv", odnosno nigdje ga nema (mislim na podatak u infookviru). Jer nema baš smisla da se to vidi samo pri uređivanju stranice.

Vb271103 (razgovor) 19:03, 18. kolovoza 2017. (CEST)Odgovor[odgovori]

Google[uredi kôd]

Dobar dan, kada tražim 'Zagreb wikipedia' u Google, nije ova stranica u rezultatima (gledao sam 4 prve stranice, nema je...).

Sad sam upisao u google i ondje je, prvi link. Provjerite jeste li upisali baš Zagreb wikipedi(j)a.--Tvrtko26 13:09, 24. lipanj 2009. (CEST)

Broj stanovnika[uredi kôd]

Neću ispravlajit! Nije moj posao. Nema 919000 a kamoli 1200000! Nebuloza. Ima oko 779.145 stanovnika. Ispravite to!

Ovdje je sve svačiji posao. Ali dobro, ispravio sam. --Zmaj 11:06, 23. travnja 2006. (CEST)Odgovor[odgovori]

Uklopiti u clanak[uredi kôd]

Grad Zagreb glavni je i najveći grad Republike Hrvatske i neovisna županija.S okolicom je jedini hrvatski velegrad.Ima oko 800 000 stanovnika,s okolicom oko 1 000 000.On ima sve važnije ustanove hrvatskoga naroda:Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti,Hrvatsko narodno kazalište,razne muzeje,galerije,botanički vrt i zoološki vrt,bogat život...Grad je s najvišim životnim standardom u Hrvatskoj.Najvažnija mu je znamenitost Trg bana Jelačića.

jak članak[uredi kôd]

glavno da ima zvijezdicu...uuufff, više Englezi o Zagrebu napisali nego mi sami.

Stvarni misliš sa su en:Zagreb englezi napisali? --Ante Perkovic 08:41, 26. kolovoza 2006. (CEST)Odgovor[odgovori]

Ovaj članak zaista nije loš, ali nekako ne mislim da baš zaslužuje da bude izvrstan članak. Evo, sad gledam članak na de.wiki i on je opširniji i bolji, a nisu ga napisali Hrvati. --Flopy 10:11, 13. prosinac 2006. (CET)

To što je na njemačkoj wikipediji ne znači da ga nisu Hrvati pisali

Nije Stari grad[uredi kôd]

Zagrepčani svoj stari dio grada Gradec zovu Gornji grad Kaptol je Kaptol a dio Zagreb preko Save Novi Zagreb. Prema tomu nikakav Stari grad!

Zagreb on pl wiki[uredi kôd]

Zagreb is now stub of month on pl wiki Przykuta 10:34, 24. travanj 2007. (CEST)

Agram[uredi kôd]

U kojem se dobu Zagreb imenovao Agram / ili je to samo riječ na stranom jeziku? Thx,. Sl-Ziga 21:06, 10. svibanj 2007. (CEST)

Površina grada[uredi kôd]

Nikako mi nije jasna površina grada od cca. 650 km2. Otok Brač ima nešto manje od 400 km2, a očito je veći od grada Zagreba. Čini mi se da taj podatak iznosi površinu čitave županije, te bi ga stoga trebalo revidirati i po potrebi korigirati. Dioniz 10:45, 30. kolovoz 2007. (CEST)

To je površina županije Grad Zagreb (sic!). Da, određen u udio u toj površini čini i gradska četvrt Brezovica u koju spada i Donji Dragonožec (baš i ne spada u klasičnu sliku Zagreba), ali Brezovica sačinjava tek nešto više od 10% ukupne površine Zageba, a sadrži i gušće naseljene kvartove Odra i Hrv. Leskovac. Čitava Zagrebačka županija ima površinu od 3060 km2.

Zagrebačka Manda[uredi kôd]

Zagrebačka Manda, crtez u olovci

Micanje slike "Zagrebačka Manda" nije doprinos poboljšanja stranice. Naprotiv, priča o Mandi i njena slika su simpatičan prilog za svakog dobronamjernog posjetioca stranice i grada Zagreba. Zato predlažem da vratite sliku Mande (možda u manjem formatu na prikladnijem mjestu) i da obogatite priču o Mandi sa malo dužim i razgovjetnijim tekstom. (Krunomir)

