Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Prečac:
WP:KT

Ovdje možete postavljati tehnička pitanja o radu na Wikipediji za koja niste našli odgovor u Pomoć:Sadržaj ili Wikipedija:Kako uređivati stranicu.

Molbe za pomoć u uređivanju bolje postavite u Wikipedija:Kafić


Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o kategorizaciji

za pitanja o procesu kategorizacije Wikipedije

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Arhiv odgovorenih pitanja[uredi]

 • Arhiv 1 (do kolovoza 2006.)
 • Arhiv 2 (do 17. ožujka 2007.)
 • Arhiv 3 (do 14. rujna 2007.)
 • Arhiv 4 (od 15. rujna 2007. do 1. travnja 2008.)
 • Arhiv 5 (od 1. travnja 2008. do 1. srpnja 2009.)
 • Arhiv 6 (od 1. srpnja 2009. do 8. veljače 2014.)
 • Arhiv 7 (od 13. veljače 2014. do 15. studenog 2016.)

Zahtjev[uredi]

Pozdrav, pokušavam omogućiti automatsko citiranje web stranica, opisano ovdje, i trebaju mi usluge vrijednog admina: sadržaj WP:SZV (ispod predloška) trebalo bi kopirati na MediaWiki:Citoid-template-type-map.json. Zahvaljujem se! --Ivi104 (razgovor) 04:03, 29. prosinca 2016. (CET)

Sređivanje predložaka[uredi]

Dobar dan! Ako tko od tehnički potkovanijih suradnika ima vremena i volje, slobodno se neka pozabavi s nekoliko predložaka.

Hmxhmx 18:12, 4. siječnja 2017. (CET)

Ovaj zadnji dio - aliase je lako dodati u TemplateDati, na slijedeći način; klik na uredi na vrhu predloška, zatim klik na "Upravljaj dokumentacijom predloška", odabir poželjnog formata: jedan ispod drugog, te klik na "dodaj xx predložena parametra". Kod svakog parametra u polja "pseudonimi" i "oznaka" unijeti hrvatski naziv parametra (može i označiti kučicu "predloženo"), i kliknuti na primijeni, i spremi promjene. OPREZ: Prije započinjanja obavezno ugasiti dodatak WikEd! Lijep pozdrav --Ivi104 (razgovor) 01:33, 6. siječnja 2017. (CET)

Predložak:Cite conference[uredi]

Pozdrav, može li netko sa enwiki uvesti predložak en:Template:Cite conference, uz originalne nazive parametara? Zahvaljujem se! --Ivi104 (razgovor) 18:32, 10. siječnja 2017. (CET)

Goli URL[uredi]

Trebali bi imati članak kao što je ovaj na en wiki Bare_URLs jer nam se događaju članci kao ovaj [1] s 37 golih URL-a. Može li netko prevesti članak s en wiki i staviti ga među Smjernice Wikipedije?--Rovoobob Razgovor 00:46, 28. siječnja 2017. (CET)

Gotovo! WP:URL, i {{URL i naslovi}} - koji stavlja članke u kategoriju potrebna lektura. --Ivi104 (razgovor) 16:26, 5. veljače 2017. (CET)
Odlično. Hvala.--Rovoobob Razgovor 06:21, 6. veljače 2017. (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Koliko ljudi toliko ćudi; koliko pisaca toliko načina citiranja radova, a u slučaju wikipedista, poznatih po sljedbeništvu ideje i ideologije slobodne enciklopedije koju svatko može uređivati taj broj načina citiranja radova slobodno možemo mjeriti pa i eksponencijalnom progresijom.

Po mom sudu i kod navođenja izvora koji sadržavaju vanjske poveznice oblikovanje bibliografske jedinice treba što više moguće slijediti obrazac klasičnoga oblikovanja, navodeći što potpunije opis i sadržaj takve bibliografske jedinice.

Kao primjer dajem vanjsku poveznicu oblikovanu u članku Hedžra.

Pretjerano navođenje izvora koje bih opisao sintagmom nakrcavanje izvorâ, prekrcavanje izvorima, kakvo se može vidjeti na wikipediji na engleskome jeziku držim štetnim jer se za neke podatke koji su postali poznati u internetskim izdanjima tiskanih enciklopedija takvo navođenje izvora može smatrati promidžbom tih internetskih izdanja, a bez neke svrhe za ovaj projekt. Slično, primijećujem upisivanje efemernih podataka koji ne jamče daljnju upotrebu, korist za čitatelja, te onda referenciranje takvih podataka još beznačajnijim kvaziizvorima.

Nakon što se neke podatke provjeri, pojedine izvore trebalo bi označiti kao suvišne i ukloniti iz članaka. Takvo uklanjanje trebalo bi dopustiti suradnicima određenih suradničkih skupina, te bez straha od greške djelovati u najboljoj namjeri, jer će sve i ovako i onako ostati zapisano u povijesti izmjena.

