Razgovor Wikipedija:Pomoć/Arhiv1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Pomoć/Arhiv1.
Rad na člancima
Pismohrane:
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Članak izbrisan preko noći[uredi kôd]

Hallo, jučer sam poceo da pisem clanak o Adolf Hitler, danas kad sam htjeo da nastavaim clanak je izbrisan...

Ja sam 100% siguran da sam sacuvao stranicu, jer to radim svakih par napisanih redova.

Koliko god ti bio siguran u to, ipak nisi sačuvao stranicu, jer ako odeš na "Nedavne promjene", vidjet ćeš da tamo nema ni spomena o članku "Adolf Hitler" za jučerašnji dan. Najbolje bi bilo da odeš na stranicu za vježbanje i tamo vježbaš snimanje stranice. --Zmaj 11:43, 4 Aug 2004 (CEST)

Wikipedija nije namijenjena za chatanje, makar se i to može, ali ne na Wikipedia talk:Pomoć stranici, nego na korisničkoj stranici za razgovor. Odlomak koji je ovdje stajao liči na izmrcvarenog Princa, baš me zanima tko je toliko neduhovit... SpeedyGonsales 01:50, 16 Nov 2004 (CET)

Nove kategorije[uredi kôd]

Bok svima!Opet se javljam ali bez pitanja već sa prijedlozima!Otvorio sam stranice s temama Strip i Vojna povijest pa ih svi slobodno nadopunjavajte!Zasad sam još zelen u mnogim stvarima u vezi korištenja računala ali brzo učim!Mislim da na naslovnici nedostaju još neke osnovne kategorije(npr.Svemir?Popis država? Životinje?)ili su slabo razrađene!Smatram da na svakoj glavijoj stranici treba biti što manje teksta,samo najosnovnije definicije koje se onda opširno nadopunjavaju s brojnim novim stranicama!Strip sam stavio na naslovnicu(valjda se nitko ne ljuti)jer ga nizam znao gdje uvrstiti! Trenutno ću manje razrađivati započeto(Šah,Strip, Vojna povijest)jer vidim da treba započeti još puno tema(imam hrpu ideja).Ukoliko netko ima nešto da mi poruči(prijedlog?ideja?kritika? bilo što?)neka odgovori na istoj ovoj stranici pa se čujemo! Žile,24godine,Našice

Hallo, Žile. Mogao bi napravit Login, tako da mozes bolje raditi sa Wikipedijom. Hvala na tvoju pomoc, i na tvoje zanimljive dodatke. Ako mislis, da glavna strana treba da izgleda drukcije, zamo idi naprijed i promjeni je, ili diskutiraj to na glavnoj strani (Talk:Glavna_stranica). Have fun! --denny vrandecic 02:20, 15 Jan 2004 (CET)
  • Molim da mi se odgovori zašto 'Popis svih članaka abecedno' završava slovom 'P' i kako tražiti dakje ( od 'R' do 'Z, ili 'Ž').

Hvala!

Pozdrav[uredi kôd]

Eto, ja sam novi clan; odlucio sam malo pomoci razvitku hr.wikipedie. Poslao sam prvi clanak o Tychi Bracheu i jos malo vjezbam. Cujemo se ovih dana

Jos nisam naucio kako uploadati slike, al i to cu ubrzo.


P.S. Zelio bih poslati puno opsirniji clanak na temu "Johannes Kepler", jel smeta ako izbrisem ono malo sto vec postoji?

Dobro došao, Seb3k. Najlakši način da uploadaš sliku je da uzmeš sliku s Wikipedije na engleskom ili nekom drugom jeziku, što je dopušteno pravilnikom Wikipedije. Zato idi npr. na engleski članak "Tycho Brahe" (da, Brahe a ne Brache, i zato sam ti preimenovao stranicu), učitaj njihovu sliku na svoj kompjuter, onda je uploadaj na hrvatsku Wikipediju ("Postavi datoteku" na lijevom izborniku), i zatim je ubaci u stranicu (zapovijed "Image" u samom tekstu - primjere možeš naći na svakoj stranici koja ima sliku). Što se Keplera tiče, briši što god hoćeš, ali imaj na umu da bi uvrijeđeni pisac mogao nakon toga izbrisati tvoj tekst. Tako to ovdje ide, sve je dopušteno. --Zmaj 15:09, 13 Jul 2004 (CEST)

Thnx Zmaj. Mali osvrt na ime astronoma - Kepler i Bra(c)he su bili tema mog maturalnog rada (zahtjevano od mene da pisem Brache) i kolko sam se informirao njegovo ime se moze pisati i na jedan i na drugi nacin (upisi u google Tycho Brache) i vidi rezultate. Nisam siguran jeli promjena potrebna i zbog cinjenice da se Brahe koristilo u prosloj drzavi, a Brache se nalazi u strucnoj literaturi pisanoj/prevedenoj na hrvatskom jeziku (Hoyle - Astronomija) etc. A koliko shvacam svrha hr.wikipedie je skupljanje clanaka na *hrv* jeziku Seb3k 15:54, 13 Jul 2004 (CEST)

