Razgovor o kategoriji:Dani u godini

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Dani u godini.
Rad na člancima
Pismohrane:

Koji je točno razlog zašto se ne mogu dodavati osobe u popis rođenih i umrlih u kalendar ?! Ima nelogičnosti, npr. Kod Slavena Bilića je poveznica na njegovoma datumu rođenja, a na tom datumu nema njega na popisu rođenih osoba ??! Napomena: novi sam, pa ... --Jure Grm 14:00, 12. kolovoz 2007. (CEST)

Ne mogu svi stat. Idu samo najvažniji. No, mislim da bi se izbornik mogao dodati. --Ante Perkovic 15:10, 12. kolovoz 2007. (CEST)
Ima takvih još, pa me zanima ko ih dodaje, da dam prijedlog? --Jure Grm 15:20, 12. kolovoz 2007. (CEST)
Ne, samo promijeni, ako smatras da zasluzuju upis. Wikipedija: Budite odvažni. Samo naprijed. --Ante Perkovic 14:08, 13. kolovoz 2007. (CEST)
Ma bi ja ali je zaključano! --Jure Grm 17:29, 13. kolovoz 2007. (CEST)

Ujednačavanje stranica dana u godini[uredi kôd]

Stranice kalendara bi trebalo ujednačiti, jer trenutačno za blagdane i spomendane imamo nekoliko podnaslova ("Blagdani", "Svjetski dani", "Međunarodni (svjetski) dani", "Imendani" - koliko sam pronašla). Botom bi se ispod
== Događaji ==
== Rođenja ==
== Smrti ==
dodalo
== Blagdani i spomendani ==
== Imendani ==
Kako bi to izgledalo, može se vidjeti na primjeru 1. siječnja.

U podnaslov "Blagdani i spomendani" spadali bi onda svi blagdani i spomendani u Hrvatskoj, nacionalni dani, europski dani, svjetski dani, vjerski blagdani i spomendani. Prijedlozi, mišljenja? --Roberta F. 13:59, 19. travanj 2009. (CEST)


Podnaslov "Blagdani i spomendani" nije baš najsretnije rješenje, ali ako se ne uspije osmisliti nešto bolje, bit će dobro i to. Naime, u Katoličkoj crkvi se liturgijska slavlja dijele u tri kategorije:

  • Svetkovine: Vazmeno trodnevlje, Božić, Bogojavljanje, Uzašašće, Duhovi, Pepelnica, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj... između ostalog i Sveta Bogorodica Marija koja je navedena 1. siječnja;
  • Blagdane: Sveta Obitelj, Krštenje Gospodinovo, Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica), Preobraženje Gospodinovo,...; i
  • Spomendane: uglavnom "sitni" sveci.

Nova Godina je pak praznik. Možda bi bolji podnaslov bio "Danas se obilježava" ili tako nešto, pa eventualno u popisu staviti što je točno u pitanju; na primjeru 1. siječnja:

  • Nova godina (praznik)
  • Svjetski dan mira (spomendan)
  • Svjetski dan molitve za mir (spomendan)
  • Sveta Marija Bogorodica (svetkovina KC)

Vladimir Marjanović (razgovor) 23:29, 19. travanj 2009. (CEST)

Predloženo je zapravo prema njemačkom obliku: Feier- und Gedenktage, gdje se onda unutar podnaslova razdvaja, možda bi i imendane trebalo samo dodati unutar podnaslova "Blagdani i spomendani", kako je i na de:wiki (Feiertag, Kirchlicher Gedenktag, Namenstag). Ne bi imalo smisla na svaku stranicu dodati detaljnu podjelu, jer nisu svetkovine svaki dan, ali redovito ima blagdana (Nova godina je također blagdan, kao i Velika Gospa), gotovo svakodnevno spomendana i imendana. Cilj je napisati koji je blagdan/spomendan određenoga dana u obliku poveznice, a po mogućnosti napisati i članak o tome blagdanu/spomendanu, gdje o njemu piše opširnije. Trenutačno je prevelika raznolikost podnaslova koji svojim značenjem ne "pokrivaju" nacionalne ili europske dane. --Roberta F. 00:26, 20. travanj 2009. (CEST)
Potsjetili ste me da Kategorija:Praznici još uvijek pokriva i praznike i blagdane i spomendane i svetkovine i (karikiram) rođendane kućnih ljubimaca, pa sam predložio Vladimiru da analizira problem i predloži neko rješenje. Što se tiče blagdana, spomendana, svetkovina i praznika, lijepo je da se to sređuje, samo bi bilo dobro kad bi našli neki bolji podnaslov koji bi bio i posve točan (da ne nedostaju praznici), a da nije predug. Zar nema neki pojam koji sve to pokriva? U engleskom jeziku je to observance.
Usput, provjerite treba li promijeniti naslov od Blagdani i spomendani u Hrvatskoj.

