Razgovor o kategoriji:Književnost

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Književnost.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prijedlozi za sređivanje kaosa[uredi kôd]

Ej, ekipa, ajmo napokon sredit ovaj kaos sa potkategorijama od književnosti. S obzirom koliko brzinom Divna piše nove članke, bolje da ovo sredimo sada nego kad se članci razmnože :).

Pisac - književnik[uredi kôd]

Prvo, neka mi netko razjasni razliku između pojmova pisac i književnik.

  • Književnicima obično nazivamo one koji su napisali romane ili drame, koji su stekli neku čitanost i pozitivnu ocjenu (da ono što su pisali nije šund, nego uzvišena književnost), koji su npr. članovi Društva hrvatskih književnika (makar to baš i nije neki vrhunski kriterij).
  • Oni koji pišu pjesme su naravno pjesnici, a novinari koji usput uređuju knjige su publicisti, i oni lako mogu u kategoriju pisci.
  • Pisac je svatko tko piše knjige koje bivaju objavljene, a da se ne radi o znanstvenim radovima (ti spadaju u Znanstvenike).
Makar, koga god bi od živućih pisaca/književnika pitali (npr. Antu Tomića ili Jergovića ili koga drugoga, mislim da bi im bilo drago da su na wikipediji, a ime kategorije manje više. Npr. kamo spadaju Željko Malnar i Borna Bebek? (Bebek je napisao The Third City. RYP, London, 1981. Santhana. Bodley H east, London, 1982. Debt-Based Economics. Birstchnika. Zagreb, 1987. Europa 92. Multimedia. Zagreb, 1989. Business Ethics. Synergia. Zagreb, 2000. Organizational Design. Synergia. Zagreb, 2001. Creative Leadership. CELI. Washington, 2001. i U potrazi za staklenim gradom zajedno s Malnarom). Bebek je član društva britanskih i hrvatskih književnika i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a Malnar je voditelj Noćne more. Obojica glatko mogu u kategoriju pisci, dok Bebek može i u kategoriju znanstvenici. Makar ne bih imao na wikipediji dvije kategorije (pisci i književnici), nego jednu, ma koja to bila, jer će se ljudi buniti, stoga je bolje da je jedna. SpeedyGonsales 00:59, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Koliko ja znam, književnik je krovni pojam, u koji spadaju pisci, pjesnici i dramatičari. Dakle, najsigurnije je stavljati književnik. --Zmaj 08:31, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Slažem se. SpeedyGonsales 09:22, 23 kolovoz 2005 (CEST)

Hijerarhija[uredi kôd]

Drugo, ja predlažem slijedeću hijerarhiju:

Dakle, ajmo lijepo razvrstat djela od autora, jednom za svagda, prije nego posao postane preobiman :).

S obzirom da u svjetsku književnost spada i hrvatska, trebale bi biti kategorije strana književnost i hrvatska književnost. Ali zapravo je bolje ono što piše u nastavku, tj. dijeliti književnike jezično-teritorijalno, a ne trpati sve strance u isti koš, jer onda kategorizacija nema smisla. --Zmaj 08:31, 23 kolovoz 2005 (CEST)

Također, ne bi bilo loše i strane pisce podijelit po tome što pišu, kao što su naši podijeljeni :

  1. category:Hrvatski dramatici
  2. category:Hrvatski esejisti
  3. category:Hrvatski pjesnici
  4. category:Hrvatski romanopisci

Usput, kad već budemo mijenjali kategorije, mogli bi dodat i "|prezime, ime iza category:<ime_kategorije>.

Ajmo, molim vas, barem da dogovorimo način na koji ćemo ovo sredit, već će se naći netko tko će to provest u djelo (ja, vjerojatno i Divna, sigurno još ponetko).

Kad ovo sredimo, možemo se uhvatit umjetnosti općenito, književnost je zapravi čak i veći posao.

--Ante Perkovic 22:51, 22 kolovoz 2005 (CEST)

