Razgovor sa suradnikom:Zeljko/Arhiv 14

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Pospremanje[uredi kôd]

Evo Željac, pospremljeno kao i uvijek :-)) --Roberta F. 00:11, 14. svibanj 2007. (CEST)

Hvala još jednom Željko :-)) --Roberta F. 00:13, 14. svibanj 2007. (CEST)

Hm, misliš da i on to želi? :-) --Roberta F. 00:21, 14. svibanj 2007. (CEST)


Pa nijesam ja takav. ;) --NI 00:08, 14. svibanj 2007. (CEST)

Srodstvo[uredi kôd]

Već duže vrijeme sam pokušavao napisat članak o srodstvu, ali nikako da se primim toga. Baš mi je drago da si ga započeo. Ako želiš, ili ćeš trebat pomoć, rado ću dodat pravni dio (nasljedno, obiteljsko pravo), odnosno računanje srodstva prema hrvatskom pravnom sustavu. Pozdrav --Suradnik13 18:24, 14. svibanj 2007. (CEST)

I ja sam to čitao.
Samo, imam ti ovaj pridlog.
Pogledajte članke sa rodbinskim nazivljem (ima ih na više wikipedija).
Napravimo prvo tekstualno, pa ćemo posli ići slikovno. Kubura 13:26, 15. svibanj 2007. (CEST)

OK, bit će si me krivo shvatia.
Ajmo mi prvo napravit tekstualni članak, pa ćemo onda lako i sliku.
Nije svugdi hrvatsko rodbinsko nazivlje isto, odnosno jedinstveno. Kubura 14:54, 15. svibanj 2007. (CEST)


Ej, Željko. Obećao sam da ću napisati nešto o srodstvu, ali ovih dana nemam previše vremena, pa sam nešto nabrzinu napisao. Možeš vidjeti ovdje: http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Sustav_srodstva. Nisam htio ubacivat u članak, dok je još u izradi, pa vidi što možeš iskoristiti.

Ono što ja mislim da bi svakako trebalo izmjeniti uvodnu definiciju, jer nije osnova srodstva samo brak (a naročito to gubi smisao ako pogledaš porast broja izvanbračnih zajednica). I možda da se prebaci članak pod srodstvo. Pozdrav --Suradnik13 19:57, 16. svibanj 2007. (CEST)

OK, ako se cijela antropologija svodi na eskime i indijance. Samo sam htio pomoć. Pozdrav --Suradnik13 20:18, 16. svibanj 2007. (CEST)

Vaš članak zahtijeva novim naslov. ja sam naveo 6 osnovnih sistema srodstva kakve ima i poznaje cijeli svijet, i koji uključuju brojne pod-tipove, (svaki zahtijeva članak), sa glavnim podvrstama na opisne i klasifikacijske sisteme. To nema veze sa Indijancima, osim što su dobili ime po njima, kao i po Havajcima i Sudancima, vidim da vam tu nije ništa jasno i da ste opterečenipolitikom. Tu je ne treba. –Vi govorite o nečemu drugome, što je doneseno lokalnim zakonima, i tiče se tek određenog područja, odnosno države i njezinih zakona. Ako želite pisati o našem sistemu srodstva morate znati kamo pripada i kako se zove. Ova ovdje stranica se zove kinship system i ne govori o nijednom posebnom sistemu, nego je tek uvod u nju. Dakle kamo nas svrstati? Ako znaš piši. --Zeljko 20:39, 16. svibanj 2007. (CEST)

Indijanci III[uredi kôd]

Uredio sam Popis etnonima domorodačkih plemena Amerike. Ako još štogod treba urediti, ostavi mi poruku. Rosier 18:16, 16. svibanj 2007. (CEST)

Hvala... i nema potrebe da mi se obraćaš s 'ti'. Rosier 19:46, 16. svibanj 2007. (CEST)
Uf, htjedoh reći: nema potrebe da mi se obraćaš s 'vi'... Rosier 19:50, 16. svibanj 2007. (CEST)

Ja ću ti urediti taj popis, ako treba. Da ti ne uletim s neočekivanom promjenom. Rosier 16:55, 23. svibanj 2007. (CEST)

Ostavi mi poruku da znam kad ga mogu uredit. Rosier 17:06, 23. svibanj 2007. (CEST)
Još će trebat uredit stupce. Popis se čini krajnje dugačak, mislim da bi bilo bolje napraviti ih u abecednim grupama kao Abecedni popis indijanskih plemena A, B, C itd. Ja ću ti napravit prijedlog na nekoj svojoj stranici, pa ti poslat poruku kad bude gotovo. Rosier 17:19, 23. svibanj 2007. (CEST)
U redu, ostavit ćemo kako je sada, stupce ću ipak poravnat. Samo molim te, obraćaj mi se s "ti". Rosier 17:26, 23. svibanj 2007. (CEST)

Napravio sam mali predložak za glavne skupine naroda - ovdje. Ako je to u redu, stavit ću ga kao predložak. Reci mi ako bi nešto promijenio. Rosier 22:04, 28. svibanj 2007. (CEST)

Umjesto onog popisa na početku svakog članka o skupini naroda, upiši {{Popis-skupina-naroda}}
Rosier 22:50, 28. svibanj 2007. (CEST)
Jel "popis etničkih skupina" bolji naslov za predložak? Rosier 22:57, 28. svibanj 2007. (CEST)

Napravio sam primjer za okvirić za okruge u američkim saveznim državama: ovdje. Rosier 23:26, 28. svibanj 2007. (CEST)

Završio sam s okruzima, svi su navedeni ovdje. Možda nešto treba ispravit, ne znam. Na toj stranici možeš vidjeti i kako se predložak koristi. Rosier 01:20, 29. svibanj 2007. (CEST)

Ne znam jesi već ovo negdje vidio, ali evo za svaki slučaj:

Rosier 15:18, 4. lipanj 2007. (CEST)

Pardon, ono gore je staro 6 godina, ovo je novije:

Rosier 15:21, 4. lipanj 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Željko,

S obzirom da Slika:Crow-kinship-chart.png neodovoljivo potsjeća na en:Image:Crow-kinship-chart.png, mislim da je malkice pogrješno napisati da je slika tvoja :).