Hm... Otišao sam na Google. "Tycho Brache" se pojavio 588 puta, a "Tycho Brahe" 86400 puta. Dakle, odnos je 1:150. Može se pretpostaviti da svaki stopedeseti put netko napiše krivo. Zanimljivije je pitanje zašto su izričito tražili od tebe da pišeš "Brache". Moguće je da je u pitanju slučaj tzv. hiperkorekcije (ispravljanja i kad treba i kad ne treba). Srbi pišu "Tiho Brahe", pa vjerojatno mnogi Hrvati automatski stave "ch" i u ime i u prezime. --Zmaj 10:58, 14 Jul 2004 (CEST)

A valjda, al jos uvijek imas cinjenicu da je u literauri Brache, no nema ni veze... -hvala na pomoci.

Još o slikama[uredi kôd]

Molim lijepo da mi se objasni, 'step by step', kako ubaciti sliku u članak koji je već napisan, odnosno koji pišem. Gdje je to Postavi datoteku?

Hvala!


Koraci za ubacivanje slike:

  1. Ako već imaš sliku na svom kompjuteru, preskoči korak 2.
  2. Ako želiš uzeti sliku s neke druge Wikipedije (to je dopušteno), klikni lijevim dugmetom miša na sliku. To će te odvesti na stranicu te slike. Tamo klikni desnim dugmetom miša na sliku, izaberi "Save Picture As" i snimi sliku na svoj kompjuter.
  3. Ako možeš, promijeni sliku u format "png". Tako zauzima najmanje mjesta.
  4. Nasnimi sliku na hrvatsku Wikipediju:
    1. Na lijevom dijelu ekrana Wikipedije imaš naslov "alati" pod kojim je podnaslov "Postavi datoteku". Idi na tu stranicu.
    2. Tamo klikni kućicu "Browse" da nađeš sliku na svom kompjuteru.
    3. Zatim stavi kvačicu pokraj teksta "I affirm that the copyright itd." i klikni kućicu "Postavi datoteku".
  5. Wikipedija će ti javiti pod kojim je imenom nasnimila sliku.
  6. Da ubaciš sliku u članak, trebaš u članku staviti poveznicu u ovom obliku:
    [[Slika:''ime_tvoje_slike''.''nastavak'']] (nastavak može biti jpg, png, bmp i tako dalje)
    koristeći ime slike koje ti je Wikipedia javila u koraku 5.
  7. Za druga objašnjenja, pogledaj poglavlje 5.2. na stranici Wikipedija:Kako uređivati stranicu.

--Zmaj 11:32, 14 Jul 2004 (CEST)


  • Štovani gospodine Zmaj!

Pokušao sam po tvojim uputama, ali ne uspjevam. Kao prvo, pod "alati" nema "postavi datoteku", a kad sam je već i našao (pod "posebne stranice") i kliknuo na nju, otvorila mi se s naslovom "Not logged in". Pokušao sam slijediti upute i logirati se, napisao sam sve točno, svoj user name, password, e-mail..., ali mi ne prihvaća.

-- Pokusaj se ulogirati PRIJE nego pokusas ubaciti sliku. Mozda ce ti onda pod alatima biti "Postavi datoteku" HTH. Seb3k (ivan Kilic) 09:43, 17 Jul 2004 (CEST)

Budi ljubazan pojasni mi još malo detaljnije, jer sam već napisao par članaka i htio bih ubaciti odgovarajuće slike, pisao bih još, nisam glup, znanje mi je ogromno (bio sam na "Milijunašu" - vrlo uspješno, molit ću lijepo), ali tehnike računala još savladavam.

Unaprijed hvala!


  • Gospodine Zmaj, izvinjavam se što gnjavim, ipak sam shvatio , uspio sam ubaciti slike koje sam namjeravao, ali mi samo još objasni kako "omotati" tekst oko slike da ne ostaje previše praznog prostora.

-nisam gospodin Zmaj, al mogu pomoci. Umjesto da stavis (unutar dvostrukih uglatih zagrada) image:picture.jpg, stavi image:picture.jpg|LEFT ili image:picture.jpg|RIGHT zavisi s koje strane zelis da ti bude slika.

HTH Seb3k (ivan Kilic) 09:43, 17 Jul 2004 (CEST)

Registracija na drugim wikipediama?[uredi kôd]

Isao sam malo po eng. wikipedii i nasao jedan podatak koji treba ispraviti i kaze mi da nisam registriran. Pretpostavljam da moj username vrijedi samo na hr.wikip. ? Sta da radim? Da se registriram pod istim nickom na eng? Seb3k (ivan Kilic) 20:00, 16 Jul 2004 (CEST)

Da, slobodno. I onda mozes staviti [[hr:Seb3k]] tamo kako bi se napravio link na tvoju User: stranicu na hrvatskoj Wikipediji, te [[en:Seb3k]] ovdje za obrnuti link :) --Shallot


O tablicama[uredi kôd]

Molio bih da mi se objasni kako se rade tablice, a posebno kako se rade tablice koje obično na početku teksta služe kao kazalo u kojem su poveznice, na koje se klikom dođe na točno određeni dio stranice.

