Razgovor Wikipedija:Korištenje taksokvira

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nazivi u tasokviru[uredi]

Nisam obračao pažnju, ali tek sad vidim da je po svim wikipedijama uobičajeno da se u taksokviru ne navode znanstveni nazivi vrsta nego samo lokalni narodni nazivi na pojedinoim jezicima.

Nisam vidio svrhe da to zagledam pošto sam vidio da taksokvir sadržava čak i znanstvene sinonimne nazive, to su obično oni za koje je ustanovljeno da ne pripadaju prvotno dodijeljenom rodu, nego nekom drugom. U taksokviru postoje, i treba da budu navedeni, jer je i po njima vrsta prepoznatljiva i postoje o njoj pisani podaci pod tim imenom.

No ne vidim ni sada razloga ni da tamo stoje sinonimi a ono najosnovnije, njezin pravi znanstveni naziv vrste NE.

Mislim da bi se to trebalo promijeniti. Taksokviri su davno rađeni i neki znanstveni nazivi carstava (u taksokvirima) više nisu validni. --Zeljko (razgovor) 14:13, 13. ožujka 2014. (CET)

Status_system[uredi]

Postoji li mogućnost da se u taksokvir predložak doda status_system kao argument uz već postojeće status i status_bilj? Ako sam dobro shvatila trenutno je moguće koristiti samo IUCN statuse onakve kakvima su bili definirani 1994. godine (IUCN2.3), a 2001. godine IUCN je izbacio novi sustav klasificiranja (IUCN3.1) sa mrvicu izmjenjenim statusima... Na primjer, na en wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Taxobox#Status_system) možemo vidjeti 8 različitih argumenata za status_system, međutim već i dodavanje obnovljenog IUCN sustava bi bio ogroman napredak! Plastic pony (razgovor) 18:38, 17. lipnja 2020. (CEST)