S obzirom da je slika vase vlastito djelo, postoji li mozda minijaturna mogucnost da niste posve objektivni po pitanju ove slike? Zacudo, nitko se drugi ne buni, osim autora. A ovo nije jedino vase djelo ovdje. Koliko ja vidim, vasi jedini doprinosi ovdje su postavljanje vlastitih slika, vrlo cesto uz nepotrebno isticanje imena autora.
Ne znam niti jednog drugog suradnika koji stavlja vlastite crteze. Netko zlonamjerna bi pomislio da ste ovdje samo zbog samoreklame i pumpanja vlastitog ega. --Pancho W. Villa (razgovor) 15:21, 22. travanj 2008. (CEST)
Gospodine Sombrero (--Pancho W. Villa (razgovor)) ja se ne bunim niti sam buntovnik po prirodi. Priča o Mandi i Mandin crtež postoje i bez Vas i mene. Ja sam svoj cilj postigao onog trenutka kada sam definirao izgled i nacrtao Mandu. Sve poslije je stvar vremena. Vaš pravi doprinos i mišljenje o Zagrebu i Zagrebačkoj Mandi sadržan je u Vašoj izjavi koju ste uputili na Vašoj stranici (--Pancho W. Villa (razgovor)), citiram: "Molim Vas da se ne mješate kad uređujem stranicu moje Općine (ispravljam neistine koje tamo stoje)." Ovakovo ponašanje nije dopustivo. (Krunomir)
Ako je opcina "vasa", stranica o njoj svakako nije :). --Pancho W. Villa (razgovor) 09:31, 2. svibanj 2008. (CEST)
Gospodine Sombrero ovo mi lići na dječije prepucavanje. Ja ne svojataom općinu, to Vi činite. Dao sam Vam konstruktivan prijedlog. Analizirajte ga i učinite najbolje što mozete. (Krunomir)
A meni ovo lici na tvoj ego trip. Ovdje si samo iz razloga da pumpas ego na nacin da stavljas svoje slike tamo gdje ce ih sto vise ljudi vidjeti. Crtezi pravih osoba, za koje nemamo slobodnih slika, mogu ostai, dok ne nadjemo slobodnu sliku. Za crteze fiktvinih osoba ili osoba za koje ne znamo kako su izgledali, mislim da necemo naci mjesta jer takve slike nemaju bas neku informacijsku vrijednost. S ovim je rasprava zakljucena, a ako je tebi do monologa, radi to na drugom mjestu. Usput, ne budi lijen, prijavi se kad ostavljas poruku. --Pancho W. Villa (razgovor) 14:40, 2. svibanj 2008. (CEST)

Mislim da bi doza pristojnijeg razgovora ovdje dobrodošla. Nije potrebno da se međusobno prozivate. Moram priznati da crtež Mande ipak nije za ovaj članak. Eventualno ako će netko jednog dana napisati nešto više o toj legendi, recimo na članku Povijest Zagreba ili sl., onda taj crtež može proći, ali ovdje ima i "bitnijih" slika koje se mogu postaviti. --Suradnik13 (razgovor) 18:28, 2. svibanj 2008. (CEST)

Ta ista slika stoji na en:Zagreb i baš sam se neki dan pitao da li da ju maknem ili ne. Ali tamo barem nešto piše o Mandi i Manduševcu. Admiral Norton (razgovor) 17:10, 23. srpanj 2008. (CEST)
Ustvari piše isto kao i ovdje. Admiral Norton (razgovor) 17:11, 23. srpanj 2008. (CEST)
Pogledao sam Sombrerovu arhivu: Gallery Krunomir? Ovo zbilja jest neka reklama. Admiral Norton (razgovor) 17:13, 23. srpanj 2008. (CEST)

Legende o nastanku imena[uredi kôd]

Molim da ovlasteni urednik stranice o Zagrebu pri slijedećoj izmjeni uvaži navode u nastavku i napravi prikladne izmjene:

Osim mnogih legendi postoji vjerovanje da je ime grada nastalo iz rijeci zagreb sa zaboravljenim značenjem. U početcima ta riječ je imala značenje prostora unutar "zagrebane" crte na tlu i obale rijeke iz koje se može "zagrabiti" voda. Vezano za to postoji izreka: "Zagrebi crtu do kuda ti oči vide i od kuda možeš zagrabiti vodu"! To je današnja panorama Zagreba. 07.09.2008. (Krunomir)

Prijedlog teksta za "Legendu o nastanku imena"[uredi kôd]

Poslije dugih i teških ratova sastali se tri ljuta kralja na padinama Medvednice da dogovore svjetski mir i naprave grad u koji će dolaziti i rješavati sve buduće sporove. Na sastanak je pozvan i starosjedilac, jedan od petoro brace po imenu Hrvat. Drevnom Hrvatu je naređeno da "zagrebe" crtu na tlu do kuda mu oči vide i od kuda može "zagrabiti" vodu. Poslušni Hrvat zagrebao je crtu i tako označio zagreb (zagrebani prostor) u čijim granicama je izgrađena svjetska metropola za dogovore. Metropola je dobila ime Zagreb a pravo značenja rijeci zagreb jednostavno je izgubljeno. Po Drevnom Hrvatu narod tog kraja dobio je ime Hrvati. (Krunomir)

Županija i naselje[uredi kôd]

Grad Zagreb je ime županije u kojoj postoji naselje Zagreb. Ovaj članak nosi ime po naselju, ali u sadržaju se spominju i statistike županije. Također, ime županije se preusmjeruje ovdje. Predlažem da se ovaj članak razdvoji. Trenutni tekst neka ostane ovdje, a na novi članak neka se prebace djelovi o županiji. Janjko (razgovor) 22:26, 20. studenog 2012. (CET)