A mislim da ovoga ima još par primjera :). --Ante Perkovic 11:20, 18. svibanj 2007. (CEST)

Ja sam tvoj članak stavio jer toga clanka nije bilo na hrvatskoj wikipediji. ako zelis, mogu navesti da je clanak prekopiran a clanakmogu i izbrisati. Suradnik:Mbobek112

evo

On image:Yanomami.jpg[uredi kôd]

Hello. I am a Japanese wikipedia user. In 04:00, 31 March 2007 (UTC), I upload your photo image:Yanomami.jpg to wikipediacommons to use it in en:Yanomami. In 22:21, 10 May 2007 (UTC) I received a meessage that commons:image:Yanomami.jpg does not have a clear infomation of the right to use, and I found image:Yanomami.jpg is linked to commons:image:Yanomami.jpg. I can not recognize what happened to image:Yanomami.jpg, because I can not understand Croatian language. So please fix image:Yanomami.jpg or commons:image:Yamanomi.jpg.Thank you.Penpen 16:46, 20. svibanj 2007. (CEST)

Za ovo.
Znaš što pretpostaljvam da je bia problem?
Suradnik:Penpen je stavio sliku sa hr.wiki na Zaj.poslužitelj, na Commonse.
On je naveo u izvoru da je ta slika sa hr.wiki.
Vjerojatno su možda naši admini (ili bot) obrisali tu sliku sa hr.wiki, jer je postojala istovjetna i na Zajedničkom poslužitelju.
Tako su ujedno, brisanjem slike, obrisali i podatke o slici koje si ti unio kad si ju postavljao. Kubura 11:24, 22. svibanj 2007. (CEST)


Tjedan indijanske kulture[uredi kôd]

Znaš li za tjedan indijanske kulture u Zagrebu?
Od gostiju dolazi poglavica ...južnih Čejena, ako se dobro sićan.
Ne znan kad je počea, pročita san u zadnjen "Fokusu" da će se održat (nije valjda već završia?). Kubura 23:03, 20. svibanj 2007. (CEST)

Je, zgotovia je. Bia je od 7. do 12. svibnja.
Evo ti poveznica [1], [2], članak u "Vjesniku", Cro-rss umjetnost...
Festival se zove ""Red rock arts&crafts festival" (skockat ću i članak). Bilo je radionica, pridavanja, koncerata.... Prikazalo se tehniku slikanja pijeskon (koristili su je Navaji u obrednim ritualima za iscjeljenje. Kustos Nacionalnog muzeja američkih indijanaca je bia pridstavia kulturu i tradiciju tega plemena.
U sklopu knjižnice Hrvatsko-američkog društva su otvorili odjel posvećen sjevernoameričkim Indijancima; otvoria ga je poglavica južnih Chayennea.
Na koncu je bia koncert, a onda su otplesali i indijanski kružni ples "powwow". Zaludu sve to kad nije bilo našega poglavice... :))) Kubura 14:18, 21. svibanj 2007. (CEST)

Slike sa en.wiki[uredi kôd]

Bog, Zeljko.
Ovako.
Za slike koje si priuzea sa en.wiki, uvik naglasi u opisu "preuzeto sa en.wiki (ili sa koje wikice već jesi priuzea), sa .....(ovdi ostaviš cilu adresu stranice)...".
Ako za dozvolu imaju staru oznaku, koja je nedostatno opisna, kao što je "javno dobro", onda to naznači: "na en.wiki je deklarirana kao....".
Tako si se ogradia od svega. Kubura 11:09, 22. svibanj 2007. (CEST)

Nagradica[uredi kôd]

Znam, moja nagrada ti je simpa jer je nevješta! Odaje da ne mogu odoljeti a da ne stavim svoju omiljenu, crvenu boju, premda odudara od svega ostalog; dalje, nisam u stanju sama editirati nagradu, nego kopipejstam predložak koji su mi napravili drugi i samo mijenjam sliku ruže i tekst. Jesam u pravu? Hoćeš još jednu? Hoćeš cijeli red:)? Ygraine 23:30, 24. svibanj 2007. (CEST)Ygraine

Odgovor[uredi kôd]

Ne želim se prepucavat preko kafića.

Tvoj napad je bio isključivo protiv mene. Napad razumijem jer si htio pružiti potporu drugoj surdanici, kojoj sam uputio malo grublju kritiku. Ali ne odobravam tvoj napad na mene zašto što se ne slažeš samnom oko jednog članka. A ja sam ga tako razumio.

Ako ja, po tvom mišljenju, ne razumijem razliku između srodstva i sustava srodstva, onda ti zasigurno ne razmiješ razliku između prava i politike. U mom tekstu nema nikakve politike (politika bi bila npr. da sam naveo da je srodstvo uvjet zapošljavanja u nekim hrvatskim poduzećima). Sustav koji sam djelomično opisao nije plod nekih nepismenih pravnika (kako si spomenuo u kafiću), već nalazi svoju osnovu još u rimskom pravu.

Ja sam te lijepo zamolio da li mogu napisati dio o pravu i od tebe sam dobio ovakav odgovor:

Wikicitati »Počni odmah. idem se odmarati. --Zeljko 18:25, 14. svibanj 2007. (CEST)«

Nakon toga si još jednom u sažetku jedne promjene napisao treba provjeriti pravo. Ja sam se potrudio, uzeo malo vremena (tada sam imao i dosta privatnih obveza) i napisao jedan dio koji sam stavio na stranicu na razgovor, kako bi ga ti sam moga uklopit u tekst.

