Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Prečac:
WP:KT

Ovdje možete postavljati tehnička pitanja o radu na Wikipediji za koja niste našli odgovor u Pomoć:Sadržaj ili Wikipedija:Kako uređivati stranicu.

Molbe za pomoć u uređivanju bolje postavite u Wikipedija:Kafić


Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o kategorizaciji

za pitanja o procesu kategorizacije Wikipedije

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Sadržaj

Arhiv odgovorenih pitanja[uredi VE | uredi]

 • Arhiv 1 (do kolovoza 2006.)
 • Arhiv 2 (do 17. ožujka 2007.)
 • Arhiv 3 (do 14. rujna 2007.)
 • Arhiv 4 (od 15. rujna 2007. do 1. travnja 2008.)
 • Arhiv 5 (od 1. travnja 2008. do 1. srpnja 2009.)
 • Arhiv 6 (od 1. srpnja 2009. do 8. veljače 2014.)


VisualEditor Office Hours[uredi VE | uredi]

Hello editors, I just wanted to let you know, so you could mark your calendars if interested, that there are two IRC office hours scheduled to discuss VisualEditor in February. The first will be held on Saturday February 15 at 1700 UTC and the second will be held on Sunday February 16 at 00:00 UTC. (See here for time conversion links.) Logs will be posted on meta after each office hour completes. You'll find them, along with logs for older office hours on the topic, here.

Please see Meta for more information on how to join in. Altetantely, you can leave a question here, and I will post it in the session for you. PEarley (WMF) (razgovor) 18:35, 13. veljače 2014. (CET)

Font-size: texhtml[uredi VE | uredi]

Vidim da imamo problem s veličinom pisma u predlošcima na hr.wikiju i en.wikiju koji su kodirani sa <span class="texhtml">. Vatrogasno sam riješio ovaj problem ovako, ali bilo bi dobro da netko sredi ove simbole i bez ove vatrogasne sintakse. Slutim da su za intervenciju potrebne posebne ovlasti, pa pozivam ovlaštene suradnike da riješe ovaj problem (i potom uklone ovu izmjenu). Naime, π i x morali bi biti iste visine i bez ove izmjene. Evo kako izgledaju ova slova bez izmjene i s izmjenom:

 • π i x (1)
 • π i x (2).

Koristim ovu priliku i da upozorim na nepostojanje gumba dodaj temu pri vrhu ove stranice. I to bi valjalo riješiti da se ne zbunjuju novi ili nevješti suradnici. Face-wink.svg Zahvaljujem unaprijed i nemojte zaboraviti pripremiti πte za skorašnju proslavu! Face-grin.svg Conquistador (razgovor) 21:46, 5. ožujka 2014. (CET)

Mislim da su ove akrobacije nepotrebne, kao i dodavanje klase u Common.css. Dovoljno je u predložak staviti
<span style="font-family: Times serif; font-size: 118%;">&pi;</span>
i to bi npr. izgledalo ovako:
 • O = 2πr = πd
Ionako se u formulama, u kojima se Pi najčešće koristi, s <math> prikazuje ispravna veličina, s istim primjerom:
 • O = 2 \pi r = \pi d
 • \scriptstyle{O = 2 \pi r = \pi d}
Na vrhu ove strane postoji dovoljno istaknuta poveznica "Dodaj novo pitanje". Uraditi u obliku gumba ili ostaviti ovako je drugo pitanje: i na glavnoj strani Kafića je isto rješenje, a ne vidim da suradnicima otežava započeti novu temu Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  02:36, 6. ožujka 2014. (CET)

Suradnički račun zabranjen za kreiranje[uredi VE | uredi]

Ja sam en:user:Milan2009. Prije 4 mjeseca sam počeo uređivati englesku wikipediju, ali kad sam se pokušao prebaciti na hrvatsku, nastao je problem. Ne mogu se logirati na hrvatsku wikipediju, zbog ove greške:

Pogreška prilikom otvaranja računa.
Suradnički račun "Milan2009" je zabranjen za kreiranje. Poklapa se sa sljedećim izrazom iz crnog popisa: .*[0-9]{4,}.*<newaccountonly>  

Već sam jednom promijenio ime jer sam mislio da je problem u točki, ali nije pomoglo. Može li netko pogledati u čemu je problem? Želio bih raditi pod mojim prvim računom (Milan2009) na obje wikipedije. --Milan200.9 (razgovor) 19:44, 13. ožujka 2014. (CET)

Ograničenje (4 broja u imenu) u skladu je sa smjernicom Suradničko ime. Ime djeluje korektno, te možete postaviti Zahtjev za promjenu imena suradnika.  • Bonč (razgovor) • All hope abandon, ye who enter messages here. •  23:53, 19. ožujka 2014. (CET)

severinska buna[uredi VE | uredi]

Može li mi tko reći što nisam dobro napravio kod teksta severinska buna? hvala— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nikola Pratnemer (razgovordoprinosi)

Zar je malo napomena na suradničkoj stranici za razgovor?--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 09:30, 24. ožujka 2014. (CET)

Prebačeno iz kafića (https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija:Kafi%C4%87&diff=next&oldid=4291290)[uredi VE | uredi]

Kako mogu stilizirati ime?--Éber Donn (razgovor) 10:57, 4. travnja 2014. (CEST)

Piše ovdje Wikipedija:Potpis. Obratite pažnju na dio Wikipedija:Potpis#Smjernice! Ako mislite na imena članaka, to nije dozvoljeno.  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  13:26, 4. travnja 2014. (CEST)

Umrežavanje članka sa drugim jezikom[uredi VE | uredi]

Ne znam zašto ne mogu da povežem ovaj članak sa HR wiki sa istim člankom na engleskoj i srpskoj wikipediji?? Što je problem sa linkovanjem?

Hr - https://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

sr - https://sr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

en - https://en.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 37.221.176.38 (razgovordoprinosi)

Sada je povezano.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:48, 6. travnja 2014. (CEST)


 • Hvala vam puno... poz

Houston, we have a problem![uredi VE | uredi]

Tehnološka zaostalost hrvatske wikipedije polako počinje pokazivati vidljive znakove. I to prilično vidljive! Face-sad.svg

Je li tko primijetio wikipedijsku naslovnicu na što sliči? Odjavite se sa svojih suradničkih računa i kao neprijavljeni bacite oko na naslovnicu! Pritom ne mislim na ionako loš dizajn naslovnice, nego na zaglavlja pojedinih polja (uključujući ovdje i poveznice na arhive). Dijagnoza se zove Typography Refresh, a spada u skupinu bolesti zvanih About Beta Features. Doktora, hitno! Face-tongue.svg Conquistador (razgovor) 20:40, 4. travnja 2014. (CEST)

Da, "Arhiv" troši okomiti prostor i "jede" vodoravnu crtu ispod naslova - dobro sam se namučio nedavno pokušavajući popraviti istovjetni problem na WP Croatia (koji izgleda još gore), ali bezuspješno.
Naslovi bježe ulijevo, to bi se trebalo moći riješiti. GregorB (razgovor) 21:09, 4. travnja 2014. (CEST)
Da, naslovi su OK ako se doda lijeva i desna margina u svaku ćeliju. Ako nekoga zanima, mogu demonstrirati, samo mi treba neka testna stranica. GregorB (razgovor) 21:37, 4. travnja 2014. (CEST)
GregoreB, otvori testnu stranicu u svojem imenskom prostoru! Face-wink.svg Baš sad gledam svoj prijedlog naslovnice i smijem se tomu da i poslije četiri godine odolijeva zubu vremena. Rekli bi neki: Biti ispred svojeg vremena! Face-badtooth.svg No pustimo alternativnu povijest i vratimo se surovoj sadašnjosti... Hajde napravi što misliš pa postavi ovdje poveznicu. Face-smile.svg
P. S. Dobar je WikiProject Croatia na engleskoj wikipediji! Vidim da projektni logotip i moje kapi pomažu ga tkati, tj. plesti. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 22:31, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo: Suradnik:GregorB/test. Samo okvir s izabranim člankom je "popravljen" (naslov odmaknut od lijeve strane), ostali su nepromijenjeni. Glavna stranica ima poseban H2 stil pa su slova "tanja", ali to će na glavnoj stranici izgledati drukčije, tj. kao i dosad. GregorB (razgovor) 22:53, 4. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Svakako bolje! Upristoji još onaj arhiv i čiča-miča gotova priča. Face-smile.svg Valjda će netko od ovlaštenih suradnika pročitati što tu piskaramo i implementirati tvoju muku. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:10, 4. travnja 2014. (CEST)