Hvala!

Wikipedija:Kako uređivati stranicu, poglavlje 5.4. --Zmaj 08:20, 21 Jul 2004 (CEST)

Opet slike![uredi kôd]

Molim vas, pomozite mi, jer poludim kad hoću ubaciti slike, pa mi se pod "alati" ne otvara "postavi datoteku". Onda se pokušavam "ulogirati", ali mi to ne uspjeva. Kako da to napravim?

Hvala!

Ovo je nejasno. Ako tko nije ulogiran, onda to napravi, tj. napiše željeno ime (npr. Petar pan) i lozinku/zaporku (npr. abc1234), te klikne na opciju da se to održi preko stranica (mislim da je "sessions" ili sl.). Onda je osoba logirana. Glede postava datoteka (slika i ostalo), klikne se na tu opciju, i pojavi se stranica koja na dnu ima dva horizontalna prozora ("štange"). Na prvoj se preko "browse" nađe željena datoteka (recimo jpg) na vlastitom čvrstom disku, a u drugoj se kratko opiše o čem se radi. Npr. da se šalje slika Putina, napisalo bi se nešto kao "V.Putin". Klikne se na opciju da je to u skladu sa zakonom i gotovo. E-onda se ode na tu stranicu, i preko edit se napiše podrijetlo (recimo, neki link s kojega je to skinuto). Ako se želi ugraditi slika na stranicu, onda se samo napiše , a ispod se može kurzivom npisati o kom se radi, s dvije crtice- Vladimir Putin. To je to. Mir Harven 23:35, 20 Jul 2004 (CEST)

Možda sam dosadan, ali...[uredi kôd]

Mir, ja sam postavio gornje pitanje, pokušavam ubaciti slike, pa mi nema "postavi datoteku", pa se ne mogu ulogirati, pa pokušavam password ovaj, onaj, molim za strpljenje i razumjevanje, daj mi još jednom, jednostavnim rječnikom, korak-po-korak ili kako bi komšije rekle: "po srpski da te ceo svet razume"; objasni kako da to učinim. I gdje je, k vragu taj sessions?

Hvala!

"Postavi datoteku" je opcija u kućici lijevo naslova ALATI (malim slovima)-jedna od 4 (uz nju su Što vodi ovamo, Povezane promjene i Posebne stranice.). Klikneš na to i onda sve ide kao po loju: spustiš se na dno stranice koja ima naslov Postavi datoteku/Upload files... Tamo su 2 kućice: Filename i Sažetak. U Filename nađeš preko "browse" sliku na sbom C; na sažetak napišeš kratko o čem se radi. Klikneš na "I affirm....", i konačno na "Postavi datoteku". I onda slijediš upute kouje sam dao. Na stranivcama se ta slika piše kao Mir Harven 13:55, 31 Jul 2004 (CEST)

Ma već sam zbog tih slika lud, znam ja sve te korake, ali pod alati, kad idem uređivati stranicu, otvaraju mi se, tj. postavljene su, navedene tri opcije, ali bez Postavi datoteku. Pa nemam ja valjda drukčiju Wikipediju od ostalih. Evo, maloprije sam išao doraditi članak o Marku Polu, ispravio neke gramatičke nedostatke, dodao jednu zanimljivost, htio sam ubaciti njegovu sliku, ali Postavi datoteku ne mogu dobiti ni u ludilu. Trenutno pišem jedan vrlo veliki članak o Olimpijskim igrama gdje je, naravno, potrebno dosta slika pa moram savladati i tu stepenicu. Dakle moje je krucijalno pitanje zašto su mi u kućici alati te tri opcije, a bez Postavi datoteku?

E, to je onda neki problem s tvojim računalom. Otkud svi doimaju te 4 opcije, ati samo 3 ? Pokušaj s nekog drugog računala (kod kolege i sl.)- tamo će sigurno biti. Ako na tvom nije, onda trebaš rbolje pogledati po stranicama. Npr. odi na glavnu, hr.wikipedia.org , i tamo pod alati pogledaj ima li 4 opcije. Ako ne, onda klikni na "uredi" da vidiš što piše, i usporedi to s istim na nekom drugom računalu. Iz opisa se može zaključiti jedino da je prebirnik (IE ili Mozilla ili..) negdje zaštekao ili nešto slično. Ako se nitko drugi ne žali- onda je očito problem u samom tvom računalu. Mir Harven 11:04, 1 Aug 2004 (CEST)

Posljednja vijest: Uspio sam! Problem je bio što nisam bio ulogiran, pokušavao sam s nekim svojim šiframa, a onda mi je sinulo, zatražio sam i dobio od Wikipedie password, ulogirao se, i pojavio mi se taj nesretni Postavi datoteku!