Nakon svega toga, ja dobijem takav tvoj odgovor u kafiću. Da li ja s tobom mogu normalno surađivati na wikipediji na člancima koje ti pišeš, a da se ne moram bojat onakve reakcije? Nazivaš me agresorom, i mrziteljem djece. Koliko vidim ja sam puno mlađi o tebe (ispričavam se što u cijeloj komunikaciji koristim "ti", nadam se da mi nećeš uzeti za zlo), a upravo tvoj komentari usmjereni prema meni mogao bih shvatiti kao tjeranje, kako ti kažeš, djece i omladine.

Još jednom se ispričavam. Stoj mi dobro. Pozdrav --Suradnik13 10:53, 25. svibanj 2007. (CEST)

I wish you[uredi kôd]

Both commons:image:Yanomami.jpg(in commons.wikimedia.org) and image:Yanomami.jpg(in hr.wikipedia.org) was erased, (as you know.) But I want to use that photo in en.wikipedia.org and ja.wikipedia.org again. So please upload that photo to commons.wikimedia.org(if you have commons account) or hr.wikipedia.org again. If you have any questions or requests, please contact to here. Penpen 16:30, 26. svibanj 2007. (CEST) I cannot understand Croatian language. But I find Croatian language to English language online transrate site.[3] So I can understand some Coatian language messages. JA ne moći shvatiti Hrvatski jezik. Ali sam otkrio Hrvatski jezik to Engleski jezik na vezi transrate položaj.[4] Na taj način Ja mogu shvatiti neki Medvjed nosan jezik poruke.Penpen 16:43, 26. svibanj 2007. (CEST)

Thank you for your answer. I give up it, regretting.Penpen 18:38, 26. svibanj 2007. (CEST)

Pozdrav[uredi kôd]

prijatelju:) Branka France 01:39, 27. svibanj 2007. (CEST)

Uvijek[uredi kôd]

Za tebe uvijek Željac :-)) --Roberta F. 21:54, 28. svibanj 2007. (CEST)

hm, ne razumin zašto uklanjaš sadržaj i onda vraćaš? --West Brom 4ever ® 20:47, 29. svibanj 2007. (CEST)

dobro sada? --West Brom 4ever ® 20:53, 29. svibanj 2007. (CEST)

Grko-Makedonci[uredi kôd]

Evo Željac, riješeno --MayaSimFan 21:24, 29. svibanj 2007. (CEST)

Jesam, jesam, sva povijest je sačuvana i dokumentirana :) --MayaSimFan 21:27, 29. svibanj 2007. (CEST)

Ej, prijatelju:-)[uredi kôd]

baš mi je lijepo vidjeti, da bdiješ ovdje nad nama:-) Pozdrav :-) Branka France 00:48, 1. lipanj 2007. (CEST)

Golubica[uredi kôd]

Željac, sletila ti je golubica, a ako imas problema s njima, onda znas koga možeš nazvati. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 22:35, 3. lipanj 2007. (CEST)

Čarape[uredi kôd]

Baš sam krenuo :-) Pozdrav! LukaKrstulović 11:50, 10. lipanj 2007. (CEST)

Je, samo reci ako još koješta opaziš. Hvala i pozdrav! LukaKrstulović 12:05, 10. lipanj 2007. (CEST)

Ej, pozdrav, Željac![uredi kôd]

Uhvatila sam se razdvojbi....:-) Hvala za prijedlog:-) Idem sad uskladiti, jer je slično i s Coloradom.....Branka France 12:44, 10. lipanj 2007. (CEST)

Predložak:Popis naroda svijeta[uredi kôd]

Bok Željko,

napravila sam predložak {{Popis naroda svijeta}} kojeg možeš modificirati ovdje. Nisam ga išla dalje ubacivati od Altajskih naroda kako ti ne bi upadala u radove. No ako ti se čini ok, mogu ga zamjeniti na svim člancima koji povezuju na predložak. Pozdrav !

Duh Svemira 17:54, 11. lipanj 2007. (CEST)

ok, ja cu sada predložak ubaciti u postojeće članke, ali ti poslije toga moraš voditi brigu o dopunama preko predloška. Ako zapneš, javi se :-) Duh Svemira 18:06, 11. lipanj 2007. (CEST)

Brisanje[uredi kôd]

Ajd molim te samo stavi bris na ono što treba obrisati da ti ne zeznem cijelu stvar --MayaSimFan 18:48, 11. lipanj 2007. (CEST)

Premještanje nagrade[uredi kôd]

Željac, zahvaljujem ti se na pospremanju mojih nagrada, lijepo od tebe. Noćni pozdrav :-))--Roberta F. 02:03, 12. lipanj 2007. (CEST)

Pozdrav, Željac![uredi kôd]

Hoću, Željac, rado:-) No, čuj, evo ti link http://hr.wikipedia.org/wiki/Suradnik:Branka_France/Planovi pa, kad ti padne na pamet nešto takvo, slobodno to tamo napiši:) Branka France 19:10, 12. lipanj 2007. (CEST)

Maori[uredi kôd]

Bok,

Mozes li pogledat ovo: Maori? --Ante Perkovic 12:50, 13. lipanj 2007. (CEST)

Dončec[uredi kôd]

Misliš? User:Doncsecz

Uvijek[uredi kôd]

Željac, nešto radim, pa samo koliko stignem uletim ovamo pogledati hitnoće :-))--Roberta F. 00:47, 14. lipanj 2007. (CEST)

Napadi[uredi kôd]

O čemu ti pričaš? Kakvo napadanje? Ajde reci mi jedan konkretan razlog da me se blokira. Ako bude valjan, otići ću sama, kad sam ti već trn u oku. Onaj koji napada suradnike koji su puno kontribuirali si ti, koji si optužio mojeg pajdaša (nisi se čak ni udostojio osloviti ga) da je došao ovdje samo unostiti pomutnju. Pa evo, gledaj kako je taj gospodin slabo wiki-aktivan i divi se, gledaj kako samo ruši wikipediju. Pusti ti mene onih koji doprinose unoseći dva slova u članak.