Postoje slučajevi kad je posve opravdano navesti samo poveznicu i nadnevak pristupanja sadržaju, primjer: DORH. Navodim primjer koji sam ja tako ostavio jer mi se učinilo nepotrebnim navoditi nazive tih odluka i citirati kao da navodim podatak u životopisu žívūćīh osoba (posebno: diff/4382147), gdje sam rabio {{nn}}.

Citiranje uz pomoć predložaka koji skraćuju adrese mrježovnicâ dostupnih putem jednoobraznih tražitelja izvora (URL) korisno je iz više razloga, osim što skraćuje poveznicu i pojednostavljuje bibliografsku jedinicu, takvo citiranje pomoću predložaka pomaže kod održavanja wikipedije u slučaju promjene tih adresa. Takve promjene uvijek su moguće, preseljenja poslužitelja u nove domene i sl. Primjer, slučaj Vjesnik i potreba usklađivanja tzv. nepostojeća (nedostupnih, potrganih) poveznica. Mogućnosti s predloškom {{Hrčak}}.

Moguće su različite kombinacije koje su k tome preporučene u raznim priručnicima za oblikovanje pisanih radova, primjer Venezuela.

Gole (nepokrivene) poveznice ispadaju najmanji problem, po meni puno veći problem su pokrivene poveznice koje vode na pdf-ove, a sve bez upozorenja čitatelju da ih se vodi na {{pdf}}. Takvim načinom, nekom se možda ubrzava dolaženje do punog teksta, ali se drugima onemogućava da vide samo osnovne podatke o bibliografskoj jedinici, da vide kako je riječ o portalu znanstvenih časopisa imena Hrčka, koji sve to omogućava besplatno... Takvim pristupom narušava se potencijalno dobra suradnja s takvim portalima koji su financirani javnim novcem i koji nisu profitni, bez reklama su, sukladni su viziji i misiji wikipedije. I ono što je najvažnije donose potpuni (s potpunim kontekstom) članak, tekst, informaciju, koja je na wikipediji samo sažeta u svoj enciklopedijski format. Posve je druga situacija s preusmjeravanjem čitatelja wikipedije na neke članke konkurentskih internetskih izdanja tiskanih enciklopedija, gdje su sadržaji često i manje podrobni i manje međusobno povezani, s nikakvim wikipoveznicama, nikakvim vanjskim poveznicama, nikakvim poveznicama na referencije, literaturama i sl. Sjećam se da sam zbog nečega stvorio mišljenje o pdf-ovima: smjernicu wikipedija: vanjske poveznice, odlomak Temeljne smjernice pod točkom 9. »#Tipovi datoteka koji trebaju dodatnu programsku podršku, npr. PDF ili multimedijalne datoteke dodatno objasnite veličinom datoteke npr. "({{pdf}}; 2,6MB)"« Primjer: posebno: diff/4848195. Nemaju na svim projektima koji bi prevodili sa hrvatskoga jezika sličice uz vanjske poveznice, stoga se obvezno (po WP:VP) dodaje {{pdf}}.

Vanjska poveznica i ne mora biti pokrivena naslovom ili bilo kojim drugim podatkom, ukoliko se ti potrebni podatci navode unutar <ref></ref> (referencije).

Uostalom, što bi značilo da netko minimalno pokrije

 • <ref>[https://wikimediafoundation.org/wiki/Terms_of_Use wikimediafoundation.org]</ref>
 • ili
 • <ref>[https://wikimediafoundation.org/wiki/Terms_of_Use Terms of Use]</ref>
 • ili
 • <ref>[https://wikimediafoundation.org/wiki/Terms_of_Use wikimediafoundation.org, Terms of Use]</ref>
 • ili
 • <ref>[https://hr.wikipedia.org/wiki/Glavna_stranica?useskin=minerva Glavna stranica]</ref>
 • ili
 • <ref>[https://hr.wikipedia.org/ hr.wikipedia.org]</ref>

Uvjeren sam jako malo, a imamo i:

Upravo na primjeru predloška {{Hrčak}} vidimo koje su mogućnosti sprječavanja da dođe do nedostupnih vanjskih poveznica. 405 poveznica na http://dns1.vjesnik.hr/ uz 91 poveznicu koja vodi na http://www.vjesnik.hr/ Vjesnik je imao i pdf-ove. Da se kojim slučajem rabio neki predložak, puno se lakše moglo usuglašavati stanje, pa čak i (potencijalno) povezivati na internetske arhive.