Bit će dobrih članaka (i slika)! Pozdrav svima i na posao! ---

Doh - Pa nisam li ti ja to napisao jos prije 2-3

tjedna ;-)))

-Seb3k


Molim da se izmjene u članku o Književniku Zvonimiru Remeti više ne mjenjaju jer ja sam dopunio neke stvari koje odgovaraju istini i imenom i prezimenom stojim i odgovaram za to.Pozdrav od Ivana R. unuka pok. književnika.

1.Rod ili ne-nevažno je. Ako želiš na wiki sudjelovati, upiši neko ime (većina su pseudonimi) i dalje. S brojevima i bez registracije stvari se uglavnom brišu.
2. glede Remete, to ćemo još vidjeti. Remeta je bio pripadnik ustaškoga suda (da, ustaškoga), no mišljenje je pisca pvih redaka da su ustaše demonizirani i to će biti racionalno opisano u tekstu posvećenom njima. Uostalom, što mislim o tom već sam rekao, dijelom, u tekstu o Mili Budaku. Tekst o Remeti treba dotjerati, a dio o pripremi djela normalno napisati, bez okvira, dok je dio o njegovom životu u NDH mlak, i treba ga realnije prikazati-kao i njegovu poslijeratnu sudbinu. Dakle- ovo nije agitprop za brozovsko-komunjarske jugofile koji smatraju sve ili većinu ustaša zločincima, ali ni za one koji misle sa su svi ustaše bili mile gere, malne dobroćudni filantropi. Mir Harven 12:50, 13 Oct 2004 (CEST)

Novi član: Pozdrav svima![uredi kôd]

Moje ime je Beti i zeljela bih doprinjeti hrvatskoj wikipediji. Odmah u pocetku ispricavam se zbog nedostatka hrvatskih karaktera u ovome tekstu.

Prije no sto se upustim u bilo kakvo uredjivanje i pisanje, imam jedno pitanje:
Tehnicko pitanje: Kako instalirati hrvatske karaktere na tipkovnicu da bi se izbjeglo gubljenje vremena na copy/paste ili tipkanje karaktera tipa &1234;?

Evo sto je mogu ponuditi urednistvu:

  • dizajn i tehnicko uredjivanje stranica
  • prijevod s hrvatskog na engleski jezik, i obrnuto
  • uredjivanje tekstova na hrvatskom i na engleskom
  • doprinos sadrzaju na oba gore spomenuta jezika

Bila bih zahvalna kad bi mi netko odgovorio sto mislite da je od gore navedenog najpotrebnije.

Pozdrav svima - radite fantastican posao na wikipediji!

Pokušati ću odgovoriti, iako nisam član uredništva (jer takvo ne postoji - postoje samo administratori, i svi ostali koji pišu/uređuju članke).
  1. Pošto sam i sam svojedobno imao problema s ruskom ćirilicom (pa sam čak i nabavio rusku tipkovnicu), ovako: ako imaš tipkovnicu s 104/105 tipki (a danas je većina takvih), sve što trebaš je dodati hrvatski jezik u Regional Settings u Control panelu, ako koristiš Win operativni sustav. Poslije toga umjesto lijeve i desne uglate zagrade (desno od slova p - ćeš dobiti š i đ, a red niže č,ć i ž. Moguće je na nekim tipkovnicama da ž bude u istom redu u kojem su brojke, odmah kraj 'Backspace' tipke). Rješivo je također na n*x baziranim strojevima, jedino nemam iskustva s inozemnim Macovima, kako se tamo to da riješiti.
  2. Što se tiče dizajna, osnovni dio wikipedije je prilično standardan na svim wikipedijama, ali pretpostavljam ukoliko netko želi napraviti neki alternativni css, administratori valjda ne bi imali ništa protiv toga (jest da povećava potrošnju bandwitha, ali koliko znam SVI web preglednici danas imaju cache, pa nakon što prvi put potegnu alternativnu css datoteku, dalje ju ne traže).
  3. Što se tiče izgleda samih stranica, to je ionako ostavljeno svima nama na volju (jest da je moguće i nešto što se zove edit wars, ali koliko znam osim povremenih vandala, na hrvatskoj wikipediji je blaženi mir). Tako da stranice koje sama napišeš, uredi više manje po volji. Ako nekome smeta, preuredit će ih...
  4. U ovome trenutku engleska wikipedija ima preko 360.000 članaka, hrvatska preko 4.000 članaka, mislim da to govori za sebe gdje je potrebniji doprinos. Kratak pogled na stranice hrvatske tematike na en wikiju kaže da je Hrvatska bolje obrađena tamo nego na hr wikipediji.
  5. Sav rad na wikipediji je potpuno dobrovoljan, pa svatko radi ono što najviše želi/ono što misli da je najveći prioritet. Tako da vidim u zadnje vrijeme neki ljudi se bave astronomijom, neki hrvatskim temama (jezik, povijest,...), neki povješću, a neki svaštare :-) Svaki doprinos je dobro došao, bez obzira na temu. Tako slobodno izaberi temu i piši o njoj, bilo iz svoje glave ili prevodeći iz engleske ili neke druge wikipedije.
Napomene:
  • Dobro je uočeno da nema previše smisla pisati članke bez naših znakova, jer takve članke onda netko mora proći i korigirati (korespodenciju na stranicama za raspravu nitko ne ispravlja, jer to je i namijenjeno za komentare, koji su takvi kakvi jesu - ali članci se ipak trebaju pridržavati hrvatskog standarda).
  • Obično se poruke na stranicama za raspravu potpisuju tako da klikneš na drugu sličicu s desna iznad okvira za uređivanje teksta, što generira dvije crtice i 4 tilde, te 4 tilde wikimedia engine pretvara u ime korisnika koji šalje poruku i vrijeme pisanja poruke.
    Nadam se da sam odgovorio na pitanja. SpeedyGonsales 19:06, 15 Oct 2004 (CEST)