Nadalje, ja ne doprinosim puno (to nije razlog da mi s***š, ni mene ne plaćaju, zbog toga zaslužuješ opomenu jer sam ju i ja dobila), ali moji doprinosi na člancima su mnogo veći nego na stranicama za razgovor! Gledaj.

Molim te, okani me se, ne želim trošiti vrijeme na tebe. Da imaju razloga blokirati me, davno bi to učinili!

Pozdrav!--Sanja Simat 17:06, 14. lipanj 2007. (CEST)

Flauta[uredi kôd]

Nije bas rocket science ;). --Ante Perkovic 12:32, 15. lipanj 2007. (CEST)

Željac,[uredi kôd]

evo, konačno sam sredila i krijesnice, koliko sam znala i mogla:) Greškom sam snimila prije nego sam dodala link koji si mi poslao. Dodat ću to i još ponešto, i onda će tek biti gotov:-) Pozdrav Branka France 14:07, 15. lipanj 2007. (CEST)

Ferojci[uredi kôd]

Hah, zgodno ispade: Ferojski janjci. :) I ja bi išo tamo. Volem zimu, Skandinavke, janjce...

a šta ti skupljaš znakove na naslovnoj? Evo ti jedan i od mene: ¥. Znam da ti je duplikat, al nema veze!  Soljanac  Oćeš nešto reć? 20:49, 15. lipanj 2007. (CEST)

Pristanak suradnika[uredi kôd]

Željko, o tome se i radi. Naš dragi bivši admin Andrej pristao je da ga se ponovno izabere i to je jako bitno, najprije suradnik mora sam pristati na tu odgovornost, inače ga se dovodi u malo neugodnu situaciju. Lipi pozdravi noćnoj ptičici :-)) --Roberta F. 03:12, 16. lipanj 2007. (CEST)

Željac,[uredi kôd]

na žalost, moram se zahviti na prijedlogu jer me više veseli pisati nego preuzeti odgovornosti admina. Uz to, grozim se i pomisli da moram sudjelovati u ovim svađama koje su, na žalost, u zadnje vrijeme učestale na ovoj našoj wiki, a i poprimile drugačije obilježje od ranijih....Pozdrav Branka France 12:28, 16. lipanj 2007. (CEST)

nije baš pristojno to radit. uništavaju se moji doprinosi. Pozdrav --Shmull 16:39, 16. lipanj 2007. (CEST)

pa nije pristojno, jer ispada da je netko drugi započeo članak [5]--Shmull 18:26, 16. lipanj 2007. (CEST)

ma čitam odjeljak Stanovništvo na članku o Meksiku (pokušavam malo dopunit članak o Meksiku, krenuo sam radit države). Pa pokušavam razaznat što je što, jer mi je čudna bila kratica u zagradi (s:), no sad sam shvatio što znači.

Posao koji si napravio je ogroman, svaka čast! No sad kad sam išao otvarat pojedine članke iz tog odjeljka, primjetio sam da su naslovi na engleskom (engleski pridjevi). Bilo bi lijepo, kad je već toliki trud uložen u prevođenje i pisanje tih članaka, da barem naslovi članaka budu kroatizirani (tim više što pretpostavljam da nema nigdje sistematizacije indijanskih jezika na hrvatskom). Evo, ako ti neće smetat, rado ću ove naslove prilagodit hrvatskom. Primjerice, kod Uto-Aztecan - ako imamo pridjev aztečki - jezik se može preimenovati u Uto-aztečki. Nadam se da me razumiješ --Shmull 19:50, 16. lipanj 2007. (CEST)

Nije nemoguće i nije sprdnja. Evo ti još jedan primjer Andean Equatorial, za kojeg si u zagradu stavio Andsko-ekvatorijalna velika porodica. Uvijek je bolje radit hrvatski pridjev. Baš gledam kako su neke jezike preveli poljaci i česi. Ako mogu oni imat svoje pridjeve zašto ne bi mogli i mi koristiti svoje svugdje gdje je to moguće. Na kraju, i u engleski jezik su morale doći te riječi odnekud, i u engleskom su se morale prilagođavat. Uvijek postoji mogućnost stavit uz hrvatski i engleski, španjolski ili koji drugi naziv. Ne kažem da se to mora izvest odmah i sad, ali kad se naleti na takav naziv neka prebaci na hrvatski. Evo ja sam sad naletio na članku o Meksiku. Eto, to ti je moj dobronamjeran prijedlog, tim više ako će netko željet čitat o indijancima, moći će vidjeti i hrvatsku riječ.--Shmull 20:23, 16. lipanj 2007. (CEST)

Bom dia[uredi kôd]

Jutro i tebi! Ma kakva piva lega, gledam prvo šta ću klopat! Ja spavam da bih mogo odma jest kad se probudim. A ti si, pretpostavljam, već udrio po pivi kad me pitaš?  Soljanac  Oćeš nešto reć? 09:02, 17. lipanj 2007. (CEST)

blago tebi! Ajd uživaj onda na Safariju. A što se tiče potpisa slobodno ga kloniraj!  Soljanac  Oćeš nešto reć? 10:36, 17. lipanj 2007. (CEST)

banda[uredi kôd]

Često pišeš o bandama indijanaca. Zar to ne bi trebalo biti glavno značenje? --Ante Perkovic 13:49, 17. lipanj 2007. (CEST)

Hrvati u Moravskoj i Slovačkoj[uredi kôd]

Obratio mi se jedan suradnik s de.wiki inače Hrvat da pogledam tamo članke o Hrvatima u Moravskoj i Slovačkoj [6]. Ja o tome ne znam ništa. Ti se baviš etnologijom pa bi li ih ti, ako znaš njemački, pogledao i rekao svoje mišljenje i što bi možda trebalo promijeniti. --Flopy 10:15, 19. lipanj 2007. (CEST)