Hja, zdravo seljački sam pomaknuo "Arhiv" malo gore, i rekao bih da je to sada prihvatljivo. Napokon i od mene neke koristi... :) GregorB (razgovor) 23:25, 4. travnja 2014. (CEST)
Iako da, preblizu je desnom rubu, probat ću se malo poigrati. A za "arhiv" sam uvijek mislio da je ustanova, ali tko će ga znati... GregorB (razgovor) 23:29, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo, to je to. GregorB (razgovor) 23:36, 4. travnja 2014. (CEST)
Kako je u zadnje vrijeme sve u beti, moguće je da wiki-znalci (koji su napravili katastrofalan odabir pisma) opet nešto promijene (što je vrlo moguće), pa da to sve padne u vodu.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:11, 5. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── MaGa, tko će i kada mijenjati ovo pismo, koje je rabljeno i za logotip Wikipedije (!), nebitno je u ovom trenutku. Bitno je jedino da upristojimo ionako neuglednu naslovnicu... do sljedeće pojave simptoma i znakova tehnološke zaostalosti. Face-sad.svg Kad već ne radimo na preventivi, barem da odradimo kurativu. Hvala, GregoreB! Conquistador (razgovor) 13:14, 5. travnja 2014. (CEST)

I tebe ću lijepo zamoliti da opet pročitaš što sam napisao (umjesto da čitaš što ti odgovara). Da ti pomognem: izbaci tekst iz zagrada, pa probaj opet pročitati. Ono što je u zagradama, nije bez razloga u zagradama. O (ne)uglednim naslovnicama (ili nekim drugim stvarima) obično postavim pitanje: koja je žena ljepša: crna ili dugih noga? Ako se dogovorimo o tome, onda ćemo se dogovoriti i o tome je li naslovnica neugledna ili ne.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 15:58, 5. travnja 2014. (CEST)

Napravljena je izmjena na naslovnici, ali kako napisah u sažetku - do sljedeće izmjene. Živi bili pa vidjeli.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:30, 5. travnja 2014. (CEST)

MaGa, molim samo još jednu izmjenu: vodoravne linije u ostalim okvirima (osim prvog) ne idu do kraja desno, to je sada popravljeno na testnoj stranici pa se može staviti na GS. GregorB (razgovor) 16:43, 5. travnja 2014. (CEST)

Wikijina promjena fonta[uredi VE | uredi]

Izgleda da se povećala veličina fonta (Arial) i font u naslovu članaka (Georgia), zna li netko kako maknuti to (vratiti na staro), ako je moguće? Tomandandy (razgovor) 16:13, 5. travnja 2014. (CEST)

U postavkama izgleda stavi MonoBook izgled, naravno, pod uvjetom da ti to sučelje odgovara.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:15, 5. travnja 2014. (CEST)
Za Vector sam našao rješenje na en wiki, a to je da se u Special:MyPage/vector.css stavi:
@media screen {
 div#content h1, div#content h2, div#content #firstHeading {
  font-family: sans-serif;
 }
}
To rješava samo naslove (tako kažu, nisam probao), za tekst ne znam. Na en wiki već postoji gadget koji vraća stari izgled - možda bi ga se moglo prenijeti ovamo ako bude postojao interes? GregorB (razgovor) 16:27, 5. travnja 2014. (CEST)
Kompletno rješenje za vector.css je https://www.mediawiki.org/wiki/User:Cathfolant/typographyrefreshoverride.css. Cijela priča oko promjene: https://www.mediawiki.org/wiki/Typography_refresh. GregorB (razgovor) 16:31, 5. travnja 2014. (CEST)

Nemojte pogrešno shvatiti, ali ove su skripte isključivo namijenjene prijavljenim suradnicima dok neprijavljeni suradnici i svi korisnici, tj. čitatelji Wikipedije ostaju neobuhvaćeni njihovom primjenom. Na korisnike moramo misliti također! Face-wink.svg Ipak smo ovdje prvenstveno radi njih. Zato su potrebne izmjene naslovnice bez obzira na to što postoji mogućnost pisanja skripata. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 19:19, 5. travnja 2014. (CEST)

Sortiranje[uredi VE | uredi]

Zašto se u kategorijama članci npr. na Š pojavljuju na kraju?

Naravno, zato što MediaWiki tako sortira, ali to nije pravi odgovor - npr. na sr wiki čak i azbučno sortiranje funkcionira paralelno s abecednim,[1] dakle nije da se ne može riješiti, a ne bi trebalo biti ni presloženo... GregorB (razgovor) 13:17, 17. travnja 2014. (CEST)

{{Link FA}} i {{Link GA}}[uredi VE | uredi]

Ovi predlošci trenutačno ne funkcioniraju, tj. ne prikazuju se zvjezdice uz izabrane članke na drugim Wikipedijama (npr. na Bitka za Vukovar to su en i sh).

Uspio sam ovo popraviti pomoću custom CSS-a i JS-a i sada vidim zvjezdice gdje trebaju biti. Da bi se riješilo za sve korisnike, trebat će mijenjati MediaWiki:Common.js i MediaWiki:Common.css. Znam točno što treba, ali promjenu mora odraditi administrator, pa ako je netko zainteresiran... GregorB (razgovor) 19:56, 17. travnja 2014. (CEST)

Nadam se da će mi GregorB oprostiti što se šlepam u njegovoj molbi, ali nek netko od admina pritom u MediaWiki:Common.css doda i texhtml class for inline math (v. en:MediaWiki:Common.css, Ctrl+F!). Ispričavam se, GregoreB, ali i ovo je nužno. Napravio bih i sâm, ali nemam ovlasti. Conquistador (razgovor) 21:01, 17. travnja 2014. (CEST)

Dapače, još bolje, možemo ubaciti na testnu stranicu svatko svoje, pa će administrator odraditi... GregorB (razgovor) 21:04, 17. travnja 2014. (CEST)
Samo nek netko prekopira s en.wikipedije, ne da mi se zbog jedne stvari otvarati novu podstranicu u SIP-u. Conquistador (razgovor) 21:19, 17. travnja 2014. (CEST)
Možemo iskoristiti moju (Suradnik:GregorB/test), tamo su još neke stvari koje nisu propagirane na GS, pa zatim stavljamo CSS i JS. GregorB (razgovor) 21:22, 17. travnja 2014. (CEST)
Dogovoreno! Conquistador (razgovor) 21:40, 17. travnja 2014. (CEST)

Održavanje Wikipedije - kategorije po mjesecima[uredi VE | uredi]

U kafiću je bio ovaj prijedlog pa bi me zanimale ideje kako bi se to tehnički izvelo.

Može li bez bota, a da se izbjegne subst? Mora li biti baš po mjesecima (čak i da je godišnja frekvencija, s obzirom na ne pretjeran volumen, i to bi funkcioniralo)? Koji svi predlošci, odnosno kategorije, bi mogli biti obuhvaćeni? GregorB (razgovor) 09:49, 29. travnja 2014. (CEST)

Stranica za vježbanje[uredi VE | uredi]

Molim, ne upućivati suradnike na Wikipedija:Stranica za vježbanje dok ne riješim(o) stranicu za vježbanje.

Prema trenutnom stanju, stranice za vježbanje kreiraju se u GIP!!! i nema načina da se vidi da se radi o vježbanju (primjer je članak asdfg koji sam uradio klikom na "stvori članak" u SZV). Na taj način suradnici neopravdano dobivaju opomene za kreiranje neprikladnih stranica.

-- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:20, 1. svibnja 2014. (CEST)

Bonču, svaka čast na rješavanju ovog uočenog problema. Nisam isprobavao stranicu za vježbanje, ali bilo bi dobro da se probni članci stvaraju na samoj stranici za vježbanje, a ne u GIP-u. ;) Conquistador (razgovor) 16:36, 1. svibnja 2014. (CEST)

riješeno riješeno - možete koristiti WP:SZV

Kombinirao sam rješenja s MediaWiki stranice te drugih Wikipedija. Pri testiranju, predložak je radio ispravno, kao i SZV. Sugestije i ispravke su dobrodošle.  • Bonč (razgovor) • Polovičan je onaj koji sve ostavlja nedovr •  03:05, 2. svibnja 2014. (CEST)

Skočni prozorčići (navigation popups)[uredi VE | uredi]

Molio bih uvažene kolege tehničare da pokušaju implementirati ovaj nadasve koristan dodatak.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:45, 3. svibnja 2014. (CEST)

P.S. Ovo je već drugi zahtjev (prvi je ovdje), pa se nadam da nećemo čekati na treću sreću.Face-grin.svg--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 16:55, 3. svibnja 2014. (CEST)


Problem kod editora[uredi VE | uredi]

Od jučer (subota, 3. svibnja) imam problem kod editiranja članaka.
Naime kad želim dodati pojedine znakove, jednostavno mi se pojave drugi pa za

* na glavnom dijelu tastature: 
(normalno - pojavi mi se ovo)
[ - imam š
] - imam đ
\ - imam ž
| - imam Ž
{ - imam Š
} - imam Đ
- - imam '
~ - imam ¨
" - imam Ć
/ - imam -
) - imam =
= - imam +
' - imam ć
? - imam _
< - imam ;
> - imam :

na numeričkom dijelu imam 
/ - imam -
+ - imam *
* - imam (
- - imam '
+ - imam *

naravno imam i drugih anomalija kod kombinacija ALT GR + tipka i SHIFT + tipka, ali to mi se događa samo kad sam logiran kao korisnik pod svojim userom. Kad sam anonimno logiran, sve normalno radi. Prova u Firefoxu, IE, Operi i Chromeu i svugdje ove anomalije, što se točno događa, je li netko imao ovakav problem i kako riješiti (možda negdje u mojim korisničkim postavkama, ali to zadnje vrijeme nisam ništa dirao).
Ovaj tekst sam napisao u Notepadu, s obzirom da u wiki editoru nemogu.
Cybermb (razgovor) 09:42, 4. svibnja 2014. (CEST)

Po ovome što si napisao, reklo bi se da ti je tipkovnica na wikipediji pobenala. Iznad međuwikipoveznica (lijevo od članka) imaš oni mali zupčanik, što su zapravo jezične postavke. Tu bi ti pod prikazom trebao stati hrvatski jezik, a niže ("unos, način unosa za hrvatski") bi trebalo stati "rabi sustavnu tipkovnicu". Prije svega provjeri da ti tipkovnica pod windowsima nije postavljena na englesku.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 10:25, 4. svibnja 2014. (CEST)
Sad ispravio, kod jezika za unos mi je bilo stavljeno hrvatski, ali mi je odabrana opcija Croatian kbd, stavio na "rabi sustavnu tipkovnicu" i sad radi OK. Tipkovnica mi je podesena u Win-u na hrvatsku. Hvala na savjetu Cybermb (razgovor) 20:43, 4. svibnja 2014. (CEST)

Citati...[uredi VE | uredi]

Da li bi neka dobra duša mogla učiniti da pri kopiranju literature s en.wiki prorade predlošci "citation" i "cite doi", kao što to odlično funkcionira s "cite web" i "cite journal". Unaprijed zahvalan.--Dean72 (razgovor) 00:52, 9. svibnja 2014. (CEST)

Pa evo, mogao bih jednostavno kopirati s en wiki. Tamo su prešli na Lua skripte, što mi se čini da ovdje još ne radi (zna li netko?), ali mogu uzeti zadnju "klasičnu" verziju.
Citation ide dosta u širinu, ima cijelu jednu granu za citiranje patenata (Citation/patent), i to bih zasad preskočio ako nije potrebno. (Može se uvijek dodati kasnije ako zatreba.) GregorB (razgovor) 12:14, 12. svibnja 2014. (CEST)
Deane, krenuh (nakon povećeg zakašnjenja, moram priznati) ga preseliti s en wiki, ali sam primijetio da je izbrisan relativno nedavno kao "nekorišten ili nepotreban predložak". Zaista, je li potreban? Osobno ga na en wiki nisam nikad koristio - cite web je sasvim OK, a parametri mi se čine kompatibilni, tj. u najvećem broju slučajeva "citation" se može izmijeniti u "cite web", i sve će funkcionirati normalno. (Uz ogradu da hr wiki ima light verziju predloška sa znatno smanjenim brojem parametara.) Jesi li imao na umu neki konkretan parametar koji cite web ne podržava? Ako postoji ne prevelik broj takvih parametara, bolji rezon bi možda bio proširiti cite web nego uvoditi paralelni sustav koji nudi citation. Volio bih čuti mišljenja... GregorB (razgovor) 23:06, 23. svibnja 2014. (CEST)
Gregore, Hvala ti na trudu. Istina, dovoljno je da predložak "citation" promijenim u "cite nešto" (web, book, journal) i sve radi normalno, tako da ne vidim potrebu za njegovo uvođenje. Ali predlošci "cite doi" i "cite pmid" bi mi stvarno dobro došli, vrlo su česti u znanstvenim člancima. Evo vidi situaciju ovdje i sve će ti biti jasno. Bi li se bar oni mogli izraditi?--Dean72 (razgovor) 02:23, 25. svibnja 2014. (CEST)
Sad sam uočio ovu raspravu. Da, Gregore, u pravu si što se tiče citationa i cite weba. Tu sam sličnost uočio jučer pišući članak poplave u jugoistočnoj Europi 2014. Luom se nisam bavio, ali se nadam da će se ubrzo pojaviti netko tko je upućen u pisanje na njoj. Da konačno uhvatimo korak s vremenom... Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 03:07, 25. svibnja 2014. (CEST)
Ekipa još nije svladala pošteno ni "citiranje weba" odnosno "cite web". Kubura (razgovor) 03:48, 25. svibnja 2014. (CEST)
Nikakav problem nije kopirati doi i pmid, ali i tu sam malo skeptičan, moram priznati. Oba predloška imaju dvije bitne karakteristike: 1) centraliziranost (izvor je citiran pomoću cite journal samo na jednoj (pod)stranici, a svaka lokalna upotreba izvora je zapravo "pokazivač" na tu stranicu), i 2) podstranicu s citatom kreira bot. Ovdje botova za tu svrhu nemamo, a ni centraliziranost nije od prevelike koristi, jer će vrlo rijetko na hr wiki isti doi/pmid izvor biti korišten na više mjesta. Meni se čini da je za potrebe kopiranja s en wiki dovoljno otići na podstranicu, uzeti odatle originalni cite journal, i kopirati ga ovamo, izravno u ciljni članak. GregorB (razgovor) 21:51, 25. svibnja 2014. (CEST)

Htio sam zamoliti da suradnici koji znaju izrađivati predloške (ili ih preuzimati sa engleske wikipedije), malo pogledaju naše predloške za citiranje novina, weba, knjige itd. Za one suradnike koji nisu tehnički potkovani (npr. ja), korištenje tih predložaka je nemoguća misija i literatura se onda navodi "ručno" tj. bez ikakvih predložaka s ciljem da izgleda što sličnije onima koji su rađeni s predlošcima. Nigdje nema upute. Imamo predložak "citiranje novina" ali nigdje nema one "šablone" koju samo ispunjavaš podacima. Pronašao sam na en:wiki "cite news" i iskoristio ga kod nas (radilo je bez problema). Ali na njihovoj stranici postoji ona dokumentacija (malo preopširna) u kojoj je navedena u horizontalnom poretku najčešća kombinacija koja se koristi, poput npr. ovoga:

<ref name="">{{cite news | last = | first = | title = | work = | date = | url = | accessdate = }}</ref>

Bilo bi jako korisno (i olakšavajuće) ako bi netko ovakve "gotove formule" napisao i za naše predloške. Možda da se organiziraju u kafiću suradnici koji to znaju raditi? --Zekoslavac (razgovor) 18:01, 20. kolovoza 2014. (CEST)

Postoji razlog zašto to nije napravljeno:
 • Ako se radi novi predložak (sličan ili isti nekome koji već postoji npr. na engleskoj wikipediji), prevodimo imena njegovih parametara tako da budu jasna svakom suradniku hrvatske wikipedije. Obzirom da suradnici relativno često pri prevođenju članaka s en ili de wiki samo ukradu izvore, kad bi svi predlošci bili do kraja prevedeni, imali bi kaos. Naravno, taj kaos je lako srediti botom. Ali netko za početak treba imati vremena složiti takav bot. Kad se sve zbroji i oduzme, većina predložaka na hr wikipediji je na hrvatskome jeziku, tako i neki za citiranje, a ovi neprevedeni čekaju nekoga tko će ih prevesti, napisati dokumentaciju i srediti kaos botom. Na isti način kako se alat za jubilarac čekao 4 godine, možda treba još neko vrijeme da se pojavi rješenje za citiranje. SpeedyGonsales 19:49, 20. kolovoza 2014. (CEST)
Da, najbolje rješenje bi bilo ostaviti cite news, ali isključivo kao mehanizam za lakše prenošenje s en wiki.
Jedno poluautomatsko rješenje za prevođenje je CitationFix.js, barem za suradnike koji koriste wikEd. Bot bi bio najbolji, naravno. GregorB (razgovor) 23:03, 20. kolovoza 2014. (CEST)

VisualEditor global newsletter—May 2014[uredi VE | uredi]

This is a one-time mailing to projects that may need this information. Future newsletters will be available as opt-in only. To receive future newsletters (about one per month), please add your page to the subscribers' list at m:VisualEditor/Newsletter. You're welcome to translate to your language.