Hej Speedy, puno hvala - evo me već tipkam punom parom. Još ću vjerojatno neko vrijeme provesti švrljajući okolo, da malo vidim što su i kako drugi do sad napravili, pa ću se baciti na posao. Veseli me pisati na hrvatskom - posljednjih osam godina živim u Kanadi, pa se uglavnom koristim engleskim jezikom (nešto sam malo prevodila, ali neznačajno - brošure i priručnike). Do pisanja! --Beti 04:24, 16 Oct 2004 (CEST)

Dizajn[uredi kôd]

Bok svima! Prvi put sam ovdje. Naišao slušajno. Tražio nešto o povijesti i podjelama dizajna i evo me tu. Oduševio se, kad ono nema članka o tome. Molim ako netko nešto zna, ili ima kakav materijal o tome neka mi se javi na pierre@net.hr sa naznakom povijest dizajna. Hvalaaaaaa

                                                                        pierre

Kojeg roda je riječ auto?[uredi kôd]

Nedavno sam se našao u raspravi u vezi roda riječi auto. Ne želim vas navoditi da mi dajete svoje mišljenje, pa ni neću iznositi kakva su sve mišljenja bila. Zanima me da li netko zna po kojem pravilu (ili po kojim pravilima) se određuju rodovi imenica u hrvatskom jeziku?
Edvin

Na stranici Gramatika imaš pravila, a auto u punom obliku glasi automobil, pa je muškog roda (ovaj automobil, ovaj auto). SpeedyGonsales 12:46, 4 Nov 2004 (CET)

Tražim autora članka o Titu[uredi kôd]

Molim za pomoć: kako mogu doznati tko je autor članka o Josipu Brozu Titu, napisanog prema biografiji Jaspera Ridleya?

Svakom clanku pise gori "Stare izmjene" - potisnes tode, vidis i imena svih autora clanka. Sa clanak Josip Broz Tito evo direktan link: [1].

rijeka i Rijeka[uredi kôd]

Trebao bih staviti poveznicu na pojam "rijeka" (kao geografski pojam), no poveznica upućuje na "Rijeka" (grad).Što učiniti? Rlicul

Na hrvatskoj wikipediji se na članku "Pojam" obično nalazi tekst koji ima najveću frekvenciju u hrvatskom jeziku, a na ostala značenja upućuju poveznice na vrhu članka, npr. vidi Rijeka (zemljopis). Dakle, ime članka se tvori formulom pojam + značenje tumačenjem u zagradi iza pojma, a pojam bez zagrada može biti ili stranica na kojoj su poveznice na sva moguća značenja (ovo je uobičajena praksa na engleskoj wikipediji), ili te iste poveznice + najčešće tumačenje tog pojma (praksa na hrvatskoj wikipediji). SpeedyGonsales 20:41, 10 Dec 2004 (CET)


Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas[uredi kôd]

Mislim da bi cenzori/moderatori/upravnici...hr wiki svakako trebali ovo prihvatiti. Mir Harven 11:38, 14 Jan 2005 (CET)
Normalno da prihvacamo ovaki prijedlog. Nadao sam se, da ce neko drugi pisati gospodinu Marjanovicu, jer ja ne znam predobro hrvatski jezik, ali sad cu ja :) Pogledat cu onda mogucnosti importiranja informacije iz njegove knjige u hrvatsku Wikipediju. Kako da osiguramo, da imamo pravo preuzeti ovi text? --denny vrandečić | razgovor 16:34, 25 Jan 2005 (CET)
Tako da se u e-mailu autori izričito o tom očituju, tj. da dadu suglasnost da se tekstovi objave na wiki bez petljanja pravne naravi. Mir Harven 19:33, 25 Jan 2005 (CET)

Fotoni[uredi kôd]

Svima jedan pozdrav!

Imam jedno pitanje vezano oko fotona! Jesu li sad i fotoni sastavljeni napravljeni od atoma ili nisu? Gdje bi ja mogao o tome da više pročitam?

Unaprijed zahvalan

zarifovic@hotmail.com

Ne, nisu. Jos nam fali clanak foton, ali imamo clanak atom, gdje mozes naci par informacija. Pozdrave, --denny vrandečić | razgovor 16:39, 25 Jan 2005 (CET)

Avatar[uredi kôd]

Molim vas da mi kazete dali postoji hrvatsko ime za avatar! Cini mi se da sam negdje cuo ali se ne sjecam, volio bih da mi kazete ako postoji!