Ma ne moraš gnjavit Branku zbog toga. Ako ne znaš njemački u redu je:-) Već sam mu napisao da o tome ništa ne znam. --Flopy 10:27, 19. lipanj 2007. (CEST)
Mogao bih, ali uopće ne znam u čemu je problem i zašto hoće da ih vidim. Na stranici toga suardnika na de.wiki piše da nije aktivan nego tu i tamo doprinosi. U redu je, ne trebaš se mučiti, ako ne znaš njemački:-) --Flopy 10:30, 19. lipanj 2007. (CEST)
A tako. Valjda je htio da mu pomognem naći argumenatciju i izvore za to o čemu naravno nemam pojma. --Flopy 11:08, 19. lipanj 2007. (CEST)
Hvala Željko;) --Flopy 11:24, 19. lipanj 2007. (CEST)

Željac,[uredi kôd]

kako je članak o Hrvatima u Slovačkoj (Mörische Kroaten) kandidat za brisanje, išla sam prvo to pročitati. Ovako: jedni misle da članak treba brisati, jer su oni, zapravo, dio Burgenland Hrvata, i da ih treba samo u okviru tog članka obraditi. Drugi smatraju, da iz niza razloga nisu bili s ovim drugim povezani ničim, osim vremenom i razlogom odlaska iz Hrvatske, bijeg od turske najezde. Uglavnom, prevladava stav, da članak ostane, ali će ga značajno preraditi. Sad idem dalje čitati sami članak.Branka France


Sami članak je nezanimljiv. Govori da su došli tamo u 16. i 17. stoljeću. Prvo naselje 1538. Frélichov, danas Jevišovka. Od početka 20. stoljeća se dosta asimiliraju s njemačkom govornom manjinom u susjedstvu, i samo su u tri naselja, Frielištof, Dobro polje i Nova Prerava ostali u većem broju. Popis stanovništva iz 1918. ima samo 1682 osobe koje se smatraju Moravskim Hrvatima u ta tri mjesta. Neki pripadnici manjine hrvatskog porijekla priključuju se bolje organiziranoj manjini njemačkih govornika.

U vrijeme Prve čehoslovačke republike oni koji su sačuvali jezik (čakavski dijalekt) žive još samo u ona tri već gore navedena mjesta, a u školama se uči samo češki (ovo se isto u raspravi o brisanju osporava, da nije potkrijepljeno izvorima). Navodi, da je većina stanovništva hrv. porijekla germanizirano, a narodni običaji izgubljeni. U 1930im godinama Československo-jihoslovanská liga u Brünnu (njem. stari naziv za Brno? ne znam) pokušava ojačati kulturnu samosvojnost Moravskih Hrvata i istovremeno njihovu lojalnost čehoslovačkoj državi. 1934. su, uz sudjelovanje pretstavnika Čehoslovačke republike i Kraljevine Jugoslavije u sva tri mjesta postavili spomenike u znak sjećanja na dolazak Moravskih Hrvata prije 350 godina. Na izborima 1935. je većina Moravskih Hrvata glasala za njem. Partiju sudetskih Njemaca (ova tvrdnja je potkrijepljena izvorom, valjda je točna).

Kad je nakon Minhenskog sporazuma 1938. Južna Moravska postala dio Njemačke, počinje asimilacija. U Drugom svjetskom ratu su, kao stanovnici Njemačke, mobilizirani, i većim dijelom izginuli na Istočnoj fronti. 1948. su stanovnici ova tri hrvatska mjesta raseljeni. Razbijeni su na male grupe i naseljeni širom Čehoslovačke uz obrazloženje da su kolaborirali s Nacistima. U takvim uvjetima brzo su asimilirani.

Eto, to je od prilike prijevod sadašnjeg članka. No, nejasno je što će i kako napisati kad odluče da li će ga brisati ili ne. Boje se da nemaju dovoljno vlastitog znanja, a da ne postoji dovoljno izvora. Postojeće izvore ne smatraju objektivnim (neke su od njih mislim zato i brisali), jer ih udruge Sudetskih Njemaca smatraju dijelom svog narodnog korpusa, neke druge ih optužuju za suradnju s Ustašama...ukratko, osporavaju te neke izvore. Mislim, da treba pričekati da odluče što će i kako s tim člankom, osim ako ti imaš svojih, boljih izvora. Sad idem vidjeti drugi članak. Branka France 12:51, 19. lipanj 2007. (CEST)


Članak o Hrvatima u Slovačkoj je isti kao i naš, kao da je prevedeno:-) Eto, ako treba još nešto, samo slobodno reci:) Pozdrav Branka France 13:07, 19. lipanj 2007. (CEST)

Glasanje[uredi kôd]

Ti si nedavno upozorio mene, a sad ja tebe. Glasanje za izabrane članke počinje od ponedjeljka;) --Flopy 12:55, 19. lipanj 2007. (CEST)

Željac, izbrisala sam tvoje glasove za članke o kojima će se odlučivati tek idući tjedan. Lipi pozdrav :-)) --Roberta F. 12:58, 19. lipanj 2007. (CEST)
Hvala Željac :-)) --Roberta F. 13:06, 19. lipanj 2007. (CEST)

Fala, ali 70% admina i suradnika dodijelilo bi mi nagradu ZA vandalizam. Tak je to! Svejedno hvala, to mi je prva nagrada uopće.  Soljanac  Oćeš nešto reć? 16:08, 19. lipanj 2007. (CEST)

oću. I to jedno ladno Osječko. Deder i ti uzmi jedno, pa da nazdravimo. Čin-čin! Živijo! Auf wiederlesen!  Soljanac  Oćeš nešto reć? 16:38, 19. lipanj 2007. (CEST)

Brisanje predloska[uredi kôd]

Bok,

Vidio sam ovo pa nikako da skuzim u cemu je problem sa predloskom. --Ante Perkovic 16:49, 20. lipanj 2007. (CEST)

Pa jel se dali ista iskorisit iz tablice? --Ante Perkovic 16:56, 20. lipanj 2007. (CEST)

Xavante[uredi kôd]