Hijerarhija je OK, no nisam siguran koliko je hitno razdjeljivati strane pisce po tipovima književnih doprinosa. Što sa onima koji su radili u više grana? (ok, mogu biti u više kategorija). Ja bih ostavio kategoriju svjetski književnici (ma kako ona velika bila), a pošto svaki članak može biti u više kategorija, možemo svakog stranog pisca dodati u kategoriju Romanopisci svijeta? Svjetski romanopisci? Možda najbolje samo Romanopisci. Da čujemo još glasova i ideja... SpeedyGonsales 00:59, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Mislim da bi kod svjetskih književnika i književnosti potkategorije prvo trebale biti po jezično-teritorijalnom načelu, dakle američki pisci, njemački, ruski itd., a onda ako se nakupi dovoljno članaka otvarati, recimo, američke dramatičare ili francuske pjesnike.
Slažem se. Ma, ja bi bio najsretniji kad bi samo odijelili djela od autora. --Ante Perkovic 08:07, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Također, čini mi se da bi kategorije pisci i književnici trebalo ograničiti na ljude koji su u prvom redu pisci i zbog toga su dospjeli u enciklopediju. Znači, izbaciti Hitlera, Šuvara, Tomca, pape, Churchilla (dobio doduše Nobelovu za književnost, ali samo zbog pisanja teško da bi stigao na hr wikipediju), Strossmayera, Leonarda (umjetnik, znanstvenik), ali uključiti npr. Ivana Mažuranića (pisanje je za njegovu slavu bilo barem jednako važno, ako ne i važnije nego banovanje). --Elephantus 03:09, 23 kolovoz 2005 (CEST)
E, tu si onda na malo klizavon terenu jer ne znamo gdje postaviti granicu. Ima dosta "književnika" koji su na wikiju zbog jedne izdane zbirke pjesama (posebno u kategorijama :hrvatski pisci iz BiH i Baranjski leksikon). Kuda onda s njima. Neki od njih su sigurno napisali manje nego Hitler. --Ante Perkovic 08:07, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Ante, opak si :-) Nego, mislim da ovdje "moj" kriterij s Malnarom i Bebekom kao primjerima "drži vodu". Hitler nije književnik, nego u najboljem slučaju publicist (onaj tko publicira štivo pabirčeno godinama (ili u par tjedana)), dok su i one book autori kvalitetnog štiva književnici. Npr. Dinko Štambak nije objavio puno, no čovjek je književnik. SpeedyGonsales 09:22, 23 kolovoz 2005 (CEST)
Ma moja usporedba sa Hitlerom nije bila zlonamjerna, moga sam stavit i Churchilla. Nego, ne kužim baš koji je kriterij, kvaliteta djela, ili možda usporedba s osnovnom djelatnošću autora ili nešto treće. Svakako, ovu kategorizaciuju bi rado prepustio ostalima. --Ante Perkovic 09:29, 23 kolovoz 2005 (CEST)

Prijedlog kategorizacija[uredi kôd]

  • Pisci
    • Hrvatski književnici (predlazem ovdje unositi sve hrv. književnike, a onda ih jos dodati i u esejiste, ili kojeg vec dugog vraga su pisali)
      • hrvatski dramatici
      • hrvatski esejisti
      • hrvatski pjesnici
      • hrvatski romanopisci
    • Hrvatski znanstveni pisci
    • Hrvatski novinari
    • Hrvatski kritičari
    • Hrvatski publicisti
    • ......


Slično podijeliti i svjetske ili strane pisce, ovisno o tome kako cete se dogovoriti. Divna Jaksic 14:06, 23 kolovoz 2005 (CEST)

Kategorija Novinari[uredi kôd]

Evo i prvog linka (vidi Robert Knjaz) na još nepostojeću kategoriju Novinari. Mislim da je otvaranje kategorije opravdano (ima još 3-4 kandidata), ali ne znam kud da stavimo ovu kategoriju.

Mislim da bi ovo mogli riješiti u sklopu rješavanja zavrzlame s kategorijama vezanim uz književnost, vidi gore, pod naslovom "Pisac - književnik".

Molim učene glave da predlože nešto konstruktivno :)

--Ante Perkovic 11:47, 27 kolovoza 2005 (CEST)


Jezik i književnost[uredi kôd]

Smatram da bi to bio puno bolji naziv ove kategorije. Damirux 14:03, 16. rujna 2006. (CEST)[odgovori]

Ovdje spadaju pojmovi vezani uz teoriju književnosti, hrvatske pisce (književnike) molim stavljati u dostupne kategorije:
  1. Kategorija:Hrvatski dramatici
  2. Kategorija:Hrvatski esejisti
  3. Kategorija:Hrvatski pjesnici
  4. Kategorija:Hrvatski romanopisci
  5. Kategorija:Hrvatski umjetnici


dok književnike ostalih naroda slobodno stavite u kategoriju Kategorija:Svjetska književnost, a sve pisce i u kategoriju Kategorija:Pisci.

Ovo su stare upute za kategorizaciju koje sam prebacio iz same kategorije. Mislim da je tamo više nepotrebno.

--Gdje je nestala duša svijeta (razgovor) 20:46, 18. lipnja 2010. (CEST)[odgovori]