Koliko je meni poznato, hrvatski se kaže utjelovljenje. Npr. utjelovljenje Boga, božanstva ili sl. Može proći i inkarnacija u nekom užem smislu, no to baš i nije izvorna hrvatska riječ. Krešimir Ižaković 10:06, 1 Feb 2005 (CET)

Hellp, tražim članak ..[uredi kôd]

Hellp, tražim članak ..


hello..

ja sam nova ovdje.. slučajno svratih.. uglavnom pišem seminar .. tema.. poslovna praksa.. pa etho.. ako netko slučajno možda zapazi ovih par mojih redaka, pa uz to ima (ili zna gdje mogu naći) kakav zgodan tekstić o deontologiji poslovne praks bilo bi odlično!!

pozdrav ,)


Bok, nova sam pa me zanima kako da nađem članak o Amerigu Vesspuciju. Radim referat za povijest i svaka je pomoć dobrodošla. Ako netko ima članak o njemu ili nešto zna o njemu , bila bih mu vrlo zahvalna.

Pravopisna pitanja[uredi kôd]

Pravopisna pitanja treba postavljati na odgovarajućoj stranici. Na tu stranicu sam prebacio sva takva pitanja s ove stranice. --Zmaj 08:43, 17 May 2005 (CEST)

povijest[uredi kôd]

Možete li me uputiti o čemu trebam pisati i kojom se literaturom služiti pri obradi teme Latentni sukobi država i naroda. Hvala!

lost in space ;-)[uredi kôd]

Pozdrav svima, Evo mene još jedne nove na ovim stranicama... Zapravo sam slučajno zalutala nekim čudnim surferskim putevima i zapela na pretraživanju... Jako mi se sviđa ideja i možda bih i ja mogla nešto pridonjeti... Moji privatni interesi su vezani uz hrvatski folklor - tradicijska glazbala, običaji, rituali, tradicijski zanati, plesovi, plesne zone, narodno pjevanje, narodne nošnje... Zapravo bih trebala savjet kako da počnem :-) ...možda od samog pojma "folklor" ;-) ...

Počni pisati o onome što znaš. Recimo, opiši neko tradicijsko glazbalo, neki običaj... Gledaj kako drugi pišu članke i uči od njih. Piši što više! Hrvatski je folklor vrlo važno područje jer je to jedna od stvari kojih nema ni na jednoj drugoj Wikipediji (inače se za većinu tema može prevesti članak). Nemoj se bojati pogrešaka, već će ih netko ispraviti. Ako imaš konkretnih pitanja, pitaj. --Zmaj 09:05, 23 Jun 2005 (CEST)


Dobrodošla! Samo naprijed... treba nam tekstova o svemu što si navela. A i mogli bi staviti poveznicu na hrvatski folklor na glavnu stranicu, pod Hrvatske teme. Pozdrav! Krešimir Ižaković 09:10, 23 Jun 2005 (CEST)

Thnx... grešaka se ne bojim ;-) ... eto... počinjem popodne... a konkretna pitanja će doći sa konkretnim problemom...

... Elektrotehnika...[uredi kôd]

Ako je ovo na hrvatskom jeziku onda nikako ne moze ići rečenica. Elektrotehnika se dijeli na dvije oblasti, jaku struju ... itd... Aj neka netko to promijeni, stvarno me bode u oči. Ja to ne mogu promijenit, jer je to u opisu kategorije ..

Slažem se. Da promijenimo u "dvije grane" ili možda bolje u "dva područja"? Iako ti stari pojmovi "slaba" i "jaka" struja ne zvuče osobito smisleno. Treba bolje napisati podjelu elektrotehnike. Krešimir Ižaković 14:07, 11 July 2005 (CEST)
Podjela na dvije grane je stara: ako se pogleda engleska wiki kao i razni fakulteti po svijetu, elektrotehnika se dijeli za: power engineering (znači jaka struja), control systems (upravljački sistemi), electronics (elektronika - slaba struja), telecommunication (telekomnikacije), computers (računalno strojarstvo), digital signal processing (obrada digitalnih signala), instrumentation engineering, i broadcasting. Pojavom računala mnoge grane slaba i jaka struja su se u neku ruku ispreplele, tako da mnogi sistemi u jakoj struji sada ovise o računalima ili o komunikacijskim sistemima. Vodomar 14:37, 11 July 2005 (CEST)

.. kategorija bibliotekarstvo...[uredi kôd]

Na hrvatskom to je Knjižničarstvo..