Dear Zeljko. Excuse me, I do not speak Croatian. I am working on the Dutch article nl:Xavante, and it seems to me that the Croatian article Xavante that you started has some interesting information. However, I cannot read it. I tried a machine translation, but it did not recognize most of the Croatian characters. Could you help me understand the article please? 201.50.206.36 20:26, 20. lipanj 2007. (CEST) (LeRoc on the Dutch Wikipedia)

Sličica[uredi kôd]

Upravo vidjeh da si nalijepio još jednu sličicu. Fala još jednom, al nemoj sad počet pretjerivat! :) Morat ću za tebe smislit neku originalnu. Ove svi imaju. Živijo čo'eče!  Soljanac  Oćeš nešto reć? 22:04, 20. lipanj 2007. (CEST)

Zahvala![uredi kôd]

Dragi Zeljko, puno ti hvala za nagrade, i za ove sad nove, i unatrag za one stare! Evo ozario si me! Ti si moja velika simpatija ovdje... Ygraine 13:38, 23. lipanj 2007. (CEST)Ygraine


Vidim ideš se odmoriti, idem i ja - no prije toga sam ti htjela dati jednu zasluženu nagradu, no budući da mi se žuri, malo mi je na krivom mjestu ispala, pa ti to popravi, pliz:)! Ygraine 14:02, 23. lipanj 2007. (CEST)Ygraine


Za tebe uvijek sve, dragi... Laka noć i tebi Ygraine 01:36, 25. lipanj 2007. (CEST)Ygraine

Hvala[uredi kôd]

Zahvaljujem na odzivu prilikom mog izbora za administratora. Andrej Šalov 15:21, 23. lipanj 2007. (CEST)

tilde[uredi kôd]

Lijepi pozdrav Željko! Baš sam te maloprije htio pitati je li pivo bilo hladno i kako paše na ovim tropskim vrućinama. Naravno, još nešto - koja je razlika između tipkanja dvaput na potpis i kopiranja famoznih tildi. Pavo 17:49, 23. lipanj 2007. (CEST)

oprosti, ali na čemu? :-) West Brom 4ever 18:37, 23. lipanj 2007. (CEST)

ah to je kingstone radia :-) moga si i sam, ali i ovako je dobro. stoj mi dobro! West Brom 4ever 18:44, 23. lipanj 2007. (CEST)

Rano ujutro? :-)) --Roberta F. 02:29, 25. lipanj 2007. (CEST)

Arapi[uredi kôd]

Moglo bi se. I ja sam o tome razmišljao, ali ova dva tri dana nemam vremena. Usto, sutra me i nema u Jeruzalemu, idem malo na hodanje kroz pustinju.--Donatus 13:06, 25. lipanj 2007. (CEST)

Mapuche[uredi kôd]

Hoćeš li napisati štogod o tim Indijancima iz Argentine?
Ima nešto podataka o našim ljudima koji su se bavili s njima. Kubura 19:30, 25. lipanj 2007. (CEST)

Pogledaj ovdi: [7]. Kubura 19:50, 25. lipanj 2007. (CEST)

Hvala. Inače nije to mojih ruku djelo, to sam našao u CKM-u. I meni se činio zanimljiv. Na en.uiki ima dobar članak o tome, ali ja s engleskim nisam na TI, pa će ostat na ovoj kraćoj verziji. Al moeš si tamo pročitat ak te tema zanima. Liep pozdrav!  Soljanac  Oćeš nešto reć?

Moljac[uredi kôd]

Imamo dozvolu za prenošenje tekstova s web stranica moljac (jedino neki suradnici to možda ne znaju, pa ne stavljaju odgovarajući predložak). Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 17:26, 29. lipanj 2007. (CEST)

Sve ok, vidim da ni wba to ne zna ;-) SpeedyGonsales 17:37, 29. lipanj 2007. (CEST)

ovo se odnosi zeljko koji je reko nešto protiv Ivaniševića[uredi kôd]

Goran je početkom 90 tih u australiji stavio maramu sa šahovnicom na glavi i igrao ATP turnir dok mu je srpska tajna policija vikala da če ga zaklat, silovat mu sestru... On je za Hrv dao više nego tuđman, da ne kažem koliko je donirao u humanitarne svrhe. Stoga to što nije išao u rat je opravdano jer je znatno više pomogo Hrv kao tenisač nego da je otišao u vojsku i čučio u neku kasarnu kao 96 % naših ljudi koji imaju status "branitelja"

Znači 96% se skrivalo 'u neku kasarnu' ? --Zeljko 21:21, 29. lipanj 2007. (CEST)

Željac,[uredi kôd]

imam opet jednu molbu. Prevodim članak Timbuktu i tamo je čitav niz raznih naroda, grupa unutar njih, i tako...pa te molim da provjeriš jesam li ja dobro napisala kako se zovu. Hvala unaprijed:) Pozdrav Branka France 13:15, 30. lipanj 2007. (CEST)

Pa sad, kad već pitaš, radovali bi me Tuarezi :) Branka France 13:43, 30. lipanj 2007. (CEST)

Napravio sam link u Tuarezi, budući ni Talijani nisu pod Talijan, ni Španjolci pod Španjolac. --Zeljko 13:54, 30. lipanj 2007. (CEST)

Ma super:-) znala sam koga trebam moliti:) hvala:) Branka France 14:00, 30. lipanj 2007. (CEST)

Hvala:)) Branka France 16:36, 30. lipanj 2007. (CEST)

zaključana stranica AUTOCAD - GOTOVI ELEMENTI - VIJCI[uredi kôd]

Poštovanje Željko !

iPC - INOVACIJSKO-PODUZETNIČKI CENTAR iz Rijeke je udruga inovatora koja kao jedna od sastavnica tehničke kulture nastoji unaprijediti inventivnu djelatnost, a time i uvjete za razvoj hrvatskog poduzetništva temeljenog na inovaciji. Radimo sa inovatorima, koji pretežno rade na individualnim projektima, van profesionalnih projektnih kuća. Dio njih zna se, ili bi se mogao služiti AUTOCAD-om - najpoznatijim programom tvrtke Autodesk za projektiranje. Budući da na wikipediji nema informacija o AUTOCAD-u, namjeravali smo dati neke važnije koncepcijske osnove koje bi samoukim konstruktorima pomogle da savladaju početno korištenje Autocad-a bez uobičajenih frustracija koje su odbile mnoge nesuđene korisnike u prvim pokušajima korištenja tog sofisticiranog programa. Ta važnija koncepcijska objašnjenja smo pripremili u materijalu AUTOCAD ZA SAMOUKE NA 10 STRANICA, pa namjeravamo taj materijal "razbiti" i na podnaslove koji bi se uklopili u wikipediju, a zajedno činili smislenu cjelinu. Mislim da to mogu bez većih poteškoća (to je tekst s nekoliko JPG slika).