Since the last newsletter, the VisualEditor team has mostly worked on the new citation tool, improving performance, reducing technical debt, and other infrastructure needs.

VisualEditor-logo.svg

Did you know?

VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

The cite menu offers quick access to up to five citation templates.  If your wiki has enabled the "Citiraj" menu, press "Citiraj" and select the appropriate template from the menu.

Existing citations that use these templates can be edited either using the "Citiraj" tool or by selecting the reference and choosing the "Osnovno" item in the "Umetni" menu.

Read the user guide for more information.

The biggest change in the last few weeks is the new citation template menu, labeled "Citiraj". The new citation menu offers a locally configurable list of citation templates on the main toolbar. It adds or opens references using the simplified template dialog that was deployed last month. This tool is in addition to the "Osnovno" item in the "Umetni" menu, and it is not displayed unless it has been configured for that wiki. To enable this tool on your wiki, see the instructions at VisualEditor/Citation tool.

Eventually, the VisualEditor team plans to add autofill features for these citations. When this long-awaited feature is created, you could add an ISBN, URL, DOI or other identifier to the citation tool, and VisualEditor would automatically fill in as much information for that source as possible. The concept drawings can be seen at mw:VisualEditor/Design/Reference Dialog, and your ideas about making referencing quick and easy are still wanted.

 • There is a new Beta Feature for setting content language and direction.  This allows editors who have opted in to use the "Jezik" tool in the "Umetni" menu to add HTML span tags that label text with the language and as being left-to-right (LTR) or right-to-left (RTL), like this:  <span lang="en" dir="ltr">English</span>. This tool is most useful for pages whose text combines multiple languages with different directions, common on Right-to-Left wikis.
 • The tool for editing mathematics formulae in VisualEditor has been slightly updated and is now available to all users, as the "Formula" item in the "Umetni" menu. It uses LaTeX like in the wikitext editor.
 • The layout of template dialogs has been changed, putting the label above the field.  Parameters are now called "fields", to avoid a technical term that many editors are unfamiliar with.
 • TemplateData has been expanded:  You can now add "suggested" parameters in TemplateData, and VisualEditor will display them in the template dialogs like required ones.  "Suggested" is recommended for parameters that are commonly used, but not actually required to make the template work.  There is also a new type for TemplateData parameters: wiki-file-name, for file names.  The template tool can now tell you if a parameter is marked as being obsolete.
 • Some templates that previously displayed strangely due to absolute CSS positioning hacks should now display correctly.
 • Several messages have changed: The notices shown when you save a page have been merged into those used in the wikitext editor, for consistency.  The message shown when you "<visualeditor-toolbar-cancel>" out of an edit is clearer. The beta dialog notice, which is shown the first time you open VisualEditor, will be hidden for logged-in users via a user preference rather than a cookie.  As a result of this change, the beta notice will show up one last time for all logged-in users on their next VisualEditor use after Thursday's upgrade.
 • Adding a category that is a redirect to another category prompts you to add the target category instead of the redirect.
 • In the "Medijska datoteka" dialog, it is no longer possible to set a redundant border for thumbnail and framed images.
 • There is a new Template Documentation Editor for TemplateData.  You can test it by editing a documentation subpage (not a template page) at Mediawiki.org: edit mw:Template:Sandbox/doc, and then click "Manage template documentation" above the wikitext edit box.  If your community would like to use this TemplateData editor at your project, please contact product manager James Forrester or file an enhancement request in Bugzilla.
 • There have been multiple small changes to the appearance:  External links are shown in the same light blue color as in MediaWiki.  This is a lighter shade of blue than the internal links.  The styling of the "Oblikovanje teksta" (character formatting) drop-down menu has been synchronized with the recent font changes to the Vector skin.  VisualEditor dialogs, such as the "Sačuvaj stranicu" dialog, now use a "loading" animation of moving lines, rather than animated GIF images.  Other changes were made to the appearance upon opening a page in VisualEditor which should make the transition between reading and editing be smoother.
 • The developers merged in many minor fixes and improvements to MediaWiki interface integration (e.g., edit notices), and made VisualEditor handle Education Program pages better.
 • At the request of the community, VisualEditor has been deployed to Commons as an opt-in. It is currently available by default for 161 Wikipedia language editions and by opt-in through Beta Features at all others, as well as on several non-Wikipedia sites.

Looking ahead:  The toolbar from the PageTriage extension will no longer be visible inside VisualEditor. More buttons and icons will be accessible from the keyboard.  The "Tipkovnički prečaci" link will be moved out of the "Mogućnosti stranice" menu, into the "Pomoć" menu. Support for upright image sizes (preferred for accessibility) and inline images is being developed. You will be able to see the Table of Contents while editing. Looking further out, the developers are also working on support for viewing and editing hidden HTML comments. VisualEditor will be available to all users on mobile devices and tablet computers. It will be possible to upload images to Commons from inside VisualEditor.

If you have questions or suggestions for future improvements, or if you encounter problems, please let everyone know by posting a note at mw:VisualEditor/Feedback or by joining the office hours on Thursday, 19 June 2014 at 10:00 UTC. If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF) (talk) 19:39, 22. svibnja 2014. (CEST)

Članak nije pokriven izvorima[uredi VE | uredi]

Pozdrav! Zanima me koje sve podatke trebam potvrditi izvorima u članku NK Nedelišće da više ne stoji da je to 'Nedovršeni članak'.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je DeKo994 (razgovordoprinosi)

Što više to bolje, a sve ono što si dodao u članku, negdje si pročitao, pa navedeš odakle si pročitao, i usput promijeniš format rezultata susreta iz xy u x:y.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 20:22, 3. lipnja 2014. (CEST)

Problem with username?[uredi VE | uredi]

Sorry for writing in English, but my message at Wikipedija:Kafić/Foreign languages#Problem with username? has been left unanswered. Can somebody help? 188.44.42.48 08:59, 14. lipnja 2014. (CEST)

Može li netko od administratora baciti pogled? Opisao sam u čemu je problem, ali nisam siguran kako ga riješiti. GregorB (razgovor) 10:36, 14. lipnja 2014. (CEST)
Ako se ne varam, samo birokrati imaju ovlasti za kreiranje računa. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  14:36, 26. lipnja 2014. (CEST)

Alat whois[uredi VE | uredi]

Nisu prošla ni dva mjeseca od promjene [2] a već ni taj nalog ne postoji i opet se ne može rabiti whois.

Kao zamjenu i trajno rješenje imam na umu sljedeći prijedlog: uzeti podatke izravno "s izvora", www.ripe.net, odnosno s njihove stranice za pretraživanje baze RIPE Database Query.

Prije no što primijenim predloženo rješenje, zamolio bih suradnike koji se bolje razumiju u pravne stvari da pogledaju dokumente koji se odnose na korištenje Query servisa:

(eventualno i druge dokumente koje možda nisam vidio) i daju svoje mišljenje, je li prihvatljiva uporaba na Wikipediji?

Osobno, mislim da nema zaprekâ, ali ne bih radio "na svoju ruku".

 • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo lud, nego malo pametan. •  16:59, 1. srpnja 2014. (CEST)

riješeno riješeno Pogledao sam kako su druge Wikipedije riješile, kod njih je također "vanjski" alat, odnosno stranice koje nemaju veze s Wikipedijom. Kako se nitko nije oglasio na moj prijedlog, postavio sam predloženu poveznicu.  • Bonč (razgovor) • Budite odvažni! •  14:46, 31. srpnja 2014. (CEST)

Kako obrisati sadrzaj ili karticu?[uredi VE | uredi]

Kako obrisati stranicu ili sadrzaj stranice: http://croatian-wikipedia.wiki-site.com:82/a/n/t/Suradnik~Antonio_Bacic_9c85.html ? Stranica suradnika, razgovor i trenutna inacica su jedine opcije koje imam iznad teksta. Molim pomoc. Hvala.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Antonio Bacic (razgovordoprinosi)

Otvorite stranicu koju želite izbrisati i na početak nje dodate {{bris|razlog}}, pa će je netko od administratora izbrisati, naravno, pod uvjetom da je razlog za brisanje valjan.--MaGaCroatian squares Ljubicic.pngporuči mi 15:31, 16. srpnja 2014. (CEST)

Hvala na odgovoru, MaGa. Problem je što baš ništa tamo ne mogu da mijenjam, dodajem itd., jer nemam takvu opciju (u pitanju je wiki-site.com, ne Wikipedia. Kartice koje imam na raspolaganju su: "stranica suradnika" - koju želim obrisati, "razgovor" i "trenutna inačica". Osim toga ništa). Zato tamo ne mogu da postavim zahtjev za brisanje. Pokušat ću ovdje, za slučaj da ima nekakve koristi od toga. {{bris|ne želim više tu osobnu stranicu}} - link je gore. Hvala unaprijed na Vašem odgovoru! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Antonio Bacic (razgovordoprinosi) 00:32, 25. srpnja 2014.

Do sada se s ovakvom problematikom nisam sretao i nisam proučavao te ću vam laički odgovoriti (moguće da nisam u pravu):
Mnogi (web stranice, blogovi...) kopiraju ili povezuju sadržaj s Wikipedije, a ovdje se mislim radi o takvom slučaju. Obratite pažnju da je stranica (croatian-wikipedia.wiki-site.com, IP 84.94.98.231 iz Izraela, Organization: Golden Lines Cable, na crnoj listi l2.apews.org) vanjska stranica koja ne pripada Wikipediji (hr.wikipedia.org, Organization: Wikimedia Foundation).
To znači da mi nemamo utjecaja na navedenu stranicu.
(Navedeni podaci kopirani su s mrežnog alata na stranici whatismyipaddress.com, odnosno whatismyipaddress.com/blacklist-check)
 • Bonč (razgovor) • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  01:25, 25. srpnja 2014. (CEST)

Updates related to VisualEditor[uredi VE | uredi]

Please help translate this message in your language. Thanks :)

Hi, everybody. This is a reminder that we invite you to discuss VisualEditor's recent development and plans ahead during the next office hours with James Forrester (Product Manager):

If you are not able to attend but have a question for James, you can leave your question at mediawiki.org or on my talk page by the day before, and I will try to get a response. We plan to continue these monthly sessions as long as there is community interest, and to announce them through the VisualEditor global newsletter as well (please subscribe your talk page there to get the latest news about the software).

Most of the VisualEditor team will be at Wikimania in London in August! You'll be able to meet the developers during the Hackaton or at the following sessions:

WMF community liaisons will share a booth with community advocates at the Community Village and look forward to talking to you there. Thanks for your attention! --User:Elitre (WMF) 18:02, 31. srpnja 2014. (CEST)

VisualEditor global newsletter—July and August 2014[uredi VE | uredi]

VisualEditor-logo.svg

The VisualEditor team is currently working mostly to fix bugs, improve performance, reduce technical debt, and other infrastructure needs. You can find on Mediawiki.org weekly updates detailing recent work.

Screenshot of VisualEditor's link tool
Dialog boxes in VisualEditor have been re-designed to use action words instead of icons. This has increased the number of items that need to be translated. The user guide is also being updated.

The biggest visible change since the last newsletter was to the dialog boxes. The design for each dialog box and window was simplified. The most commonly needed buttons are now at the top. Based on user feedback, the buttons are now labeled with simple words (like "Cancel" or "Done") instead of potentially confusing icons (like "<" or "X"). Many of the buttons to edit links, images, and other items now also show the linked page, image name, or other useful information when you click on them.

 • Hidden HTML comments (notes visible to editors, but not to readers) can now be read, edited, inserted, and removed. A small icon (a white exclamation mark on a dot) marks the location of each comments. You can click on the icon to see the comment.
 • You can now drag and drop text and templates as well as images. A new placement line makes it much easier to see where you are dropping the item. Images can no longer be dropped into the middle of paragraphs.
 • All references and footnotes (<ref> tags) are now made through the "Citiraj" menu, including the "Osnovno" (manual formatting) footnotes and the ability to re-use an existing citation, both of which were previously accessible only through the "Umetni" menu. The "<visualeditor-dialogbutton-referencelist-tooltip>" is still added via the "Umetni" menu.
 • When you add an image or other media file, you are now prompted to add an image caption immediately. You can also replace an image whilst keeping the original caption and other settings.
 • All tablet users visiting the mobile web version of Wikipedias will be able to opt-in to a version of VisualEditor from 14 August. You can test the new tool by choosing the beta version of the mobile view in the Settings menu.
 • The link tool has a new "Open" button that will open a linked page in another tab so you can make sure a link is the right one.
 • The "Cancel" button in the toolbar has been removed based on user testing. To cancel any edit, you can leave the page by clicking the Read tab, the back button in your browser, or closing the browser window without saving your changes.

Looking ahead[uredi VE | uredi]

The team posts details about planned work on the VisualEditor roadmap. The VisualEditor team plans to add auto-fill features for citations soon. Your ideas about making referencing quick and easy are still wanted. Support for upright image sizes is being developed. The designers are also working on support for adding rows and columns to tables. Work to support Internet Explorer is ongoing.

Feedback opportunities[uredi VE | uredi]

The Editing team will be making two presentations this weekend at Wikimania in London. The first is with product manager James Forrester and developer Trevor Parscal on Saturday at 16:30. The second is with developers Roan Kattouw and Trevor Parscal on Sunday at 12:30. There is a VisualEditor Translation Sprint going on during Wikimania; whether you're in London or not, any contributions are welcome!

Please share your questions, suggestions, or problems by posting a note at the VisualEditor feedback page or by joining the office hours discussion on Thursday, 14 August 2014 at 09:00 UTC (daytime for Europe, Middle East and Asia) or on Thursday, 18 September 2014 at 16:00 UTC (daytime for the Americas; evening for Europe).

If you'd like to get this newsletter on your own page (about once a month), please subscribe at w:en:Wikipedia:VisualEditor/Newsletter for English Wikipedia only or at Meta for any project. Thank you! --Elitre (WMF), 16:40, 9. kolovoza 2014. (CEST)

Predlošci jezika[uredi VE | uredi]

Imam u vidu napraviti predloške jezika, kao jednostavniji oblik prevođenja ili navođenja izvornika (kao npr. kod osobnih imena, zemljopisnih naziva i sl.)

Već sam napravio dva predloška i dobio pregovor admina, tako da ne želim ići dalje. Ako to odgovara wiki zajednici i ako se admini slažu, ne vidim razloga da to ne napravim.

U cilju imam napraviti predloške za sve jezike i ubaciti ih u jednu kategoriju. To uvelike olakšava prevođenje i navođenje izvornika, kao npr. Armenija ({{jezik-hy|Հայաստան}).