Formule!!![uredi kôd]

Kako pisati matematičke formule? (Molim jednostavno, kratko i brzo objašnjenje)

Ovdje imaš tablicu s uputama za pisanje svih formula. --Zmaj 08:22, 26 kolovoz 2005 (CEST)

imam pitanje ako neko moze da mi odgovori,potreban mi je prevod pa r reci ako neko zna

kroptonesě,miskuurée,théur,borgires

Username change[uredi kôd]

How do I change my username in the Croatian Wikipedia? —Život 14:14, 22. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]

Pick another, log in, nad put a redirect from old to new user page. That's all You can do. --195.29.145.165 14:22, 22. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]
Man, I never actually thought it would be that hopeless. Thanks anyway. —Život 12:47, 24. svibnja 2006. (CEST)[odgovori]
Correction, recently admins (or bureaucrats) can change username. Just put your request at our village pump, and it will be changed (if wanted username is not taken). SpeedyGonsales 07:08, 17. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Link na sliku[uredi kôd]

Kako postaviti link na sliku? npr.: u nekom članku imam zastavu Indije, i da kliknem na zastavu otvori se članak Indija.? --Data 14:20, 3. lipanj 2007. (CEST)

Mislim da to nije tehnički podržano. Kad klikneš na sliku, otvara ti se uvećana slika. Uvijek. --Ante Perkovic 01:44, 18. lipanj 2007. (CEST)


Mijenjanje naslova članka[uredi kôd]

Kako da promijenim naslov teme? Naime, maloprije sam napisao članak "Izvidjaci" i shvatio da sam trebao napisati "Izviđači". Hvala unaprijed, webmaster@maksimir.hr

Elephantus je riješio problem, no evo i postupka: treba kliknuti na karticu premjesti, koja se nalazi između kartica "stare izmjene" i "prati" na vrhu stranice. SpeedyGonsales 11:53, 9. listopada 2005. (CEST)[odgovori]

Korištenje različitih alfabeta[uredi kôd]

Dajte mi naputak kako da u tekst koji uređujem bez puno lutanja mogu unijeti grčka slova! I s akcentima!!! Mladen Schwartz.

Na wordu imaš traku 'umatenje' s simbolima zalijepiš ih, možeš i sva, i preneseš si na radnu površinu.
Ako nemate MS Word, alternativno (i brže) rješenje je: Start->Programs->Accessories->System tools->Character Map, ako koristite operativni sustav Windows. Za linux i MacOS također postoje slični alati.
To je rješenje za grčka slova. Samoglasnici s prijevojem i crticom prema desno (dugouzlazni naglasak) se nalaze ispod okvira za uređivanje teksta, a za lako korištenje svih varijanti preporučam Wikipedija ekstenziju za Firefox. SpeedyGonsales 19:29, 29. rujna 2005. (CEST)[odgovori]

Sociologija[uredi kôd]

Pozdrav! Treba mi mala pomoć za referat iz sociologije, nadam se da ćete mi moći pomoći. Tema je kultura nekog naroda, zajednice (slobodan izbor) prateći njihov razvoj od samih početaka do današnjih dana. To može biti povijesni pregled nekog naroda preko prehrane, obrade zemlje, obrane svog teritorija, razvoj znanosti,shvaćanje svijeta itd. -uglavnom nešto što će ukazati na promjene i napredovanje u usporedbi sa njihovom prvotnom, primitivnom kulturom. Tema ne smije biti vezana ni za Egipat, ni za Grčku. To može biti npr. Indija,Kina, Japan, narodi Maye i Inke itd. Unaprijed hvala! Josipa

Razvoj civilizacije Inka - en:Inca Empire i Quechua, Google će ti više pomoći. I molbica za tebe, slobodno je pitati, no nemoj brisati sadržaj koji je ranije bio na stranici. SpeedyGonsales 21:00, 30. rujna 2005. (CEST)[odgovori]
E, Speedy, pa imamo i mi neke resurse na tu temu! Jesi na ocima sjedio zadnjih mjesec dana ?:-/. Vidi Kategorija:Američki Indijanci, pa biraj, clanaka ima ko u prici! :)
Da, treba mi itekako pomoć. Već treći put mi propada članak o Roscelinu, a nekoliko drugih bez problema sam strpao na WP. Pišem offline, i kada kliknem da se stranica sačuva, ona nestaje. Možda sam dužan prvo kliknuti preview, ali mislim da to inače nisam uvijek činio. Je li ta nesreća od teksta ipak još negdje pohranjena, da ne moram i četvrti put pisati iz glave, s neizvjesnim posljedkom. Recite mi vi, računalni geniji, što mi je čimiti!!! Mladen Schwartz
Piši offline, pa copy-paste. Teško je reći što je bio uzrok.Mir Harven 16:18, 8. listopada 2005. (CEST)[odgovori]
Ovdje piše što je uzrok takvome zbivanju, i što se može učiniti (gornji savjet za copy-paste stoji). SpeedyGonsales 11:42, 9. listopada 2005. (CEST)[odgovori]
Evo, premabacio sam (copy-paste), sada je online, ali ne reagira kada tražim da se prikaže izgled ili sačuva stranica. Možda je tekst opet nestao, možda ga vi nađete i sačuvate da više ne nestaje s WP. Sch.
Sada sam uspio, premda nisam mijenjao postupak. Vjerujem da se u računalnu tehniku infiltriraju mnogi vražići, koje je teško detektirati; tu su oni kod kuće. Drugačije sve ovo ne razumijem. Možda nekom vragu ne paše Roscelin (sve ostalo išlo je bez problema), koliko god teološki bio heterodoksan. Sch.