Uz to bismo htjeli stvoriti jednu kolekciju gotovih elemenata (vijci, matice, čelični profili, fitinzi, arhitektonski tipični projektni elementi, elementi raznih vrsta instalacija i sl.) koju bi svi besplatno dopunjavali i besplatno koristili, što možete nazrijeti iz našeg zaključanog teksta. Nevolja je u tome, što bi ti elementi trebali biti uneseni kao blokovi Autocad-a. U word se to može uklopiti jednostavnim copy-paste postupkom. Kad se dvoklikne na sličicu u tom autocadovom okviru unutar worda, automatski se otvara korisnikov Autocad i korisnik može preuzeti ili predati elemente iz svog projekta. Nažalost ja nisam web-dizajner i neznam kako se to može riješiti na web-u. Ovo je bio pokušaj provjere, da li je to moguće i na webu kao u wordu, no očito to ne ide. Pretpostavljam da bi rješenje moglo biti u uploadu Autocadovog DWG faila koga bi posjetitelji onda otvarali ili downloadali sa wikipedije, ali zapravo neznam kako bi to bilo najbolje riješiti. Ako imate volje za suradnju da uspostavimo jednu takvu kolekciju tehničkih elemenata (prvenstveno za konstruktore - amatere, ali vjerujem da bi se tome obradovali i profesionalci) ja sam za suradnju. P.S. Pretpostavljam da Autodesk ima takvoga nešto na svom web-prostoru, ali taj je toliko glomaznan da ja s mojim engleskim to nisam uspio naći.

    S poštovanjem, B. Nemeth, dipl.inž.    ipc@email.t-com.hr     051 213-551,  227-568

Može se sve, a ja ću uz suardnju svojih kolega sa wikipedija pomoći koliko mogu. Izožite svoj materijal na jednu stranicu pod pripadajućim nazivom, da vidiomo o čemu se radi. Slike postaviti na stranicu mogu se samo ako se učlanite u wikipediju, ili imate svoju vlastitu stranicu, pa da se prenesu. --Zeljko 15:43, 1. srpanj 2007. (CEST)

Kako sam..[uredi kôd]

Dragi Zeljko, hvala na pitanju, ja sam dobro, što i tebi od srca želim! Samo da ti kažem, jučer se na IRC-u dosta pričalo o predstojećem susretu, na kojemu ja, čini se, neću biti (malo mi je s neruke). Rečeno je da na ranijim susretima ti nisi bio. Velika mi je želja da tebe upoznam i uživo. Kada idući susret bude u Zagrebu, obećaj da ćeš doći! Ygraine 20:11, 1. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Pa, tko zna, lipa moja cura? --Zeljko 20:18, 1. srpanj 2007. (CEST)

Nemoj tako, "tko zna"! Nemoj da se moram oslanjati na to "možda"! Dođi i gotovo!
Čujem da voliš pivo... I to mi govori da bismo se sjajno slagali... jer gospodi i pustolovima nitko ne donosi pivo bolje i ljepše od mene! Ygraine 20:24, 1. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Mlakva/e[uredi kôd]

Bok,

Vidi Mlakva i Mlakve. Za ovo selo kod Kupresa i Jajca sam nasa lokaciju samo kad sam upisa mnozinu. ako se radi o istom, treba izbjec duplo pisanje. --Ante Perkovic 16:08, 2. srpanj 2007. (CEST)

Dithmarschen[uredi kôd]

problem je u tome, da se u Njemačkoj baš tako zove i ja navikla na to sa Kreis tj. okrug. :-)--Cikola 17:57, 2. srpanj 2007. (CEST)

Misliš da napišem: Segeberg (okrug, njem.: Kreis) ili kako si mislio, ili da to navedem u prvoj rečenici?Ne živim više tamo, vratila sam se. Pozdrav iz Splita. --Cikola 18:23, 2. srpanj 2007. (CEST)

To, pa to je najvažnije da čitaoc ima pred sobom i izvorni naziv. Lijepi pozdrav Cikola. --Zeljko 18:26, 2. srpanj 2007. (CEST)

ok, to ću ispraviti, naravno da sam Hajdučanka--Cikola 18:36, 2. srpanj 2007. (CEST)

Književnici[uredi kôd]

Ne baš i mađarske :) Kamarad Walter 16:48, 3. srpanj 2007. (CEST)

Opravdanje[uredi kôd]

Ja želim biti suradnik wikipedije,a ja sam napisao nekoliko članaka (ne previše,ali dovoljno).