Ovdje sam upisao samo {{jezik-hy|...}}, dok bih inače morao praviti wikipoveznicu [[Armenski jezik|arm./enski]]:

--Wüstenfuchs 19:33, 20. kolovoza 2014. (CEST)

Infookviri i poveznice na portale[uredi VE | uredi]

Želio bih dodati poveznice na portale u infookvir nogometaša. Prijedlog/pitanje sam postavio i objasnio na stranici za razgovor o tom infookviru, pa pogledajte. Sličnu stvar bih učinio za još neke infookvire (kad na njih naletim), pa da ne postavljam pitanje za svaki na isti način, mogu li samo na stranici za razgovor i ovdje obavijestiti koju sam poveznicu na portal dodao u neki infookvir, ili uopće nije potrebno ništa reći? Hvala.--Zekoslavac (razgovor) 16:48, 24. kolovoza 2014. (CEST)

Pozdrav[uredi VE | uredi]

Pozdrav svima. Interesuje me zbog čega sam blokiran na ovoj Vikipediji? Nije mi niko naveo konkretne razloge, a želeo bih da da mi se nalog odblokira, kako bih prebacio članak. Serbianboy --109.93.203.40 00:37, 3. rujna 2014. (CEST)

U evidenciji blokiranja naveden je razlog blokiranja. Po toj evidenciji, nisu blokirane IP adrese koje suradnik koristi. Razlog koji navodite nije dovoljan za deblokiranje. Odnosno, možete uređivati ili kao neprijavljeni suradnik, ili pod novim suradničkim imenom. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:00, 9. rujna 2014. (CEST)

Portali[uredi VE | uredi]

Dobar dan, možete li mi pojasniti kako mogu povezati članke s portalima, funkcionira li to automatski? Konkretno, htjela bih da članak o nekoj francuskoj ličnosti bude povezan s portalom Francuska. Hvala, srdacno, --Uzmfrancambzg (razgovor) 10:47, 11. rujna 2014. (CEST)

Odgovor je na suradničkoj SZR. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  16:58, 24. rujna 2014. (CEST)

VisualEditor News #8—2014[uredi VE | uredi]

11:49, 13. listopada 2014. (CEST)

Slova s tipkovnice[uredi VE | uredi]

U člancima se osim hrvatske abecede često nalaze slova iz drugih jezika. Jedan od načina dodavanja takvih slova je izbor iz popisa znakova ispod polja za uređivanje. Drugi je način svakako brži i efikasniji za najčešća slova (samoglasnici s kvačicom) koja se mogu dodavati držanjem tipke AltGr i pritiskom na odgovarajući znak s tipkovnice (nalaze se u redu tipaka s brojevima). Međutim, od stalnog "popravljanja" Wikipedije, unošenje slova (kao što su ô, ü, ě...) u polje za uređivanje ili u sažetak više nije moguće s tipkovnice u Internet Exploreru i drugim preglednicima baziranim na njemu.

Iako znam da ova poruka ništa neće promijeniti, ipak sam ju napisao da bi ostao trag o "neproduktivnom uređivanju softvera".  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  02:23, 25. listopada 2014. (CEST)

Molba za infookvir općina[uredi VE | uredi]

U {{infookvir općina}} trebalo bi složiti nekako da se parametar grb može i ne mora dodati. Ima općina koje nemaju datoteku grba, kao npr. Drenovci. Hvala na pomoći. Lijep pozdrav. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 12.41, 4. martinščaka (studenoga) 2014. (SEV)

VisualEditor News #9—2014[uredi VE | uredi]

00:29, 15. studenog 2014. (CET)

Duplicirani argumenti[uredi VE | uredi]

Pojavila se nova kategorija: Kategorija:Pages using duplicate arguments in template calls. Mislim da nju generira MediaWiki softver, pa bi trebalo naći načina da joj se postavi odgovarajući naziv. GregorB (razgovor) 20:41, 15. studenog 2014. (CET)

Vezano za ovu kategoriju, molim stručnjake za predloške da komentiraju na Razgovor o predlošku:Navigacija podgrupa. GregorB (razgovor) 03:36, 15. prosinca 2014. (CET)

VisualEditor News #10—2014[uredi VE | uredi]

19:59, 26. prosinca 2014. (CET)

Tablice[uredi VE | uredi]

počela sam vježbati na stranici za vježbanje. Zapela sam na tablici u koju sam upisala važne podatke - ona bi trebala biti s desne strane u ravnini s tekstom, kako da je tamo smjestim? Zasad mi se pokazuje lijevo iznad teksta.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Integrator (razgovordoprinosi)

Kratki tečaj o tablicama nalazi se ovdje, a prošireni ovdje.--MaGaporuči mi 13:47, 5. siječnja 2015. (CET)

Kajkavski ISO 639-3: kjv[uredi VE | uredi]

Kajkavski ima kod ISO 639-3: kjv.
Postavim pitanje: moguće je ostvariti kajkavsku wikipediju? Dončec (razgovor) 16:12, 12. siječnja 2015. (CET)

Ne vidim zašto ne bi bilo moguće, barem teoretski: npr. Talijani imaju barem 5-6 dijalektalnih izdanja wikipedije. GregorB (razgovor) 17:30, 12. siječnja 2015. (CET)

Može sabrati suradnike, koji govoriju kajkavski. Ovdje je bio i Suradnik:Tovaruš. Ja govorim kajkavski (istočna narječja), baš sam Slovenec, ja ne možem odrediti normativa u kajkavskoj wikipediji. Npr. suradnik što bi bio kajkavski. Dončec (razgovor) 18:53, 12. siječnja 2015. (CET)

"Automatske poveznice"[uredi VE | uredi]

Pozdrav, jeli postoji neki dodatak ili nešto što bi npr. sva spominjanja rijeći Hrvatska u svim člancima pretvorilo u poveznicu, Hrvatska. --JuznaAfrika (razgovor) 19:39, 24. siječnja 2015. (CET)

Postoje suradnici koji imaju botove koji to mogu odraditi, ali ne vidim svrhu takvih uređivanja.--MaGaporuči mi 09:51, 25. siječnja 2015. (CET)

Upit za blokiranje računa Hrvatski episkop Aleksandar[uredi VE | uredi]

Poštovani,dana 26. siječnja 2015. god. u 15.30 sati kao hr Wikipedia blokirali ste trajno zbog imena račun korisnika suradnika Hrvatski episkop Aleksandar. Uopće nam nije jasno iz kojeg razloga je to napravljeno(blokiran je od strane admina Maestro Ivanković),jer se uistinu radi o episkopu Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandru Radoev Ivanovu i vjerskoj zajednici koji su uredno registrirani u administrativnim tijelima EU kao službena vjerska zajednica sa sjedištem u Parizu.Gospodin Ivanov je Predsjednik Svetog Sinoda Hrvatske pravoslavne crkve i član Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu. Molim Vas za žuran odgovor poradi razloga zbog kojih je račun onemogućen.Isto tako Vas molim za odblokiranje računa gosp. Ivanova ako je došlo do pogreške sa Vaše strane.Molim javiti se odgovorom na e-mail alexander.radoev@gmail.com ili kontaktirajte episkopa Ivanova putem mobitela osobno.

Stranica Hrvatske pravoslavne crkve: http://hrvatska-pravoslavna-crkva.com/?p=1

Registracija u EU: http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/consultation/displaylobbyist.do?id=461157715249-43&locale=hr#hr

— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 18:16, 26. siječnja 2015.

Odgovor[uredi VE | uredi]

Suradničko ime "Hrvatski episkop Aleksandar" nije u skladu s Wikipedijinim smjernicama o suradničkom imenu: to je jedini razlog zbog kojega je, kao takvo, trajno blokirano.--Maestro Ivanković 22:22, 26. siječnja 2015. (CET)