Podijela članka na županiju i naselje[uredi kôd]

Ponovni pokušaj podijele članka na dva dijela. Članak priča o dva pojma, i to nije vidljivo nekome tko to ne zna. Neki od primjera:

  • Za broj stanovnika piše 790017, što je broj stanovnika u županiji.
  • Poštanski broj 10000 je za naselje Zagreb.
  • Gradske četvrti su podjela županije Grad Zagreb
  • Cijeli članak, povijest, kultura, šport, govori zapravo o naselju Zagreb, o županiji nema spomena. Ne spominju se ni Horvati ni Sesvete ni Mala Mlaka. Zašto se onda uključuju stanovnici tih naselja u broj stanovnika Zagreba?

O kojem od ta dva pojma govori ovaj članak?

Janjko (razgovor) 12:18, 25. listopada 2013. (CEST)Odgovor[odgovori]

Također, ovaj nedostatak je posebno vidljiv na Wikipedijinom sestrinskom projektu, Wikidata. Tamo imamo element Zagreb koji ima pomješane sve podatke. Imamo i element Grad Zagreb koji ima tek nekoliko podataka o županiji, ali nema poveznice na stranice wikipedije, jer ona ne postoji. Janjko (razgovor) 15:12, 25. listopada 2013. (CEST)Odgovor[odgovori]

Karta Zagreba[uredi kôd]

Mislim da je pod vanjske poveznice potrebno dodati i nekakvu kartu. Ovo je karta Zagreba koja bi po meni najbolje odgovarala jer se rastže preko cijeloga ekrana i vrlo je jednostavna za korištenje. Naravno goristi Google Maps tehnologiju ali prilagođenu za Hrvatsko područje— Prethodni nepotpisani komentar napisao/napisala je 89.75.40.170 (razgovordoprinosi) 13:54, 31. listopada 2013.‎

Zaštita uklonjena.--MaGa 17:10, 10. studenog 2013. (CET)

NE NE[uredi kôd]

Članak o Zagrebu nebi trebao biti zaštičen jer tako se nemogu staviti točne informacije. QiaXiong Wuang Qin Xiangkong 3 (razgovor) 17:11, 10. studenog 2013. (CET)

Vandalizam[uredi kôd]

Poštovani,

tražim hitnu zaštitu zbog vamdalizma. Netko je napisao "A TVOJA MAMA SAN ANDREJAS" više puta. Molim Vas da se zaštiti stranica pod hitno.

Viktor Pazman (razgovor) 10:57, 18. svibnja 2018. (CEST)Odgovor[odgovori]

Formatiranje brojki[uredi kôd]

U tablicama u nekim brojkama su tisućice odvojene razmakom, to dovodi do nepravilnog sortiranja. Ne mogu to sam napraviti. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 141.138.30.46 (razgovordoprinosi)

Pristranost[uredi kôd]

Postoji ogromna pristranost u geografskom plasiranju Zagreba u središnju Hrvatsku, a ne sjeverozapadnu kojoj pripada. U prilog tome idu kulturološke i povijesne odrednice poput upotrebe kajkavskog jezika koji nema veze s južnim dijelom srednje Hrvatske koji graniči sa BiH. Statistička podjela Hrvatske prema NUTS-2 klasifikaciji iz 2007. i 2021. također pozicionira Zagreb zajedno sa Zagrebačkom, Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom, Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom u regiju SJEVEROZAPADNE HRVATSKE, a isto propisuje i DZS.

Referentni materijali:
1. NUTS-2 (2021): https://en.wikipedia.org/wiki/File:Hr-nuts2.png
2. NUTS-2 (2007) https://en.wikipedia.org/wiki/NUTS_statistical_regions_of_Croatia#/media/File:NUTS_of_Croatia.PNG
3. DZS (n.d.) https://hr.wikipedia.org/wiki/Sjeverozapadna_Hrvatska#/media/Datoteka:Statistical-regions-of-Croatia.PNG

PWP99 (razgovor) 23:59, 02. listopada 2022. (CEST)Odgovor[odgovori]

Popis ptica gnjezdarica[uredi kôd]

Koji je smisao dugačkog popisa ptica gnjezdarica u članku? To je 5 ekrana na mobilnom uređaju. Čemu sva latinska imena? Zašto samo gnjezdarice? Što ćemo s leptirima, žabama, ribama? Jesu li gnjezdarice u Zagrebu drugačije od gnjezdarica u Karlovcu? Premjestio sam na dno članka jer je položaj na vrhu bio WP:UNDUE (Zagreb nije prirodni rezervat), a mislim da tolikim popisima zapravo i nije mjesto u članku. Dodatak s poveznicom od dvije riječi u članku? ponor (razgovor) 17:07, 9. lipnja 2023. (CEST)Odgovor[odgovori]