--Ante Perkovic (razgovor) 07:26, 20. travanj 2009. (CEST)

Prema HJP:
prȃznīk - 1. a. svečan dan kojim se proslavlja kakav događaj iz života društva b. neradni dan, dan odmora [državni praznik; ljetni praznici]
2. crkv. blagdan; svetak
blȁgdān - 1. dan, obično neradni, posvećen kakvom vjerskom činu ili događaju; svetac, svetak
2. razg. svaki neradni dan [državni blagdan]
spȍmendān - dan spomena na koga ili na kakav događaj
Prijevod njemačkih i engleskih podnaslova: Feier- und Gedenktage (Feiertag der - praznik; Gedenktag der - spomendan)[1] i Holidays_and_observances (holiday - svetak, praznik, blagdan, slobodan dan; observance - obdržavanje, običaj, vršenje; crkveni obred | UN Day ~ proslava Dana UN)[2]
Zašto bi trebalo mijenjati naslov članka koji se temelji na Zakonu o blag­danima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hr­vat­­skoj? --Roberta F. 15:53, 20. travanj 2009. (CEST)


Već sam Anti odgovorio na njegovoj stranici za razgovor da ću razmisliti kako urediti Kategorija:Praznici.

Predlažem sljedeće: neka se podnaslov zove kao u mom prvotnom prijedlog 'Danas se obilježava'; popis neka sadrži naziv te u zagradi stupanj i subjekt čiji je to stupanj, osobito jer je spomenuta Velika Gospa blagdan RH ali svetkovina KC. Primjer (nisu svi iz istog datuma), iza crtice je moj osobni komentar:

  • Nova godina (blagdan Republike Hrvatske)
  • Svjetski dan mira (spomendan Ujedinjenih Nacija(?)) - ne znam tko ga proglasio, takve stvari ću provjeriti ako vam se prijedlog bude činio prihvatljivim;
  • Svjetski dan molitve za mir (spomendan ??) - ne znam čiji jer ga Časoslov[3] ne navodi, budem provjerio kao gore;
  • Sveta Marija Bogorodica (svetkovina Katoličke Crkve)
  • Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa (blagdan Republike Hrvatske; svetkovina Katoličke Crkve)
  • Praznik rada (blagdan RH)
  • Sveti Josip Radnik - KC ga isto slavi 1. svibnja ali nekategorizirano pa bi se tog dana samo naveo naziv

Isto tako, na sebe bih preuzeo izradu članka "Stupnjevi liturgijskih slavlja u Katoličkoj Crkvi" gdje bi bili objašnjeni pojmovi svetkovine, blagdana i spomendana te njihov popis te bih izradio stranice sa slavljima koja već nisu pokrivena u Wikipediji; izrazi kao "blagdan RH" ili "svetkovina KC" i slč. bi bili linkovi na stranice Blagdani i spomendani u Hrvatskoj i "Stupnjevi liturgijskih slavlja u Katoličkoj Crkvi" ili slč. stranice.

Kako vam se čini prijedlog?

Vladimir Marjanović (razgovor) 19:46, 20. travanj 2009. (CEST)

"Danas se obilježava" zvuči OK, iako "danas" malo buni. Možemo staviti "{{PAGENAME}} se obilježava", {{PAGENAME}} će prepisati naslov stranice, pa bi to bilo točnije. --Ante Perkovic (razgovor) 09:01, 22. travanj 2009. (CEST)
Hvala na napomeni. :-) Vladimir Marjanović (razgovor) 14:35, 22. travanj 2009. (CEST)

ZA ZA Slažen se sa Roberton F.. Kubura (razgovor) 01:54, 22. lipanj 2009. (CEST)

ZA ZA Slažem se sa prijedlogom Roberte F.. --Herr Mlinka (razgovor) 01:58, 22. lipnja 2009. (CET)[odgovori]

Izvori[uredi kôd]

  1. Jakić-Hurm, Hrvatsko-njemački rječnik, ŠK Zagreb, 1985.
  2. Drvodelić, Englesko hrvatski rječnik, ŠK Zagreb, 1983.
  3. Božanski časoslov, Hrvatski institut za liturgijski pastoral HBK, Zadar, 1999