Nije sasvim točno. U smjernicama piše:
Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama.
Dakle, ako ta osoba nije ona sama. Budući da je ponuđen razuman način da se to provjeri, u čemu je točno problem? GregorB (razgovor) 12:18, 28. siječnja 2015. (CET)
Gregore, odgovor na tvoje dvojbe o ovom već riješenom "problemu" možeš naći na kraju sljedećega odlomka u kojem je – barem što se mene tiče – svima sve jasno objašnjeno, čak i za moguće buduće slične dvojbe...--Maestro Ivanković 14:14, 28. siječnja 2015. (CET)
Maestro - ne, problem nije "riješen" niti je na kraju sljedećega odlomka išta "objašnjeno". Činjenica jest da na ovoj wikipediji pod svojim imenom djeluju pojedine javne osobe (moram li spominjati imena?) i da su te osobe, pretpostavljam, nekako dokazale da suradnički račun pripada njima. Zašto isti mehanizam dokazivanja nije omogućen spomenutom suradniku? Gore sam citirao pravilo koje je vrlo jasno: žive poznate/javne osobe mogu imati imati suradnička imena jednaka svome imenu ako se može dokazati da taj račun pripada njima. Moje pitanje je kako. GregorB (razgovor) 20:11, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, je - sve je riješeno, a tebi po tko zna koju put treba crtati. Ako nisi razumio obrazloženje ispod, onda kreni na tečaj hrvatskoga s razumijevanjem, i ne gnjavi suvišnim pitanjima.--MaGaporuči mi 20:16, 29. siječnja 2015. (CET)
Kako je "riješeno"? Bilo bi riješeno da pravilo glasi:
Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe.
Ali pravilo ne glasi tako. Moje pitanje je: zašto dotični suradnik ne može imati račun pod imenom "Hrvatski episkop Aleksandar" ako može dokazati da je on ta osoba? GregorB (razgovor) 20:20, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, posljednji put ponavljam tebi i ostalima (molim pažljivo čitaj!): u ovom "slučaju" ništa nije učinjeno suprotno smjernicama Wikipedije. Suradničko ime "Hrvatski episkop Aleksandar" i dalje je neprihvatljivo, ali spomenutom suradniku nitko ne brani da se prijavi svojim osobnim imenom i prezimenom. Svi koji znaju čitati njegovo (pravo) ime mogu naći na spomenutoj internetskoj stranici u gornjem upitu.--Maestro Ivanković 20:22, 29. siječnja 2015. (CET)
Samo sam pitao zašto je neprihvatljivo, ali nisam dobio odgovor. Zbog pridjeva "hrvatski" u imenu? Ne razumijem oko čega cijela rasprava, jedna rečenica bila bi dovoljna kao objašnjenje. GregorB (razgovor) 20:34, 29. siječnja 2015. (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Gregore, u mojem ranijem odgovoru neprijavljenom suradniku jasno sam napisao: "Hrvatski episkop Aleksandar" je kao i "Predsjednik Republike Hrvatske" jednako neprihvatljivo suradničko ime (vjerujem da to više uistinu ne trebam dodatno objašnjavati). Lijepo sam ti odgovorio da mojim činom nije prekršena Wikipedijina smjernica o suradničkim imenima, ali ti – očito – ni nju nisi pročitao, pa se sad (kao) čudiš da nije valjda zbog pridjeva "hrvatski"? Kao jedan od aktivnijih administratora ovoga projekta imam kudikamo prečih obaveza nego da tebi javno objašnjavam ono što ne čitaš ili ne želiš shvatiti. Ovakva ću slična tvoja propitivanja ubuduće smatrati najobičnijim troliranjem, a valjda ti kao iskusnom dugogodišnjem suradniku ne moram dodatno objašnjavati kakve su moguće posljedice takvoga tvojega djelovanja...--Maestro Ivanković 20:51, 29. siječnja 2015. (CET)

Znam što si napisao - da je ime "neprihvatljivo" - to znam, to je jasno, i to nije potrebno ponavljati. Moje pitanje je međutim bilo zašto je neprihvatljivo. Zar je to teško objasniti u jednoj rečenici? Umjesto prijetnji bilo bi lakše napisati odgovor na vrlo jednostavno pitanje: koju točno odredbu o suradničkim imenima ovo ime krši? Eto, samo to. GregorB (razgovor) 21:06, 29. siječnja 2015. (CET)
Gregore, o svemu prethodnome mogao si me pitati na mojoj SZR, a ne ovdje trolirati i tako – ne znam zašto, niti me zanima – propitivati ispravnost mojega administriranja u ovom konkretnom "slučaju" (?!). Da si pročitao pravila koja meni tako zdušno citiraš, vidio bi da u njima piše i da Suradničko ime ne smije biti zbunjujuće, (...), niti smije sadržavati nacionalna obilježja. A da ovdje dalje ne "govorim u vjetar" – nastavak slijedi na tvojoj stranici za razgovor...--Maestro Ivanković 21:55, 29. siječnja 2015. (CET)
Hajde da zaključimo raspravu: kao što je vidljivo, konačno objašnjenje koje si dao nema nikakve veze s objašnjenjem koje si dao suradniku. Dakle, tvoje izvorno objašnjenje je nelogično i loše (spominju se nekakav "identitet i dignitet stvarne osobe", da bi na kraju ispalo da pravi razlog nema nikakve veze s tim), i bio sam potpuno u pravu kad sam ga propitivao. Alarmantno je što si napisao da "ne znaš zašto, niti te zanima" zašto "propitujem". Što to znači, da se sve primjedbe mogu ignorirati u stilu "ne znam i ne zanima me"? Da su administratori vlastelini, a "obični suradnici" kmetovi koji imaju biti kuš kad im se to zapovjedi? GregorB (razgovor) 01:31, 15. veljače 2015. (CET)
Ne znam, GregoreB, čijim se ti to neimenovanim odvjetnikom smatraš i koliko ti treba objašnjavati da bi nešto shvatio, ali meni ovdje nije dužnost tebi pred svima opravdavati moje administriranje zato što ti ne čitaš što ti se piše u odgovorima ili što moguće imaš neku svoju viziju svih u prethodnim odgovorima tebi (i ostalima) spomenutih smjernica. Koliko znam, ni ja – ali ni ostali kolege administratori – nismo ovdje nikakvi – kako nas ti u svojoj očitoj dvojbi nazivaš – "vlastelini", niti su "obični suradnici" ičiji "kmetovi"! To što ti ovdje izvodiš naziva se troliranjem, a takvo ponašanje uvijek rezultira i odgovarajućim posljedicama... Maestro Ivanković 15:59, 18. veljače 2015. (CET)

Za poštovanog gospodina Maestra Ivankovića[uredi VE | uredi]

Poštovani gospodine,nije nam jasno na koji to način ime suradnika Hrvatski episkop Aleksandar krši Vaša pravila,ni uz najbolju volju to ne možemo shvatiti. Možda ovo pravilo:Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama. Pošto Vam je u ranijem dopisu stavljeno sve detaljno uz čak i brojeve mobitela ne znamo što je to sporno u tom imenu suradnika,kad je on to sam,molimo za malo detaljnije objašnjenje. Srdačan pozdrav i mislimo da smo ozbiljni i nismo zaslužili trajno onemogućavanje korištenja na ovakav grubi način,mogla se i sugerirati promjena imena suradnika. Najljepša hvala na odgovoru. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 23:00, 26. siječnja 2015.

Savjetujem registraciju pod drugim imenom.--Ex13 (razgovor) 23:04, 26. siječnja 2015. (CET)

Ne znam da li je moguća registracija pod drugim imenom ako je blokirana IP adresa? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 188.252.243.212 (razgovordoprinosi) 23:07, 26. siječnja 2015.

Poštovani, trajnim blokiranjem suradničkoga imena "Hrvatski episkop Aleksandar" štiti se identitet i dignitet stvarne osobe u skladu sa smjernicama ovoga projekta (vama se to čini "grubim", no ovoga trenutka niste ni svjesni kakvim su sve zloporabama stalno izložene stranice ovoga projekta): "Hrvatski episkop Aleksandar" je kao i "Predsjednik Republike Hrvatske" jednako neprihvatljivo suradničko ime (vjerujem da to više uistinu ne trebam dodatno objašnjavati). Wikipedijini administratori nisu "dežurni policajci" niti im je na raspolaganju bilo kakva evidencija stvarnih identiteta prijavljenih ili neprijavljenih suradnika, pa je tako nemoguće znati i tko doista piše s IP-adrese 188.252.243.212 (?!). U svakom slučaju, kolega Ex13 me je preduhitrio i promijenio postavke blokiranja, pa ste i s te iste IP-adrese (ako je ona trajnija) slobodni odabrati suradničko ime u skladu s već ranije spomenutim smjernicama. Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 01:29, 27. siječnja 2015. (CET)

VisualEditor News #1—2015[uredi VE | uredi]

19:30, 5. veljače 2015. (CET)

Dosljednost[uredi VE | uredi]

Unutarnje poveznice ili također pogledajte? Bilo bi lijepo na svakom članku imati isti koncept/naziv. --Munjanes (razgovor) 17:25, 11. veljače 2015. (CET)

Meni se sviđa i "Vidi i:". Imamo previše članaka, da se to lako može dovesti u red. Teoretski se može, ali tko je spreman promijeniti u npr. 20 000 članaka da svuda bude jednako?--Fraxinus (razgovor) 02:45, 12. veljače 2015. (CET)