--Dodo94 15:53, 6. srpanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Dodo nisam našao nikakav tvoj članak, pa ne možeš ni pisati da si wikipedijanac ,jer po doprinosu to nisi. Zato sam maknuo tvoju nagradu što si mi dao. Predlažem ti da se ispišeš i ostaviš Wikipediju na miru. Stranicu koju si dobio i na kojoj ti je sav doprinos, ne zaslužuješ.«

Molim pročitat članak o pretpostavljanju dobre namjere prije ovakvih "prijedloga". --Treecko 16:11, 6. srpanj 2007. (CEST)

"Injekcija" kojom predlažeš suradniku da je najbolje za njega da ode s Wikipedije ne predstavlja neku najbolju namjeru. Ili sam u krivu?
Suradnik Dodo još je uvijek početnik (kao što smo u samom početku svi mi bili), i ni sam još uvijek nije svjestan na koji način Wikipedijina zajednica djeluje i nije upoznat s njom. Ovakvim nastupom plašimo i nesvjesno tjeramo druge suradnike s Wikipedije, umjesto da im pružimo pomoć. --Treecko 16:25, 6. srpanj 2007. (CEST)

Wicocomoco[uredi kôd]

Wicocomoco <-- fali mi pola --Ante Perkovic 01:02, 7. srpanj 2007. (CEST)

Željac,[uredi kôd]

već sam sigurno dosadna sa svojim zahvalama:-) Branka France 12:59, 7. srpanj 2007. (CEST)

Okruzi New Yorka[uredi kôd]

Popravit ću samo mi treba li ostati i onaj popis okruga ispod podnaslova Okruzi (Counties) di stoji da rečenica New York se sastoji od 62 okruga (Counties) ili samo predložak.

Andrej Šalov 16:36, 8. srpanj 2007. (CEST)

Fan siteovi...[uredi kôd]

Željac, jesi otvorio tu stranicu koju stavlja anonimni suradnik? Radi se o koliko-toliko legitimnom fan siteu, dok poveznica koju je prije toga dodao drugi suradnik vodi na blog. Dakle, više šanse da ostane u članku ima poveznica koju stavlja anonimus, blogovi baš i nisu idealne vanjske poveznice zato te molim da revertaš. Hvala i pozdrav --MayaSimFan 22:23, 8. srpanj 2007. (CEST)

Izabrani[uredi kôd]

Pozdrav Željko, želim te samo upozoriti da si dva puta glasovao za Vikinge na glasovanju o izabranom članku.Sale 10:05, 11. srpanj 2007. (CEST)

rijeke[uredi kôd]

Skroz zaboravih odgovorit...

Zeljko, neke rijeke imaju u sebi naziv "River", a neke nemaju, nego im englezi dodaju kad postoji mogucnost zabune sa istoimenim npr. gradom.

Stranice se zovu onako kako bi se pojedina rijeka zvala u atlasu na hrvatskom jeziku.

Naravno da cemo Rio Grande (u ovom slucaju imamo spanjolsku rijec za rijeku) nazvati upravo tako, a ne Grande (rijeka) :)).

Pozdrav. --Ante Perkovic 13:22, 11. srpanj 2007. (CEST)

Red River, definitivno. --Ante Perkovic 14:35, 11. srpanj 2007. (CEST)

poruke[uredi kôd]

Ostavite mi novu poruku OVDJE

Eto, da ti se nadje :)

Uvijek mi ostavis poruku na dnu starnice, ali bez novog podnaslova.

:) --Ante Perkovic 14:39, 11. srpanj 2007. (CEST)

grenland[uredi kôd]

gleda san slike i naiša da si postavia par sa grenlanda. kada si bia tamo? West Brom 4ever 05:34, 15. srpanj 2007. (CEST)

imas potrebu svoje moralne vrijednosti nametat drugima il sta?

vandaliziram? ma np.. skuzio sam sad da u galeriji imas od dvije slike, jednu sliku crkve. sve mi je jasno. peace. (i pazi da ti se ne dogodi nesto amoralno :o )

e btw, ako si vec vratio "moralnin" u onu recenicu, onda bi bar mogo "zakonima" promjenit u "normama". EOD, ciao

Da, sada - čini se - nitko nema razloga za prigovor, a i anonimnom suradniku smo poslali poruku da nismo neprijateljski raspoloženi, nego u uređivanju članka i raspravljamo i odvagujemo i odmjeravamo... ;) Ygraine 16:37, 15. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Da, a stavila sam i link na Moral - a ti najbolje znaš da ne postoji apsolutno važeći moral! Malo sam amortizirala i tvoju i njegovu tvrdnju: on ne može tek tako reći da je poliamorija nešto super, a opet istina je da u našem vremenu i na našim prostorima poliamorija nije baš isto što i ping-pong ili filatelija, ali u Gvineji tko zna kako stvari stoje... ;) Ygraine 17:04, 15. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Hehe, ja sam prva tebi (davno, sjećaš se?) obećala pivo!! Ja znam da ti piješ Pan, ali pazi, ja ako pijem pivo, onda pijem Stelu, pivo za gospodu, pustolove i njihove vjetrenjaste družice!! :)) Ygraine 17:14, 15. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Viš-viš, zgodno! Imamo razloga za dva susreta, jer su pala obećanja i s tvoje i s moje strane! Pa, ovako... na sastanak Wikipedista u Zagrebu (kad bude) moraš doći, a mimo sastanka, javi kad si u Zagrebu. Jer ako si mogao ići u Kinu, na Grenland i u Ognjenu zemlju - a mene nisi vodio:( - onda možeš doći i do Zagreba! Što se vremena tiče, kolovoz je moj mjesec... Ygraine 18:14, 15. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Ti si moja simpatija, ja sam tvoja telepatija... ;) Ygraine 23:07, 15. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Eh, Željac,[uredi kôd]

naravno da nisam sigurna, ali bih po svemu rekla, da je to smuk:-) Ako sam u pravu, a čini mi se da jesam, to je zmija iz iste porodice kao i bjelouška. Našla sam da jednu vrstu kod nas zovu smukulja, što bi imenom moglo biti isto, ali mislim da nije. Pogledaj ovo [8], i zanemari šaru.... Ja sam imala dva bliska susreta sa smukovima (izgledali su kao na tvojoj slici i bili jednobojni), oba puta unutar vikendice:-). Ne znam drugo naše ime za nju, a ni za "smuk" kako ju u narodu zovu, nemam pojma da li je ispravno ime:-). Dakle, ako sam u pravu, to bi bila porodica Colubridae, potporodica Colubrinae, rod Coluber, vrsta Coluber viridiflavus. Pozdrav Branka France 10:45, 18. srpanj 2007. (CEST)