HITNO!!!_ROMANTIZAM U ENGLESKOJ[uredi kôd]

Meni treba nesto o engleskom romantizmu, ali na engleskom jeziku. U wikipediji imate samo općenito o romantizmu i engleske predstavnike, ali ništa konkretno o engleskom romantizmu. Hitno je pa... HVALA, me:)

povijest svjetskih muzeja[uredi kôd]

bok!nadam se da postoji netko tko mi moze napisati ili barem dati ideju gdje bi mogla naci nesto o povijesti svijetskih muzeja.stvarno mi je hitno!!!!!

Što je muzej lijepo piše na en wikipediji, a na dnu članka imaš listu poveznica, tako da imaš gdje dalje tražiti. Kad budeš gotova, slobodno napiši što si našla na hr wikipediji! SpeedyGonsales 17:45, 30. listopada 2005. (CET)[odgovori]

Što znaći Wikipedizirati[uredi kôd]

Jednostavno, što to znaći i kako se to radi?

Zar ti nije bilo jednostavnije kliknuti na link koji se nalazi par mm ispod te riječi na onom kvadratu na vrhu stranice koju "treba wikipedizirati"? :)

Sombrero

Odgovor Dejani[uredi kôd]

Hvala na savjetu.ovo mi je prvi put da nešto uređujem na wikipediji pa ne znam baš dobro... please recite mi jel se ja trebam negdje registrirat il...

Ajme meni...[uredi kôd]

Hello ljudi!!! Ja sam ovdje nova pa ak mi možete odgovoriti na neka pitanja: 1.Dal se trebam negdje registrirati za uređivanje wikipedije? 2.Kako mogu razgovarati s nekim koji mi da neki savjet za uređivanje? (Javila mi se Dejana al neznam kako da joj odgovorim)

Unaprijed hvala!!!

Tražim Dejanu...[uredi kôd]

Ej Dejana daj se javi i napiši mi kako se mogu dopisivat i slati poruke?

Zakon MUP-a[uredi kôd]

Moze li mi nektko reci sto napraviti u ovakvoj situaciji?(nemojte pitati za koga je ,zasto je,zbog cega je ,nego jednostavno ako znate pomozite)


Recimo dobijete jedan dan poziv od prijatelja i on vam kaze da ima jedinstvenu priliku u zivotu koja se dobiva samo jednom bla bla bla......a ta prilika je naprimjer da cete dobiti 10-15 tisuca kuna,i po svakom novom sudioniku u tome jos 2-3 tisuce kn

A jedino sto morate napraviti jest otici u ViP-ov i T-com ducan sa mobitelima i uzeti iz svakog ducana po dva mobitela na pretplatu dvije godine,naravno dati svoju osobnu iskaznicu i potpisati sve postojece i vazece dokumente koje vas obvezuju za placanje takve pretplate....

I recimo taj covjek koji vam je to rekao kaze da ce on uzeti te mobitele i da ce biti kod njega...a on kaze da ima ljude koji su korumptirani u ViP-ovom i Tcom--ovom centru i da kad dode vrijeme (znaci nekih mjesec i pol dana) oni ce izbrisati nase dokumente u Vip-u i T-com--u....i da kad se to izbrise cemo dobiti novce koji su nam bili obeccani od strane tog covjeka...e d i da ce on placati to vriojeme koje prolazi dok se ne izpriseu doc. placati pretplatu....

E sad vas ja pitam sto ako je to sve zajeb....i on to ne odluci napraviti....prodje 4-5 mjeseci ,vas zovu iz Vip i T-com centra za podmirivanje pretplate...a vi zapanjeni gledate sto sad ...shvatite da ste porevareni....no i vi ste u dijelu kaznenog djela jer ste takoreci pocinili zlocin protiv drzave,jer ste htijeli novce...dali ici na policiju,dali placati to,i sto ako nemate novaca kako tek onda to platiti...ili otici u zatvor......

I jos jedna stvar sto ako takvih ljudi postoji jedno 100...ili vise

Wikipedija je enciklopedija. Ona nije ni forum ni priručnik s praktičnim uputama. Stavio si svoj problem na krivo mjesto. --Zmaj 10:37, 30. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]


Mozes li mi oda reci..ako je tako kome bih se trebao obratiti za pomoc osim nekom odvjetniku ili policiji....

Možeš, na primjer, ovdje: Legalis --Zmaj 11:03, 30. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]

Hvala Puno na pruzenoj pomoci.

Prijava[uredi kôd]

Mora li se na hrvatskoj Wikipediji stvoriti novi korisnik ili se moze koristiti i onaj s engleske? 217.14.223.150 12:01, 30. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]

Mora se stvoriti novi, drukčije ne ide. --Zmaj 12:42, 30. ožujka 2006. (CEST)[odgovori]

seminar[uredi kôd]

MOLIM VAS AKO NEKO IMA NESTO O ISLAMU U AFRICI NEKA JAVI,GDJE MOGU TO NACI..........................POZDRAV SVIMA



Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!