Kao prvo, zašto je pitanje uopće premješteno ovamo, kad se radi o stilskom problemu koje se tiče sadržaja GIP (samih članaka) i ne uključuje nikakva tehnička znanja, dakle nečemu što uopće nije tehničko pitanje?
Nazive i redoslijed standardnih poglavlja trebalo bi definirati npr. u Wikipedija:Stil - sada je koliko vidim nedorečeno.
Bitno je definirati standard kojega će se suradnici držati, a s vremenom će se članci popravljati u tom smjeru. Masovna izmjena može pomoću bota, ne bi trebalo biti preteško izvesti (npr. doraditi neki od postojećih botova koji popravljaju pravopis da usput odradi i ovo). Sitnica, a opet je dosta bitno jer čitatelj očekuje jednoobraznost, sve drugo ostavlja loš dojam. GregorB (razgovor) 13:29, 12. veljače 2015. (CET)
Kao prvo: Gregore, znaš li ti čitati? Zar ne piše lijepo na vrhu Tehnička pitanja / za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama (?!). Naime, ne mogu nikako dokučiti po kojoj to vrsti interpretacije napisanoga spomenute "Unutarnje poveznice" i/ili "Također pogledajte" ne bi spadale ovamo, dakle u Tehnička pitanja o uređivanju...?!
Drugo, odnosno prvo: To što sam sebe pita, tj. što spominje i o čemu razmišlja Munjanes, pokušaj je još jednoga "otkrivanja tople vode", jer čak i kad bi nečiji bot odradio tu vrstu jednoobraznosti, pitam se čemu bi to u sadržajno-kvalitativnome smislu uopće koristilo?! Na projektu koji je zamišljen i postavljen tako da ga uređivati može svatko s pristupom Internetu, jednoobraznost ili – da budem i precizniji - jednoumlje takvoga tipa je gotovo nemoguće postići (a to je npr. jasno svakome tko marljivo ophodi nedavne promjene). Osim ako predlažeš "posebnu suradničku elitnu jedinicu" – možda bismo ih mogli nazvati i "šminkerima" Face-wink.svg – koji ne bi radili ništa drugo osim nepotrebnih i zapravo nekorisnih uređivanja (a koliko znam, to ovdje smatramo i nazivamo "neproduktivnim uređivanjem"). Sve koji misle da bi ovo ipak trebalo sprovesti u djelo – jer vidio sam da u jednoj od smjernica Wikipedije piše i sljedeće: Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je jednoobraznost (uniformnost). – mogu samo podsjetiti na činjenicu da je svaku klasičnu enciklopediju uvijek uređivao odabrani tim stručnih suradnika (tako je uglavnom i danas), te da ni jedna takva enciklopedija nikada nije imala toliki broj suradnika različitih profila i stupnja znanja i obrazovanja, niti je – poput Wikipedije – baš svakome nudila slobodan pristup uređivanju. Maestro Ivanković 14:53, 13. veljače 2015. (CET)
Da, znam čitati, a vidim i da na vrhu piše:
Ovdje možete postavljati tehnička pitanja o radu na Wikipediji za koja niste našli odgovor u Pomoć:Sadržaj ili Wikipedija:Kako uređivati stranicu.
Ne vidim ništa "tehničko" u ovoj temi.
Ako se već slažemo s tvrdnjom "Jedna od ključnih riječi svake enciklopedije je jednoobraznost", onda jednoobraznost ne može biti "jednoumlje". (Jer jednoumlje svakako nije "ključna riječ" enciklopedije.)
Redoslijed standardnih poglavlja nije najbitnija stvar na svijetu, ali standard treba postojati, a članci baš ne moraju izgledati kao da ih je voda izbacila. Poboljšavanje Wikipedije u smjeru jednoobraznosti ne može biti "neproduktivno uređivanje" - opet, ako se složimo da je jednoobraznost dobra stvar. (Također, moram napomenuti da diskusija u Kafiću isto ne može biti "neproduktivno uređivanje", jer Kafić nije GIP - što bi "uređivanje" u Kafiću trebalo "producirati"?) GregorB (razgovor) 18:56, 13. veljače 2015. (CET)
Ja imam bota i mogu ga aktivirati da radi ove poslove, samo pitanje je da li je hr.wiki administracija raspoložena označiti mog bota kao bota :-) --Munjanes (razgovor) 16:19, 15. veljače 2015. (CET)
Suradnik s 21 (!) doprinosom u GIP-u poznat po provokacijama ovdje i na drugim projektima, te isti taj suradnik poznat po čaraparama (blokiran na drugim projektima zbog toga) bi da botom vršlja po projektu? Da mi se slučajno nije kalendar okrenuo na 1. travnja?--MaGaporuči mi 17:39, 15. veljače 2015. (CET)
MaGa, zašto ne pogledaš malo u svoju avliju. Znaš onu izreku: "U tuđem oku vidiš trn, a u svom ne vidiš balvan." Ja imam odlične doprinose na drugim Wikipedijama. Druga stvar, ti ovdje skrećeš sa teme. Kad sam se već ponudio da pomognem, onda trebate to i prihvatiti. Imam odlično iskustvo sa botom što se može vidjeti na bosanskoj Wikipediji. Vezano za provokacije, gdin. Maestro me je bez osnove blokirao (na 7 dana (!) ), ali to je off-topic, neću sad o tome ovdje. --Munjanes (razgovor) 19:44, 15. veljače 2015. (CET)
Ako te boli istina, to je tvoj problem i to nije skretanje s teme, a o neosnovanosti bi se dalo pričati. Tvoja povijest provokatora nije ništa novo, tako da ne bi jadan mislio da si nevin na pravdi Boga. Baj d vej, ima ovdje suradnika koji su doktori od botova, čisto da ne bi nepotrebno sebe uzdizao u nebesa. Slobodno ti doprinosi botom na drugim wikipedijama. Adio.--MaGaporuči mi 19:54, 15. veljače 2015. (CET)
Bilo bi lijepo da se služiš akademskim jezikom. Završio si fakultet (valjda) pa znaš valjda neki bonton. --Munjanes (razgovor) 20:01, 15. veljače 2015. (CET)
Zašto bi bilo lijepo, zato jer ne razumiješ hrvatski[4]? Moguće je da je taj tvoj akademski povezan s bontonom, ali mene su bontonu učili još od malih nogu. Kako je to bilo kod tebe - ne trudi se objašnjavati: ne znam i ne zanima me, i ne nastavljaj raspravu s nečim što nema veze sa započetom temom.--MaGaporuči mi 20:23, 15. veljače 2015. (CET)
hr.wiki administracija raspoložena označiti mog bota kao bota - AWB (koji mora raditi pod nadzorom), za 10 ili 20 uređivanja da dobije status bota? Ne, hvala. Da bi botovski račun dobio status bota treba ispuniti odgovarajući zahtjev i ispuniti odgovarajuće uvjete. SpeedyGonsales 16:53, 16. veljače 2015. (CET)
uputite me, molim, koji su uvjeti za dobijanje statusa? --Munjanes (razgovor) 17:57, 18. veljače 2015. (CET)

Ponavljanje argumenata?![uredi VE | uredi]

Što je ovo? Pojavljuje se u čak 680 članaka.--MAN_USK recider 23:53, 14. veljače 2015. (CET)

Isto što i Kategorija:Pages using duplicate arguments in template calls. Znači da se u nekom predlošku u članku ponavlja isti parametar. Popravlja se npr. ovako, nezgodno je jedino što je dosta teško pronaći u čemu je problem. GregorB (razgovor) 01:17, 15. veljače 2015. (CET)

sadrzaj howto[uredi VE | uredi]

novi sam i pokusavam kopirat strukturu i logiku od drugih pa mi nije jasno kako mi se ne prikazuje "sadrzaj" i nije mi jasno u predlosku "glazbenik" postoje polja koja ispunim ali mi se ne prikazuju— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mate tintin (razgovordoprinosi)

Odgovoreno na suradničkoj SZR.[5]--MaGaporuči mi 10:01, 8. ožujka 2015. (CET)

[ Bez naslova ][uredi VE | uredi]

Poštovani ja sam na Wikipediji novi.Trebao bi pomoc oko toga kako i gdje naći stranice koje nisu pod nekim zastitama i autorskim pravima odnosno one stranice ciji sadrzaj mogu lako koristiti za izradu stranica na Wikipediji.Unaprijed hvala!!! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nikola veliki (razgovordoprinosi) 17:17, 17. ožujka 2015.‎

Suradniku je odgovoreno na njegovoj SZR. Maestro Ivanković 17:42, 17. ožujka 2015. (CET)

O prijavi![uredi VE | uredi]

Nije mi jasno ovo! Ja sam sada otvorio novi suradnički račun pa sam dodao svoje suradničko ime 'isurziri' . Tako bih trebao da se prikaže! No kad se prijavljujem u mjesto 'isurziri' prikaže se 'Isurziri' (I u mjesto i) !!! Što je ovo? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je isurziri (razgovordoprinosi) 22:13, 27. ožujka 2015.

Odgovoreno na suradnikovoj stranici za razgovor. SpeedyGonsales 23:16, 28. ožujka 2015. (CET)