Velik su problem citiranja žutonovinskoga portalstva, "digitalnih platformi" čak i u slučaju da imaju tiskana izdanja. Medijski senzacionalizam preuzima wikipediju, služi se wikipedijom kao rasadištem i generatorom klikova na svoje portale, platforme i slično. Treba dopustiti samo javne medije, a ne i sve privatne, već samo visokotiražne koje se opet mora procjenjivati po kakvoći autora (Razgovor:Banovina#Josip Modestin (1925.) i sl. Naravno, u savršenom svijetu sve bi bilo <ref><span class="plainlinks">[poveznica pokrivalo]</span></ref>. Eto, dosta teksta, no što se tu može. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,04; 6. veljače 2017. (SEV) Sitn. uskl. izmjenom br. Posebno:Diff/4849323 -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,42; 7. veljače 2017. (SEV), v. r.

Vidljivost sažetka i predmeta[uredi]

Ima li još suradnika kojima se dobro ne prikazuje što upisuju u Predmet poruke i Sažetak poruke? Kod mene je riječ o monobooku Sazetak.jpg --Roberta F. 13:30, 27. veljače 2017. (CET)

Meni osobno ne, ali možda je povezano s ovim (Recent changes)? --Ivi104 (razgovor) 13:43, 27. veljače 2017. (CET)
Ja mislin da imaš petokolonaše u računalu pa ti izidu pola slova. Tribaš se oštro obračunat s njima.--MaGaporuči mi 18:43, 27. veljače 2017. (CET)
@Roberta F. – Izgleda kao da imate uključen WikiEd u "Dodacima" pod "Uređivanje". Budući da autor tog alata nije prilagodio širinu okvira za sažetak ovoj novoj (a mora, jer alat nije dio osnovnog softverskog kôda, tj. core), dešava se to što se dešava. E, sad je pitanje: kako riješiti problem dok se autor ne vrati s wikiodmora? Lako. Otvorite Special:MyPage/monobook.css i dodajte:
#wpSummary { padding: 0.2em !important; }
i to bi trebalo riješiti problem (možete malo eksperimentirati s ovim brojem dok Vam polje za sažetak ne izgleda kako treba ako Vam vrijednost od 0.2em ne bude odgovarala). – Srdjan m (razgovor) 08:40, 28. veljače 2017. (CET)

Predložak:Infookvir kemijski spoj[uredi]

Pozdrav svima! Imam par zamolbi u vezi navedenog predloška:

 • Bilo bi lijepo kad bi se parametar {{{formula}}} nalazio unutar <chem></chem> tagova, jer se tada brojevi automatski pišu u indeksu, pa nema potrebe za <sub> tagovima, već se može napisati "C4H6N2O2", i to će izgledati ovako: . No, pojavljuje se problem ako je kemijska formula već unesena na dosadašnji način: C4H6N2O2 bi se tad prikazivalo kao , što, očito, nije poželjno. Nadam se da će se netko dosjetiti nekog kreativnog rješenja :)
 • Parametri molarna masa i molekulska masa imaju jednaku brojčanu vrijednost, dok molarna masa ima mjernu jedinicu (g·mol−1), a molekulska masa ju nema. Postoji li način da se ova polja nekako automatski ujednače?
 • Još jedna "automatizacija": ako npr. parametar tališteK ima vrijednost, a tališteC nema, bi li se kelvini automatski mogli pretvarati u °C (i obrnuto)? Isto i za vrelišteC i vrelišteK.
 • Može li se parametar {{NFPA 704 |H = 3 |F = 2| R = 1 |O = R}} rastaviti tako da se unese samo npr. "3|2|1|R" i da se predložak sam adekvatno popuni?

Lijep pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 17:27, 20. ožujka 2017. (CET)

Template:Documentation_subpage[uredi]

Pozdrav svima! Imam zamolbu u vezi predloška. Bilo bi lijepo kad bi netko preveo i prilagodio Template:Documentation_subpage s engleske wikipedije. Cvicang (razgovor) 20:18, 24. ožujka 2017. (CET)

Obavijest o radovima na aktivaciji novog programa[uredi]

Pozdrav! Ovime obavještavam zajednicu da planiram omogućiti alat Huggle na hr.wiki, potaknut nedavnim raspravama o ophodnjama i učestalim vandalizacijama projekta, od kojih neke, nažalost, završe u člancima i otkriju se tek poslije. Nadam se da neće biti pritužbi, jer alat mogu koristiti oni koji žele, a ne moraju oni koji to ne žele. Suradnici koje zanima napredak aktivacije, mogu ju pratiti i sudjelovati na Phabricatoru. Molim suradnike koji surađuju na više inačica Wikipedije (specifično na bs, sh i sr.wiki) da stave sličnu obavijest na Kafiće tih projekata, i, ukoliko su voljni, započnu prijevode en:Wikipedia:Huggle i en:Wikipedia:Huggle/Message na navedene jezike, kako bi posao tekao brže. Lijep pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 18:46, 26. ožujka 2017. (CEST)