Razgovor o kategoriji:Infookviri

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Infookviri.
Rad na člancima
Pismohrane:

Clanke iz kategorije Infokutije treba prebacit ovamo. --Tycho Brahe 12:45, 1. rujna 2006. (CEST) Riješeno Riješeno --Tycho Brahe 08:27, 2. svibanj 2007. (CEST)[odgovori]

Da li je moguće izrađivati vlastite infookvire? Ako da, kako? Rakija (razgovor) 21:18, 22. ožujka 2016. (CET)[odgovori]

Izmjene postojećih infookvira[uredi kôd]

Je li dozvoljeno mijenjati postojeće infookvire i je li potrebna nekakva konzultacija prije nego to radim ako je dozvoljeno? Mišljenja sam da bi neke (da ne kažem mnoge) trebalo dopuniti. Chvrka 17:48, 16. rujna 2012. (CEST)

Potrebno se konzultirati. Posebice kad se radi o infookvirima koje se često rabi. Kubura (razgovor) 05:36, 17. rujna 2012. (CEST)[odgovori]

Prijedlog većih promjena[uredi kôd]

Kopirano sa stranice Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja#Infookviri

  • Nekoć davno, infookvira nije bilo. U člancima su postojali samo slike i tekst članaka. U to vrijeme suradnici nisu mogli wikiturbirati bojom infookvira kojih nije bilo, pa su dokoni wikići (recimo to tako) svoju dokonost izražavali prebacivanjem članaka iz jedne kategorije u drugu i natrag. I tako par godina.
  • Onda su otkrivene tablice, za koje je uočeno da se u njih osim tabličnih podataka mogu pohranjivati i podaci koji nisu tablični, nego se tablice mogu rabiti više kao okviri, kao dizajnerski elementi, na dnu članaka ili sa strane za navigaciju među povezanim člancima, a na vrhu članaka kao infookviri - sažeti pregled najbitnijih činjenica iz članka.
  • Nažalost, engleska wikipedija, koja je prečesto obzirom na velik broj suradnika "smeće de la smeće" ideja i besmislica (svaka čast sadržaju i ažurnosti), dovela je ideju do krajnosti besmisla, pa su infookviri postali megalomanski, nerijetko sa 50-ak a ponekad i stotinjak parametara. Takvi infookviri su se onda često samo kopirali sa engleske wikipedije kod nas. Najčešće kad bi netko imao vremena preveo bi imena parametara i izbacio višak, ali prečesto se događalo da bi višak ostao i parametri ostali neprevedeni, iako to ima i svoje prednosti onima koji samo prevode članke s drugih wikipedija.
  • Ista bolest se nije širila samo kod nas, nego i na njemačkoj wikipediji. No prije nekog vremena sam uočio da su na njemačkoj wikipediji reducirali ili pobrisali sve infookvire iz životopisa, tj. članaka o ljudima (možda sam krivo vidio, slobodne me ispravite ili dopunite). Pa sam u slobodnom razgovoru, negdje pismeno a negdje usmeno spomenuo da je to dobra ideja, i reakcija onih s kojima sam pričao o tome je bila ne samo pozitivna, nego su me već početkom ove godine pitali kad ćemo krenuti u reduciranje ili brisanje suvišnih infookvira.
  • Ne bih brisao infookvire iz članaka, bar ne ručno, jer to je ogroman posao. Ali sigurno treba ukloniti bezvezne parametre iz samih infookvira odnosno predložaka, jer previše je bezvenih parametara koji se prečesto uopće ne spominju u članku, niti ima izvora za njih. Tako sam danas uklonio parametar suprug/supruga iz infookvira političar. Taj parametar ima smisla u infookviru monarh ili kralj (kako se već zove), jer se u određenim vrstama vladavine nasljednik određivao po obiteljskoj lozi, muškoj ili muškoj i ženskoj, pa je u takvim infookvirima informacija o kraljevoj ženi ili kraljičinom mužu korisna i potrebna, naravno ista se infomacija mora nalaziti i u članku potkrijepljena valjanim izvorom ili izvorima.
  • Kako imamo puno infookvira, nema šanse da se pokrene akcija i da to riješimo u tjedan dana. Zato predlažem sljedeći model, svatko tko nađe u nekom predlošku višak neka to obrazloži na stranici za razgovor predloška i ovdje stavi poveznicu na predložak i potpis. Pa će administratori voljni očistiti taj džumbus npr. jednom tjedno pogledati stanje i tamo gdje treba ukloniti višak, a ponegdje možda prevesti neki parametar ili bolje napisati upute za uporabu predloška odnosno infookvira.

Ovdje samo obavijest, na stranici Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja je popis, jer iako je vezano prvenstveno uz infookvire tu bi se lako moglo nadovezati još nešto, pa neka bude na smislenom mjestu. SpeedyGonsales 21:18, 1. siječnja 2016. (CET)[odgovori]