Razgovor sa suradnikom:Zmaj Vretanijski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 00:39, 24. veljača 2009. (CET)

Zapitkivanje[uredi]

Zmaje Vretanijski, ne zapitkuj naokolo o pravilima kada postoje poveznice u samom predlošku, a osim toga, već ti je precizno odgovoreno i nema potrebe za daljnjim zapitkivanjem o razlozima premještanja na stranicu za razgovor članka o Đurađu Brankoviću. Lijep pozdrav --Roberta F. 23:46, 26. veljača 2009. (CET)

Vretanijski[uredi]

Zmaje Vretanijski, izmjene nisu bile opravdane niti potkrijepljene vjerodostojnim izvorima. Kako je ovo Wikipedija na hrvatskome jeziku, znanstvena literatura i vrela na hrvatskome jeziku imaju prednost pred vrelima na drugim jezicima. Koliko vidim Zlatko Kudelić u svojim radovima piše o Vlasima Hrvatsko-slavonske vojne krajine zbog kojih i dolazi do utemeljenja Marčanske unije, a već se duže vrijeme bavi istraživanjem o grkokatolicima, vojnoj krajini i Marčanskoj biskupiji. Pri pisanju članaka za Wikipediju na hrvatskome jeziku (to se pogotovo odnosi na povijesne teme) preporučujem verificiranu znanstvenu literaturu i vrela na hrvatskome jeziku. Lijep pozdrav --Roberta F. 02:36, 1. ožujak 2009. (CET)

Crveni karton[uredi]

Crveni karton.
Blokirani ste na rok: 1 mjesec!

Razlog je: Kršenje pravila Wikipedije na hrvatskome jeziku i propaganda


--Roberta F. 13:22, 3. ožujak 2009. (CET)

Srbi u Hrvatskoj[uredi]

Žuti karton


Wikipedija nije mjesto za objavljivanja originalnih ideja. Sadržaj članka u koji ste stavili predložak "neutralnost" prilično je dobro potkrijepljen izvorima, Vi niste objasnili koja je rečenica (ili koje su rečenice) u članku netočna, nego ste napisali tiradu koju je lako svesti pod nazivnik "izvorno istraživanje". Molim Vas da o tako osjetljivim temama ubuduće pišete rabeći valjane i vjerodostojne izvore ne samo kao izvore činjenica, nego i kao izvore objašnjenja. Nije na suradnicima Wikipedije objašnjavati primarne izvore, a pogotovo nema smisla kad su ta objašnjenja suprotna suvremenim saznanjima kako hrvatske, tako i svih ostalih relevantnih historiografija. Kako se radi o iznimno osjetljivoj temi (nacionalna presezanja uzrok su krvavog rata koji je završio prije manje od 20 godina), budući izljevi nacionalromantičarskog pseudohistoricizma bit će primjereno sankcionirani. Hvala na razumijevanju! SpeedyGonsales 02:06, 7. prosinca 2012. (CET)

Uputa[uredi]

Žuti karton


Vezano na Vaše uređivanje sljedeća molba: lijepo molim nemojte ubuduće rabiti riječ nasilje ili bilo koji drugi sličan pojam neprikladan enciklopedijskom projektu za opisivanje sadržaja članaka Wikipedije. Napisao sam ne jednom da Wikipedija nije savršena (ne mislim samo na hrvatsku, zato veliko slovo) - sve wikipedije su inherentno slobodne, otvorene enciklopedije pa unatoč nastojanjima jednog dijela suradnika koji marljivo radi i trudi se rabiti izvore i pisati enciklopedijske natuknice, nisu svi takvi. Bez obzira kakvi ti tekstovi bili, suradnici ih uvijek mogu poboljšati i dopuniti činjenicama i vjerodostojnim izvorima. Ako je poneki članak i zaključan, uvijek postoji stranica za razgovor. Dakle nema nikakvog izgovora niti za koga zašto diže buku, jer svaki čovjek dobre volje i s nešto znanja lako može sve srediti.

Glede konkretnog izvora, DAI je nepouzdan izvor koji se ipak često rabi jer jednostavno za to vrijeme nema previše izvora. Nekritička uporaba nepozdanih izvora je valjda druga najgora pogrješka koji naivni suradnici čine, prva iza nenavođenja ikakvih izvora. Prvi tren sam mislio ne dodjeljivati nikakve kartone jer jedan žuti već imate ali kako su neki suradnici skupili i po tri žuta, želim na ovaj način jasno dati do znanja da takav način pisanja kao u gore spomenutom Vašem uređivanju ne priliči enciklopedijskom projektu, i ako se ponovi sljedeći put karton neće biti žuti. Razumijem nacionalni naboj koji je nastao poslije raspada SFRJ ali Wikipedija nije pravo mjesto za to, ovo je mjesto za smirene ljude koji u miru pišu o čemu već žele, bez buke i nasilja ikakve vrste. Hvala Vam unaprijed na razumijevanju! SpeedyGonsales 11:43, 9. siječnja 2013. (CET)

Poštovani administratore, ne shvatam od kada je reč "nasilje" neprikladna za ovaj enciklopedijski projekat? Čemu onda definicija reči "agresija" ili "destrukcija" na istom projektu? Osim toga, nisam tu reč postavio u kontekst bilo kojeg članka (pa ni u "Kraljevstvo Duklja"), nego u primedbu na strani za razgovore. Drugo, nemojte molim vas mene podučavati šta su to "pouzdani", a šta "nepouzdani" istorijski izvori. Po vama je DAI "nepouzdan izvor" (imate li neki bolji o doseljavanju Srba i Hrvata na Balkan?), a Pop Dukljanin, čije pisanije ste postavili kao relevantno za istoriju Duklje (!) je, po vama, "pouzdan izvor"? U redu, a šta ćemo sa Skilicom, Kekavmenom, Kedrinom ili pak Tomom Splitskim? Niti jedne reči iz pera tih autora, a koje koriste svi vizantolozi i balkanolozi, nemate u tekstu o Duklji. Upravo iz njihovih izvora se jasno može ustanoviti koje slovensko pleme je naselilo i vladalo Dukljom. S druge strane, Letopis Popa Dukljanina bio je pod velikom lupom naučne javnosti i kod Srba i Hrvata, pošto je pisan na osnovu nekih legendi, a verovatno i pomalo pristrasno, jer je Pop "Dukljanin" bio barski nadbiskup Grgur, poreklom iz Zadra. Ime "Dukljanin" nadenuo mu je Ludovik Crijević Tuberon u 16. veku. No, nema veze, vi ste administrator hr.vikipedije i možete deliti žute kartone kako vam se svidi. Što se mene tiče, neću više "praviti probleme" tekstopiscima hr.vikipedije. Lep pozdrav!--Zmaj Vretanijski 22:51, 10. siječnja 2013. (CET)